Lihaskipu, nivelkipu, rehvähdys ja urheiluvammat

Lihaskipu, nivelkipu, rehvähdys ja urheiluvammat

Nilkan nyrjähdys, lihaskipu ja nivelkipu – hoito ja ehkäisy

Urheiluvammojen ja tapaturmista johtuvien lihas- ja nivelkipujen hoitoon on olemassa paljon itsehoitotuotteita, esimerkiksi erilaisia kipugeelejä ja kylmägeelejä. Samoja tuotteita voi käyttää myös nopeuttamaan lihasten palautumista fyysisestä rasituksesta. 

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.

Urheilun aiheuttamia lihaskipuja hoidetaan yleensä paikallisvalmisteilla, joko kipugeeleillä tai kylmä- ja kuumahoitotuotteilla. Tulehduskipulääkettä sisältävät kipugeelit ovat suun kautta otettavia tulehduskipulääkkeitä turvallisempia, koska niistä imeytyy verenkiertoon vain vähän vaikuttavaa ainetta.

Urheiluvammat vaativat usein nopeaa lääkärin tutkimusta. Erityisesti tapaturmasta johtuva raajoihin säteilevä niskakipu on syy lähteä lääkäriin nopeasti, jos tilaan liittyy lisäksi kuumetta ja oksentelua tai rintakipua. Nivelen nyrjähdys tai lihaksen revähdys on mahdollista hoitaa kotikonstein, mutta nopea hoito on tärkeää. 

Ehkäise nilkan nyrjähdys ja lihaksen revähdys näin: 

- huolehdi lajin vaatimasta peruskunnosta, taidoista ja oikeasta tekniikasta

- tee riittävä alkulämmittely

- hanki oikeanlaiset varusteet ja välineet

- vältä liikuntaa sairaana

- vältä liikuntaa alkoholin vaikutuksen alaisena

- vältä doping-aineiden käyttöä

Nyrjähdyksen ja revähdyksen neljän koon hoito

Nilkan nyrjähdyksessä, lihaksen revähdyksessä ja ruhjevammoissa tärkein ensiapu on neljän K:n hoito: 

- kompressio (eli puristus)

- kohoasento

- kylmähoito 

- koti (eli lepo)

Ensimmäiseksi vammakohtaa puristetaan käsin. Sen jälkeen vammautunut raaja nostetaan kohoasentoon sydämen yläpuolelle. Seuraavaksi vammautunut kohta sidotaan kylmällä, esimerkiksi pikakylmähauteella, pakastevihannespussilla tai muovipussiin laitetulla lumella.

Kylmäpussin ja ihon väliin laitetaan sidekerros. Jos joustavaa sidettä ei ole saatavilla, voi käyttää pyyhettä tai muuta kangasta. Kylmähoitoa jatketaan alkuun 20 minuutin ajan. 

Urheiluvammojen ensihoito kestää 2–3 vuorokautta. Kylmähoitoa jatketaan päivittäin useita kertoja ja raajaa pidetään kohoasennossa mahdollisimman paljon. Vamma-alueen ympärillä pidetään puristavaa, mutta joustavaa sidettä. 

Vammakohdan on hyvä antaa levätä vamman vakavuusasteesta riippuen riittävän pitkä aika. Liikunnasta pidetään seitsemän vuorokauden tauko. 

Hakeudu lääkärin vastaanotolle, jos 

- vamma-alueella on kovaa kipua 

- vamma-alueella on voimakasta turvotusta 

- et pysty varaamaan raajalle

Kipu- tai kylmägeeli tehokas apu lihas- ja nivelkipuihin  

Kipugeelejä ja -voiteita sekä kylmägeelejä ja kylmälaastareita käytetään niveliin ja lihaksiin liittyvissä kiputiloissa. Ne sopivat lievittämään erilaisten urheiluvammojen, kuten nyrjähdysten ja revähdysten aiheuttamia tai liikarasituksesta johtuvia lihas- ja nivelkipuja. Paikallisvoiteet levitetään suoraan vamma-alueen iholle.

Tulehduskipulääkettä vaikuttavana aineena sisältävät kipugeelit vähentävät kivun lisäksi myös nivelien tulehdusta ja turvotusta. Ne estävät tulehdusreaktiota ja edistävät turvotuksen häviämistä.  Jos kipu jatkuu pidempään itsehoidosta huolimatta, on hyvä käydä selvittämässä kivun syytä lääkärissä.

Paikallisvalmisteet imeytyvät ihonalaisiin kudoksiin ja lievittävät tehokkaasti esimerkiksi urheiluvammojen aiheuttamia pinnallisia kiputiloja. Ne eivät aiheuta samanlaisia haittoja kuin suun kautta otettavat kipulääkkeet, koska niistä imeytyy verenkiertoon vain vähän vaikuttavaa ainetta. 

Paikallisia kipulääkevalmisteita voi käyttää lapsilla vain lääkärin määräyksestä. Myös raskaana olevan ja imettävän on hyvä tarkastaa paikallisvalmisteen soveltuvuus apteekkimme henkilökunnalta tai lääkäriltä samalla tavalla kuin muunkin lääkkeen käytön kohdalla. Kipugeelejä ei saa käyttää rikkoutuneelle iholle, avoimiin haavoihin tai hiertymiin. 

Verkkoapteekit.fi:stä saat erilaisia paikallisvalmisteita lihas- ja nivelkipuihin. 

Mobilat ja Voltaren – apu nyrjähdyksiin ja revähdyksiin

Mobilat on esimerkiksi lihas- ja nivelkipujen paikallishoitoon käytettävä tulehduskipulääke, jonka vaikuttavina aineina ovat salisyylihappo, kortikosteroidit ja mukopolysakkaridi. Mobilat-voiteen kipua ja tulehdusta lievittävä sekä turvotusta vähentävä ominaisuus perustuu vaikuttavien aineiden yhteisvaikutukseen. 

Mobilatia on saatavilla geelinä ja emulsiovoiteena. Molemmat valmisteet hierotaan kevyesti hoidettavalle ihoalueelle. Mobilat-geelillä on lisäksi miellyttävä ihoa viilentävä vaikutus. Valmisteen joutumista rikkoutuneelle iholle, avoimiin haavoihin tai silmiin on vältettävä.

Voltaren-kipugeelit Voltaren Emulgel ja Voltaren Forte ovat tulehduskipulääke diklofenaakkia sisältäviä paikallisvalmisteita. Voltarenia käytetään lievittämään kipua ja vähentämään tulehdusta ja turvotusta niveliin ja lihaksiin liittyvissä kiputiloissa. 

Voltaren-valmisteet soveltuvat esimerkiksi nyrjähdyksistä, venähdyksistä, urheiluvammoista tai liikarasituksesta johtuvan lihas- tai nivelkivun lyhytaikaiseen paikallishoitoon. Valmisteen joutumista rikkoutuneelle iholle, avoimiin haavoihin tai silmiin on vältettävä.

Buranagel-valmisteen vaikuttava aine on tulehduskipulääke ibuprofeeni. Sitä käytetään kivun lyhytkestoiseen hoitoon äkillisissä lihasten venähdyksissä ja nivelen nyrjähdyksissä. 

Geeliä levitetään kipualueelle kolme kertaa vuorokaudessa säännöllisin väliajoin. Enimmäisvuorokausiannos on 15 grammaa geeliä, mikä vastaa 750 mg ibuprofeenia. Buranagelin joutumista haavoihin, silmiin tai limakalvoille on vältettävä. Geeliä voi käyttää vain ehjälle iholle.

Perskindol ja magnesiumvoide lihas- ja nivelkipujen hoitoon

Kylmägeelit ja magnesiumvoide helpottavat lihas- ja nivelkipuja. Näitä itsehoitovoiteita ja geelejä käytetään ulkoisesti ja niiden joutumista avoimiin haavoihin, silmiin tai limakalvoille on vältettävä. Kylmägeeleissä ei ole vaikuttavana aineena tulehduskipulääkettä.  

Jos kipu jatkuu pitkään itsehoidosta huolimatta, on hyvä käydä tarkastuttamassa tilanne lääkärillä, joka voi määrätä tarvittaessa kivun hoitoon myös reseptilääkkeitä. 

Perskindol-kylmä-lämmingeeli

- helpottaa lihaskipuja

- kaksivaikutteinen: viilentää ja lämmittää ja rauhoittaa

- geelin hierominen hoidettavalle alueelle auttaa tehostamaan verenkiertoa, mikä saa aikaan miellyttävän lämpimän tunteen ja rentouttaa lihaksia 

- levitetään hoidettavalle ihoalueelle useita kertoja päivässä

- tuotetta on saatavana myös suihkutettavana spraynä

- Perskindolia suositellaan myös osaksi ensiapua urheiluvammojen yhteydessä

Ice Power ja Jomo Ice -kylmägeelit

- venähdysten ja rasitusvammojen hoitoon paikallisesti hoidettavalle ihoalueelle

- lievittää vamma-alueen kiputuntemusta ja tulehdusoireita sekä laskee turvotusta

- levitetään kipualueelle 3–4 kertaa päivässä säännöllisesti, kunnes kipu tai aristus lihaksessa helpottaa

- geeliä ei hierota iholle, vaan se levitetään ohuelti hoidettavalle alueelle ja annetaan imeytyä itsestään

- roll-tuubissa myytävä Ice Power ja Jomo Ice -kylmägeelit eivät sotke käsiä geeliin, koska tuote levitetään iholle suoraan tuubista

Ice Power Plus -kylmägeeli

- suositellaan käytettäväksi pitkäaikaisten kiputilojen hoitoon

Ice Power -kylmälaastari 

- vaikuttaa Ice Power -geelin tavoin

- laastarin avulla pitkäaikainen hoito on miellyttävää ja helppoa

Ice Power Magnesium In Strong eli MSM-kylmägeeli 

- viilentävä magnesiumvoide

- lievittää lihaskramppeja ja lihasarkuutta, kun magnesiumin tarve on lisääntynyt

Detria Relaxant -lihasrentouttaja

- rasituksesta kipeytyneiden lihasten hierontaan 

- nopeuttaa särkevien lihasten rentoutumista

- vilkastuttaa lihasten aineenvaihduntaa ja vähentää suonenvetoja

Tiger balm soft on myös kylmä-lämminvoide, joka sekä rentouttaa lihaskireyttä että vähentää särkyä. Tiger balmia käytetään myös helpottamaan hyönteisten pistojen aiheuttamaa kutinaa.