Korvakipu

Korvakipu on usein harmitonta ja menee nopeasti ohi

Korvakipu voi olla korvatulehduksen oire tai johtua lukkoon menneestä korvasta tai flunssasta. Korvaan voi myös säteillä kipua niskojen, leukanivelen tai nielun vaivojen takia. Jos korvakipuun ei liity korkeaa kuumetta eikä kipu ole seurausta päähän kohdistuneesta kovasta iskusta, voi kipua hoitaa apteekistamme saatavilla särkylääkkeillä ja korvatipoilla. Pitkään jatkuvan korvakivun syy on kuitenkin aina hyvä selvittää lääkärillä. 

View as Ruudukko Luettelo

3 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

3 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Flunssan yhteydessä on usein muiden oireiden lisäksi myös korvakipua. Aikuisilla se johtuu yleensä välikorvaan flunssan ja niistämisen yhteydessä joutuneesta limasta ja ilmanpaineesta. Lapsella flunssan aikainen korvakipu on tyypillisesti seurausta välikorvantulehduksesta. Korvatulehduksen yhteydessä lapsella on usein myös silmätulehdus. Lapsen korvakivut tulee aina hoitaa lääkärissä.

Ohimenevää korvakipua voivat aiheuttaa myös kylmä ilma tai äkilliset paineenvaihtelut esimerkiksi lentokoneen nousun ja laskun aikana. Kipu voi olla kovaakin, mutta se menee yleensä nopeasti ohi. Jos paineenvaihtelu aiheuttaa tärykalvon vaurioitumisen, kipu voi kestää pidempään.

Tilapäistä korvakipua voi hoitaa särkylääkkeillä ja korvatipoilla, mutta pitkään jatkuneen tai voimistuneen korvakivun syy on selvitettävä lääkärissä. Pitkittyvän korvakivun syy on aikuisilla usein ulkokorvan tai korvakäytävän tulehdus. Korvakäytävän tulehdus hoidetaan yleensä antibioottia sisältävillä korvatipoilla.

Korvakäytävätulehdus voi kroonistua, mutta se aiheuttaa kuitenkin vain harvoin kipuoiretta. Syynä krooniseen korvakäytävätulehdukseen on yleensä ihovaurio, jonka taustalla on psoriaasi tai allerginen ihottuma. Kroonisen korvakäytävätulehduksen oireena on yleensä korvan kutina ja hilseily.

Jos korvakipu ei mene ohi itsehoitosärkylääkkeillä parissa päivässä, on mentävä lääkäriin tarkastuttamaan kivun syy. Jos korvakivun yhteydessä on myös kuumetta tai huimausta tai jos korvalehti punottaa tai korvasta tulee veristä vuotoa, on lääkäriin lähdettävä saman vuorokauden aikana. 

Korvatulehdus ja sen oireet aikuisella, lapsella ja vauvalla

Korvatulehdus eli välikorvantulehdus on lähes aina seurausta hengitystietulehduksesta. Korvatulehdus on pienillä lapsilla ja vauvoilla yleinen tauti. Usein lapsella on korvatulehduksen kanssa yhtä aikaa myös silmätulehdus. 

Aikuisella korvatulehdusta yleisempi syy korvakivulle on korvakäytävän tulehdus. Kivun lisäksi korvakäytävän tulehdukseen liittyy usein korvan kutinaa, hilseilyä, sameaa vuotoa ja korvakäytävän turpoamista, joka voi aiheuttaa kuulon alenemaa. 

Korvakäytävän tulehduksen oireita voi hoitaa alkuun itsehoitovalmisteilla, korvalääketipoilla (esimerkiksi Otiborin), joissa on boorihappoa ja alkoholia. Lääkärissä on syytä käydä, jos oireet pitkittyvät ja häiritsevät arkea. Korvakäytävän tulehdus voi kroonistua. Silloin syynä on yleensä ihovaurio, jonka taustalla on psoriaasi tai allerginen ihottuma. 

Voit lukea lisää kroonisesta korvakäytävän tulehduksesta täältä (Korvat).

Välikorvan tulehduksen tyypillinen oire on kipu, mutta korvatulehdus voi olla myös kivuton. Myöskään kuumetta ei aina ole. Lapsen korvatulehduksen tunnistamisen ongelmana on, että vauvat ja pienet lapset eivät osaa kertoa kiputuntemuksistaan. 

Lapsen korvatulehduksen aiheuttaman kivun huomaa usein parhaiten levottomasta yöunesta. Lapset voivat myös haroa käsillään kipeitä korvia, mutta tätä haromista voi esiintyä ilman korvakipuakin etenkin, jos lapsi on väsynyt. 

Lapsen korvakipu on aina syy lähteä lääkäriin. Jos korvakipu alkaa yöllä, lapselle voi antaa kivun ensihoitona särkylääkettä, ja lääkäriin voi lähteä vasta aamulla. 

Korvatulehdus hoidetaan antibiooteilla, mutta tiedetään, että tulehdus voi joskus parantua myös itsestään. Nykyisin lääkäri seuraa tulehduksen tilannetta usein muutaman päivän ja vasta jos oireet eivät ala helpottaa, aloitetaan antibiootti. Jälkitarkastuksia ei myöskään aina tarvita, jos lapsi paranee täysin. 

Välikorvantulehduksiin ei ole löydetty tehokasta ehkäisykeinoa. Myöskään sitä ei tiedetä, miksi toiset lapset ovat herkempiä saamaan korvatulehduksia kuin toiset. 

Lentokoneessa alkavaa korvakipua voi ehkäistä

Joillakin ihmisillä lentokoneen nousu ja lasku aiheuttavat voimakasta korvakipua. Kyse on paineen vaihtelun aiheuttamasta korvien lukkiutumisesta. Etenkin flunssaisena oireet voivat olla voimakkaat ja pahimmillaan on vaara, että tärykalvo puhkeaa ja kuulo voi vaurioitua pysyvästi. 

Flunssaisena matkustava voi ennaltaehkäistä korvakipua käyttämällä nenäsuihkeita ennen lentoa. Lääke auttaa laskemaan nielun ja korvien limakalvojen turvotusta ja vähentää korvien lukkiutumisen riskiä. Limakalvoturvotukseen on saatavilla myös reseptilääkkeitä. 

Lisäksi lentokoneen laskun ja nousun aikana kannattaa korvia puhallella auki muutaman minuutin välein. 

Lentokonekorvatulpat ja niin sanotut mikkihiirikorvat eli muovimukit, jotka on täytetty märällä paperilla, auttavat joillakin ihmisillä tasaamaan painetta ja estävät kipua.

Jos korvat jäävät lukkoon lennon jälkeen, voi nenäsuihkeen käyttöä jatkaa. Korvat aukeavat yleensä viimeistään parin päivän kuluttua.