Sieni-infektio ja bakteeritulehdus - hoito ja lääkitys
Lääkevoiteet ihon sieni- ja bakteeritulehduksiin
Sieni- ja bakteeritulehdukset eli erilaiset ihoinfektiot ovat yleisiä. Bakteerien aiheuttamia ihotulehduksia ovat esimerkiksi märkärupi, karvatuppitulehdus, kynsivallitulehdus, ruusu ja borrelioosi. Osa bakteeritulehduksista vaatii paikallishoidon lisäksi sisäistä antibioottihoitoa.
Viruksen aiheuttamat tulehdukset, kuten huuliherpes, syylät ja ontelosyylät, paranevat itsestään. Oireiden ilmaannuttua ensimmäistä kertaa on hyvä varmistaa diagnoosi. Sienten aiheuttamia ihotulehduksia ovat erilaiset silsat ja hiivainfektiot. Niiden diagnosointiin tarvitaan yleensä aina sieninäyte. Poikkeuksena on varvasvälisilsa, jota voidaan hoitaa pelkkien oireiden perusteella. Löydät apteekistamme varvasvälisilsan hoitoon tarkoitetut voiteet (Canesten, Daktarin, Trosyd)...
Sieni- ja bakteeritulehdukset
Sieni- ja bakteeritulehdukset eli erilaiset ihoinfektiot ovat yleisiä. Osa niistä on helposti hoidettavissa kotikonstein.
Ihoinfektioita aiheuttavat bakteerit, virukset ja sienet. Eri syistä johtuvat infektiot oireilevat eri tavoin ja myös hoitomuodot ovat erilaisia.
Jotkin ihoinfektiot, kuten ruusu tai borrelioosi, vaativat aina antibioottihoidon, kun taas syylät ja huuliherpes paranevat useimmiten itsestään. Oireiden ilmaannuttua ensimmäistä kertaa on kuitenkin hyvä varmistaa oikea diagnoosi lääkäriltä.
Bakteerien aiheuttamia ihotulehduksia ovat esimerkiksi märkärupi, karvatuppitulehdus, kynsivallitulehdus, ruusu ja borrelioosi. Osa bakteeritulehduksista vaatii paikallishoidon lisäksi sisäistä antibioottihoitoa, mutta esimerkiksi karvatuppitulehdusta hoidetaan kotikonstein huolellisesti pesemällä ja rasvaamalla aluetta hydrokortisonia ja klooriheksidiiniä sisältävällä voiteella.
Viruksen aiheuttamia tulehduksia ovat huuliherpes, syylät ja ontelosyylät. Kaikki viruksen aiheuttamat ihoinfektiot paranevat itsestään. Hoitavia voiteita käytetään oireiden mukaan. Kun syyliä, ontelosyyliä tai herpesrakkuloita ilmaantuu ensimmäisen kerran, on hyvä käydä varmistamassa diagnoosi lääkärissä.
Voit lukea lisää huuliherpeksen hoidosta täältä (Huuliherpes).
Sienten aiheuttamia ihotulehduksia ovat erilaiset silsat ja hiivainfektiot. Niitä voi tulla vartalolle, kynsiin, hiuspohjaan tai intiimialueelle.
Voit lukea lisää intiimialueen sieni- ja bakteeritulehduksista kuten emättimen hiivatulehduksesta täältä (Hiivatulehdus hoito – hiivalääkkeet).
Sienten aiheuttamat tulehdukset vaativat useimmiten näytteenoton diagnoosin varmistamiseksi. Poikkeuksena on varvasvälisilsa, jota voidaan hoitaa pelkkien oireiden perusteella. Se on myös ainoa itsehoitoon soveltuva jalan sieni-infektio. Esimerkiksi jalkapohjasilsan ja kynsisienen hoidot kestävät pidempään ja vaativat usein sisäisen antibioottilääkityksen.
Varvasvälisilsan oireena on kutiseva, hilseilevä ja punoittava ihottuma. Silsa tulee yleensä ulommaisiin varvasväleihin. Infektiota hoidetaan paikallisesti sienilääkevoiteilla (Canesten, Daktarin, Trosyd). Lisäksi ihottuma-aluetta tulee pestä päivittäin ja pesun jälkeen iho kuivataan huolellisesti. Sukat vaihdetaan päivittäin ja ne pestään 60 asteen lämpötilassa.
Sienilääkkeet Canesten, Daktarin ja Trosyd
Varvasvälisilsaa hoidetaan sienilääkevoiteilla tai -puutereilla. Se paranee yleensä 3–4 viikossa. Jos oireet eivät ala helpottaa paikallisvoiteilla parin viikon kuluessa, on hyvä käydä lääkärissä.
Jos olet raskaana tai imetät, keskustele sienilääkkeiden käytöstä neuvolassa tai lääkärin kanssa.
Canesten-emulsiovoiteen vaikuttava aine on sienilääke klotrimatsoli. Sitä käytetään sienten aiheuttamien ihotulehdusten hoitoon käsissä, jaloissa, vartalolla ja myös ulkoisten sukupuolielinten sienitulehdusten paikallishoitoon.
Canestenia levitetään 2–3 kertaa päivässä tulehtuneelle ihoalueelle. Oireet häviävät 1–4 viikon kuluessa tulehduksen aiheuttajasta riippuen. Hoitoa jatketaan vielä viikosta kahteen sen jälkeen, kun infektion oireet ovat poistuneet.
Jalkojen sieni-infektioita hoidettaessa on erityisen tärkeää pestä ja kuivata varvasvälit huolellisesti.
Canesten on tarkoitettu yli 15-vuotiaille lyhytaikaiseen oireiden hoitoon. Ensimmäisen kerran oireiden ilmaannuttua, on hyvä varmistaa lääkärissä, että kyse on sieni-infektiosta.
Intiimialueiden tulehduksen hoidossa on huomioitava, että Canesten voi heikentää ehkäisyvälineiden tehoa.
Daktarin-emulsiovoiteen ja -puuterin vaikuttava aine on sienilääke mikonatsoli. Daktarinia käytetään erilaisten hiiva- ja sienitulehdusten hoitoon, erityisesti jalkasilsaan. Hoito kestää yleensä 2–6 viikkoa.
Daktarinia levitetään iholle kaksi kertaa päivässä. Jos käytetään samaan aikaan Daktarin-puuteria, voidetta levitetään iholle vain kerran päivässä.
Sieni-infektioiden leviämisen välttämiseksi on hyvä käyttää kuivaamiseen omaa pyyhettä ja vaihtaa sekä pyyhe että tulehtuneeseen ihoalueeseen kosketuksessa olevat vaatteet riittävän usein.
Myös tiokonatsolia sisältävä Trosyd sekä terbinafiiria sisältävät Fungorin ja Lamisil hoitavat jalkasilsaa ja varpaiden sienitulehduksia.
Pimafucinin vaikuttava aine on natamysiini. Sitä käytetään ihon hiiva- ja sienitulehduksiin, kuten jalkasilsaan, limakalvojen hiivatulehduksiin, vaippaihottumaan ja kynsien hiivatulehduksiin, esimerkiksi kynsivallintulehdukseen.
Kynsisieni - Nailner-lakat ehkäisevät kynsisientä
Nailner Hoida & Lakkaa on kynsisienen hoitoon tarkoitettu valmiste, joka sekä hoitaa että ehkäisee kynsisientä. Pakkaus sisältää Nailner Hoitoaineen ja Hengittävän kynsilakan.
Hoitoainetta levitetään hoidettavalle alueelle kaksi kertaa päivässä neljän viikon ajan. Tämän jälkeen hoitoainetta levitetään kerran päivässä, kunnes vaurioituneen kynnen tilalle on kasvanut terve kynsi.
Nailner Hengittävä kynsilakka peittää kynsisienen aiheuttamat rumat värjäytymät ja vauriot. Sitä voi käyttää hoitoaineen lisäksi aina halutessaan.
Antibioottivoide pienten ihotulehdusten hoitoon
Bacibact-voidetta käytetään ihon pienten naarmujen ja haavojen sekä märkivien ihotulehdusten lyhytkestoiseen paikallishoitoon. Sen vaikuttavat aineet ovat antibiootit basitrasiini ja neomysiini.
Voidetta levitetään ohut kerros hoidettavalle ihoalueelle 1–2 kertaa vuorokaudessa. Haittavaikutuksina voi tulla kutinaa, kuumotusta tai punoitusta. Jos tulehdus ei rauhoitu viikon tai kahden aikana, on iho-oiretta näytettävä lääkärille.
Basibactin lyhytaikainen käyttö pienillä ihoalueilla on mahdollista myös raskauden ja imetyksen aikana.
Terracort-voiteen vaikuttavat aineet ovat tulehdusta lievittävä hydrokortisoni ja oksitetrasykliini-antibiootti. Valmistetta käytetään esimerkiksi ihotulehdusten, säärihaavojen, auringonpolttaman ihon sekä hyönteisten pistojen tai pienten palovammojen lyhytaikaiseen hoitoon.
Voidetta ei tule käyttää raskauden tai imetyksen aikana, sillä oksitetrasykliini voi vaikuttaa haitallisesti sikiön ja lapsen hampaiden kehitykseen.
Rosazol-voide ruusufinni eli rosacean hoitoon
Ruusufinni eli rosacea on ihosairaus, jossa otsaan, nenään, poskiin tai leukaan muodostuu punoitusta, näppylöitä ja märkärakkuloita. Yleisimmin ruusufinniä esiintyy 30–50-vuotiailla naisilla. Ruusufinniin voi liittyä myös silmäoireita, kuten kuivasilmäisyyttä. Diagnoosi tehdään oireiden perusteella.
Rosazol 1 % emulsiovoidetta käytetään lääkärin diagnosoiman ruusufinnin hoitoon aikuisilla. Sen vaikuttava aine on metronidatsoli, jolla on tulehdusta lievittävä ja bakteereja tappava vaikutus. Rosazol ei tehoa muihin ihosairauksiin tai -tulehduksiin.
Voidetta levitetään ohut kerros puhdistetulle ihoalueelle iltaisin. Haittavaikutuksia voivat olla ihon ärtyminen tai kuivuminen, punoitus, kutina, polttelu, kipu ja kirvely. Lääkärin kanssa on hyvä keskustella, mikäli haittavaikutuksia ilmenee.
Rosazolin käytöstä raskauden tai imetyksen aikana on aina keskusteltava lääkärin kanssa.
Syylä, känsä ja liikavarvas - poisto ja hoito >>>