Korvien puhdistus ja hoito

Korvien puhdistus ja hoito

Korvan puhdistus on syytä tehdä varovaisesti

Normaaliin korvista huolehtimiseen riittää korvien ulkoisten osien pesu suihkussa käydessä. Korvia ei tule puhdistaa pienellä esineellä. Jos korvassa on liikaa korvavahaa, vanupuikolla putsaaminen vain työntää korvavahaa takaisin korvakäytävään, minkä seurauksena korva voi tukkeutua. 

View as Ruudukko Luettelo

15 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

15 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Korvakäytävään ei ole syytä suihkuttaa vettä etenkään, jos korvavaha ei kulkeudu normaaliin tapaan korvasta pois. Korvaan joutunut vesi voi turvottaa korvavahaa ja aiheuttaa vahatulpan, jolloin korva menee lukkoon. Jos on taipumusta korvavahan kertymiseen, korvat voi suojata suihkun ja uimisen ajaksi korvatulpilla tai korvakitillä (esimerkiksi Otoplug). 

Voit lukea lisää korvien suojaamisesta täältä (Korvat, Korvatulpat ja -suojat). 

Jos korviin kertyy herkästi vahaa, korvia voi hoitaa ja vahatulpan syntymistä ehkäistä vahaa liuottavilla tipoilla ja suihkeilla (Audispray, Remo-Wax). Myös nuha ja allergia voivat joskus häiritä vahan normaalia kulkeutumista korvakäytävän suulle. 

Korva tukossa, korva lukossa – korvapumppu huuhtelee korvaa

Jos itsehoito ei riitä avaamaan jo lukkoon mennyttä korvaa, lääkäri voi avata korvan huuhtelemalla tai imemällä. Korvatukoksen oireita ovat paineen tunne korvassa, korvan lukkiutuminen, kuulon ja tasapainoaistin heikkeneminen. Lääkäriin on syytä mennä heti, jos korvan lukkiutumiseen liittyy kipua tai vuotoa. 

Korvien huuhtelua voidaan käyttää myös korvatulehduksen hoidossa, kun halutaan poistaa korvasta märkää. Myös korvaan joutuneet vierasesineet saadaan korvasta usein pois korvaa huuhtelemalla. 

Korvahuuhtelussa korvakäytävään ruiskutetaan haaleaa keittosuolaliuosta. Ylimääräinen erite tai vierasesine huuhtoutuu ruiskutetun veden mukana pois.  

Omatoimiseen korvien huuhteluun on olemassa korvapumppuja. Niiden käytössä on tärkeä muistaa pehmittää korvavaha ensin laittamalla vahaa pehmittäviä korvatippoja tukkeutuneeseen korvaan edellisenä iltana. 

Jos korviin kertyy säännöllisesti vahaa, korvia on hyvä huuhdella säännöllisesti korvapumpulla. Liiallinen korvien pesu on kuitenkin haitallista, koska korvavahan tehtävä on suojella korvakäytävän herkkää ihoa.

Korvien kutinan syy voi olla krooninen korvakäytävätulehdus 

Krooninen korvakäytävätulehdus johtuu yleensä ihovauriosta, jonka taustalla on psoriaasi tai allerginen ihottuma. Kroonisen korvakäytävätulehduksen oireena on korvan kutina ja hilseily.

Korvien kutinaa ja hilseilyä voi hoitaa alkuun itsehoitovalmisteilla, korvalääketipoilla, esimerkiksi Otiborin, joka sisältää boorihappoa ja alkoholia. Lääkärissä on syytä käydä, jos oireet pitkittyvät ja häiritsevät arkea. 

Otinova-korvasuihke on tarkoitettu korvakäytävän tulehduksen hoitoon ja niin sanottuun uimarin korvaan (otitis externa). Otinova kuivattaa korvakäytävän ihoa ja vähentää bakteereita ja korvan kutinaa. Sen annostusohje on 1–2 suihkausta korvakäytävään aamuin illoin. 

Otinova on tarkoitettu aikuisille ja yli 5-vuotiaille lapsille. Lapsen korvaoireiden syy on kuitenkin aina selvitettävä lääkärissä. 

Kroonista korvakäytävätulehdusta voi ennaltaehkäistä hoitamalla korvia. Veden pääsyä korviin on hyvä yrittää välttää ja korvat ja korvakäytävät tulee kuivata saunomisen ja uimisen jälkeen esimerkiksi hiustenkuivaajalla matalalla lämmöllä. 

Jos korvakäytävätulehdukset toistuvat uimisen jälkeen, voi korviin laittaa ennen ja jälkeen uimista korvalääketippoja, jotka sisältävä boorihappoa ja alkoholia (Otiborin). Myös korvatulppia voi käyttää, mutta ne saattavat ärsyttää korvakäytävän ihoa. 

Vettä korvassa – uimarin ja sukeltelijan tuttu vaiva

Vettä korvassa on tuttu tunne uimataitoiselle ihmiselle. Etenkin paljon sukeltelevilla lapsilla vettä voi helposti joutua korvaan. Osalla ihmisistä vesi tulee helposti myös pois korvasta, mutta toisinaan vesi voi jäädä korvaan ja aiheuttaa epämukavan tunteen. 

Veden joutuminen korvaan ei useimmiten aiheuta ongelmia, vaikka kokemus on epämukava. Jos korvakäytävän iho on rikkoutunut, voi korvakäytävä kuitenkin tulehtua. 

Korvavahan tehtävä on suojata korvan ohutta ihoa. Jos vahaa on korvassa normaaliin tapaan, vesi valuu helposti korvasta pois. Veden jääminen korvaan johtuu usein siitä, että korvaa on puhdistettu liikaa ja korvan iholta puuttuu normaali vaha. Ongelmia syntyy helposti myös silloin, jos vahaa on korvassa jostakin syystä liikaa. Vesi voi turvottaa korvavahan ja korva menee lukkoon. 

Parhaiten veden joutumisen korvaan voi estää käyttämällä uimisen ja sukeltelun aikana korvatulppia, esimerkiksi Otoplug-korvakittiä. 

Jos korvaan on joutunut vettä, sen saa sieltä tehokkaimmin pois tipauttamalla korvakäytävään etanolia sisältäviä korvatippoja. Löydät apteekistamme esimerkiksi Otiborin-korvatipat, jotka sisältävät boorihappoa ja etanolia. 

Korvaa voi myös yrittää kuivata miedolla lämmöllä hiustenkuivaajalla. Jos vettä jää korvaan usein, on hyvä käydä selvittämässä syytä lääkärissä.