Kromi

Kromi pitää verensokerin tasaisena ja hillitsee makeanhimoa

Kromi on ihmiselle välttämätön hivenaine, jota tarvitaan esimerkiksi sokeriaineenvaihdunnan säätelyyn. Kromin puutos voi aiheuttaa makeanhimoa. Puutostilat ovat kuitenkin harvinaisia, sillä kromia saadaan yleensä riittävästi terveellisestä, monipuolisesta ruokavaliosta.

View as Ruudukko Luettelo

3 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

3 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Kromi

Kromi on ihmiselle välttämätön hivenaine, jota tarvitaan esimerkiksi sokeriaineenvaihdunnan säätelyyn. Sen sanotaankin hillitsevän makeanhimoa. Yleensä sokeritasapainon tasaamiseen riittää ravinnosta saatu kromi, joten makeanhimon taustalla on todennäköisesti jokin muu syy kuin kromin puute.

Kromilisää voi kuitenkin kokeilla painonhallinnan tukena, kunhan huolehtii, ettei ylitä ravintolisän ohjeen mukaista annostusta.

Kromin lähteitä ovat muun muassa hunaja, maksa ja täysjyväviljat. Kromia on myös hiivassa. Puutostila on harvinainen, sillä kromia saadaan yleensä riittävästi monipuolisesta, terveellisestä ravinnosta.

Suomessa ei ole annettu virallista saantisuositusta kromille. Iän myötä kromia tarvitaan kuitenkn enemmän, sillä imeytyminen hidastuu.

Liiallisesti nautittuna kromi voi aiheuttaa allergisia oireita ja syöpää. Suurina annoksina se on myrkyllistä ja vaarantaa munuaisten toiminnan. Kromilisää tulisi kuitenkin nauttia monikymmenkertainen määrä ohjeiden mukaiseen annostukseen verrattuna, jotta siitä aiheutuisi haittoja.

Kromiravintolisää käytetään esimerkiksi imeytymishäiriöiden takia huonokuntoisilla ikäihmisillä tai diabetesta sairastavilla. 

 

Hillitseekö kromi makeanhimoa?

Yleensä makeanhimo yllättää nälkäisenä, sillä elimistö tietää, että sokeri tasaa verensokeria nopeasti. Joskus makean mieliteko johtuu janosta, ja monen tekee mieli makeaa myös väsyneenä, kun elimistö kaipaa energiaa. Kylläisenä ja levänneenä makeaa ei tee mieli yhtä paljon.

Makeanhimo yltyy myös usein ennen kuukautisia. Vaikka syitä makean mielitekoon on monia, on hyvä muistaa, että ennen kaikkea makeannälkä johtuu tottumuksesta.

Makeanhimoa voi yrittää hillitä pitämällä verensokerin tasaisena ja kiinnittämällä huomiota hetkiin, jolloin mieliteko makean syömiseen yltyy. Esimerkiksi lounaan jälkeen sokerisen jälkiruoan voi korvata hedelmällä, josta saa samalla myös tarpeellisia vitamiineja.

Kromin puutos voi aiheuttaa makeanhimoa, mutta puutokset ovat melko harvinaisia. Kromi osallistuu sokeriaineenvaihduntaan, joten puutostiloissa kromilisän saaminen voi hillitä makean mielitekoa. Kun elimistö saa riittävästi kromia, verensokeri pysyy helpommin tasaisena. Ylimääräinen kromi ei siis vaikuta makean mielitekoon.

Myös magnesium saattaa helpottaa makeanhimoa. Voit lukea lisää magnesiumista täältä.

Voit kokeilla kromilisää, jos koet, että makeanhimosi voisi johtua kromin liian vähäisestä saannista. Etenkin iän myötä kromin imeytyminen hidastuu.

Bertil´s ja Bioteekki – kromiravintolisät

Bertil´s Kromi -tabletit sisältävät 50 µg kromia. Vuorokausiannos on yksi tabletti, eikä sitä saa ylittää. Kromitabletit eivät sisällä gluteenia, laktoosia, hiivaa, sokeria eivätkä eläinperäisiä ainesosia. Bertil´s kromitabletit myydään 100 ja 200 kappaleen pakkauksissa.

Bioteekin Super Kromi sisältää 125 µg kromia. Annostusohje on yksi tabletti päivässä, eikä sitä saa ylittää. Tabletit ovat laktoosittomia, maidottomia, gluteenittomia ja liivatteettomia. Bioteekin kromiravintolisä ei sisällä myöskään eläinperäisiä ainesosia.