Sydän ja verenkierto

Sydän ja verenkierto

SYDÄN - SYDÄN JA VERISUONITAUDIT HOITO

Sepelvaltimot huolehtivat sydämen verenkierrosta ja hapensaannista. Sepelvaltimotaudissa sepelvaltimoiden seinämät ovat kovettuneet ja ahtautuneet, ja yksikin ahtauma voi aiheuttaa hapenpuutteen sydämessä. Myös alaraajojen syvät laskimoveritulpat vaativat välitöntä hoitoa, koska ne voivat aiheuttaa keuhkoveritulpan. Sen sijaan alaraajojen pintalaskimoissa sijaitseva laskimotukos on vaaraton ja hoidettavissa kotikonstein. Pinnallisen laskimotukoksen oireita ovat tukosalueen kipu, ihon punoitus sekä lievä turpoaminen ja kuumotus. Välitöntä hoitoa vaativia oireita ovat nilkan ja säären turpoaminen ja kuumeen nousu sekä sepelvaltimotaudin aiheuttama rasituksessa alkava puristava rintakipu.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 78

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 78

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Sydän ja verenkierto

Verenkiertoelimistön ongelmista osa on hoidettavissa apteekistamme saatavilla itsehoitolääkkeillä. Lieviä, pinnallisia laskimotukoksia eli laskimotulehduksia voi hoitaa kotikonstein. Pinnallisen laskimotukoksen oireita ovat kipu ihon alla olevassa laskimossa, ihoalueen punoitus sekä lievä turpoaminen ja kuumotus. 

Alaraajojen pintalaskimoissa sijaitseva vaaraton laskimotulehdus lisää kuitenkin syvän laskimoveritulpan riskiä. Syvät laskimotukokset voivat johtaa keuhkoveritulppaan. Kuumeen nousu sekä nilkan ja säären turpoaminen pinnallisen tukoksen yhteydessä ovat merkkejä vakavammasta tilanteesta, joka vaatii välitöntä hoitoa. 

Sepelvaltimotauti on yleinen ja vaarallinen kansansairaus, joka johtaa hoitamattomana sydäninfarktiin eli sydänkohtaukseen. Sepelvaltimot huolehtivat sydämen verenkierrosta ja hapensaannista. Sepelvaltimotaudissa sepelvaltimoiden seinämät ovat kovettuneet ja ahtautuneet. Taudin oireena on rasituksessa alkava puristava rintakipu. 

Hoida alaraajan pinnallista laskimotukosta

Lievästi oireilevan raajan itsehoitona käytetään tukisukkaa ja kipua ja tulehdusta lievittävää tulehduskipulääkettä. Lisäksi voi käyttää paikallisesti esimerkiksi Hirudoid Forte -voidetta. Oireilevaa raajaa pidetään mahdollisimman paljon koholla. 

Saat apteekistamme myös ilman reseptiä verisuonitukosten ehkäisyyn käytettäviä asetyylisalisyylihappovalmisteita. Niiden käyttö vaatii kuitenkin aina lääkärin ohjeistusta. 

Raajojen verenkiertohäiriöihin auttaa liikunnan lisääminen, tupakoinnin lopettaminen ja terveellinen ruokavalio. Perussairaudet kuten diabetes ja kohonnut verenpaine ja kohonnut kolesteroli lisäävät verenkiertohäiriöiden riskiä, joten niiden hoitotasapainosta on tärkeä huolehtia. 

Tunnista vaarallinen syvä laskimotukos eli veritulppa 

Joissakin tapauksissa pinnalliseen laskimotulehdukseen liittyy samanaikaisesti syvä laskimotukos eli laskimoveritulppa, minkä seurauksena voi tulla keuhkoveritulppa. 

Laskimoveritulppaa epäiltäessä on aina syytä hakeutua päivystykseen.  

Veritulppia syntyy yleisimmin alaraajojen syviin laskimoihin, koska laskimoverenkierto on niissä tavallista hitaampaa ja hyytymiä syntyy herkemmin. 

Alaraajan laskimoveritulpan tyypillisiä oireita ovat pohkeen turvotus ja arkuus, leposärky sekä kipu liikkeellä ollessa. Usein oireena on vain jokin näistä ja joskus laskimoveritulppa voi olla myös oireeton. Raskausaikana syvä laskimotukos tulee yleensä vasempaan jalkaan. 

Alaraajan laskimotukos paranee yleensä hoidon avulla. Joskus seurauksena voi olla myös pysyviä häiriöitä laskimoiden toiminnassa, jolloin riski uuteen laskimotukokseen kasvaa. Jos riski on kasvanut, hoitona on yleensä ehkäisevä hepariinihoito. 

Laskimotukosten taustalla on yleensä muita riskitekijöitä kuten

- aikaisemmin sairastettu laskimotukos tai keuhkoveritulppa

- perinnöllinen tukostaipumus, hyytymishäiriöt

- sydämen vajaatoiminta

- suonikohjut

- vaikea tulehdussairaus 

- lihavuus

- ehkäisypillerit, muu estrogeenihormonihoito tai raskaus

- pitkittynyt vuodelepo tai pitkä lentomatka

- syöpä

Laskimotulppien vaaraa on helppo vähentää välttämällä istumista pitkään esimerkiksi auto- ja lentomatkoilla. Lisäksi on hyvä juoda riittävästi vettä ja välttää kireitä vaatteita.

Suurentuneen veritulpan riskiryhmäläisten on hyvä käyttää lisäksi tukisukkia pitkillä auto- ja lentomatkoilla. Lääkäri voi myös määrätä käyttöön asetyylisalisyylihappoa, joka saattaa ehkäistä veritulpan syntyä. 

Sepelvaltimotauti on vaarallinen kansansairaus

Sepelvaltimotauti on yleinen ja vaarallinen kansansairaus, joka johtaa hoitamattomana sydäninfarktiin eli sydänkohtaukseen. Sepelvaltimot huolehtivat sydämen hapensaannista, ja sepelvaltimotaudissa näiden valtimoiden seinämät ovat kovettuneet ja ahtautuneet. Yksikin ahtauma voi aiheuttaa hapenpuutteen sydämessä. 

Sekä naisten että miesten riski sairastua sepelvaltimotautiin suurenee iän myötä. Riskitekijöitä ovat tupakointi, kohonnut veren kolesteroli ja diabetes. Viime vuosikymmeninä etenkin työikäisten miesten sepelvaltimotautia on ehkäisty paljon, ja nykyisin naisia kuolee sepelvaltimotautiin yhtä paljon kuin miehiä. 

Sepelvaltimotaudin tavallisin oire on rasituksessa alkava puristava rintakipu, joka voi säteillä olka- ja käsivarsiin, leukaperiin, selkään lapojen väliin tai ylävatsalle. Joskus oireena on ylävatsan kipu tai hengenahdistus. 

Sepelvaltimotautia vaatii aina lääkärin hoitoa. Tautia hoidetaan pieniannoksisella asetyylisalisyylihappolääkkeellä, tarvittaessa otettavilla nitroilla, beetasalpaajilla sekä hoitamalla korkeaa kolesterolia. 

Sydämen ja sepelvaltimoiden terveydestä voi huolehtia ja sepelvaltimotaudin syntyä ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla ja tupakoinnin lopettamiselle. 

Hirudoid Forte hoitaa pinnallisia laskimotukoksia

Hirudoid Forte -emulsiovoidetta ja -geeliä käytetään pinnallisten laskimotukosten eli laskimotulehduksen, ihonalaisten verenpurkaumien eli mustelmien ja ruhjevammojen hoitoon.

Hirudoid Forten vaikuttava aine on mukopolysakkaridi. Se ehkäisee pinnallisten verisuonitukosten muodostumista ja myös nopeuttaa jo syntyneiden tukosten liukenemista. Lisäksi se hillitsee tulehdusta ja vähentää turvotusta parantamalla paikallista verenkiertoa. 

Hoidettavalle alueelle hierotaan kevyesti kerran tai useita kertoja päivässä 3–5 cm (tarvittaessa ja hoidon alussa enemmänkin) emulsiovoidetta. Tarvittaessa, usein hoidon alussa, voidetta voidaan käyttää enemmän. Jos ihoalue on erityisen kivulias, alue voidaan peittää voiteen levittämisen jälkeen harsotaitoksella. 

Hirudoid Fortea voi käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

Tukisukat ehkäisevät alaraajojen veritulppia 

Apteekissamme on myytävänä sekä tukisukkia että tukisukkahousuja. Ne tukevat jalkojen verenkiertoa, alentavat laskimopainetta ja vähentävät laskimotukosten riskiä sekä jalkojen turvotusta. 

Tukisukkia käytetään sekä hoitamaan alaraajojen veritulppia että ennaltaehkäisemään niiden syntyä esimerkiksi lentokoneessa, jossa on istuttava pitkiä aikoja, eikä jalkoja pääse liikuttelemaan. Ne ehkäisevät myös suonikohjujen syntymistä.

Apteekki Hoid Tukisukkia on saatavana eri kokoisina mustina ja beigeinä. Ne on tarkoitettu sekä miehille että naisille. Apteekki Hoid Tukisukkia voi käyttää esimerkiksi matkustaessa tai seisomatyössä.

Uriel Lento-/Tukisukka (koko 35–38) on antiseptinen hopeakuitusukka. Hopeakuidut pitävät sukkien hygieniatason korkeana ja kompensoivat lämpötilamuutoksia. Hopeakuitu tekee sukasta lämpimän viileässä lentokoneen matkustamotilassa ja tavallista puuvillasukkaa viileämmän lämpimässä ilmastossa.

Scholl sukkahousuja (20 denieriä) on saatavilla eri kokoisina mustana ja beigenä. Tukisukkahousuissa on asteittainen kompressio, joka kohdistaa tukea etenkin nilkkoihin ja sääriin, mikä helpottaa vähentää väsymistä ja kipeytymistä. Sukkahousut kestävät 50 pesua ilman, että ne menettävät muotonsa ja kompression.

Thermoskin Plantar FXT Nilkkasukat ovat anatomisesti muotoillut sukat, joiden kompressioalueet lievittävät plantaarifaskiitista johtuvaa kipua sekä jalan holvikaaren ja kantapään kiputiloja.

Kohdennettu kompressioalue (20–30 mmhg) tukee akillesjännettä ja kompressio kantapään alta (20–30 mmhg) vähentää rasitusta jalkapohjan kudoskalvon kiinnityskohdassa. Keskivahva kompressio (15–20 mmhg) jalkaterän ympärillä tukee ja kohottaa jalkapöydän rakenteita. 

Thermoskin Plantar FXT -sukissa on antibakteeriset hopeakuidut kantapään ja varpaiden alueella. Hopeakuidut parantavat sukkien hygieenisyyttä. 

Pentoxin auttaa verisolujen kulkua ahtautuneissa verisuonissa

Pentoxin-valmiste on alaraajojen ja aivojen verenkiertohäiriöihin käytettävä lääke. Vaikka se on itsehoitovalmiste, sen käyttö aloitetaan lääkärin ohjeen mukaan. Etenkin Pentoxinin pitkäaikaisesta käytöstä tulee neuvotella lääkärin kanssa. 

Pentoxinin vaikuttava aine on pentoksifylliini. Se parantaa verisolujen kulkemista ahtautuneissa verisuonissa ja vähentää verisuonitukosten riskiä. 

Pentoxinin tavallinen annostus on yksi tabletti 2–3 kertaa vuorokaudessa. 

Pentoxinia ei tule käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Aspirin ja Disperin voivat ehkäistä valtimotukoksia

Pieniannoksista asetyylisalisyylihappovalmistetta (lasten aspiriini) käytetään valtimotukosten ehkäisemiseen. Vaikka lääkettä saa ilman reseptiä, hoito aloitetaan aina lääkärin ohjeen mukaan.

Aspirin Cardio -tabletit (asetyylisalisyylihappo, ASA) estävät pienellä annoksella (50–100 mg) veritulppien syntymistä etenkin sydämen ja aivojen verisuonissa. Sitä käytetään lääkärin määräämänä estämään verisuonitukosten syntymistä, jos estohoito on tarpeen.

Aspirin Cardio -enterotabletit niellään kokonaisina riittävän nesteen kanssa. Samanaikainen ruokailu hidastaa lääkeaineen imeytymistä. Tabletit on päällystetty kalvolla, joka ei liukene tavallisten tablettien tapaan mahassa vaan vasta ohutsuolessa, minkä vuoksi ruoansulatuskanavan ärsytysoireita on tavallista vähemmän. 

Asetyylisalisyylihappo lisää verenvuotovaaraa etenkin muiden veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden kanssa käytettynä. Käytöstä raskauden tai imetyksen aikana on aina keskusteltava lääkärin kanssa.

Yleisiä haittavaikutuksia ovat lisääntynyt verenvuototaipumus, ylävatsavaivat, vatsakipu, pahoinvointi, oksentelu, närästys, ripuli.