Raskausvitamiinit - foolihappo ja monivitamiinivalmisteet

Raskausvitamiinit - foolihappo ja monivitamiinivalmisteet

Raskausvitamiini - foolihappo, folaatti (Foliren) ja D-vitamiini 

Raskausaikana vitamiinien saannista on huolehdittava tarkkaan, sillä odottavan äidin ruokavalio vaikuttaa suoraan sikiön kehitykseen. Monipuolisesti syövä perusterve äiti saa ravinnostaan kaikki muut tarvittavat vitamiinit paitsi foolihapon (Foliren, bertil´s) ja D-vitamiinin

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Raskausajan vitamiinit ja ravintolisät

Vitamiinien riittävästä saannista on tärkeää huolehtia hyvin jo raskausaikana, sillä tulevan äidin raskaudenaikainen ruokavalio vaikuttaa suoraan sikiön kehitykseen. Monipuolisesti syövä perusterve äiti saa lähes kaikki tarvittavat vitamiinit ravinnostaan. Tärkeimmät välttämättömät ravintolisät ovat foolihappo (Foliren, bertil´s) ja D-vitamiini. Lisäksi kalsiumin riittävä saanti on hyvä varmistaa tarvittaessa kalkkitableteilla. Kasvisruokavaliota noudattavan äidin on kiinnitettävä huomiota myös raudan riittävään saantiin ja sen imeytymiseen. Vegaaniruokavaliota noudattavan äidin on lisäksi täydennettävä ruokavaliotaan ainakin B12-vitamiinillä ja usein myös jodivalmisteilla. 

Monipuolisesti syövä perusterve äiti saa lähes kaikki tarvittavat vitamiinit ravinnostaan. Ainoastaan foolihappo- ja D-vitamiinilisät ovat välttämättömiä. Foolihapon annostus on 400 mikrogrammaa vuorokaudessa ja D-vitamiinin 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Lisäksi kalsiumin riittävä saanti on hyvä varmistaa tarvittaessa kalkkitableteilla. 

Kasvisruokavaliota noudattavan äidin on kiinnitettävä huomiota raudan riittävään saantiin ja sen imeytymiseen. Vegaaniruokavaliota noudattavan äidin on lisäksi täydennettävä ruokavaliotaan ainakin B12-vitamiinillä ja usein myös jodivalmisteilla. 

Rautalisän tarve kasvaa useimmiten ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen, eli raskausviikolta 12 eteenpäin. Rautalisän käyttöön saa ohjeet neuvolasta hemoglobiinimittauksen perusteella. Rautalisää ei tule käyttää ilman hoitajan tai lääkärin määräystä. 

Rautalisän käytön kohdalla on tärkeää muistaa, että erityisesti kalsium ja myös kahvi ja tee estävät raudan imeytymistä. Sen sijaan C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä, joten rautalisän ottamisen yhteydessä on hyvä syödä kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Saat neuvoja raskaudenaikaiseen ruokavalioon neuvolasta. Voit myös lukea lisää raskausajan ruokavaliosta täältä (Vauvat – Lapset – Äidit ja raskaus, Raskaus).

Foolihappo on välttämätön lisä sikiön kehitykselle

Folaatin riittävä saanti on olennaista sikiön kehityksen kannalta, sillä folaatin puute lisää synnynnäisten epämuodostumien riskiä. Ravinnosta folaattia saa eniten tuoreista vihreistä kasviksista ja vihanneksista, pavuista, hedelmistä, marjoista ja täysjyväviljavalmisteista.

Koska suomalaisten folaatin saanti ravinnosta ei yleensä ole riittävää, suositellaan folaattilisän eli foolihappolisän käyttöä jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Foolihappolisän käyttö on hyvä aloittaa kaksi kuukautta ennen raskaaksi tuloa ja sitä syödään ensimmäisen raskauskolmanneksen loppuun asti. 

Foolihappolisän tarve on suurempi, jos odottavalla äidillä on diabetes, epilepsia, keliakia tai krooninen suolistotulehdus. Foolihapon tarvittavasta määrästä saa ohjeita neuvolasta. 

Foliren Foolihappo -tabletti sisältää 400 mikrogrammaa foolihappoa. Valmiste on tarkoitettu erityisesti raskauden suunnitteluvaiheen ja raskauden ajan folaatin saannin turvaamiseen. Helposti nieltävä tabletti on laktoositon ja gluteeniton ja se sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Annostusohje on yksi tabletti päivässä. 

Kotimainen bertil´s Folaatti + D3 sisältää folaatin lisäksi D3-vitamiinia. Se on tarkoitettu käytettäväksi ennen raskauden alkua ja raskausaikana turvaamaan odottavan äidin folaatin ja D3-vitamiinin saanti. Annostusohje on yksi tabletti päivässä.

Monivitamiinivalmisteet ja ravintolisät raskauden ja imetyksen ajalle

Saat apteekistamme myös raskausajalle tarkoitetut monivitamiinivalmisteet, joissa on muiden vitamiinien lisäksi tarvittava määrä foolihappoa ja D3-vitamiinia. Tavallisin annostusohje on yksi tabletti vuorokaudessa. 

Monivitamiinivalmiste Minisun Mama on suomalaisten suositusten mukaan kehitetty raskaudenajan ja imettävien äitien monivitamiinivalmiste. Se sisältää raskaudenaikaiset välttämättömät vitamiinit, foolihapon ja D-vitamiinin. Valmisteessa on yhteensä 17 eri vitamiinia ja hivenainetta, esimerkiksi rautaa ja sen imeytymistä edistävää C-vitamiinia. Multivitamin Mama ei sisällä A-vitamiinia. Se on myös laktoositon, maidoton, soijaton, gluteeniton, liivatteeton ja hiivaton. 

Multivita Raskaus ja Imetys on Suomessa valmistettu raskaana oleville ja imettäville äideille suunniteltu monivitamiinitabletti. Se sisältää foolihapon ja D-vitamiinin lisäksi muun muassa jodia. Se sopii siis hyvin jodilisää tarvitsevan äidin ruokavalion ravintolisäksi. Valmiste ei sisällä A-vitamiinia ja se on laktoositon, gluteeniton, hiivaton ja sokeriton. Tuotetta ei saa käyttää kilpirauhasen liikatoiminnan aikana sen sisältämän jodin takia. 

Multivita Omegalive Raskaus on raskaana oleville suunniteltu Omega-3-ravintolisä. Se sisältää DHA- ja EPA-rasvahappoja. Ravintolisä voi olla tarpeellinen äideille, joiden ruokavalioon ei kuulu riittävästi kalaa tai öljyjä, pähkinöitä ja siemeniä. Valmiste ei sisällä vitamiineja, joten sitä voi käyttää Multivita Raskaus ja Imetys -monivitamiinitabletin rinnalla. 

Multi-tabs Raskaus on raskauden suunnitteluvaiheeseen ja raskauden ajalle suunniteltu monivitamiini- ja kivennäisainelisä. Se sisältää 11 vitamiinia ja 8 kivennäisainetta, esimerkiksi foolihappoa ja D-vitamiinia. 

Multi-Tabs Raskaus Omega-3 sisältää DHA- ja EPA-rasvahappoja. Sitä voi käyttää Multi-tabs Raskaus -ravintolisän ohessa, jos odottava äiti ei saa ruokavaliostaan riittävästi Omega-3-rasvahappoja. 

Femibion – ravintolisät raskauden suunnitteluun ja imetykseen 

Femibion 1, 2 ja 3 -valmisteet on suunniteltu ravintolisiksi raskauden eri vaiheisiin. 

Femibion 1+D -ravintolisää käytetään raskauden suunnitteluvaiheessa sekä ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan. Se sisältää runsaasti foolihappoa ja muun muassa C-, E-, D- ja B-vitamiineja sekä jodia. Valmiste on laktoositon, gluteeniton ja liivatteeton ravintolisä. Jodia sisältävää valmistetta ei tule käyttää, jos on kilpirauhasen liikatoiminta. 

Femibion 2+D -ravintolisä on tarkoitettu käytettäväksi raskauden 13. viikosta eteenpäin. Se sisältää foolihapon ja D-vitamiinin lisäksi jodia ja omega-3-rasvahappoja. 

Imetysajalle on olemassa erikseen Femibion 3 -ravintolisä, joka sisältää foolihapon ja D-vitamiinin lisäksi muun muassa Omega-3-rasvahappoja, rautaa ja kalsiumia. Tämä valmiste ei sisällä jodia, ja se on laktoositon ja gluteeniton.