Kuukuppi - kuukautissuojat

Kuukuppi - kuukautissuojat

Kuukuppi – hygieeninen ja ekologinen kuukautissuoja

Lunette-kuukupit kuuluvat apteekkimme valikoimaan. Kuukuppi eli kuukautiskuppi sopii kaikenikäisten ja –kokoisten naisten käyttöön ja se on helppokäyttöinen ja huomaamaton.

View as Ruudukko Luettelo

14 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

14 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Kuukautiskuppi on vaihtoehto perinteisille kuukautissuojille, siteille ja tamponeille. Se on hyvä valinta erityisesti silloin, jos perinteiset kuukautissuojat ärsyttävät intiimialueen ihoa tai emättimen limakalvoja. 

Kuukautiskuppi keksittiin jo 1900-luvun alussa, mutta sen käyttö on yleistynyt vasta 2010-luvulla. Kuukautiskuppi on silikonista tai luonnonkumista valmistettu kupin muotoinen kuukautissuoja, joka asetetaan emättimeen kuukautisten ajaksi. Kuukautisvuoto kerätään kuppiin, joka sitten tyhjennetään ja asetetaan uudelleen emättimeen. 

Edelleen suurin osa naisista käyttää kuukautissuojina kertakäyttöisiä siteitä ja tamponeja. Kuukuppi on kuitenkin hyvä, ympäristöystävällinen ja edullinen vaihtoehto perinteisille kuukautissuojille. Useimmat kuukupit kestävät käytössä oikealla hoidolla vuosien ajan, ja kun sen käyttöön tottuu, se on vaivaton ja helppo kuukautissuoja. 

Kuukautiskuppi ei myöskään naarmuta tai kuivata emättimen limakalvoja, eikä se häiritse kuukautisten aikana emättimen luonnollista itsepuhdistusta. 

Lunette-kuukupit on valmistettu Suomessa. Ne on tehty lääketieteellisestä silikonista, eivätkä ne siis sisällä luonnonkumia eli lateksia. Kuukupit ovat myös tuoksuttomia, eivätkä ne kuivata limakalvoja. Silikonista valmistettu kuukuppi sopii hyvin herkkäihoisille ja allergisille. 

Kuukupin käyttö on helppoa alun harjoittelun jälkeen. Esimerkiksi sen, kuinka syvälle kuukuppi laitetaan, oppii nopeasti kokeilemalla ja harjoittelemalla. 

Arjessa kuukuppi on mukavan huoleton verrattuna perinteisiin kuukautissuojiin. Se tyhjennetään 2–4 kertaa päivässä vuodon määrästä riippuen ja sitä voi käyttää yön yli ja esimerkiksi urheillessa ja uidessa. Ainoastaan yhdynnän aikana kuukuppi on otettava pois. 

Lunetten kuukautiskuppeja on olemassa kahta eri kokoa: koko yksi kevyeen vuotoon ja nuorille naisille, koko kaksi synnyttäneille naisille sekä normaaliin ja runsaampaan vuotoon.  

Näin käytät Lunette-kuukuppia

Kuukupin käyttöön oppii harjoittelemalla. Esimerkiksi kuukupin luotettavuus voi alkuun epäilyttää, mutta käytön myötä kuppiin oppii luottamaan. Se on helppokäyttöinen, turvallinen ja hygieeninen vaihtoehto siteille ja tamponeille. 

Kuukupin asettamista voi harjoitella alkuun muulloin kuin kuukautisten aikana. Silloin sen asettaminen on mukavampaa, koska veri ei sotke. Kuppia voi myös pitää paikoillaan jonkin aikaa arjessa ennen kuukautisia, jotta tottuu luottamaan, että se pysyy paikoillaan.

Jatkuva kuukupin käyttö muulloin kuin kuukautisten aikaan ei ole suositeltavaa eikä tarpeen. 

Ennen kuukupin asettamista pese kätesi hajustamattomalla pesunesteellä ja vedellä. Ensimmäisellä kerralla voit kastella kupin tai käyttää vesiliukoista liukastetta, jotta kupin asettaminen on helpompaa. Kupin voi asettaa emättimeen jo ennen kuukautisten alkamista.

Ota mukava asento. Kupin voi asettaa istuen, seisten tai kyykyssä. Rentoutuminen ja etenkin lantionpohjan lihasten rentouttaminen on tärkeää, jotta kupin asettaminen onnistuu helposti. 

Taita kuppi litteäksi ja sitten vielä uudelleen kaksin kerroin. Pidä kuppi taitettuna ja vie se kokonaan emättimeen. Pyöräytä kuppia emättimen sisällä niin, että se aukeaa. Kun kuppi on auennut, sen pohja tuntuu pyöreältä. 

Kun olet saanut kupin paikalleen, sinun ei tarvitse tehdä mitään ennen kuin tyhjennät sen seuraavan kerran. Päivisin kupin voi tyhjentää vuodon määrästä riippuen 2–4 kertaa. Kuukupin voi jättää paikoilleen 12 tunniksi, eli esimerkiksi nukkumisen ajaksi, ja sen kanssa voi myös urheilla. 

Kupin poistaminen on myös helppoa, kun oppii oikean tekniikan. 

Kun poistat kuppia, pese ensin kädet hajusteettomalla pesuaineella. Ota taas mukava asento ja rentouta lantionpohjan lihakset. Älä vedä kuppia antennista, kun poistat sitä. Kuppi poistetaan tarttumalla sen pohjasta peukalolla ja etusormella. Kuppia keinutellaan hiljalleen puolelta toiselle sen pohjasta kiinni pitämällä ja vedetään samalla pois. 

Poistamisen jälkeen kuppi tyhjennetään ja puhdistetaan. Se kannattaa huuhdella ensin kylmällä vedellä ja pestä sitten miedolla pesunesteellä (Lunette Kuukupin Pesuneste). Pesun jälkeen kuppi asetetaan takaisin paikoilleen. 

Kun kuukautiset ovat ohi, kuukupin voi desinfioida keittämällä (5–10 minuuttia) tai pyyhkimällä Lunette Kuppipyyhkeillä. 

Lunette Kuppipyyhkeet ja Lunette Feelbetter puhdistukseen

Lunette-kuukuppi puhdistetaan vedellä ja miedolla pesunesteellä, esimerkiksi Lunetten omalla kuukupin pesuun suunnitellulla Lunette Kuukupin Pesunesteellä (Lunette Feelbetter).

Jos vettä ei ole saatavilla, voi puhdistukseen käyttää Lunette Kuppipyyhkeitä. 

Lunette Kuppipyyhe:

- tuhoaa enemmistön bakteereista 

- on helppo kuljettaa mukana pienessä yksittäispakkauksessaan

- voi käyttää myös käsien desinfiointiin

- on valmistettu maatuvasta viskoosista, joten sen voi kompostoida 

- on parempi vaihtoehto kuukupin desinfiointiin kuin keittäminen

Lunette Kuppipyyhkeitä voi käyttää kuukupin desinfiointiin kuukautisten jälkeen.