Kalsium (Kalkki)

Kalsiumin riittävä saanti ehkäisee osteoporoosilta

Kalsiumia on eniten maitotuotteissa, mutta sitä on muissakin ruoissa. Kalsiumia tarvitaan luuston rakennusaineeksi. Kalsiumin yleinen saantisuositus on aikuisille vähintään 800 mg/vrk. Kalsiumia tulee ottaa ravintolisänä, jos sitä ei saa riittävästi ravinnosta.  

View as Ruudukko Luettelo

7 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

7 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

 

 

Kalsiumia (kalkki) tarvitaan erityisesti luuston rakennusaineeksi, minkä vuoksi sekä lapset että raskaana olevat ja imettävät naiset tarvitsevat paljon kalsiumia. Kalsiumia saa eniten maitotuotteista, mutta sitä on myös esimerkiksi lehtivihanneksissa, pähkinöissä, tofussa ja kalassa. Kalsiumin yleinen saantisuositus on aikuisille vähintään 800 mg vuorokaudessa. Tämän määrän kalsiumia saa esimerkiksi reilusta kolmesta lasillisesta maitoa tai piimää.

Kalsiumin puute aiheuttaa luiden haurastumista eli osteoporoosia. Naisten kalsiumin tarve kasvaa vaihdevuosien jälkeen, kun luut alkavat haurastua estrogeenituotannon hiipumisen takia. Kalsium tarvitsee imeytyäkseen D-vitamiinia.

Kalsium

Kalsiumia (kalkki) saa eniten maitotuotteista, mutta sitä on myös esimerkiksi lehtivihanneksissa, pähkinöissä, tofussa ja kalassa. 

Kalsiumia tarvitaan erityisesti luuston rakennusaineeksi, minkä vuoksi sekä lapset että raskaana olevat ja imettävät naiset tarvitsevat paljon kalsiumia. 

Kalsium tarvitsee imeytyäkseen D-vitamiinia, joten jos kalsiumia ottaa ravintolisänä, on samaan aikaan hyvä ottaa myös D-vitamiinia. Vastaavasti on muistettava, että kalsium estää raudan imeytymistä. Käytössä oleva rautalisä tulee ottaa eri aikaan kalsiumlisän tai kalsiumia sisältävien ruokien ja juomien kanssa. 

Kalsiumin yleinen saantisuositus on aikuisille vähintään 800 mg vuorokaudessa. Tämän määrän kalsiumia saa esimerkiksi reilusta kolmesta lasillisesta maitoa tai piimää. 

Kalsiumin puute aiheuttaa luiden haurastumista eli osteoporoosia. Jos elimistö ei saa riittävästi kalsiumia ravinnosta, se alkaa ottaa tarvitsemaansa kalsiumia luustosta. 

Veren kalsiumpitoisuus ja siihen liittyvät häiriöt (hyper- ja hypokalsemia) eivät ole riippuvaisia ravinnosta saadusta kalsiumista. Veren kalsiumpitoisuuden häiriöt liittyvät sairauksiin, esimerkiksi lisäkilpirauhashormonin tuotannon häiriöön, munuaisten vajaatoimintaan tai syöpiin.

Naisten kalsiumin tarve kasvaa vaihdevuosien jälkeen, jolloin luut alkavat estrogeenituotannon hiipumisen takia luonnostaan haurastua. Luukatoa voidaan ehkäistä vaihdevuosien estrogeenihoidolla. 

Osteoporoosia ei voi huomata itse, eli se ei aiheuta esimerkiksi kipuoireita. Osteoporoosia osataan epäillä, jos luunmurtumia tulee herkästi pienenkin iskun tai tärähdyksen aiheuttamana. Sairaus todetaan luuntiheyden mittauksella. 

Osteoporoosiin on olemassa lääkehoito, mutta ensisijainen itsehoito on riittävä kalsiumlisä. Tavallisimmin annostus on 1000 mg kalsiumia ja 20 µg D-vitamiinia vuorokaudessa. 

Saat apteekistamme kalsium- ja D-vitamiinivalmisteet myös osteoporoosin hoitoon. 

Kuinka paljon kalsiumia tarvitaan ja kalsiumin lähteet

Kalsiumin yleinen saantisuositus on 

- aikuisille vähintään 800 mg/vrk

- 10–17-vuotiaille 900 mg/vrk

- 6–9-vuotiaille 700 mg/vrk

- 1–5-vuotiaille 600 mg/vrk

- 6–11 kuukauden ikäisille 540 mg/vrk

Kalsiumia saadaan Suomessa eniten maitotuotteista. Sitä on kuitenkin myös muissa ruoissa, kuten lehtivihanneksissa (lehtikaali, parsakaali, nokkonen), mantelissa, kalassa, merilevässä ja tofussa.

Osa päivittäisestä kalsiumin tarpeesta täyttyy muiden kuin maitotuotteiden kalsiumista. Moniin elintarvikkeisiin, kuten kauramaitoihin, on myös lisätty kalsiumia. 

Kalsium imeytyy ravinnosta paremmin kuin ravintolisistä, mutta ravintolisiä on käytettävä, jos ruokavalioon ei kuulu ollenkaan maitotuotteita.

Saat 250 mg kalsiumia 

- lasillisesta maitoa tai piimää (2 dl)

- yhdestä jogurtti- tai viilipurkillisesta (200 g)

- 2–3 siivusta juustoa (30 g)

Osteoporoosin syyt, ehkäisy ja hoito 

Osteoporoosi tarkoittaa luun lujuuden heikkenemistä. 30 ikävuoden jälkeen luuta alkaa hävitä enemmän kuin sitä syntyy lisää. Osteoporoosi on naisilla yleisempää kuin miehillä. Se johtuu estrogeenituotannon hiipumisesta, joka aiheuttaa luiden haurastumista. Vaihdevuosista johtuvaa luukatoa voidaan ehkäistä vaihdevuosien estrogeenihoidolla. 

Osteoporoosiin johtavia syitä:

- perinnöllinen alttius

- kalsiumin saannin vähäisyys

- D-vitamiinin puutos

- tupakointi 

- liikunnan puute

- syömishäiriöt

- tietyt lääkeaineet, kuten kortisoni ja epilepsialääkkeet

- jotkin sairaudet, kuten keliakia, maksasairaudet ja lisäkilpirauhashormonin liikatuotanto

Osteoporoosin ehkäisyssä on tärkeintä huolehtia riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista sekä liikunnasta. 

Osteoporoosia ei huomaa millään tavalla. Se ei esimerkiksi aiheuta kipuja. Osteoporoosin jäljille päästään yleensä, kun jokin pieni isku tai tärähdys aiheuttaa luun murtuman. Diagnosointi tehdään mittaamalla luuntiheys. 

Diagnoosin saamisen jälkeen tärkein itsehoito on riittävästä kalsiumin saannista huolehtiminen. Tavallinen kalsiumlisä osteoporoosin yhteydessä on 1000 mg kalsiumia ja 20 µg D-vitamiinia vuorokaudessa. Lisäksi liikuntaa tulee lisätä ja tupakointi lopettaa. Osteoporoosiin on olemassa myös lääkehoito.  

Apteekkimme kalsiumvalmisteet Calcichew, Calsorin, Kalcipos D

Saat apteekistamme lisääntyneeseen kalsiumin tarpeeseen suunnitellut kalsiumvalmisteet / kalkkitabletit.

Calcichew-purutabletit sisältävät 500 mg kalsiumia. Annostus on 1–2 purutablettia päivässä riippuen muusta kalsiumin saannista. Myös Calsorin- ja Kalcipos d -valmisteet sisältävät 500 mg kalsiumia. 

Elivon kalsium-magnesiumvalmisteessa on 400 mg kalsiumia ja 175 mg magnesiumia. Tabletit voi tarvittaessa pureskella tai jauhaa ruoan sekaan. 

Saat apteekistamme myös D-vitamiinia sisältävät kalsiumvalmisteet. Kalsium tarvitsee D-vitamiinia imeytyäkseen. Voit lukea lisää D-vitamiinia sisältävistä kalsiumvalmisteista täältä (Kalsium + D-vitamiini).