Pulssioksimetri ja PEF-mittari keuhkosairauksien seurantaan

Pulssioksimetrit ja PEF-mittarit on tarkoitettu esimerkiksi astman tai keuhkoahtaumataudin hoidon kotiseurantaan. Pulssioksimetri (Apteq, Beurer) mittaa veren happikylläisyyttä (happisaturaatio) eli vereen sitoutuneen hapen suhteellista määrää (SpO2). Happisaturaatio on normaali, kun lukema on 95–100. PEF-mittari (Apteq, Mini-Wright) mittaa uloshengityksen huippuvirtausta. Sitä käytetään astman diagnosointiin ja astman hoitotasapainon seurantaan. PEF-mittauksen normaalitulokset vaihtelevat ihmisen iän, sukupuolen ja koon mukaan. Jos mittaustulos jää yli 80 l/min alle keskitason tuloksen, ovat keuhkoputket todennäköisesti ahtautuneet.

View as Ruudukko Luettelo

9 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

9 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

 

 

 

Pulssioksimetrit ja PEF-mittarit

Pulssioksimetrit ja PEF-mittarit mittaavat veren happikylläisyyttä ja keuhkojen toimintaa. Apteekkimme mittarit on tarkoitettu kotikäyttöön esimerkiksi astman tai keuhkoahtaumataudin hoidon kotiseurantaan.   

Pulssioksimetri mittaa veren happikylläisyyttä (happisaturaatio) eli vereen sitoutuneen hapen suhteellista määrää (SpO2). Happisaturaatio on normaali, kun lukema on 95–100. Mittausta käytetään osana keuhko- ja sydänsairauksien diagnosointia ja hoidon tehon seurantaa.

Löydät apteekkimme valikoimista Apteqin ja Beurerin pulssioksimetrit.

PEF-mittari mittaa uloshengityksen huippuvirtausta. Sitä käytetään yleensä astmatutkimuksiin ja astman hoitotasapainon seurantaan. PEF-mittaria voidaan käyttää myös kotona lääkärin tai hoitajan ohjeen mukaan.

PEF-mittauksen normaalitulokset vaihtelevat ihmisen iän, sukupuolen ja pituuden mukaan. Jos mittaustulos on enemmän kuin 80 l/min (litraa minuutissa) alle keskitason tuloksen, ovat keuhkoputket todennäköisesti ahtautuneet. Tärkeintä on kuitenkin seurata PEF-tulosten vaihtelua vuorokauden aikana.

Saat apteekistamme Apteqin ja Mini-Wrightin PEF-mittarit.

Apteq ja Beurer pulssioksimetrit mittaavat happisaturaatiota

Pulssioksimetri mittaa veren happikylläisyyttä (happisaturaatio) eli vereen sitoutuneen hapen suhteellista määrää (SpO2). Happisaturaatio on normaali, kun lukema on 95–100. Jos lukema jää alle 80, on kyse jo vaikeasta happivajauksesta.

Veren happikylläisyys pienenee tiettyjen sairauksien kuten hengitystiesairauksien, astman ja sydämen vajaatoiminnan yhteydessä. Pulssioksimetriä käytetään myös uniapnean diagnosoinnissa. Terveydenhoidossa pulssioksimetri on vain yksi väline keuhko- ja sydänsairauksien seurantaan.

Toisinaan pulssioksimetri voi näyttää myös virheellisesti liian hyvää arvoa. Ihminen tuntee kuitenkin jo lievänkin happivajauksen olossaan erilaisina oireina. Matalan happisaturaation oireita ovat muiden muassa hengenahdistus, sydämen sykkeen nousu, väsymys, ärtyneisyys ja hikoilu.  

Pulssioksimetriä voidaan käyttää kroonista keuhko- tai sydänsairautta sairastavan hoidon kotiseurannassa. Parhaimmillaan päivittäinen veren happikylläisyyden mittaaminen voi tuoda kroonisen sairauden kanssa elävälle turvallisuuden tunteen.

Myös kuntoilijat ja urheilijat voivat hyötyä pulssioksimetrin käytöstä etenkin liikkuessaan korkealla, ohuessa ilmanalassa.

Luotettavan mittaustuloksen saamiseksi on noudatettava laitteiden antamia ohjeistuksia. Mittaustulokseen voi vaikuttaa esimerkiksi mittaussormen ulkoinen lämpötila.

Apteq pulssioksimetri mittaa sormen päästä pulssin ja veressä olevan hapen määrän ilman kivuliaita toimenpiteitä. Pulssioksimetriä voi käyttää yli 4-vuotiaille vähintään 15 kg painaville ihmisille hengityssairauksien kotiseurantaan. Laitteessa on selkeä LED-näyttö ja automaattinen virransammutus. Mittarin tarkkuus happisaturaatiolukemien 70–100 välillä on +/- 2 %.

Beurer PO30 ja PO60 -pulssioksimetrit ovat samankaltaisia kuin Apteqin pulssioksimetri. Beurer PO80 pulssioksimetrissä on lisäksi nauhoitusmahdollisuus ja sen tulokset voi siirtää tietokoneelle.

Pidemmissä mittauksissa on huomioitava, että mittaussormea tulee vaihtaa vähintään kahden tunnin välein. Kunhan tästä mittaussormen muutoksesta huolehditaan, laite soveltuu myös uniapnean hoidon seurantaan ja yöaikaisen happisaturaation mittaamiseen.

PEF-mittari astman diagnosoinnissa ja hoidossa

PEF-mittari mittaa uloshengityksen huippuvirtausta. Sitä käytetään yleensä astmatutkimuksiin ja astman hoidon tehon seurantaan. PEF-mittarin käyttöön saa ohjeet hoitohenkilökunnalta.

PEF-mittauksen normaalitulokset vaihtelevat ihmisen iän, sukupuolen ja pituuden mukaan. Jos mittaustulos jää yli 80 l/min (litraa minuutissa) alle keskitason tuloksen, ovat keuhkoputket todennäköisesti ahtautuneet. Astman hoidossa on kuitenkin tärkeämpää seurata tulosten vuorokausivaihtelua kuin yksittäisiä mittauslukemia.

Mini-Wright PEF-mittari on tarkoitettu aikuisten käyttöön. Mittari on alkuperäinen ja alansa tunnetuin PEF-mittari. Mini-Wright-mittareissa on irrotettava ja pestävä muovinen suukappale.

Apteqin PEF-mittari on myös luotettava ja helppokäyttöinen uloshengityksen huippuvirtausmittari. Sen mittausalue on 60–800 l/min ja se soveltuu myös lasten käyttöön. Mittarissa on kolme värikoodattua PEF-aluetta. Mittariin on saatavilla myös kertakäyttöisiä suukappaleita, jolloin sama mittari voi olla useamman henkilön käytössä.

PEF-mittari on hyvä huuhtoa vedellä jokaisen käyttökerran jälkeen. Päivittäin käytössä oleva mittari tulee pestä astianpesuaineella kerran viikossa.

Miten PEF-mittaria käytetään oikein?

Saat tarkemmat ohjeet oman sairautesi seurannan vaatimaan PEF-mittarin käyttöön lääkäriltäsi tai hoitajaltasi. Diagnoosia selvitettäessä tehdään yleensä kahden viikon mittainen kotiseurantajakso.

Olennaista on seurata mittaustulosten heilahtelua vuorokauden aikana. Normaalisti arvot voivat vaihdella 5–8 prosenttia. Jos tuloksissa on toistuvia korkeita vaihteluja (20 prosenttia), voi olla kyse astmasta.

Kotimittauksissa voidaan seurata myös keuhkoputkia avaavan lääkkeen vaikutuksia PEF-arvoon.

Yleisohjeet PEF-mittauksen tekemiseen:

- Nollaa mittari 

- Tee mittaus seisaaltaan tai istuen joka kerta samassa asennossa

- Muista hyvä ryhti ja rentouta hartiat

- Vedä keuhkot täyteen ilmaa

- Aseta mittari tiukasti suun ja hampaiden väliin

- Puhalla mittariin nopeasti lyhyt ja voimakas puhallus

- Tee kolme peräkkäistä puhallusta

- Kirjaa ylös korkein mittaustulos