Kuiva nenä - nenän kostuttaminen

Kuiva nenä - nenän kostuttaminen

Nenän kostutus vähentää nenäverenvuotoa 

Kuivan nenän taustalla voi olla monia syitä. Usein lievät nenän limakalvojen kuivuusoireet ovat harmittomia ja hoidettavissa itsehoitovalmisteilla. Allergisen nuhan aiheuttamaa nenän kuivuutta hoidetaan allergialääkkeillä. Jos kuivuusoireita silti ilmenee, voi nenää kostuttaa nenäkannulla huuhtelemalla tai kuivan nenän hoitoon tarkoitetuilla A-vitamiinitipoilla. Nenän kuivat limakalvot myös vuotavat herkemmin verta, joten nenäverenvuodon riskin pienentämiseksi on tärkeää huolehtia nenän limakalvojen kostuttamisesta. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 25

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 25

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Kuiva nenä – nenän kostuttaminen 

Kuivan nenän taustalla voi olla monia eri syitä. Usein lievät nenän limakalvojen kuivuusoireet ovat harmittomia ja hoidettavissa itsehoitovalmisteilla. Kuiva nenä ja tukkoisuus kuitenkin heikentävät unenlaatua ja lisäävät nenäverenvuodon riskiä, minkä vuoksi limakalvojen kostutuksesta on tärkeää huolehtia. 

Allergisen nuhan aiheuttamaa nenän kuivuutta hoidetaan allergialääkkeillä. Kuivan ilman aiheuttamaa nenän limakalvojen kuivumista voi ehkäistä kostuttamalla huoneilmaa. 

Nenän limakalvojen kuivuuden syy on hyvä selvittää lääkärissä, vaikka yleensä onkin kyse harmittomasta pulmasta, jota voi hoitaa itsehoitovalmisteilla. Jos nenän limakalvojen kuivuus vaivaa jatkuvasti, voi nenää kostuttaa nenäkannulla huuhtelemalla. 

Saat apteekistamme kuivan nenän oireiden hoitoon myös A-vitamiinitippoja, -voiteita ja sumutteita. Jos lääkkeitä tarvitsee päivittäisessä käytössä pitkään, on hyvä käydä tarkastuttamassa syy oireille lääkärissä ja hankkia resepti tarvitsemilleen valmisteille.

Kuivan nenän syynä allerginen nuha, polyypit tai pakkanen

Kuivan nenän syynä on yleensä jatkuva allerginen nuha. Allergian aiheuttamia nenäoireita hoidetaan antihistamiinitableteilla ja kortisoni- tai antihistamiinisumutteilla. Voit lukea lisää allergian aiheuttamista nenäoireista ja niiden hoidosta täältä (Allergia, Nenäoireet).

Toinen yleinen syy kuivan nenän taustalla on nenän polyyppi eli vaaraton, hyvänlaatuinen limakalvopullistuma. Voit lukea lisää nenäpolyypeista täältä (Silmät, korvat, nenä).  

Nenän limakalvot kuivuvat myös helposti pakkasella tai kuivassa huoneilmassa. Tupakoitsijan nenän tukkoisuuden syynä voi olla tupakansavun aiheuttama nenän limakalvon ärsytys ja turvotus. Myös pitkäaikainen tai toistuva poskiontelotulehdus voi aiheuttaa nenän kuivumista (Tupakoinnin lopettaminen). 

Aamuisin esiintyvä nenän tukkoisuus on tavallista. Sen syynä on yleensä vasomotorinen nuha, jonka oireena on lisäksi nenän vetinen, kirkas vuoto. Vasomotorisen nuhan aiheuttama nenän tukkoisuus helpottaa nopeasti heräämisen ja sängystä nousemisen jälkeen. Voit lukea lisää vasomotorisesta nuhasta täältä (Silmät, korvat, nenä, Nenä).

Joskus harvoin nenän kuivuutta aiheuttaa nenän rakennevika, mistä voi aiheutua jatkuva saman puolen sieraimen tukkoisuus. 

Verenpaine- ja psyykenlääkkeiden sekä nenän limakalvoja supistavien paikallislääkkeiden tai kortisonipohjaisten nenäsuihkeiden pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa nenän limakalvojen kuivumista.

Lapsilla nenän tukkoisuus voi johtua myös suurentuneesta kitarisasta. Muita suurentuneen kitarisan oireita ovat kuorsaus ja yöaikainen suuhengitys. 

Nenän kostuttaminen onnistuu itsehoitotuotteilla

Kuivan nenän oireita voi hoitaa itsehoidon nenäsuihkeilla, mutta on kuitenkin tärkeää yrittää löytää syy oireiden taustalla. Syytä voi selvittää pohtimalla oireiden alkamisajankohtaa. 

Nenän tukkoisuus voi alkaa esimerkiksi vuodenajan vaihtuessa (siitepölykausi tai pakkasilma), kodista toiseen muuttaessa tai työpaikkaa vaihtaessa (sisäilman laatu, kuiva sisäilma) tai uuden lääkityksen aloittamisen jälkeen. 

Jos syy löytyy, tulee ensisijaisesti vaikuttaa oireiden aiheuttajaan. Esimerkiksi kuivaa sisäilmaa voi kostuttaa ilmankostuttimella ja pakkasella kuivan nenän oireita voi helpottaa käyttämällä nenän edessä huivia. 

Nenän kuivuuden hoitaminen nenän limakalvon verisuonia supistavilla nenäsuihkeilla auttaa lyhytaikaisesti, mutta näiden nenäsuihkeiden pidempiaikainen käyttö pahentaa oiretta. Esimerkiksi Otrivin-nenäsuihke sisältää verisuonia supistavaa ksylometatsoliinia. 

Turvallisin nenäsuihke kuivuusoireiden hoitoon on apteekistamme saatava A-vitamiinitippa. 

Löydät apteekistamme esimerkiksi Nasolin A-vitamin-nenäsuihkeen, joka sopii myös raskaana oleville ja imettäville, sekä A-Vita Hydra+ ja A-Vita Plus -nenäsuihkeet. 

Nenäkannun eli niin sanotun sarvikuonon käyttö on myös tehokas apu nenän tukkoisuuteen ja kuivuusoireisiin. Nenäkannulla huuhteleminen helpottaa nenän limakalvojen kuivuutta syystä riippumatta.  

Lääkärin tutkimuksia tarvitaan, jos nenän tukkoisuudelle ei löydy mitään selkeää syytä eikä allergisen nuhan hoito auta. Nenän polyyppeja voidaan hoitaa kortisonisuihkeilla tai vaikeimmissa tilanteissa polyyppien poistolla. Poskiontelotulehdus hoidetaan antibiooteilla.

Lääkityksestä johtuvista kuivuusoireista on keskusteltava hoitavan lääkärin kanssa. Lääkityksiä ei tule muuttaa itse pelkän nenän tukkoisuuden takia. 

A-Vita-nenäsuihkeet ja Nasolin kuivan nenän hoitoon

A-Vita Hydra+ -nenäsuihke on tarkoitettu käytettäväksi erityisesti ympäristöolosuhteiden tai hoitotoimenpiteiden aiheuttamaan nenän limakalvojen kuivuuteen. Sitä voidaan käyttää myös nenän ja sivuonteloiden leikkausten jälkihoitona tai normaalin limakalvotoiminnan palautumisen edistämiseksi. 

A-Vita Hydra+ -nenäsuihke (20 ml) kostuttaa ja hoitaa nenän kuivia limakalvoja. Se sisältää pitkävaikutteista hyaluronihappoa, A-vitamiinia, E-vitamiinia, dekspantenolia sekä biotiinia. Hyaluronihappo kostuttaa ja rauhoittaa ärtynyttä limakalvoa. Annostus on yleensä kaksi suihkausta molempiin sieraimiin kahdesti päivässä. 

A-vita Plus -nenätippoja käytetään ehkäisemään kuivan sisäilman tai pakkasilman aiheuttamaa nenän limakalvojen kuivumista sekä limakalvojen surkastumisen ja hajunenän hoitoon. A-vita Plus -nenätipat kostuttavat ja hoitavat nenän limakalvoja sekä rohtuneita ja ärtyneitä nenäpieliä. 

Annostus on aikuisille ja lapsille 3–5 tippaa kumpaankin sieraimeen aamuin illoin. Tippoja ei tule käyttää, jos on allerginen retinolpalmitaatille, maapähkinälle tai soijalle.

Nasolin A-vitamin-nenäsuihke on tarkoitettu kuivan ja tukkoisen nenän hoitoon. Suihke edistää nenän limakalvon solujen uusiutumista, kostuttaa ja hoitaa kuivaa ja karstaista nenää pitkäaikaisesti.

Nasolin A-vitamin-nenäsuihke on säilöntäaineeton ja se sopii myös raskaana oleville ja imettäville. Annostus on yli 2-vuotiaille ja aikuisille tarvittaessa 1–3 suihkausta nenään 2–3 kertaa päivässä. Nenäsuihke on öljypohjainen, joten se voi tahrata vaatteita.

Nenäkannu ehkäisee nenän limakalvojen kuivumista

Nenäkannu eli Sarvikuono-nenähuuhtelukannu auttaa kuivan nenän hoidossa ja kostuttamisessa ja ehkäisee nenän limakalvojen kuivumista. Nenän huuhteleminen haalealla suolavedellä kostuttaa nenän limakalvoja ja poistaa limakalvoilta epäpuhtauksia. Nenähuuhtelulla ei ole sivuvaikutuksia, mutta sitä ei saa silti käyttää liian tiheästi. 

Nenäkannussa käytetään kädenlämpöistä vettä, johon on lisätty suolaa. Kannuun lisätään ensin teelusikallinen nenähuuhteluun tarkoitettua suolaa ja sen jälkeen kannu täytetään vedellä.

Saat apteekistamme Sarvikuono-nenähuuhtelukannun sekä nenäkannussa käytettävää suolaa. Nenä Suola on tarkoitettu nenäkannussa käytettävän suolaliuoksen valmistamiseen. Annospussin avulla on helppo valmistaa suolavesihuuhteluun oikeanlainen 0,9 % suolaliuos. 

Nenäkannun puhtaudesta on tärkeää huolehtia hyvin. Kannu pestään jokaisen käyttökerran jälkeen huolellisesti vedellä. Huuhtelemisen jälkeen nenäkannu laitetaan kahdeksi minuutiksi mikroaaltouuniin steriloitumaan. 

Kuivat nenän limakalvot voivat aiheuttaa nenäverenvuotoa

Verenvuoto nenästä voi johtua nenän limakalvojen kuivuudesta. Nenän limakalvot heikentyvät niiden kuivuessa, mikä voi aiheuttaa verenvuodon nenästä. 

Nenäverenvuoto voi johtua limakalvojen kuivuuden lisäksi veren hyytymistä estävistä lääkkeistä, kuten asetyylisalisyylihaposta tai muista tulehduskipulääkkeistä sekä varfariinista. Lisäksi korkea ikä ja verisuonten kalkkiutuminen lisäävät nenäverenvuodon riskiä. 

Kohonnut verenpaine ei kuitenkaan altista nenäverenvuodoille, vaikka verenpaineen heikentämät verisuonet voivatkin vuotaa tavallista herkemmin.

Nenäverenvuoto tyrehdytetään aina niistämällä nenä ensin tyhjäksi ja painamalla sen jälkeen vuotava sierain kiinni nenän väliseinää vasten. Puristusta jatketaan 15 minuuttia ja samalla istutaan etukumarassa asennossa, jotta veri ei valu nieluun. Jääpussi niskalla tai otsalla voi nopeuttaa verenvuodon tyrehtymistä. 

Jos nenäverenvuoto ei lakkaa 15 minuutin aikana, on lähdettävä lääkäriin. 

Nenäverenvuotoja voi ennaltaehkäistä hoitamalla ja kostuttamalla nenän limakalvoja, eli huolehtimalla nenän kuivuusoireista. Lisäksi tulee välttää nenän kaivamista, voimakasta niistämistä ja kuumia suihkuja. Joillakin nenäverenvuodot lisääntyvät rasituksessa tai voimakkaasti maustettujen ruokien syömisen yhteydessä.