Raskaustestit

Raskaustesti mittaa istukkahormonin (hCG) pitoisuutta

Raskaustesti perustuu istukkahormonin mittaamiseen. Istukkahormonia alkaa erittyä, kun munasolu on kiinnittynyt kohdun seinämään. Nykyiset virtsan hormonipitoisuutta mittaavat kotitestit ovat tarkkoja, ne tunnistavat raskauden jopa 12 vuorokautta ovulaation jälkeen. 

View as Ruudukko Luettelo

8 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

8 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Raskaustestit

Raskaustestit perustuvat istukkahormonin (hCG) eli niin sanotun raskaushormonin mittaamiseen. Kotitestit tehdään virtsasta, terveydenhuollossa käytetään yleensä testiä, joka mittaa hormonipitoisuuden verinäytteestä. Istukkahormonia alkaa erittyä, kun munasolu on kiinnittynyt kohdun seinämään. Tämä tapahtuu yleensä viikon kuluessa hedelmöittymisestä. Nykyiset virtsan hormonipitoisuutta mittaavat kotitestit ovat tarkkoja ja ne tunnistavat raskauden jopa 12 vuorokautta ovulaation jälkeen. Kun kotitesti näyttää positiivisen tuloksen, otetaan yhteys neuvolaan. Ensimmäinen neuvolakäynti on yleensä raskausviikoilla 8–10. Jos raskaus ei ole toivottu, otetaan yhteys terveyskeskukseen.

Istukkahormonia alkaa erittyä, kun munasolu on kiinnittynyt kohdun seinämään. Tämä tapahtuu yleensä viikon kuluessa hedelmöittymisestä. Verinäytteessä hormoni näkyy yleensä aikaisemmin kuin virtsanäytteessä. Nykyiset virtsan hormonipitoisuutta mittaavat kotitestit ovat kuitenkin tarkkoja ja ne tunnistavat raskauden jopa 12 vuorokautta ovulaation jälkeen. 

Raskaustestiä tehdessä on hyvä huomioida, että runsas juominen laimentaa virtsaa ja voi johtaa negatiiviseen testitulokseen, vaikka raskaus olisi alkanut. Jotkin harvinaisten sairauksien lääkitykset sekä virtsan kohonnut bakteerimäärä voivat johtaa väärään positiiviseen testitulokseen. 

Kun raskaustesti on positiivinen, otetaan yhteys neuvolaan. Ensimmäinen neuvolakäynti on yleensä raskausviikoilla 8–10. Koska neuvolassa on joskus syytä käydä jo aiemmin, on neuvolaan hyvä soittaa pian positiivisen testituloksen saatuaan. Neuvolaan kerrotaan mahdolliset perussairaudet ja lääkitykset. 

Jos raskaus ei ole toivottu ja raskaustesti näyttää positiivisen tuloksen, otetaan yhteys omaan terveyskeskukseen. 

Perinteiset - Apteq raskaustesti, Apteekin raskaustesti ja RFSU raskaustesti

Kun arvelet olevasi raskaana, voit tehdä apteekistamme saatavan kotitestin. Jos testitulos on positiivinen, otetaan yhteys neuvolaan ja varataan aika ensimmäiselle neuvolakäynnille. 

Jos raskaustestitulos on positiivinen, mutta raskaus ei ole toivottu, otetaan yhteys omaan terveyskeskukseen. 

Löydät täältä tietoa apteekkimme erilaisista raskaustesteistä. 

RFSU:n raskaustesti on helppokäyttöinen ja luotettava kertakäyttötesti. Pakkauksessa on kaksi testitikkua. Varmimman tuloksen saa aamuvirtsasta, mutta testin voi tehdä mihin aikaan päivästä tahansa sen jälkeen, kun kuukautisten olisi pitänyt alkaa. 

Testi tehdään virtsaamalla puhtaaseen astiaan niin, että virtsaa kertyy noin parin sentin verran. Testitikussa on värjätty pää, josta pidetään kiinni ja toinen pää upotetaan virtsaan siten, että max-viiva ei kastu. Tikku nostetaan pois viiden sekunnin kuluttua ja se asetetaan vaakasuorassa kuivalle alustalle. Testituloksen voi lukea viiden minuutin kuluttua. Kaksi viivaa tarkoittaa positiivista tulosta eli kertoo, että raskaus on alkanut.

RFSU:lta löydät myös raskaustestipuikon, joka antaa testituloksen jopa neljä päivää ennen kuukautisten alkamispäivää. Tämä testi kannattaa tehdä aina aamuvirtsasta, jolloin tulos on tarkin. 

Apteekki Raskaustesti Ultra on herkkä raskaustesti, jolla on 99 prosentin tarkkuus. Pakkauksessa on yksi testi. Testin voi tehdä ensimmäisenä kuukautisten poisjääntipäivänä. Testipuikon päätä pidetään suoraan virtsasuihkussa noin 10 sekunnin ajan. Voit myös virtsata purkkiin ja upottaa näytteenottopään virtsaan. Tulos on valmis kolmessa minuutissa. Kaksi viivaa on merkki positiivisesta tuloksesta, eli raskaus on alkanut.

Apteqin raskaustestejä saa yhden tai kahden kappaleen pakkauksissa. Jokaiselle Apteqin raskaustestien valmistuserälle tehdään suomalainen kolmannen osapuolen laatutarkastus. Testi kertoo raskaudesta 99 prosentin tarkkuudella heti, kun kuukautiset ovat jääneet pois. Testin voi tehdä suoraan virtsasuihkusta. Kaksi viivaa tarkoittaa raskauden alkamista. 

Digitaalinen ja perinteinen - Clearbluen raskaustesti

Clearbluen perinteinen raskaustesti on helppokäyttöinen ja tarkka. Testin voi tehdä ensimmäisenä päivänä, kun kuukautiset ovat jääneet pois. Clearbluen testi antaa tuloksen jo kahdessa minuutissa. Pakkaukset sisältävät joko yhden tai kaksi testiä. 

Clearbluen Early Detection -raskaustesti kertoo raskauden alkamisesta parhaimmillaan jo kuusi päivää ennen seuraavien kuukautisten odotettua alkamispäivää. Tarkkuus näin varhaiseen testaamiseen on 79 prosenttia. Kuukautisten odotetusta alkamispäivästä alkaen Early Detection -raskaustestin tarkkuus on 99 prosenttia. 

Clearbluen digitaalinen raskaustesti kertoo raskauden alkamisen lisäksi sen, millä viikolla alkanut raskaus on. Se kertoo raskauden alkamisesta 99 prosentin tarkkuudella ja hedelmöittymisajan 92 prosentin varmuudella. Testi tehdään virtsasuihkusta, jossa testipäätä pidetään viiden sekunnin ajan. Digitaalinen näyttö kertoo tuloksen sanallisesti 1–3 minuutin kuluessa. Testi myös kertoo, jos testaus on epäonnistunut.  

Hedelmöittymisajankohdan tarkan tuloksen saamiseksi Clearbluen digitaalinen testi on tehtävä aamuvirtsasta. Raskauden alkaminen voidaan saada selville jo neljä päivää ennen oletettua kuukautisten alkamispäivää, mutta 99 prosenttisen tarkka tulos saadaan, kun testi tehdään oletettuna kuukautisten alkamispäivänä. 

Hedelmällisyyttään voi parantaa omilla elintavoillaan 

Omaa hedelmällisyyttään voi edistää terveellisillä elämäntavoilla. Tiedetään esimerkiksi, että sekä ali- että ylipaino heikentävät hedelmällisyyttä. Lisäksi tupakointi heikentää munasarjojen toimintaa ja myös runsas alkoholin käyttö vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen. Miehillä tupakointi heikentää sperman laatua ja alkoholinkäyttö voi johtaa siittiötuotannon häiriöön. 

Myös runsaan kahvin juonnin on joissakin tutkimuksissa todettu heikentävän raskaaksi tulon mahdollisuutta. Kahvia voi kuitenkin juoda kolme kupillista päivässä ilman, että vaikutuksia hedelmällisyyteen tulee. 

Nykytutkimusten mukaan foolihapon käyttö ei vaikuta raskaaksi tulon todennäköisyyteen. Foolihappoa eli folaattia tarvitaan kuitenkin sikiön kehitykseen raskauden aikana. 

Raskaus voi alkaa, kun munasolu irtoaa munasarjasta. Tätä tapahtumaa kutsutaan ovulaatioksi. Ovulaatio käynnistyy, kun aivolisäkkeestä erittyvä luteinisoiva hormoni (LH) alkaa nousta nopeasti. 

Raskaaksi tulee helpoimmin kahtena ovulaatiota edeltävänä päivänä sekä ovulaatiopäivänä. Raskaus voi kuitenkin alkaa myös yhdynnästä, joka on tapahtunut jo päiviä ennen ovulaatiota tai päivä ovulaation jälkeen. 

Ovulaatiota, eli LH-hormonin nousua voi mitata aamuvirtsasta. Ovulaatiotesti tunnistaa ovulaatiohormonin pitoisuuden nousun ja kertoo kierron hedelmälliset päivät. Saat apteekistamme Clearbluen digitaalisen ovulaatiotestin ja RFSU:n ovulaatiotestin. Voit lukea lisää ovulaatiotesteistä täältä (VauvatLapsetÄidit ja raskaus, Raskaus, Ovulaatiotestit).