Lapset
Lasten lääkkeet - lasten tuotteet, D-vitamiinit ja ihonhoitotuotteet
Lapsen terveyteen ja sairauksien hoitamiseen on olemassa omat tuotteensa. Esimerkiksi lapsen kipua on tärkeää hoitaa oikeilla lääkkeillä ja riittävästi, sillä hoitamaton kipu voi aiheuttaa lapselle myöhemmin kipuun liittyvää pelkoa tai kivun pitkittymistä. Lapsen ihonhoidossa on huomioitava, että ihon suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet. Lapsen ihonhoidossa käytetään ihonhoitotuotteita, joissa on vain vähän kemikaaleja ja lapsen iho suojataan huolellisesti auringon UV-säteilyltä. Lapset tarvitsevat myös syntymästään asti ympäri vuoden D-vitamiinilisää, ja lapsen hampaiden hoito aloitetaan jo vauvaiässä ennen ensimmäisten hampaiden puhkeamista.
Lapset - lapsi ja lääke
Lapsen terveyteen ja sairauksien hoitamiseen on olemassa omat tuotteensa. Löydät täältä apteekkimme lapsille tarkoitetut itsehoitotuotteet: kipulääkkeet kipu- ja särkyoireisiin, aurinkovoiteet ihon suojaamiseen UV-säteilyltä, D-vitamiinivalmisteet, lasten hammastahnaa sekä valmisteet estämään kynsien pureskelua (Stop N Grow) ja helpottamaan vesirokon aiheuttamaa kutinaa (PoxClin Coolmousse).
Lapsen kipua on tärkeää hoitaa oikein ja riittävästi, sillä hoitamaton kipu voi aiheuttaa lapselle myöhemmin kipuun liittyvää pelkoa tai kivun pitkittymistä. Kasvukivut, jotka ovat yleisiä etenkin 4–6-vuotiailla lapsilla, oireilevat kipuna alaraajoissa iltaisin nukkumaan mennessä. Kasvukipuja helpotetaan ensisijaisesti lääkkeettömillä kivunhoitokeinoilla kuten hieromalla kipeitä raajoja, lämpöhauteilla tai kylmähoidolla sekä venyttelemällä.
Lapsen ihonhoidossa on huomioitava, että ihon suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet. Lapsen ihonhoidossa käytetään ihonhoitotuotteita, joissa on vain vähän kemikaaleja ja lapsen iho suojataan huolellisesti auringon UV-säteilyltä. Vauvan iho suojataan ensisijaisesti vaatetuksella, isomman lapsen iholle käytetään lapsille suunniteltuja aurinkosuojavoiteita.
Lapset tarvitsevat Suomessa D-vitamiinilisää
Lapset tarvitsevat Suomessa ympäri vuoden D-vitamiinilisää.
Vauvojen D-vitamiinilisän tarve riippuu siitä, onko vauva täysimetetty vai saako hän äidinmaidonkorviketta. Oman lapsen ajantasaisen D-vitamiinisuosituksen voi varmistaa neuvolasta.
Lapsi, joka saa vain äidinmaitoa, eikä korvikkeita, tarvitsee D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.
Vauvoille suositellaan nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Saat apteekistamme esimerkiksi Devisol Drops, Minisun ja Jekovit D3 -D-vitamiinitippoja. Fiilus Napero D3 -tipat sisältävät myös maitohappobakteeria.
Yli yksivuotiaalle lapselle voi antaa D-vitamiinin myös pureskeltavana tai imeskeltävänä tablettina.
Myös yksivuotiaan lapsen D-vitamiinilisä on 10 mikrogrammaa, 2–17-vuotiaalle lapselle suositellaan 7,5 mikrogramman D-vitamiinilisää.
Lapsen ihoa hoidetaan lasten ihonhoitotuotteilla
Lapsen iho on ohuempi kuin aikuisilla, joten lapsen ihoa on hoidettava sitä varten suunnitelluilla tuotteilla. Lisäksi lapsen ihon pinta-ala on painoon verrattuna suurempi kuin aikuisilla, minkä vuoksi ihonhoitotuotteiden kemikaalit aiheuttavat lapsille aikuisia herkemmin iho-oireita tai allergiaa.
Lapsen ihonhoidossa on käytettävä hajusteettomia voiteita, jotta kemikaaleja olisi mahdollisimman vähän.
Myös vanhempien käyttämien ihonhoitotuotteiden kemikaalit voivat olla lapsille vahingollisia, koska haitalliset kemikaalit voivat kulkeutua vanhemman iholta lapsen suuhun.
Atooppinen iho on tavallisimpia ihosairauksia. Sen häiritsevin oire on ihon kutina, joka voi häiritä yöunta. Atooppisen ihon hoito vaatii säännöllistä rasvaamista.
Löydät apteekistamme esimerkiksi A-Derma-, Avene- ja Ceraderm-sarjojen ihovoiteet, joita voi käyttää huoletta lapsen ihonhoitoon.
Lapsen iho on suojattava auringolta
Auringon UV-säteily on erityisen vaarallista lapsen iholle, koska ihon suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet. Mitä useammin lapsen iho palaa, sitä suurempi riski on saada aikuisena ihosyöpä.
Vauvan iho tulee suojata auringossa aina peittävillä vaatteilla. Alle puolivuotiaille ei suositella aurinkorasvojen käyttöä.
Isomman lapsen ihoa voi suojata aurinkovoiteilla. Turvallisinta on käyttää lapsille suunnattuja aurinkovoiteita, koska ne eivät yleensä sisällä ihoa ärsyttäviä ainesosia, esimerkiksi voimakkaita hajusteita.
Lapsen aurinkovoide levitetään iholle hyvissä ajoin ennen auringolle altistumista ja voidetta lisätään muutaman tunnin välein. Hyvä suojakerroin lapsen iholle on 50. Saat apteekistamme esimerkiksi LW- ja Avene-aurinkosuojavoiteet lapsille.
On hyvä muistaa, että UV-säteet läpäisevät myös pilviverhon ja että keväisin lumihanki voimistaa säteilyvaikutusta. Lapsi on hyvä totuttaa pienestä asti käyttämään peittäviä vaatteita tai pysyttelemään varjossa keskipäivällä, kun auringon UV-säteily on voimakkainta.
Lasten hampaiden hoito aloitetaan jo vauvana
Lapsen hampaiden hoito alkaa jo vauvaiässä ennen ensimmäisten hampaiden puhkeamista. Vauvasta asti on tärkeää välttää sokeripitoisten ruokien, välipalojen ja juomien tarjoamista.
Karieksen aiheuttama hampaiden reikiintyminen on bakteerin (mutans-streptokokki) aiheuttama sairaus. Suurimmalla osalla aikuisista suomalaisista on suussaan kariesbakteereita.
Kariesbakteeri siirtyy lapselle sitä kantavalta aikuiselta. Siksi on tärkeää olla käyttämättä vauvan tai lapsen kanssa samoja ruokailuvälineitä. Vauvan sosetta ei tule maistaa lapsen lusikasta eikä vauvalle tai lapselle tule tarjota juotavaa samasta lasista tai pullosta, josta joku muu on jo juonut. Vauvan tuttia ei myöskään saa laittaa omaan suuhun.
Tulevan lapsen hampaista huolehtiminen alkaa jo raskausaikana. Vanhempien on tärkeää huolehtia omasta suun hyvinvoinnista, jotta riski kariesbakteerin siirtymisestä lapselle pienenee.
Xylitolin säännöllisellä käytöllä voi ehkäistä bakteerin tarttumista. Tiedetään, että myös äidin ksylitolituotteiden käyttö vähentää kariesbakteerin tarttumisen riskiä.
Lapsen hampaiden harjaaminen aloitetaan, kun lapsen ensimmäiset hampaat puhkeavat.
Lapsille tarkoitetut hammastahnat sisältävät riittävän määrän fluoria. Suositus on alle 3-vuotiaille kaksi kertaa päivässä riisinjyvän kokoinen määrä ja 3–5-vuotiaille herneen kokoinen nokare fluorihammastahnaa (noin 1000 ppm fluoridia). Yli 6-vuotiaille käytetään herneen kokoista nokaretta aikuisten fluorihammastahnaa (1450 ppm fluoridia).
Lapsen ei tule antaa niellä fluorihammastahnaa. Liian suuret fluorimäärät aiheuttavat niin sanotun fluoroosin, joka lievimmillään tekee hampaisiin valkoisia laikkuja. Se on lähinnä esteettinen haitta, mutta pahimmillaan fluoroosi heikentää hampaan kiillettä.
Saat apteekistamme Salutem-hammastahnaa, joka on lapsille ja herkkään suuhun tarkoitettu hammastahna. Se ei sisällä suuta ärsyttäviä maku- tai väriaineita eikä natriumlauryylisulfaattia.
Lapsen kipua on hoidettava ajoissa
Lapsen kipua on tärkeää hoitaa oikein ja riittävästi, sillä hoitamaton kipu voi aiheuttaa lapselle myöhemmin kipuun liittyvää pelkoa tai kivun pitkittymistä.
Korvatulehdus on tyypillisin lapselle kipua aiheuttava sairaus. Aivan pieni lapsi ei aina osaa kertoa kivusta, jolloin korvakivun voi tunnistaa esimerkiksi lapsen levottomasta yöunesta ja korvien haromisesta.
3–5-vuotias lapsi osaa jo kohtalaisesti ilmaista kiputuntemustaan ja kertoa, missä kipu sijaitsee. Lasten lääkehoidossa on tärkeää, että kipua hoidetaan riittävän aikaisin ja riittävän tehokkaasti. Kipulääkkeet ovat lyhytaikaisessa ja satunnaisessa käytössä lapsille turvallisia.
Ensisijainen lapsen kipu- ja kuumelääke on parasetamoli (Panadol, Pamol). Tulehduskipulääkkeitä (Burana, Ibumax, Ibuxin) voi käyttää, jos parasetamolin teho ei riitä. Voit lukea lisää kipulääkkeistä ja lääkkeiden tehosta ja turvallisuudesta täältä (Kipu ja flunssa).
Lapsen kipua ja särkyä helpotetaan oireenmukaisella kipulääkityksellä. Löydät apteekistamme lapsille tarkoitetut kipu- ja särkylääkkeet. Niitä on saatavana tablettien lisäksi nestemäisinä valmisteina sekä peräpuikkoina.
Monisairailla, sairaalahoidossa olevilla lapsilla saatetaan joutua käyttämään lääkkeitä ”off label” eli muussa kuin valmisteyhteenvedossa mainitussa lääkkeen käyttötarkoituksessa. Näin joudutaan toimimaan, koska lääkkeistä ei ole tehty lapsilla yhtä paljon kliinisiä lääketutkimuksia kuin aikuisilla. Lääkäri on näissä tilanteissa pohtinut lääkkeen käytön merkitystä tarkoin.
Vuonna 2007 voimaan tulleen Euroopan unionin lastenlääkeasetuksen avulla pyritään edistämään lasten lääkkeiden kehittämistä ja tutkimusta. Tämän ansiosta lasten lääkkeiden off label -käyttö vähenee, ja lapsilla käytettyjen lääkkeiden tehosta ja turvallisuudesta saadaan varmempaa tietoa.
Kasvukivut 4–6-vuotiaiden lasten murhe
Kasvukivut ovat yleisiä etenkin 4–6-vuotiailla lapsilla. Särkyä esiintyy alaraajoissa iltaisin nukkumaan mennessä muutamien minuuttien tai tuntien ajan.
Toisin kuin nimestä usein päätellään, kasvukivut eivät nykytutkimusten valossa liity varsinaisesti kasvamiseen. Kasvukivuksi koettu kipu on todennäköisesti seurausta paljosta liikkumisesta ja aktiivisesta päivästä, mutta sen syytä ei varmuudella tiedetä.
Kasvukipuja voi helpottaa ensisijaisesti lääkkeettömillä kivunhoitokeinoilla kuten hieromalla kipeitä raajoja, lämpöhauteilla tai kylmähoidolla sekä venyttelemällä. Jos nämä keinot eivät riitä, voi kipuun käyttää tulehduskipulääkkeitä (Burana, Ibumax, Ibuxin).
Kasvukipujen takia ei tarvitse käydä lääkärissä, ellei niihin liity kuumetta, nivelen turvotusta, nivelarkuutta ja -jäykkyyttä tai aamujäykkyyttä. Nämä oireet saattavat viitata lasten reumaan, joka vaatii lääkärin tutkimuksia ja hoitoa.
Lapsen nuhaa voi hoitaa nenäsuihkeilla
Lapsen pitkittyneen nuhan syy on aina hyvä selvittää lääkärissä. Taustalla voi olla allergia tai esimerkiksi piilevä korvatulehdus.
Flunssaan liittyvään nuhaan ei ole olemassa kovin hyviä hoitokeinoja. Esimerkiksi allergialääke antihistamiini ei auta flunssasta johtuviin nenäoireisiin. Nenän tukkoisuutta voi kuitenkin helpottaa nenätipoilla ja -sumutteilla (Nasolin, Otrivin).
Vauvojen nuhaoireiden helpottamiseksi käytetään yleensä keittosuolatippoja tai -sumutteita. Ne helpottavat ainakin nenän kuivumisoireita ja niitä voi käyttää huoletta useita kertoja päivässä.
Saat apteekistamme Physiomer Baby Mist -merivesiliuoksen, joka vähentää nenän tukkoisuutta ja helpottaa nenän kautta hengittämistä. Physiomer-nenäsuihketta voi käyttää kaiken ikäisten nenän huuhteluun.
Saat apteekistamme myös Nosefridan, jolla voi puhdistaa vauvan nenää. Sieraimeen tiputetaan ensin keittosuolaliuosta, sen jälkeen Nosefrida asetetaan tiiviisti sierainta vasten ja imetään sierain puhtaaksi.
Lastenhoitotuotteet ja tarvikkeet >>>
Lasten ksylitolivalmisteet >>>
Raskaudenaikaiset valmisteet >>>