Mahan limakalvoa suojaavat lääkkeet

Mahan limakalvoa suojaavat lääkkeet

Mahan limakalvoa suojaavat lääkkeet refluksitaudin hoitoon

Limakalvoa suojaavia valmisteita on olemassa kahdenlaisia. Toiset muodostavat vatsan limakalvon pinnalle kalvon, joka suojaa limakalvon haavaumia mahahapoilta, toiset muodostavat vatsan yläosaan kerroksen, joka estää happaman mahahapon nousua ruokatorveen. 

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Limakalvoa suojaavat

Limakalvoa suojaavia valmisteita on olemassa kahdenlaisia. Sukralfaattia sisältävät valmisteet (Antepsin) aktivoituvat vastan happamassa ympäristössä ja muodostavat vatsan limakalvolle suojaavan kalvon. Näitä valmisteita käytetään maha- ja pohjukaissuolihaavan hoitoon sekä ruokatorven tulehduksen aiheuttamiin vatsan oireisiin. Algiinihappoa sisältäviä limakalvoa suojaavia valmisteita (Gaviscon, Galieve) käytetään refluksitaudin hoitoon estämään happaman mahahapon nousua ruokatorveen. Algiinihappo muodostaa yhdessä lääkkeiden sisältämien antasidien kanssa vatsassa olevan massan pinnalle, ruokatorven alaosaan alginaatti-kolloidikerroksen. Sekä sukralfaatilla että antasideilla on yhteisvaikutuksia monien lääkeaineiden kanssa. 

Sukralfaattia sisältävät valmisteet (Antepsin) aktivoituvat vastan happamassa ympäristössä ja muodostavat vatsan limakalvolle suojaavan kalvon. Näitä valmisteita käytetään maha- ja pohjukaissuolihaavan hoitoon sekä ruokatorven tulehduksen aiheuttamiin vatsan oireisiin.

Sukralfaattia sisältävien limakalvoa suojaavien valmisteiden kanssa ei saa käyttää yhtä aikaa antasideja sisältäviä närästyslääkkeitä (esimerkiksi Rennie), koska antasidit vähentävät mahan happoisuutta. 

Algiinihappoa sisältäviä limakalvoa suojaavia valmisteita (Gaviscon, Galieve) käytetään refluksitaudin hoitoon estämään happaman mahahapon nousua ruokatorveen. 

Algiinihappo muodostaa yhdessä lääkkeiden sisältämien antasidien kanssa vatsassa olevan massan pinnalle, ruokatorven alaosaan alginaatti-kolloidikerroksen. Suojakerros estää happaman mahahapon nousua ruokatorveen ja siitä aiheutuvia närästysoireita. Valmisteen sisältämät antasidit vaikuttavat lisäksi mahahappoja neutraloivasti. 

Algiinihappo-valmisteet sisältävät natriumia, minkä vuoksi pitkäaikainen käyttö voi olla haitallista verenpainetautia tai sydämen vajaatoimintaa sairastavilla ihmisillä. 

Sekä sukralfaatilla että antasideilla on yhteisvaikutuksia monien lääkeaineiden kanssa. Ne vähentävät esimerkiksi varfariinin (Marevan, veritulppien ehkäisy), osteoporoosilääkkeiden ja kilpirauhashormonin imeytymistä. 

Limakalvoa suojaavien lääkkeiden käytöstä on hyvä keskustella lääkärin kanssa, jos käytössä on muuta säännöllistä lääkitystä. 

Sukralfaatti (Antepsin) muodostaa suojakalvon vatsan limakalvoille

Limakalvoa suojaavat valmisteet, jotka sisältävät sukralfaattia, aktivoituvat vastan happamassa ympäristössä ja muodostavat mahan ärtyneelle limakalvolle suojaavan kalvon suojaten sitä mahahapolta. Niitä käytetään maha- ja pohjukaissuolihaavan hoitoon sekä ruokatorven tulehduksen aiheuttamiin vatsan oireisiin. 

Sukralfaattia sisältävien limakalvoa suojaavien valmisteiden kanssa ei saa käyttää yhtä aikaa antasideja sisältäviä närästyslääkkeitä (esimerkiksi Rennie), koska antasidit vähentävät mahan happoisuutta. 

Sukralfaattia sisältävät valmisteet toimivat parhaiten, kun ne otetaan tyhjään vatsaan. Vaikka sukralfaatin imeytyminen suolesta verenkiertoon on vähäistä, munuaispotilaille ei suositella valmisteiden käyttöä. 

Antepsin-valmisteen sisältämä sukralfaatti muodostaa mahalaukun seinämän pinnalle kalvon, joka peittää haavauman tai ärtyneen alueen ja suojaa sitä mahahapolta. 

Antepsin on tarkoitettu aikuisille ja lyhytaikaiseen käyttöön (enintään kahdeksan viikon ajan). Pidempiaikaista käyttöä ei suositella Antepsinin sisältämän alumiinin takia. Lääkkeen haittavaikutuksia ovat ummetus ja pahoinvointi. 

Antepsinin käytöstä lapsille on keskusteltava lääkärin kanssa. Myös raskauden aikana ja imettäessä on keskusteltava lääkärin kanssa ennen Antepsinin käyttöä. 

Antepsin-valmistetta on saatavilla sekä tablettina että oraalisuspensiona. 

Tablettien annostus on kaksi tablettia kaksi kertaa vuorokaudessa. Tabletit otetaan runsaan nesteen kanssa aamuisin puoli tuntia ennen aamupalaa ja iltaisin nukkumaan mentäessä. Vaihtoehtoisesti voi ottaa yhden tabletin 3–4 kertaa vuorokaudessa aina tunti ennen aterioita ja viimeiseksi nukkumaan mentäessä. 

Oraalisuspensio on ravistettava hyvin ennen jokaista käyttökertaa. Se tulee säilyttää huoneenlämmössä. Suositeltu annostus on viisi millilitraa 3–4 kertaa vuorokaudessa noin tuntia ennen aterioita ja lisäksi nukkumaan mentäessä. 

Algiinihappo (Gaviscon, Galieve) muodostaa suojaavan kerroksen vatsan yläosaan

Algiinihappoa ja natriumvetykarbonaattia sisältävät limakalvoa suojaavat valmisteet muodostavat yhdessä mahan suolahapon kanssa mahan sisällön pinnalle geelimäisen massan, alginaatti-kolloidikerroksen. Tämä kerros pysyy ruokatorven alapuolella muutaman tunnin ajan. 

Algiinihappo-valmisteita käytetään refluksitaudin hoitoon estämään happaman mahahapon nousua ruokatorveen. Suojakerros estää mahahapon nousua ja siitä aiheutuvia närästysoireita. Antasideja sisältävät valmisteet vaikuttavat lisäksi samaan aikaan vatsassa mahahappoja neutraloivasti. 

Algiinihappoa sisältävät limakalvoa suojaavat valmisteet sopivat myös raskaana oleville ja imettäville närästysoireiden hoitoon. Valmisteiden sisältämän natriumin takia pitkäaikainen käyttö voi olla haitallista verenpainetautia tai sydämen vajaatoimintaa sairastavilla ihmisillä. 

Galievea on saatavilla sekä oraalisuspensiona että purutabletteina. Galievella ei ole tunnettuja haittavaikutuksia. Jos oireet jatkuvat seitsemän päivää hoidon aloituksesta, on syytä käydä selvittämässä tilannetta tarkemmin lääkärissä. 

Sekä oraalisuspensio että purutabletit soveltuvat lyhytaikaiseen käyttöön myös raskaana oleville ja imettäville. Alle 12-vuotiaille lapsille ja pitkäaikaiseen käyttöön vaaditaan lääkärin resepti.

Oraalisuspension vaikuttavat aineet ovat kalsiumkarbonaatti, natriumvetykarbonaatti ja alginaatti. Oraalisuspensiota käytetään ruokatorven refluksitautiin liittyvien happo-oireiden (esimerkiksi närästys) hoitoon. 

Annostus on 10–20 ml (1–2 annospussia) aterian jälkeen ja lisäksi ennen nukkumaan menemistä. Oraalisuspensio säilytetään huoneenlämmössä. 

Galieve Peppermint -purutabletti lievittää närästysoireita ja polttelua rintalastan alla estämällä mahahapon nousua ruokatorveen. Sen vaikuttavat aineet ovat natriumvetykarbonaatti ja -alginaatti. 

Purutablettien annostus on 2–4 tablettia tarvittaessa korkeintaan neljä kertaa vuorokaudessa puoli tuntia aterian jälkeen tai ennen nukkumaanmenoa

Gaviscon-oraalisuspensiota käytetään vähentämään happamia röyhtäisyjä ja närästysoireita. Sen vaikuttavat aineet ovat algiinihappo ja natriumvetykarbonaatti. Gaviscon soveltuu myös raskaana oleville ja imettäville. Lapsille ja pitkäaikaiseen käyttöön ainoastaan lääkärin määräyksellä. Jos oireet eivät lievitä hoidosta huolimatta, on syytä selvittää tilannetta tarkemmin lääkärissä. 

Gaviscon-oraalisuspensio ravistetaan ennen käyttöä. Annostus on 10–20 ml noin puoli tuntia aterian jälkeen ja lisäksi juuri ennen nukkumaan menemistä. Gavisconia ei saa ottaa samanaikaisesti mehun tai happamien juomien kanssa. Lisäksi on hyvä huomioida, että Gaviscon vähentää rautavalmisteiden tehoa, jos ne otetaan yhtä aikaa.