Yskänärsytystä hillitsevät yskänlääkkeet

Ärsyttävää yskää - kutisevaa yskää voi hillitä lääkkeellä lyhytaikaisesti

Yskä voi olla joko limaista tai ärsyttävää yskää. Yskänärsytystä voi yrittää helpottaa lyhytaikaisesti nielun ärsytystä tai kutinaa hillitsevillä lääkkeillä. Nämä valmisteet on tarkoitettu pääosin aikuisten käyttöön ja ne on säilytettävä lasten ulottumattomissa.

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Yskänärsytystä hillitseviä yskänlääkkeitä ei tule käyttää pitkäaikaisesti muuten kuin lääkärin määräyksestä. Yskimisen tarkoituksena on poistaa limaa hengitysteistä ja parantaa sairaus, jonka oire yskä on. 

Tavallisen flunssan oireena yskä voi kestää 1–2 viikkoa. Jos yskä pitkittyy, on sen syy selvitettävä. Pitkään jatkuva yskä voi olla esimerkiksi flunssan jälkitaudin (keuhkoputkitulehdus, keuhkokuume) oire. Pitkittyneestä yskästä puhutaan, kun yskä on kestänyt yli neljä viikkoa. 

Jos yskäoireet pahenevat itsehoidosta huolimatta tai jos yskän yhteydessä esiintyy myös yleisvoinnin heikkoutta, korkeaa kuumetta tai veriyskää, on lääkäriin otettava yhteyttä. 

Yskimisen seurauksena alkanut rintakipu on yleensä harmiton ja itsestään paraneva vaiva. Kyse on todennäköisesti kylkilihasten kiputilasta. Joskus kova yskiminen voi aiheuttaa myös kylkiluun murtuman.  

Resilar ja Silotoc aikuiselle, Mielikki-yskähunaja lapsille

Yskänärsytystä helpottavia valmisteita on saatavilla nestemäisinä tuotteina (oraaliliuos), suihkeina, nieltävinä tabletteina sekä imeskelytabletteina. Yskänlääkkeitä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön ja monen valmisteen ohjeistuksissa neuvotaan ottamaan yhteyttä lääkäriin, jos yskä jatkuu yli viikon itsehoidosta huolimatta. 

Hunaja helpottaa kurkun kutinaa ja yskänärsytystä. Monissa yskänlääkevalmisteissa on nykyään mukana hunajaa. Hunaja on nykyisin myös Käypä hoito -suositusten mukainen lääke yskän hoitoon: Käypä hoito -suositusten mukaan hunaja saattaa helpottaa lasten akuutin öisen yskän oireita lyhytaikaisessa hoidossa. Tärkeää on huomioida, että alle 1-vuotiaalle lapselle ei saa antaa hunajaa.

Esimerkiksi Apteq Mielikki -yskähunaja on valmiste, jota voi käyttää helpottamaan kurkun ärsytystä. Se sisältää lääkinnällistä hunajaa 0,7 g/ml. Annostusohje on yli 1-vuotiaille lapsille 5 ml tarvittaessa ja enintään neljä kertaa päivässä, aikuisille ja yli 12-vuotiaille 10 ml tarvittaessa ja enintään neljä kertaa päivässä. 

Mielikki sopii kaikille yli 1-vuotiaille, myös lapsille ja raskaana oleville sekä imettäville. 

Hunajaa sisältävät myös Apteekki FluAcute -suihke sekä Bisolduo-tuotteet. 

FluAcute -suihke hillitsee yskänärsytystä ja lievittää myös äänen käheyttä. Sitä käytetään kahden tai kolmen tunnin välein, enintään kuusi kertaa vuorokaudessa. 

Bisolduon siirappi, imeskelytabletit ja nielusuihke helpottavat kuivan ärsytysyskän oireita. Esimerkiksi Bisolduo-siirapin annostusohje aikuiselle on 5 ml enintään kuusi kertaa vuorokaudessa. 

Resilar-oraaliliuoksen vaikuttava aine on dekstrometorfaani. Resilaria ei tule käyttää muuta kuin aikuisen lyhytaikaiseen flunssan oireena tulleeseen kuivaan yskään. Samankaltainen valmiste on Silotoc-oraaliliuos, jonka vaikuttavana aineena on pentoksiveriini. Molempia valmisteita otetaan 3–4 kertaa vuorokaudessa. 

Silotoc saattaa aiheuttaa haittavaikutuksina ylävatsakipua, ripulia, suun kuivumista, pahoinvointia tai oksentelua. Jos yskänoireet pahenevat Silotocin käytön aikana tai esiintyy rintakipua tai yskä jatkuu yli viikon ajan, on otettava yhteyttä lääkäriin.