Ehkäisyvalmisteet

Ehkäisyvalmisteet – kondomi suojaa myös sukupuolitaudeilta

Löydät täältä apteekkimme kondomivalikoiman esimerkiksi Sultan Kookas XL, So Sensitive Lateksiton kondomi, Durex Extra Safe, Sultan Conture ja Magic-kondomit. Myytävänä on myös kuparikierukoita (Flexi-T ja Silverline CU). 

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Kondomin teho perustuu siihen, että sillä estetään siittiöiden pääsy munasolun luokse. Kondomikaan ei ole sataprosenttisen varma ehkäisykeino, mutta se on ainoa ehkäisymenetelmä, joka estää myös sukupuolitautien tarttumista. 

Kondomien käytössä on tärkeä muistaa liukuvoiteiden vaikutus kondomin materiaaliin. Perinteisen lateksikondomin kanssa ei pidä käyttää öljypohjaisia liukuvoiteita, koska öljy haurastuttaa lateksia.

Useimmissa liukuvoiteissa ei ole öljyä, vaan ne ovat silikoni- tai vesipohjaisia. Öljyä on sen sijaan esimerkiksi vaseliinissa ja vauvanhoitoöljyissä.  

Durex Naturals -liukuvoide on esimerkiksi vesipohjainen ja se sopii käytettäväksi kaikkien kondomien kanssa. Voit lukea lisää liukuvoiteista ja seksuaaliterveydestä täältä (Seksuaaliterveys).

Saat apteekistamme myös lateksittomia kondomeja (So Sensitive Lateksiton kondomi). Ne sopivat myös kumiallergikoille. Lateksittomia kondomeja voi käyttää yhdessä öljypohjaisten liukuvoiteiden kanssa toisin kuin perinteisiä lateksikondomeja.

Kondomit tulee säilyttää normaalissa huoneenlämmössä, sillä kuumuus vaikuttaa kondomin materiaaliin. Kondomia voi kuitenkin käyttää esimerkiksi saunassa. Kylmyys tai pakkanen eivät vaikuta kondomin laatuun. 

Kondomin rikkoutuminen – katumuspilleri estää raskauden

Jos kondomi rikkoutuu yhdynnän aikana, saat apteekistamme jälkiehkäisypillerin eli niin sanotun katumuspillerin (esimerkiksi Norlevo). Katumuspilleri on otettava mieluiten 12 tunnin kuluessa yhdynnästä. 

Jälkiehkäisyvalmiste voi aiheuttaa pahoinvointia. Jos oksennat kolmen tunnin kuluessa tabletin ottamisesta, tulee sinun ottaa uusi tabletti mahdollisimman pian. 

Jos kondomi on rikkoutunut, olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä, joten sukupuolitaudin tarttumisen riski on hyvä huomioida. 

Ehkäisyvalmisteet – yksilöllisesti ja elämäntilanteen mukaan

Käypä hoito -suositusten mukaan riittävän ehkäisytehon tarjoaviin ehkäisymenetelmiin kuuluvat 

- kondomit

- hormonaalinen ehkäisy (pillerit, rengas, laastari, kapseli, ruiske ja kierukka)

- kuparikierukka (Flexi-T ja Silverline CU)

- sterilisaatio

Pessaarin (kohdunsuuta vasten asetettava lateksinen kuppi) tai naisten kondomin käyttöä ehkäisymenetelmänä ei suositella. Myöskään keskeytettyä yhdyntää tai niin sanottujen varmojen päivien laskemista ei pidetä riittävän varmana ehkäisymenetelmänä, että niitä voitaisiin suositella. 

Älypuhelinsovelluksia, jotka laskevat naisen hedelmällisiä päiviä kuukautiskierron ja ruumiinlämmön perusteella, ei myöskään suositella käytettäväksi ehkäisytarkoituksessa. 

Spermisidejä sisältävät ehkäisypuikot (esimerkiksi Patentex) eivät yksin käytettynä ole riittävä ehkäisykeino. Spermisidit voivat myös vaikuttaa haitallisesti emättimen normaaliin bakteerikantaan ja ärsyttää limakalvoja. 

Yhtä kaikille sopivaa ehkäisyä ei ole, eikä mikään menetelmistä, edes sterilisaatio, ole sataprosenttisen varma ehkäisykeino. 

Sopiva ehkäisymenetelmä tulee valita aina yksilöllisesti yleisen terveydentilan ja elämäntilanteen mukaan. 

Ehkäisyn valintaan vaikuttavat esimerkiksi

- ikä, aiemmat raskaudet, paino ja tupakointi

- ehkäisyn tarpeen kesto

- ehkäisyn tarpeen säännöllisyys 

- toiveet raskaaksi tulosta

Ehkäisyneuvonta on kuntien järjestämä maksuton palvelu, johon kaikilla on oikeus. Jos haluat lääkärin määräämän ehkäisymenetelmän, esimerkiksi ehkäisypillerit, kierukan tai sterilisaation, voit ottaa yhteyttä oman kuntasi ehkäisyneuvolaan. 

Voit tilata lääkärin määräämät ehkäisyvalmisteet, kuten ehkäisypillerit tai ehkäisyrenkaan, verkkoapteekkimme kautta. Reseptilääkkeiden tilaaminen onnistuu apteekkimme aukioloaikana. Kun tilaat reseptivalmisteen verkkokaupasta, apteekkimme farmaseutti ottaa sinuun yhteyttä antaakseen lääkeneuvontaa.  

Itsehoitotuotteena apteekistamme on saatavissa erilaisia kondomeja. 

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät ja kuparikierukka

Hormoniehkäisyllä pyritään estämään munasolun kehittyminen tai hedelmöityminen. Hormoniehkäisyn aloittamisesta päättää aina lääkäri. Joissakin tapauksissa hormonaalisen ehkäisyn käyttö ei ole mahdollista. 

Yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät sekä naishormonia (estradioli) että keltarauhashormonia (progesteroni). Nykyisin tätä hormonaalista ehkäisyä on saatavilla suun kautta annosteltavien tablettien lisäksi emättimeen asetettavana ehkäisyrenkaana sekä iholle laitettavina laastareina. 

Niin sanotut minipillerit sekä ihon alle laitettavat ehkäisykapselit ja ehkäisyruiskeet sisältävät pelkkää keltarauhashormonia. 

Kierukka sopii usein hyvin pitkäaikaista ehkäisyä toivoville naisille. Valittavana on kuparikierukka, joka ei sisällä hormonia, tai hormonikierukka, jonka ehkäisyteho perustuu keltarauhashormoniin kuten minipillereissä.  

Flexi-T-kuparikierukka on hormoniton ehkäisyvalmiste

Kuparikierukka on hormoniton ehkäisyvalmiste. Saat apteekistamme Flexi-T ja Silverline CU -kuparikierukoita. Kuparikierukan voi asentaa vain lääkäri. 

Flexi-T soveltuu hyvin naiselle, joka tarvitsee säännöllistä ehkäisyä. Se on myös edullinen vaihtoehto, sillä yhden kierukan ehkäisyteho riittää yleensä viideksi vuodeksi. 

Kuparikierukka on turvallinen valinta myös tupakoiville yli 35-vuotiaille naisille, joille hormonaaliset ehkäisyt eivät aina sovi. Kuparikierukkaa voi käyttää myös imetyksen aikana, koska siitä ei erity verenkiertoon lääkeainetta. 

Kuparikierukan teho perustuu siihen, että se estää siittiösolujen pääsyn munajohtimiin. Lisäksi kierukasta erittyvä vähäinen määrä kuparia hidastaa siittiöiden liikkuvuutta. Kierukka myös muuttaa kohdun limakalvoa sukusoluja hylkiväksi ja estää hedelmöittymisen ja munasolun kehittymisen. 

Kuparikierukan ehkäisyteho on yhtä suuri kuin hormonaalisilla ehkäisymenetelmillä. 

Sterilisaatio vaihtoehtoisena ehkäisymenetelmänä

Sterilisaatio on yksi vaihtoehto raskauden ehkäisyyn. Naisen sterilisaatio tehdään nukutuksessa, miehen paikallispuudutuksessa. Sterilisaation kohdalla on oltava tietoinen menetelmän lopullisuudesta. Sterilisaatio voidaan yrittää purkaa, mutta se ei aina palauta hedelmällisyyttä. 

Sterilisaatio on tehokas ja hyvä ehkäisymenetelmä silloin, kun perheen lapsiluku on täynnä. Sekään ei kuitenkaan ole täysin varma ehkäisymenetelmä.