Korvakipu

Korvakipu ja sen hoito lapsella ja aikuisella 

Korvakipu voi johtua monesta eri syystä. Lapsen korvakipu on lähes aina flunssan aiheuttaman välikorvatulehduksen oire. Aikuisten korvakipu voi olla myös niskan, leukanivelen tai nielun vaivoihin liittyvää säteilykipua. 

View as Ruudukko Luettelo

3 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

3 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Korvakipu

Korvakipu voi johtua monesta eri syystä. Korvakivun syynä välikorvatulehduksen lisäksi on esimerkiksi korvan lukkiutuminen tai välikorvaan flunssan yhteydessä joutunut lima ja ilmanpaine. Korvakipu voi olla myös niskan, leukanivelen tai nielun vaivoihin liittyvää säteilykipua.  Lapsen kivun syy johtuu lähes aina flunssan aiheuttamasta välikorvatulehduksesta. Jos korvakipuun ei liity korkeaa kuumetta eikä kipu ole seurausta päähän kohdistuneesta kovasta iskusta, voi korvakipua hoitaa alkuun apteekistamme saatavilla särkylääkkeillä ja korvatipoilla. 

Aikuisten ohimenevää korvakipua voivat aiheuttaa myös kylmä ilma tai äkilliset paineenvaihtelut esimerkiksi lentokoneen nousun ja laskun aikana.  Kipu voi olla kovaakin, mutta se menee yleensä nopeasti ohi. Jos paineenvaihtelu aiheuttaa tärykalvon vaurioitumisen, kipu voi kestää pidempään.

Korvakipua on usein flunssan yhteydessä muiden oireiden lisäksi. Aikuisten korvakipu johtuu yleensä välikorvaan flunssan ja niistämisen yhteydessä joutuneesta limasta ja ilmanpaineesta. Lapsen korvakipu flunssan yhteydessä on tyypillisesti seurausta välikorvatulehduksesta. Korvatulehduksen yhteydessä lapsella on usein myös silmätulehdus. Lapsen korvakivut tulee aina hoitaa lääkärissä.

Jos korvan kipuun ei liity korkeaa kuumetta, huimausta tai veristä vuotoa eikä kipu ole seurausta päähän kohdistuneesta kovasta iskusta, voi korvakipua hoitaa apteekistamme saatavilla särkylääkkeillä ja korvatipoilla. Pitkään jatkuvan korvakivun syy on kuitenkin aina hyvä selvittää lääkärillä. 

Jos korvasta tulee kellanruskeaa vuotoa, eikä korvassa tunnu kipua, voi vuoto olla korvaan joutunutta vettä, jonka korvavaha on värjännyt. Muun värinen vuoto, johon liittyy korvakipua, on yleensä korvakäytävän tulehduksen oire. Korvasta vuotava erite voi olla myös merkki tärykalvon puhkeamisesta. 

Verinen vuoto korvakäytävästä liittyy aina kudosvaurioon ja vaatii välitöntä lääkärinhoitoa, ellei verenvuoto johdu korvan raapaisusta. Jos vuoto alkaa kovan päähän kohdistuneen iskun jälkeen, se voi olla merkki kallon luiden murtumasta. 

Aikuisten korvakivun pitkittymisen syy on usein ulkokorvan tai korvakäytävän tulehdus. Korvakäytävän tulehdus hoidetaan yleensä antibioottia sisältävillä korvatipoilla.

Korvakäytävätulehdus voi kroonistua, mutta se aiheuttaa kuitenkin vain harvoin kipuoiretta. Syynä krooniseen korvakäytävätulehdukseen on yleensä ihovaurio, jonka taustalla on psoriaasi tai allerginen ihottuma. Kroonisen korvakäytävätulehduksen oireena on yleensä korvan kutina ja hilseily.

Korvatulehdus ja sen oireet aikuisella, lapsella ja vauvalla

Korvatulehdus eli välikorvatulehdus on lähes aina seurausta hengitystietulehduksesta. Äkillinen välikorvatulehdus on pienillä lapsilla ja vauvoilla yleinen tauti. Usein lapsella on korvatulehduksen kanssa yhtä aikaa myös silmätulehdus. Lapsen korvatulehdukseen voi liittyä myös lapsen kuulon hetkellistä alenemaa.

Aikuisten korvakipu johtuu useammin korvakäytävän tulehduksesta kuin välikorvatulehduksesta. Korvakivun lisäksi korvakäytävän tulehdukseen liittyy usein korvan kutinaa, hilseilyä, sameaa vuotoa ja korvakäytävän turpoamista, joka voi aiheuttaa kuulon alenemaa. 

Korvakäytävän tulehduksen oireita voi hoitaa alkuun itsehoitovalmisteilla, korvalääketipoilla (esimerkiksi Otiborin), joissa on boorihappoa ja alkoholia. Lääkärissä on syytä käydä, jos oireet pitkittyvät ja häiritsevät arkea. Korvakäytävän tulehdus voi myös kroonistua. Silloin syynä on yleensä ihovaurio, jonka taustalla on psoriaasi tai allerginen ihottuma. 

Voit lukea lisää kroonisesta korvakäytävän tulehduksesta täältä (Korvien puhdistus ja hoito).

Välikorvan tulehduksen tyypillinen oire on kipu, mutta korvatulehdus voi olla myös kivuton. Myöskään kuumetta ei aina ole. Lapsen korvatulehduksen tunnistamisen ongelmana on, että vauvat ja pienet lapset eivät osaa kertoa kiputuntemuksistaan. 

Vauvan ja pienen lapsen äkillisen välikorvatulehduksen aiheuttaman kivun huomaa usein parhaiten levottomasta yöunesta. Lapset voivat myös haroa käsillään kipeitä korvia, mutta tätä haromista voi esiintyä ilman korvakipuakin etenkin, jos lapsi on väsynyt. Myös lapsen kuulon aleneminen voi olla merkki korvatulehduksesta. 

Lapsen korvakipu ja epäily lapsen korvatulehduksesta on aina syy lähteä lääkäriin. Jos korvakipu alkaa yöllä, lapselle voi kuitenkin antaa kivun ensihoitona särkylääkettä ja lääkäriin voi lähteä vasta aamulla. 

Välikorvan tulehdus hoidetaan antibiooteilla, mutta tiedetään, että tulehdus voi joskus parantua myös itsestään. Nykyisin lääkäri seuraa tulehduksen tilannetta usein muutaman päivän ja antibioottikuuri aloitetaan vasta, jos oireet eivät ala helpottaa. Jälkitarkastuksia ei myöskään aina tarvita, jos lapsi paranee täysin. 

Välikorvatulehduksiin ei ole löydetty tehokasta ehkäisykeinoa. Myöskään sitä ei tiedetä, miksi toiset lapset ovat herkempiä saamaan korvatulehduksia kuin toiset. 

Korvakipu lentokoneessa – miten sitä voi ehkäistä? 

Korvakipu on joillakin ihmisillä tavallinen vaiva lentokoneen nousun ja laskun aikana. Kyse on paineen vaihtelun aiheuttamasta korvien lukkiutumisesta. Etenkin flunssaisena oireet voivat olla voimakkaat ja pahimmillaan on vaara, että tärykalvo puhkeaa ja kuulo voi vaurioitua pysyvästi. 

Flunssaisena matkustava voi ennaltaehkäistä korvakipua käyttämällä nenäsuihkeita ennen lentoa. Lääke laskee nielun ja korvien limakalvojen turvotusta ja vähentää korvien lukkiutumisen riskiä. Limakalvoturvotukseen on saatavilla myös reseptilääkkeitä. 

Lisäksi lentokoneen laskun ja nousun aikana kannattaa puhallella korvia auki muutaman minuutin välein. Lentokonekorvatulpat ja niin sanotut mikkihiirikorvat eli muovimukit, jotka on täytetty märällä paperilla, auttavat joillakin ihmisillä tasaamaan painetta ja ehkäisevät korvakipua.

Jos korvat jäävät lukkoon lennon jälkeen, voi nenäsuihkeen käyttöä jatkaa. Korvat aukeavat yleensä viimeistään parin päivän kuluttua.