Ilmavaivat - vatsan turvotus - IBS - ruoansulatusentsyymit

Ilmavaivat - vatsan turvotus - IBS - ruoansulatusentsyymit

Ilmavaivat ja ruoansulatus kuntoon ruokavaliomuutoksilla

Ilmavaivat ja ruoansulatuksen ongelmat johtuvat usein ruokavaliosta, liian nopeasta syömisestä tai liikunnan vähäisyydestä. Liian nopea syöminen heikentää myös ruoansulatusta, sillä pureskeleminen lisää ruoansulatukseen tarvittavan syljen eritystä. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 18

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 18

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Ilmavaivat ja ruoansulatus

Ilmavaivat johtuvat usein tiettyjen ruoka-aineiden, kuten herneiden, papujen, kaalin ja sipulin, syömisestä. Myös liian nopea syöminen, purukumin pureskelu ja liikunnan vähäisyys lisäävät ilmavaivoja. Liian nopea syöminen heikentää lisäksi ruoansulatusta, sillä pureskeleminen lisää ruoansulatukseen tarvittavan syljen eritystä. Laktoosi-intoleranssi eli maidon laktoosille herkistyminen lisää kaasunmuodostusta paksusuolessa ja aiheuttaa ilmavaivoja. Myös toiminnalliset vatsavaivat, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä ja dyspepsia, aiheuttavat ilmavaivoja. Jos ilmavaivat haittaavat tavallista arkea, eikä itsehoidosta ole apua, on syytä selvittää tilannetta tarkemmin.  Tietyt ruoka-aineet aiheuttavat joillakin ihmisillä lisääntynyttä kaasunmuodostusta. Usein oireisiin saa helpotusta muuttamalla ruokavaliotaan, pureskelemalla ruokaa huolellisesti sekä lisäämällä liikuntaa.

Suolikaasua muodostuu ihmisellä noin 7–8 dl päivässä. Kaasua pääsee suolesta ulos keskimäärin 15–20 kertaa päivässä. Suuri osa tästä kaasusta syntyy paksusuolen bakteerien tuottamana. Suolistoon kertyy kaasua lisäksi ilmaa nielemällä joko liian nopean syömisen tai purukumin pureskelun seurauksena.  

Liian nopea syöminen heikentää myös ruoansulatusta, sillä pureskeleminen lisää ruoansulatukseen tarvittavan syljen eritystä. 

Ilmavaivoja aiheuttavat ruoista esimerkiksi herneet, pavut, kaali ja sipuli. Lisäksi esimerkiksi laktoosi-intoleranssi eli maidon laktoosille herkistyminen lisää kaasunmuodostusta paksusuolessa ja aiheuttaa ilmavaivoja. Laktoosi-intoleranssin ensisijainen hoito on laktoosituotteiden välttäminen, mutta lisäksi oireisiin voi käyttää apteekkimme laktaasientsyymivalmisteita. 

Voit lukea lisää laktoosi-intoleranssista ja laktaasientsyymivalmisteista täältä (Vatsa ja suolisto,  Laktaasientsyymivalmisteet).

Liikunnalla tiedetään olevan ilmavaivoja ja vatsan turvottelua vähentävä vaikutus. Liikuntaa tulisikin harrastaa aktiivisesti ja pitkäjänteisesti ja lisäksi tulisi välttää istumista pitkiä aikoja kerrallaan. 

Jos ilmavaivoihin ja niihin liittyvään vatsan turvotteluun ei löydetä syytä, eivätkä elämäntapamuutokset helpota oireita, voit kokeilla apteekistamme saatavaa dimetikoni-lääkettä (Cuplaton), joka hajottaa suolistossa olevia kaasuja helpommin poistuviksi. 

Ruoansulatusvaivoihin tarkoitettuja valmisteita on syytä käyttää harkiten. Ne on tarkoitettu tilanteisiin, joissa ruoansulatusentsyymien ja suolahapon tuotanto on puutteellista. Ilmavaivojen ja turvottelun vähentämiseksi on hyvä kokeilla alkuun ruokavaliomuutoksia ja liikunnan lisäämistä. 

Jos ilmavaivat haittaavat tavallista arkea, eikä itsehoidosta ole apua, on syytä selvittää tilannetta tarkemmin. Samoin jos ilmavaivoihin liittyy pitkäkestoista kipua, yleiskunnon laskua tai laihtumista, on syytä tehdä tarkempia tutkimuksia.  

Ilmavaivat ja vatsan turvotus kuntoon ruokavaliolla

Ilmavaivat ja vatsan turvotus voivat johtua monista eri syistä. Usein oireita aiheuttavat tietyt ruoka-aineet tai kiireinen elämäntapa ja nopea syöminen. Joskus syynä voivat olla myös toiminnalliset vatsavaivat, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä ja dyspepsia. 

Heti syömisen jälkeen vatsan turvotusta ja kipua aiheuttavan dyspepsian syynä on ruoansulatuskanavan ja pallean normaalia herkempi reagointi venytykselle. Dyspepsiaan ei ole varsinaista hoitoa, mutta ruoka-annosten pienentäminen voi helpottaa oireita. 

Ärtyvän suolen oireyhtymässä kaasua ei aina muodostu tavallista enemmän, mutta se poistuu normaalia hitaammin. Syöminen yleensä pahentaa ärtyvän suolen oireita ja vatsakivut helpottuvat ulostamisen yhteydessä. Syytä ärtyvälle suolelle ei tunneta, mutta sen oireita voidaan helpottaa ruokavaliohoidolla, jossa vältetään FODMAP-ruokia. 

Voit lukea lisää toiminnallisista vatsavaivoista ja ärtyvän suolen oireyhtymästä täältä (Vatsa ja suolisto).

Ilmavaivoihin, joiden taustalta ei löydetä sen kummempaa syytä, voi lähteä vaikuttamaan ruokavaliomuutoksilla, liikuntaa lisäämällä, syömällä rauhallisesti ja huolehtimalla stressittömästä arjesta. 

Tutkimusten mukaan suolikaasujen määrää lisäävät ruoka-aineet, joiden kuidut ja imeytymättömät hiilihydraatit kulkeutuvat paksusuoleen bakteerien ravinnoksi. Kun ruokavaliomuutoksia alkaa pohtia, on hyvä muistaa, että ruoan kulku paksusuoleen kestää useita tunteja, eli ruoka-aineiden välttelyllä ei ole vaikutusta heti syömisen jälkeen tuleviin vaivoihin. 

Suolikaasuja lisäävät ruoat:

- maitotuotteet (laktoosi-intoleranssi)

- herne, papu, soijapapu, kaalit, sipulit, artisokka

- rusinat ja kuivatut luumut

- banaani, viinirypäleet, päärynä

- makeutusaineet sorbitoli ja ksylitoli

- täysjyväviljatuotteet

Jos ilmavaivat ja turvotus jatkuvat, vaikka ruokavaliosta jättää pois tietyt ruoka-aineet ja huolehtii rauhallisesta syömisestä ja liikunnan lisäämisestä, on hyvä selvitellä oireiden syitä tarkemmin. Myös ruoansulatuskanavan sairaudet voivat aiheuttaa ilmavaivoja.  

Jos oireiden taustalta ei löydy sairautta, voit kokeilla apteekistamme saatavaa itsehoitolääkettä, dimetikonia. Se hajottaa suolistossa olevat kaasukertymät pienemmiksi ja helpottaa oiretta. Esimerkiksi Cuplaton -valmisteita käytetään yleisesti leikkausten jälkeisiin ilmavaivoihin sekä vauvan vatsakipuihin eli koliikkiin. 

Ilmavaivat ja vatsan turvotus aiheuttavat myös kipua

Ilmavaivat ja vatsan turvotus voivat aiheuttaa hetkittäin myös kipuja. Toisinaan vatsakivut voivat johtua sairauksista, jotka vaativat nopeaa hoitoa. Satunnaisten, muutaman tunnin kestävien mahan nipistelyjen tai kramppien takia ei tarvitse lähteä lääkäriin. 

Äkillinen, todella voimakas, uusi ja jatkuva mahakipu vaatii sen sijaan aina päivystysvastaanotolle lähdön ja lääkärin tutkimukset. Nopeasti alkanut kova kipu voi johtua esimerkiksi puhjenneesta mahahaavasta tai kohdunulkoisen raskauden aiheuttamasta repeämästä. 

Ylävatsakipu, joka alkaa rasituksessa ja tuntuu puristavana kipuna, vaatii aina lääkärissä käynnin, koska se voi olla sepelvaltimotaudin oire. Kovien kipujen hidas voimistuminen viittaa yleisesti johonkin tulehdukseen, syynä voi olla esimerkiksi umpilisäketulehdus. 

Pitkään jatkuvan ja toistuvan vatsakivun syynä voi olla esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, närästys, mahatulehdus tai niin sanottu mahahaava, keliakia tai tulehduksellinen suolistosairaus. 

Ylävatsakipu on yleinen oire, joka tulee usein syömisen jälkeen. Siihen voi liittyä poikkeavaa täyteläisyyden tunnetta, ylävatsan turvotusta, kipua ja polttelua sekä röyhtäilyä. Taustalla on usein toiminnallinen vatsavaiva dyspepsia. 

Myös ylävatsakivun taustalla voi olla hoitoa vaativia sairauksia kuten mahahaava, närästyksenä oireileva refluksitauti, sappikivitauti, laktoosi-intoleranssi tai sepelvaltimotauti. Lääkärissä on syytä käydä, jos kipua ylävatsalla alkaa tuntua yllättäen tai jos kipu vaivaa päivittäin tai useita kertoja viikossa ja jos se haittaa elämää. 

Voit lukea lisää vatsakivuista, niiden syistä ja hoidosta täältä (Vatsa ja suolisto).