Ehkäisy - jälkiehkäisy
Raskauden ehkäisy – e-pillerit, kondomi vai sterilisaatio?
Raskauden ehkäisyn itsehoitovalmisteita ovat kondomit ja jälkiehkäisytabletti eli niin sanottu katumuspilleri. Jälkiehkäisy on aina tilapäinen ratkaisu, jonka jälkeen tulee huolehtia pysyvän ehkäisymenetelmän hankkimisesta.
Löydät täältä apteekkimme kondomivalikoiman (So Sensitive Latekstiton, Durex Extra Safe, Sultan Kookas XL ja Magic -kondomit) sekä jälkiehkäisyyn tarkoitetut valmisteet (Femke, Levodonna ja Norlevo).
Käypä hoito -suositusten mukaan riittävän ehkäisyn tarjoaviin ehkäisymenetelmiin kuuluvat
- kondomit
- hormonaalinen ehkäisy (pillerit, rengas, laastari, kapseli, ruiske ja kierukka)
- sterilisaatio
Pessaarin (kohdunsuuta vasten asetettava lateksinen kuppi) tai naisten kondomin käyttöä ehkäisymenetelmänä ei suositella. Myöskään keskeytetty yhdyntä tai niin sanottujen varmojen päivien laskeminen eivät ole riittävän varmoja ehkäisymenetelmiä.
Älypuhelinsovelluksia, jotka laskevat naisen hedelmällisiä päiviä kuukautiskierron ja ruumiinlämmön perusteella, ei myöskään suositella käytettäväksi ehkäisytarkoituksessa.
Spermisidejä sisältävät ehkäisypuikot (esimerkiksi Patentex) eivät yksin käytettynä ole riittävä ehkäisykeino. Spermisidit voivat myös vaikuttaa haitallisesti emättimen normaaliin bakteerikantaan ja ärsyttää limakalvoja.
Yhtä kaikille sopivaa raskauden ehkäisyä ei ole, eikä mikään menetelmistä, edes sterilisaatio, ole sataprosenttisen varma ehkäisykeino.
Sopiva ehkäisymenetelmä tulee valita aina yksilöllisesti yleisen terveydentilan ja elämäntilanteen mukaan.
Ehkäisyn valintaan vaikuttavat esimerkiksi
- ikä, aiemmat raskaudet, paino ja tupakointi
- ehkäisyn tarpeen kesto
- ehkäisyn tarpeen säännöllisyys
- toiveet raskaaksi tulosta
Ehkäisyneuvonta on kuntien järjestämä maksuton palvelu, johon kaikilla on oikeus. Ehkäisyneuvonnassa saa apua sopivan ehkäisyn valintaan.
Jos haluat lääkärin määräämän ehkäisymenetelmän, esimerkiksi ehkäisypillerit eli e-pillerit, kierukan tai sterilisaation, voit ottaa yhteyttä oman kuntasi ehkäisyneuvolaan.
Apteekistamme on saatavissa itsehoitotuotteina kondomeja.
Kondomin teho perustuu siihen, että sillä estetään siittiöiden pääsy munasolun luokse. Kondomikaan ei ole sataprosenttisen varma ehkäisykeino, mutta se on ainoa ehkäisy, joka estää sukupuolitautien tarttumista. Kondomi ei myöskään aiheuta vaaraa miehen tai naisen terveydelle.
Voit lukea lisää apteekkimme ehkäisyvalmisteista täältä (Ehkäisyvalmisteet).
E-pillerit, minipillerit, ehkäisykapselit ja kuparikierukka
Hormonaalisella ehkäisyllä pyritään estämään munasolun kehittyminen tai hedelmöittyminen. Hormonaalisen ehkäisyn aloittamisesta päättää aina lääkäri. Joissakin tapauksissa hormonaalisen ehkäisyn käyttö ei ole mahdollista.
Yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät sekä naishormonia (estradioli) että keltarauhashormonia (progesteroni). Nykyisin yhdistelmäehkäisyvalmisteita on saatavilla suun kautta annosteltavien tablettien lisäksi emättimeen asetettavana ehkäisyrenkaana sekä iholle laitettavina laastareina.
Yhdistelmähormoniehkäisyä ei tule käyttää, jos on
- esioireinen migreeni
- aiemmin sairastettu laskimo- tai valtimoveritulppa
- verenpainetauti
- on yli 35-vuotias ja tupakoi säännöllisest
Yhdistelmähormoniehkäisyyn liittyy aluksi usein haittavaikutuksia, mutta ne häviävät lähes kaikilla käytön jatkuessa.
Niin sanotut minipillerit sekä ihon alle laitettavat ehkäisykapselit ja ehkäisyruiskeet sisältävät pelkkää keltarauhashormonia eli progesteronia.
Näiden pelkkää keltarauhashormonia sisältävien ehkäisymenetelmien käyttöön liittyy yleensä vähän haittavaikutuksia, mutta mahdolliset haitat voivat olla hankalia ja jatkuvia, kuten epäsäännöllinen tiputteluvuoto.
Kierukka sopii hyvin etenkin pitkäaikaista ehkäisyä toivoville naisille. Valittavana on kuparikierukka, joka ei sisällä hormonia, tai hormonikierukka, jonka ehkäisyteho perustuu keltarauhashormoniin kuten minipillereissä.
Sterilisaatio vaihtoehtoisena ehkäisymenetelmänä
Sterilisaatio on yksi vaihtoehto raskauden ehkäisyyn. Sterilisaatio voidaan tehdä joko miehelle tai naiselle. Naisen sterilisaatio tehdään nukutuksessa, miehen sterilisaatio paikallispuudutuksessa.
Tämän ehkäisyn kohdalla on oltava tietoinen menetelmän lopullisuudesta. Sterilisaatio voidaan yrittää purkaa, mutta se ei aina palauta hedelmällisyyttä.
Sterilisaatio on tehokas ja hyvä ehkäisymenetelmä silloin, kun perheen lapsiluku on täynnä. Sekään ei kuitenkaan ole täysin varma ehkäisymenetelmä: sekä miehen että naisen sterilisaatio pettää noin yhdellä prosentilla.
Lain mukaan sterilisaatio voidaan tehdä sitä pyytävän henkilön omasta toiveesta, kun
- henkilöllä on kolme alaikäistä lasta yksin tai aviopuolisonsa kanssa
- hän on täyttänyt 30 vuotta
- raskaus vaarantaisi raskaaksi tulevan hengen tai terveyden
- henkilön mahdollisuus ehkäistä raskaus muulla tavoin on poikkeuksellisen huono
- on syytä epäillä, että henkilön jälkeläisille tulisi vaikea sairaus
- henkilön sairaus tai muut siihen verrattavat syyt rajoittaisivat henkilön kykyä hoitaa lapsia
Vain kahdessa ensimmäisessä perusteessa sterilisaation voi myöntää yksi lääkäri, muihin perusteisiin tarvitaan useamman lääkärin tai Valviran päätös.
Jälkiehkäisy eli katumuspilleri ehkäisyn petettyä
Jälkiehkäisyllä eli katumuspillerillä tarkoitetaan yhdynnän jälkeistä ehkäisyä silloin, kun muu ehkäisymenetelmä on pettänyt, esimerkiksi kun kondomi on mennyt rikki, tai kun ehkäisyä ei ole jostakin syystä käytetty.
Jälkiehkäisy on aina tilapäinen ratkaisu, jonka jälkeen tulee huolehtia pysyvän ehkäisymenetelmän hankkimisesta.
Keltarauhashormonia sisältävän jälkiehkäisyvalmisteen teho on sitä parempi, mitä nopeammin yhdynnän jälkeen lääke otetaan. Lääke tulee ottaa viimeistään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä.
Jälkiehkäisyvalmisteen saa apteekista ilman reseptiä. Apteekin farmaseutin on kuitenkin varmistuttava siitä, että asiakas käyttää tuotetta turvallisesti ja oikein. Tämän vuoksi Skanssin apteekin farmaseutti ottaa verkkoapteekissa asioivaan asiakkaaseen aina yhteyttä puhelimitse ennen jälkiehkäisyvalmisteen tilauksen hyväksymistä.
Jotta lääkkeen saisi mahdollisimman nopeasti, on suositeltavaa hakea jälkiehkäisyvalmiste omasta lähiapteekista.
Voit lukea lisää jälkiehkäisyvalmisteista (esimerkiksi Norlevo) täältä (Jälkiehkäisyvalmisteet).