Akne - aknen hoito

Akne - aknen hoito

Aknen oireita voi hoitaa tehokkaasti 

Akne on ihosairaus, joka alkaa murrosiän lopulla noin 80 prosentilla ihmisistä. Oire johtuu hormonaalisista syistä, joiden takia talineritys lisääntyy ja iholle tulee mustapäitä ja finnejä. Tavallisimmin sitä esiintyy kasvoilla ja hartioilla sekä selässä ja rintakehällä. Lievää aknea hoidetaan kotikonstein: iho pestään päivittäin hellävaraisella pesuaineella (Ducray, Aco) ja rasvataan pesun jälkeen kevyellä perusvoiteella.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 59

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 59

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Jos oireet eivät helpota itsehoidolla tai iho tulehtuu, tarvitaan lääkärin hoitoa. Tautiin on olemassa hyviä hoitokeinoja, ja varhainen hoito voi ehkäistä arpien muodostumista. Lieväänkin akneen voi käyttää bentsoyyliperoksidia sisältävää geeliä (Basiron).

Akne

Akne on ihosairaus, jossa talineritys lisääntyy hormonaalisten muutosten aiheuttamana. Oireina ovat iholle tulevat mustapäät ja finnit. Tavallisimmin oireita esiintyy kasvoilla ja hartioilla sekä selässä ja rintakehällä. 

Noin 80 prosenttia ihmisistä sairastaa aknen, eli vain pieni vähemmistö säästyy taudin aiheuttamilta mustapäiltä ja finneiltä. Akne alkaa yleensä teini ikäisenä murrosiän loppupuolella. Pojilla akne väistyy tavallisimmin nuorena aikuisena, naisilla on yleisempää, että akne jatkuu myös aikuisena. 

Akne on perinnöllinen sairaus. Jos vanhemmilla on ollut vaikea akne, on tavallista, että perheen lapsilla on sama tilanne edessä murrosiässä.

Akne kannattaa hoitaa säännöllisesti. Perusohjeena on ihon puhtaudesta huolehtiminen. Nuorilla hoitoa hankaloittaa yhtä aikaa rasvoittuva ja herkkä iho. Iho pestään miedolla pesunesteellä ja rasvataan sen jälkeen kevyellä perusvoiteella. Voit lukea lisää perusvoiteista täältä (Ihonhoito, Perusvoiteet). 

Lievää aknea eli niin sanottua komedoaknea, jossa oireena on mustapäitä ja lieväoireisia finnejä, voi hoitaa kotikonstein. Jos taudista on sosiaalista haittaa, ihotautilääkärillä voi käydä lievempienkin oireiden takia. 

Taudin vaikeat muodot, kystinen akne ja onteloakne, vaativat aina lääkärinhoitoa, sillä vaikea akneiho tulehtuu herkästi. Ihon talirauhasten tulehduksen aiheuttaa ihon normaaliin kasvustoon kuuluva bakteeri. Vaikeaa aknea hoidetaan antibioottikuurilla, isotretinoiini-lääkkeellä sekä naisilla e-pillereillä. 

Aknen syntymistä ei voi ennaltaehkäistä. Ihon puhtaudesta huolehtiminen ja esimerkiksi sokeripitoisten ruokien välttäminen kuitenkin helpottavat oireita. 

Tuleeko akne kaikille murrosikäisille? 

Kaikilla ihmisillä ei ole aknea missään vaiheessa elämää. Noin 80 prosenttia ihmisistä kuitenkin saa oireita murrosiän loppupuolella, tytöt keskimäärin hiukan aiemmin kuin pojat. Osalla akne jatkuu aikuisenakin, mutta yleensä oireet poistuvat murrosiän päättyessä (aikuisiän akne).

Aknea ei voi ennaltaehkäistä, mutta sen oireita voi vähentää huolehtimalla ihon puhtaudesta. Sekä ihon pesu liian voimakkailla pesuaineilla että liian rasvaiset ihovoiteet voivat lisätä akneoireita. On myös näyttöä, että sokeripitoinen ruokavalio pahentaa akneoireita. 

Koska tauti johtuu hormonaalisista muutoksista (hormonaalinen akne), naisten akne pahenee usein ennen kuukautisia. Samaan ilmiöön perustuu  e-pillerien käyttö naisten aknen hoidossa. Ja vastaavasti esimerkiksi kortikosteroidit, litium ja testosteroni sekä anaboliset steroidit hankaloittavat aknen oireita. 

Millaisia ovat aknen oireet?

Lievän aknen oireita ovat näppylät ja komedot eli mustapäät ja valkopäät. Iho oireilee aknessa kasvojen lisäksi hartioilla, selässä ja rintakehällä. 

Vaikeissa aknen muodoissa iholle tulee myös syviä, kivuliaita tulehduksia. Aknen hoito on tärkeää, sillä vaikea akne voi hoitamattomina aiheuttaa arpia. Joskus arpia voi tulla lievemmänkin aknen oireista, sillä arven muodostuminen on yksilöllistä. 

Akneen liittyy usein myös päänahan rasvoittuminen ja tali-ihottuma. Hiuspohjaa hoidetaan säännöllisellä pesulla. Shampoon tulee olla herkälle iholle tarkoitettu pesuneste. Voit lukea lisää hiusten ja päänahan hoidosta täältä (Hiukset ja päänahka). 

Miten hoidan lievää aknea?

Lievää aknea hoidetaan huolehtimalla ihon puhtaudesta ja kosteutuksesta säännöllisesti. Kasvojen, hartioiden, selän ja rintakehän iho pestään aamuin illoin. 

Kerran päivässä iho pestään herkälle iholle suunnitellulla pesunesteellä (Ducray, Aco), minkä jälkeen iho kuivataan hyvin ja rasvataan kevyellä perusvoiteella. 

Murrosikäisen iho on usein hyvin herkkä, ja liiallinen pesu tai rasvauksen unohtaminen voi kuivattaa ihoa ja lisätä ihon talineritystä. Myös liian rasvaiset voiteet hankaloittavat oireita. 

Akneihon voi peittää meikillä, kunhan huolehtii meikin pesusta iltaisin. 

Herkän ihon pesunesteitä (Ducray, Aco, Eucerin) akneiholle

Hoitona voidaan käyttää kevyitä saippuattomia puhdistusaineita. Liian voimakkaat pesunesteet voivat kuivattaa herkkää ihoa ja pahentaa oireita.

Ducray Keracnyl Foaming Gel on herkän ihon saippua-aineeton puhdistusgeeli, jonka saa apteekista. Se sopii hyvin akneiholle. Geeli puhdistaa ihon ja poistaa myös meikit. 

Eucerin DermoPurifyer Oil Control Cleansing Gel on myös saippuaton puhdistugeeli, joka sopii akneihon meikin poistoon ja ihon puhdistukseen. Sitä voi käyttää myös aknelääkitysten kanssa. 

Sebamed Clear Face Deep Cleansing Foam on akneiholle suunniteltu puhdistusvaahto, joka edistää ihon uusiutumista sekä kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa.

ACO Spotless Daily Care Face Wash on akneihon puhdistusgeeli, jonka annetaan vaahdota iholla ennen poispesemistä.

Yksittäisten komedojen täsmähoitoon voi kokeilla kuivattavia Spot-geelejä. Saat apteekistamme esimerkiksi Sebamedin ClearFace Anti-Spot -geelin sekä Aco Spotless Spot Treatment -geelin. Geeliä levitetään yksittäisen komedon päälle iltaisin ja annetaan vaikuttaa yön yli. 

Basiron AC -geeli aknen hoidossa

Lievää aknea voi hoitaa lisäksi itsehoitovalmisteena myytävällä bentsoyyliperoksidia sisältävällä geelillä. Lääkeaine estää bakteerin kasvua ja lisää myös ihon kuoriutumista. 

Hoito-ohjeena on yleensä geelin käyttö kerran tai kahdesti päivässä muutaman kuukauden ajan. Ennen geelin levittämistä, iho tulee puhdistaa ja kuivata hyvin. Jos iho on kovin herkkä, geeli suositellaan levitettävän vain kerran päivässä iltaisin. 

Saat apteekistamme akneihon hoitoon tarkoitetun bentsoyyliperoksidia sisältävän Basiron AC -geelin. Vaikka geeli on itsehoitotuote, on sen käytöstä hyvä keskustella ihotautilääkärin kanssa, sillä hoitoon liittyy joitakin huomioitavia asioita. Myös apteekkimme farmaseutit osaavat kertoa Basironin käytöstä. 

Basiron-geelin kanssa ei saa käyttää yhtä aikaa aknen hoitoon tarkoitettua ihotautien erikoislääkärin määräämää tretinoiini-lääkettä. Hoidon aikana tulisi myös välttää auringossa oleilua. Myöskään ihoa kuivattavia lääkkeitä ei tule käyttää samanaikaisesti.  (akne lääke)

Ensimmäisen käyttökerran vaikutuksia ei tule säikähtää. Iho voi kuumottaa ja muutaman päivän päästä iho voi punoittaa tai hilseillä. Nämä ovat normaaleja vaikutuksia, mutta jos punoitus tai hilseily on voimakasta, on hoito keskeytettävä ja käytävä lääkärissä näyttämässä ihoa. 

Basiron AC Wash -geeli pestään iholta pois muutaman minuutin jälkeen. 

Vaikea akne vaatii ihotautilääkärin hoitoa

Jos iho oireilee voimakkaasti hyvästä itsehoidosta huolimatta, on syytä käydä ihotautilääkärillä. Lääkäriin menoa ei tarvitse arastella, vaikka oireet tuntuisivat lieviltä. Akneihon aiheuttama sosiaalinen haitta voi olla merkittävä, ja lievänkin aknen hoitoon on tehokkaita hoitokeinoja. 

Lääkäriin on syytä mennä ainakin silloin, jos aknen oireet aiheuttavat kipua. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito aloitetaan, sen helpommalla oireiden kanssa selviää. Hyvä aknen hoito ehkäisee myös mahdollista arpien muodostumista. 

Aknea voidaan hoitaa lääkärin määräyksestä antibioottikuurilla, isotretinoiini-lääkkeellä sekä naisilla e-pillereillä. Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet saattavat helpottaa aknen hoidossa.