Maitohappobakteeri

Mitä maitohappobakteerit ovat?

Maitohappobakteerit eli toiselta nimeltään laktobasillit tarjovat eläviä bakteereita, joista monet kuuluvat ihmisen suoliston normaaliflooraan. Ne tasapainottavat ruuansulatuskanavan mikrobikantaa, ja voivat siten tasapainottaa myös vatsan toimintaa ja rauhoittaa vatsaa. Aikuisilla näitä laktobasilleja käytetään esimerkiksi antibioottikuurista johtuvaan ripuliin.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 64

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu
 1. BioGaia Drops 10 ML
  Tarjoushinta 13,19 € Normaalihinta 16,39 €
 2. BioGaia Drops+D3 10 ML
  Tarjoushinta 14,08 € Normaalihinta 17,49 €
 3. BioGaia Gastrus 30 tabl
  Tarjoushinta 14,08 € Normaalihinta 17,49 €
 4. BioGaia Prodentis 30 tabl
  Tarjoushinta 13,19 € Normaalihinta 16,39 €
 5. BioGaia Tabs Mansikka 30 tabl
  Tarjoushinta 11,95 € Normaalihinta 14,85 €
 6. BioGaia Tabs Mansikka 90 tabl
  Tarjoushinta 26,48 € Normaalihinta 32,89 €
 7. BioGaia Tabs Sitruuna 30 tabl
  Tarjoushinta 11,95 € Normaalihinta 14,85 €
 8. BioGaia Tabs Sitruuna 90 tabl
  Tarjoushinta 26,48 € Normaalihinta 32,89 €

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

 1. BioGaia Tabs+D3 Appelsiini 30 tabl
  Tarjoushinta 11,95 € Normaalihinta 14,85 €
 2. BioGaia Tabs+D3 Appelsiini 90 tabl
  Tarjoushinta 26,48 € Normaalihinta 32,89 €
 3. FIILUS ARKEEN + D3 MUSTIKKA 30 PURUTABL
  Tarjoushinta 10,98 € Normaalihinta 13,64 €
 4. FIILUS ARKEEN C+Zn HEDELMÄINEN 30 PURUTABL
  Tarjoushinta 10,98 € Normaalihinta 13,64 €
 5. FIILUS ARKEEN MANSIKKA 30 PURUTABL
  Tarjoushinta 10,98 € Normaalihinta 13,64 €
 6. FIILUS ARKEEN NEUTRAALI 30 KAPS
  Tarjoushinta 10,98 € Normaalihinta 13,64 €
 7. FIILUS NAPERO +D3 TIPAT (N. 30 ANNOSTA) 7 ML
  Tarjoushinta 6,91 € Normaalihinta 8,58 €
 8. FIILUS VAHVA 10 KAPS
  Tarjoushinta 7,97 € Normaalihinta 9,90 €

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 64

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Ihmisen suoliston bakteerikanta on yksilöllinen. Se on osittain perinnöllinen, mutta siihen vaikuttavat lisäksi esimerkiksi ruokavalion, syödyt antibioottikuurit sekä elinympäristön bakteerit. Suolistobakteerikanta voi siis muovautua koko ihmisen eliniän ajan ja niistä huolehtimiseen kannattaa aina panostaa.

Maitohappobakteerit eli toiselta nimeltään laktobasillit tarjoavat eläviä bakteereita, joista monet kuuluvat ihmisen suoliston normaaliflooraan. Ne tasapainottavat ruuansulatuskanavan mikrobikantaa, ja voivat siten tasapainottaa myös vatsan toimintaa ja rauhoittaa vatsaa. Aikuisilla näitä laktobasilleja käytetään esimerkiksi antibioottikuurista johtuvaan ripuliin ja niistä on apua myös ennaltaehkäisevästi.

Suoliston bakteerit tukevat hyvinvointia

Suoliston bakteerit ovat tärkeitä elimistön toiminnolle ja ihmisen hyvinvoinnille, sillä ne vaikuttavat muun muassa ravintoaineiden pilkkoutumiseen. Niiden merkitystä ihmisen hyvinvointiin on viime vuosina tutkittu paljon, ja tulevaisuudessa niiden merkityksestä ja toiminnasta opitaan varmasti vielä lisää.

Jo nykyisen tutkimuksen perusteella tiedetään, että suoliston hyvin vointiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se vaikuttaa merkittävästi ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Suoliston bakteerikantaa voi hoitaa monipuolisella ja terveellisellä ruokavaliolla, liikunnalla ja terveillä elintavoilla. Suoliston hyvinvointia voi tukea syömällä jokaisella aterialla täysjyväkuitua sekä hedelmiä, kasviksia ja marjoja. Myös hyvän rasvan lähteisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Aterioiden välissä riittävä liikunta ja veden juominen tekevät suolistolle hyvää. Koska ruuan sulatus alkaa jo suussa, muista myös pureskella ruoka hyvin ja nauttia ateriasi kiireettömästi. Suolistosi kiittää myös siitä, että pidät ateriarytmin tasaisena ja vältät turhaa napostelua aterioiden välillä. 

Maitohappobakteereita esiintyy ihmisen koko ruuansulatuskanavassa, mutta erityisesti paksusuolessa ja niiden osuudet suolistossa vaihtelevat muun muassa iän mukaan. Eräitä maitohappobakteereita ja Saccharomyces boulardii -hiivaa käytetään myös probiootteina eli terveyttä edistävinä bakteereina. Tähän tarkoitettuja valmisteita voidaan nauttia jatkuvasti tai kuureina.

Mihin maitohappobakteereita käytetään?

Maitohappobakteereiden positiiviset vaikutukset perustuvat niiden kykyyn kiinnittyä suoliston pintaan ja palauttaa sinne oikea bakteeritasapaino. Lisäksi ne voivat maitohappoa tuottamalla tuhota bakteereita sekä tehostaa immuunivastetta.

Aikuisilla maitohappobakteereja eli probiootteja käytetään esimerkiksi antibioottikuurista johtuvaan ripuliin. Tutkimuksissa on havaittu, että ainakin lapsilla esimerkiksi Lactobacillus rhamnosus GG -bakteeri voi lyhentää myös esimerkiksi rotaviruksen aiheuttaman ripulin kestoa.

Ärtyvän suolen oireyhtymän osalta on havaittu, että jotkin bifidobakteereja sisältävät valmisteet vähentävän hieman oireyhtymään liittyviä kipuja. Maitohappobakteereista vaikuttaa olevan hyötyä myös joillekin laktoosi-intoleranssista kärsiville. Lisäksi niitä voidaan käyttää ennaltaehkäisevästi ulkomaan matkoilla ja antibioottikuurin aikana. Ulkomaan matkojen kohdalla kuuri kannattaa aloittaa jo muutamaa päivää ennen lähtöä.

Maitohappobakteerit antibioottikuurin aikana

Antibioottikuurit ovat toisinaan tarpeellisia bakteeritartuntojen ja niiden aiheuttamien sairauksien hoitamisessa. Antibioottien haittapuolena on, että ne tuhoavat suolistosta myös sen hyvää bakteerikantaa. Tästä voi aiheutua erilaisia suolisto-oireita kuten ripulia.

Suoliston bakteerikanta palautuu antibioottikuurin jälkeen, mutta se voi joskus viedä jopa useita kuukausia. Lääkärin määräämää antibiootti kuuria ei koskaan saa jättää syömättä tai keskeyttää konsultoimatta lääkäriä, mutta maitohappobakteerien käyttäminen antibioottikuurin aikana sekä sen jälkeen auttaa vähentämään ja ennaltaehkäisemään antibiootin mahdollisesti aiheuttamia vatsaoireita. Neuvoa sopivan valmisteen valinnasta voi kysyä antibiootin määränneeltä lääkäriltä tai apteekista.

Erilaiset maitohappobakteerivalmisteet

Maitohappobakteereita on saatavilla monessa eri muodossa kuten kapseleina, tabletteina, tippoina tai jauheina. Esimerkiksi tipat tai hyvänmakuiset purutabletit sopivat erityisen hyvin perheen pienimmille. Purutabletit sisältävät makeutusaineita, joten kannattaa huomioida, että ne eivät sovi ärtyneen suolen oireyhtymästä tai sokerialkoholi-intoleranssista kärsiville.

Osa valmisteista sisältää myös prebiootteja eli liukenemattomia hiilihydraatteja, jotka edistävät hyvin bakteerien kasvua. Myös näitä valmisteita kannattaa välttää, jos kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä, sillä prebiootit saattavat aiheuttaa ilmavaivoja ja oireiden pahanemista. Sopivan valmisteen valinnasta voi tällöin pyytää neuvoa apteekista. 

Valmisteet sisältävät yhden tai useamman erilaisen bakteerikannan. Eri valmisteet sisältävät eri määrän erilaisia bakteerikantoja, mutta useimmissa valmisteissa bakteerikantoja on useampia. Yleensä useampia bakteerikantoja sisältävät valmisteet ovat paras valinta.

Kannattaa myös valita valmiste, johon on käytetty tutkittua maitohappobakteerikantaa. Tällaisia ovat esimerkiksi Lactobacillus- ja Bifidobacterium -bakteerikannat sekä Saccharomyces boulardii -hiiva. 

Valmisteita voi käyttää jatkuvassa käytössä tai kuuriluontoisesti esimerkiksi antibioottikuurien yhteydessä. Jatkuvaan käyttöön riittää yleensä miedompikin valmiste, mutta esimerkiksi antibioottikuurin aikana kannattaa valita jokin vahvempi tuote ja nauttia se kuuriluonteisesti.

Maitohappobakteerit saattavat reagoida herkästi valoon, kuumuuteen ja kosteuteen. Tehon säilyttämiseksi tuote kannattaakin säilyttää huolellisesti kosteudelta ja valolta suojattuna. Valmisteita ei myöskään kannata sekoittaa yli 50-asteisiin nesteisiin tai ruokiin.

Tuotteet kannattaa ottaa mieluiten tyhjään vatsaan, jos mahdollista, sillä näin bakteerit pääsevät mahdollisimman nopeasti suolistoon. 

Valikoimastamme löydät muun muassa Fiilus, Gefilus, Idoform,  Maitohappobakteeri-ratiopharmja Rela Tabs maitohappotuotteita. Valmisteita löytyy erikokoisissa pakkauksissa. Voit valita niistä parhaiten sopivan esimerkiksi koko perheen tarpeisiin tai kätevän matkakoon kulkemaan mukaan matkoille.

Autamme mielellämme myös oikean tuotteen valinnassa etsit sitten tuotetta jatkuvaan käyttöön tai esimerkiksi antibioottikuurin haittojen minimoimiseksi.