Kuiva nenä - nenän kostuttaminen

Kuiva nenä - nenän kostuttaminen

Kuiva ja tukkoinen nenä – nenän kostutus nenätipoilla ja nenäkannulla

Kuivan ja tukkoisen nenän taustalla voi olla monia syitä. Usein lievät nenäoireet ovat harmittomia ja hoidettavissa itsehoitovalmisteilla. Saat apteekistamme kuivan nenän hoitoon tarkoitettuja A-vitamiinitippoja ja -voiteita sekä keittosuolatippoja ja -sumutteita. Jos lääkkeitä tarvitsee päivittäisessä käytössä pitkään, on hyvä käydä tarkastuttamassa syy oireille lääkärissä ja hankkia resepti tarvitsemilleen valmisteille. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 31

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu
 1. A-VITA HYDRA+ NENÄSUIHKE 20 ml
  Tarjoushinta 12,50 € Normaalihinta 15,62 €
 2. A-VITA PLUS NENÄSUIHKE 20 ml
  Tarjoushinta 11,39 € Normaalihinta 14,24 €
 3. A-VITA PLUS NENÄTIPAT 30 ML
  Tarjoushinta 10,02 € Normaalihinta 12,52 €
 4. A-VITA PLUS NENÄVOIDE 10 G
  Tarjoushinta 8,83 € Normaalihinta 11,04 €
 5. Apteekki Hoitava nenäsuihke 10 ml
  Tarjoushinta 7,48 € Normaalihinta 9,35 €
 6. Apteekki Hoitava nenäsuihke piparminttu 10 ml
  Tarjoushinta 7,48 € Normaalihinta 9,35 €
 7. APTEEKKI Hoitava nenäsumute Dekspantenoli 25 ml
  Tarjoushinta 7,90 € Normaalihinta 9,88 €
 8. Auvoin hoitava A-vitamiini nenäsuihke 20 ml
  Tarjoushinta 9,59 € Normaalihinta 11,99 €

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

 1. ClearMax nenäinhalaatiopuikko 1 kpl
  Tarjoushinta 3,08 € Normaalihinta 3,85 €
 2. HUMIDOSE NENÄN KOSTUTUSLIUOS 50 ML
  Tarjoushinta 8,46 € Normaalihinta 10,57 €
 3. MAR PLUS 5% HOITAVA NENÄSUMUTE 20 ML
  Tarjoushinta 8,27 € Normaalihinta 10,34 €
 4. NASO DEXPANTHENOL RATIOPHARM NENÄSUMUTE 20 ML
  Tarjoushinta 8,27 € Normaalihinta 10,34 €
 5. NASO FRESH SEESAMIÖLJY RATIOPHARM NENÄSUIHKE 10 ML
  Tarjoushinta 8,27 € Normaalihinta 10,34 €
 6. NASO NACL RATIOPHARM 0,9% NENÄSUMUTE 20 ML
  Tarjoushinta 5,28 € Normaalihinta 6,60 €
 7. NASO NACL RATIOPHARM NENÄ-/SILMÄTIPAT 20X2 ML
  Tarjoushinta 8,27 € Normaalihinta 10,34 €
 8. NASO SEESAMIÖLJY RATIOPHARM NENÄSUMUTE 10 ML
  Tarjoushinta 8,27 € Normaalihinta 10,34 €

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 31

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Tukkoisen nenän taustalla on usein allerginen nuha

Tukkoisen tai kuivan nenän syy on useimmiten jatkuva allerginen nuha. Allergian aiheuttamia nenäoireita hoidetaan kortisoni- tai antihistamiinisumutteilla. Voit lukea lisää allergian aiheuttamista nenäoireista ja niiden hoidosta täältä (Allergia, Nenäoireet).

Toinen yleinen syy tukkoisen nenän taustalla on nenän polyypit eli hyvänlaatuinen limakalvopullistuma. Joskus harvoin nenän kuivuutta voi aiheuttaa nenän rakennevika, mistä voi aiheutua jatkuva saman puolen sieraimen tukkoisuus. 

Nenän limakalvot kuivuvat helposti pakkasella tai kuivassa huoneilmassa. Tupakoitsijan nenän tukkoisuuden syynä voi olla tupakansavun aiheuttama nenän limakalvon ärsytys ja turvotus. Myös pitkäaikainen tai toistuva poskiontelotulehdus voi aiheuttaa nenän kuivumista. 

Aamuisin esiintyvä nenän tukkoisuus on tavallista. Sen syynä on yleensä vasomotorinen nuha, jonka oireena on myös nenän vetinen vuotaminen. Vasomotorisen nuhan aiheuttama nenän tukkoisuus helpottaa nopeasti heräämisen ja sängystä nousemisen jälkeen. Voit lukea lisää vasomotorisesta nuhasta täältä (Silmät, korvat, nenä, Nenä).

Verenpaine- ja psyykenlääkkeiden sekä nenän limakalvoja supistavien paikallislääkkeiden tai kortisonipohjaisten nenäsuihkeiden pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa nenän tukkoisuutta. 

Lapsilla nenän tukkoisuus voi johtua myös suurentuneesta kitarisasta. Suurentuneen kitarisan muita oireita ovat kuorsaaminen ja yöaikainen suuhengitys. 

Nenän tukkoisuutta voi yleensä hoitaa itse 

Kuivan nenän oireita voi hoitaa itsehoidon nenäsuihkeilla, mutta on kuitenkin tärkeää yrittää löytää syy oireiden taustalla. Syytä voi selvittää pohtimalla oireiden alkamisajankohtaa. 

Nenän tukkoisuus voi olla alkanut esimerkiksi vuodenajan vaihtuessa (siitepölykausi tai pakkasilma), muuttaessa tai vaihtaessa työpaikkaa (sisäilman laatu, kuiva sisäilma) tai uuden lääkityksen aloittamisen jälkeen. 

Jos syy löytyy, tulee ensisijaisesti vaikuttaa oireiden aiheuttajaan. Esimerkiksi kuivaa sisäilmaa voi kostuttaa ilmankostuttimella ja pakkasella kuivan nenän oireita voi helpottaa käyttämällä nenän edessä huivia. 

Nenän kuivuuden hoitaminen nenän limakalvon verisuonia supistavilla nenäsuihkeilla auttaa lyhytaikaisesti, mutta näiden nenäsuihkeiden pidempiaikainen käyttö pahentaa oiretta. Esimerkiksi Otrivin-nenäsuihke sisältää verisuonia supistavaa ksylometatsoliinia. 

Turvallisin nenäsuihke kuivuusoireiden hoitoon on apteekistamme saatava A-vitamiinitippa. 

Löydät apteekistamme esimerkiksi Nasolin A-vitamin -nenäsuihkeen, joka sopii myös raskaana oleville ja imettäville, sekä A-Vita Hydra+ ja A-Vita Plus -nenäsuihkeet. 

Nenähuuhtelukannun eli niin sanotun sarvikuonon käyttö on myös tehokas apu nenän tukkoisuuteen. Nenäkannulla huuhteleminen auttaa oireeseen syystä riippumatta.  

Lääkärin tutkimuksia tarvitaan, jos nenän tukkoisuudelle ei löydy mitään selkeää syytä eikä allergisen nuhan hoito auta kuivuusoireisiin. Nenän polyyppeja voidaan hoitaa kortisonisuihkeilla tai vaikeimmissa tilanteissa polyyppien poistolla. Poskiontelotulehdus hoidetaan antibiooteilla. 

Lääkityksestä johtuvista kuivuusoireista on keskusteltava hoitavan lääkärin kanssa. Lääkityksiä ei tule muuttaa itse pelkän nenän tukkoisuuden takia. 

A-Vita-nenäsuihkeet, Nasolin ja nenäkannu oireiden hoitoon

A-Vita Hydra+ -nenäsuihke on tarkoitettu käytettäväksi erityisesti ympäristöolosuhteiden tai hoitotoimenpiteiden aiheuttamaan nenän limakalvojen kuivuuteen. Sitä voidaan käyttää myös nenän ja sivuonteloiden leikkausten jälkihoitona tai normaalin limakalvotoiminnan palautumisen edistämiseksi. 

A-Vita Hydra+ -nenäsuihke kosteuttaa ja hoitaa nenän limakalvoja. Se sisältää pitkävaikutteista hyaluronihappoa, A-vitamiinia, E-vitamiinia, dekspantenolia sekä biotiinia. Hyaluronihappo kosteuttaa ja rauhoittaa ärtynyttä limakalvoa. Annostus on yleensä kaksi suihkausta molempiin sieraimiin kahdesti päivässä. 

A-vita Plus -nenätippoja käytetään ehkäisemään kuivan sisäilman tai pakkasilman aiheuttamaa nenän limakalvojen kuivumista sekä limakalvojen surkastumisen ja hajunenän hoitoon. A-vita Plus -nenätipat kosteuttavat ja hoitavat nenän limakalvoja sekä rohtuneita ja ärtyneitä nenäpieliä. 

Annostus on aikuisille ja lapsille 3–5 tippaa kumpaankin sieraimeen aamuin illoin. Tippoja ei tule käyttää, jos on allerginen retinolpalmitaatille, maapähkinälle tai soijalle.

Nasolin A-vitamin -nenäsuihke on tarkoitettu kuivan nenän hoitoon. Suihke edistää nenän limakalvon solujen uusiutumista, kosteuttaa ja hoitaa kuivaa ja karstaista nenää pitkäaikaisesti.

Nasolin A-vitamin -nenäsuihke on säilöntäaineeton ja se sopii myös raskaana oleville ja imettäville. Annostus on yli 2-vuotiaille ja aikuisille tarvittaessa 1–3 suihkausta nenään 2–3 kertaa päivässä. Nenäsuihke on öljypohjainen, joten se voi tahrata vaatteita.

Sarvikuono-nenähuuhtelukannu auttaa nenän tukkoisuuteen ja kuivuuteen. Nenän huuhtelu haalealla suolavedellä poistaa epäpuhtauksia sieraimista, eikä sillä ole sivuvaikutuksia. Nenäkannun pohjalle laitetaan ennen nenän huuhtelua mittalusikallinen hienoa merisuolaa ja kannu täytetään lämpimällä vedellä.