Intiimihygienia
Intiimihygienia on osa arjen rutiineja
Intiimihygienia tarkoittaa intiimialueiden puhtaudesta huolehtimista. Se on tärkeä osa arjen rutiineja. Oikeanlainen, sopiva mutta ei liiallinen alapään pesu on keino ehkäistä esimerkiksi emätintulehduksia, hiivatulehduksia, virtsatietulehduksia ja emättimen kuivuuden aiheuttamia oireita.
Päivittäiset intiimihygienian rutiinit:
- pese alapää päivittäin vedellä
- vältä saippuan käyttöä
- käytä intiimialueen iholle tarvittaessa intiimipesunestettä (ACO Intim Cleansing Wash, Dermalog pesuneste, Vagisan intiimipesuneste)
- jos vesipesu ei ole mahdollista, voit käyttää intiimipyyhkeitä (ACO Intim Cleansing Wipes, VeriGentle-intiimipyyhkeet)
- älä käytä pikkuhousunsuojia jatkuvasti
- peseydy aina yhdynnän jälkeen (siemenneste nostaa emättimen pH-arvoa)
- pyyhi vessassa käydessä edestä taaksepäin (peräaukon bakteerit aiheuttavat virtsatietulehduksia)
Intiimialueiden peseminen säännöllisesti on tärkeää, jotta limakalvojen bakteeritasapaino pysyy normaalina. Liian tiheä alapään pesu voi kuitenkin häiritä emättimen normaalia bakteeritasapainoa.
Turha peseminen voi myös aiheuttaa intiimialueen ihon ärtymistä ja kuivattaa limakalvoja. Erityisen tärkeää on käyttää intiimialueilla vain intiimipesunesteitä, ei tavallisia pesuaineita, koska niiden pH-arvo on liian korkea.
Peseytyminen yhdynnän jälkeen on tärkeää, koska siemennesteen emättimen pH-tasapainoa muuttava vaikutus voi aiheuttaa bakteerivaginoosin eli emätintulehduksen.
Jos vesipesu ei ole mahdollista, voi intiimialueiden puhdistamiseen käyttää intiimipyyhkeitä.
Intiimipyhkeet (ACO Intim Cleansing Wipes, VeriGentle-intiimipyyhkeet) sopivat käyttöön
- matkalla
- liikunnan jälkeen
- yhdynnän jälkeen
- kuukautisten aikaan ylimääräistä puhdistusta tarvittaessa
Intiimialueen ihoa voi suojata ennaltaehkäisevästi Cavilon-suojavoiteella. Sitä käytetään esimerkiksi suojaamaan virtsankarkailun aiheuttamilta iho-oireilta.
Cavilon suojaa hiertynyttä, punoittavaa ja ärtynyttä ihoa pitkäkestoisesti sekä kostuttaa ihoa.
Maitohappobakteerit ylläpitävät emättimen bakteeritasapainoa
Kun emättimen bakteerikanta häiriintyy, bakteerimäärä emättimessä alkaa lisääntyä. Tätä tilaa kutsutaan bakteerivaginoosiksi eli emätintulehdukseksi. Bakteerivaginoosi ei siis ole minkään ylimääräisen bakteerin aiheuttama tulehdus. Tämän vuoksi se voi myös parantua hyvällä itsehoidolla.
Emättimen bakteeritasapainoa ylläpidetään arjessa hyvällä hygienialla. Liian tiheää pesua tulee välttää, ja pesuaineiden pH:n tulee olla alle seitsemän. Intiimialueiden pesuun sopivat parhaiten intiimipesunesteet. Voit lukea lisää intiimipesunesteistä täältä (Intiimihygienia, Muut intiimituotteet).
Lievien bakteeritasapainon häiriintymisen oireiden yhteydessä voi käyttää apteekistamme saatavia Femiflor-maitohappobakteerivalmisteita.
Femifloria on saatavilla suun kautta otettavana tablettina sekä emätinvoiteina ja -puikkoina. Maitohappobakteerit normalisoivat emättimen pH-arvoa ja parantavat limakalvojen vastustuskykyä. Femifloria käytetään tyypillisesti noin viikon ajan.
Compliflora Femina on kerran vuorokaudessa suun kautta otettava maitohappobakteerivalmiste, joka tukee intiimialueen limakalvon, eli emättimen alueen luonnollista bakteerikantaa. Compliflora feminassa on neljää eri Lactobacillus-sukuun kuuluvaa bakteerikantaa, joita emättimen alueella normaalisti on.
C-vitamiinia eli askorbiinihappoa sisältäviä emätinpuikkoja voi myös kokeilla. Ne normalisoivat emättimen pH-arvoa, minkä seurauksena emättimen bakteeritulehdusta aiheuttavien haitallisten bakteerien kasvu alkaa vähentyä.
Lääkäriin on mentävä, jos emätintulehduksen oireet tulevat ensimmäistä kertaa tai jatkuvat pitkään tai toistuvina. Myös ylimääräiset veriset vuodot, alavatsakivut, kuume tai virtsaamisvaikeudet ovat syy käydä lääkärissä.
Raskaana olevan on käytävä aina lääkärissä, jos emättimessä on poikkeavaa oireilua.
Erota hiivatulehdus ja emätintulehdus toisistaan
Hiivatulehduksen ja emätintulehduksen oireet voi helposti sekoittaa toisiinsa. Emätintulehduksen erottaa hiivatulehduksesta yleensä valkovuodon voimakkaasta, kalamaisesta hajusta.
Hiivatulehduksia voi yrittää ennaltaehkäistä Femiflor-maitohappobakteerivalmisteilla, mutta hiivatulehduksen oireillessa tulehdus on aina hoidettava hiivalääkkeillä. Jos on sairastanut hiivatulehduksen aiemmin ja tunnistaa oireet, hiivatulehduksen itsehoitolääkkeitä (Diflucan, Canesten, Fluconazol) voi käyttää ilman lääkärin määräystä.
Jos oireet eivät hellitä itsehoitotuotteilla viikon jälkeen, on käytävä lääkärin vastaanotolla. Voit lukea lisää hiivatulehduksen hoidosta täältä (Hiivalääkkeet).
Canesbalance ehkäisee bakteeritasapainon häiriintymistä
Emättimen bakteeritasapainon häiriintymistä voi ennaltaehkäistä Canesbalance-emätingeelillä. Se auttaa palauttamaan emättimen pH-tasapainon ja lievittää myös epämiellyttävää hajua ja epänormaalia valkovuotoa. Canesbalance estää bakteerien kasvua ja auttaa palauttamaan emättimen bakteerikannan normaaliksi.
Canesbalance-emätingeeliä käytetään seitsemän päivän ajan. Jos oireet eivät helpota, ne pahenevat itsehoidosta huolimatta tai tulee ylimääräistä kipua tai verenvuotoa, on otettava yhteys lääkäriin.
Raskaana olevien ja imettävien on keskusteltava valmisteen käytöstä lääkärin kanssa. Koska Canesbalance-emätingeelin matala pH-arvo voi vaikuttaa epäsuotuisasti siittiösoluihin, sitä ei kannata käyttää, jos haluaa tulla raskaaksi.
Intiimivoiteet emättimen kuivien limakalvojen hoitoon
Intiimivoiteet helpottavat emättimen limakalvojen kuivuusoireita. Emättimen ja virtsateiden limakalvojen kuivuudesta ja ohenemisesta kärsii lähes puolet naisista jossakin vaiheessa elämää.
Estrogeeni ylläpitää emättimen ja ulkosynnyttimien normaalia toimintaa, joten estrogeenivaikutuksen väheneminen esimerkiksi vaihdevuosien myötä aiheuttaa intiimialueen limakalvojen ohenemista ja kuivumista.
Apteekissamme on saatavilla monia emättimen kuivuuteen tarkoitettuja itsehoitotuotteita, kuten voiteita, öljyjä ja emätinpuikkoja. Löydät valikoimastamme sekä hormonittomat intiimivoiteet että vaihdevuosien aiheuttamaan limakalvojen kuivuuteen tarkoitetut hormonivoiteet.
Esimerkiksi kotimainen Membrasin Vaginal Vitality Cream -emätinvoide on kolmitehoinen intiimialueiden ja emättimen kuivuusoireisiin tarkoitettu intiimivoide. Tämä voide ei sisällä hormoneja.
Vagisan Kosteuttava Emätinvoide on myös tarkoitettu emättimen ja ulkoisen intiimialueen kuivuudesta johtuvien vaivojen, kuten kirvely, kutina tai ärsytys, hoitoon. Myöskään Vagisan-intiimivoide ei sisällä hormoneja.
Voit lukea lisää emättimen kuivuusoireiden hoidosta täältä (Emättimen kuivat limakalvot).
Intiimihygienia voi ehkäistä virtsatietulehduksia
Oikealainen alapään pesu ehkäisee myös virtsatietulehduksia. Virtsatietulehdus eli virtsarakkotulehdus (kystiitti) johtuu usein huonosta intiimihygieniasta, kun peräaukon alueen bakteereita kulkeutuu virtsaputkeen. Bakteerien kulkeutumisen virtsaputkeen voi ehkäistä pyyhkimällä vessassa edestä taaksepäin.
Virtsatietulehdus eli kystiitti on yleinen infektiotauti, jonka oireita ovat tihentynyt virtsaamisen tarve ja kirvely virtsaamisen loppuvaiheessa.
Virtsatietulehduksen hoito vaatii aina lääkärin diagnosointia. Vaikka tulehdus voi parantua myös itsestään, hoitona on yleensä aina antibioottilääke.
Muita virtsatietulehduksia ovat munuaisallastulehdus ja virtsaputkitulehdus eli uretriitti, joka on usein sukupuolitaudin (yleensä klamydia) aiheuttama. Munuaisallastulehdukseen ei aina liity ollenkaan virtsaoireita, mutta sen erottaa korkeasta kuumeesta ja kylki–selkäkivusta. Virtsaputkitulehduksen oireena on kirvely virtsaamisen alussa.
Jos virtsatietulehduksen oireiden aikana on kuumetta yli 38 astetta, on todennäköisempää, että infektio on ylävirtsateissä.
Virtsatieinfektion hoitoon on kehitetty lääke, joka myös ennaltaehkäisee infektioita.
UrinCUR Utipro Plus RFSU:
- hoitaa infektion syytä ja helpottaa oireita
- aloitetaan ensimmäisten oireiden ilmetessä
- voi käyttää myös estohoitona
- jos oireet eivät helpota kahden vuorokauden aikana, on hakeuduttava lääkäriin
- ei korvaa antibioottihoitoa
Kuukuppi on vaihtoehto perinteisille kuukautissuojille
Löydät täältä myös apteekkimme kuukautissuojat. Valikoimassamme oleva Lunette-kuukuppi on vaihtoehto tavallisille kuukautissuojille, terveyssiteille ja tamponeille.
Kuukuppi eli kuukautiskuppi on hyvä valinta etenkin silloin, jos perinteiset kuukautissuojat ärsyttävät intiimialueen ihoa tai emättimen limakalvoja. Lunette-kuukupit valmistetaan Suomessa lääketieteellisestä silikonista, ja ne sopivat herkkäihoiselle, eivätkä kuivata limakalvoja.
Lunette-kuukuppi on myös ympäristöystävällinen valinta, sillä se kestää oikealla hoidolla vuosia. Voit lukea lisää Lunette-kuukupeista täältä (Kuukuppi – kuukautissuojat).