Fluorivalmisteet

Fluorivalmisteet

Fluorivalmisteet on tarkoitettu lisäfluorin tarpeeseen

Fluorivalmisteet on tarkoitettu lisääntyneeseen fluorin tarpeeseen. Terveen suun fluorin tarve täyttyy, kun hampaat pestään aamuin illoin fluorihammastahnalla. Suomessa vesijohtovesi sisältää fluoria, mikä tulee huomioida mahdollisessa lisäfluorin käytössä. 

View as Ruudukko Luettelo

13 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

13 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Fluori - fluoritabletit ja muut fluorivalmisteet

Fluorivalmisteet on tarkoitettu lisääntyneeseen fluorin tarpeeseen. Terveen suun fluorin tarve täyttyy, kun hampaat pestään aamuin illoin fluorihammastahnalla. Fluoritabletteja tai -geelejä suositellaan käytettäväksi vastapuhjenneiden hampaiden, paljastuneiden juurenpintojen tai etenevän kariesvaurion yhteydessä. Lisäfluori on hyvä ottaa aterian jälkeen, mutta eri aikaan hammaspesun kanssa, jotta fluorista saatu hyöty jakautuu tasaisesti. Fluoritablettien annostuksessa otetaan huomioon käytössä olevan hammastahnan fluorimäärä sekä juomaveden fluoripitoisuus. Saat apteekistamme DeviSol Dent, Dentiplus, Nafdent ja Flux-fluoritabletit. 

Lisäfluori otetaan yleensä aterian jälkeen ja mielellään eri aikaan hammaspesun kanssa, jotta fluorista saatu hyöty jakautuu tasaisesti. Fluoritablettien annostuksessa otetaan huomioon sekä käytössä olevan hammastahnan että juomaveden fluoripitoisuus.

Fluori vahvistaa hammaskiillettä ja suojaa sen avulla hampaita reikiintymiseltä. Fluorin vähäinen saanti voi siis johtaa hampaiden reikiintymiseen, vaikka hampaistaan huolehtisi muuten hyvin.

Fluoria tarvitaan hampaiden hyvinvoinnista huolehtimiseen koko elämän ajan. Erityisen tärkeää riittävä fluorin käyttö on hampaiden puhkeamisvaiheessa, kun kiilteen kovettuminen on vielä kesken.

Suomessa fluoria saa riittävästi aamuin illoin suoritetusta hammaspesusta ja juomavedestä. Joillakin harvoilla alueilla juomaveden fluoripitoisuus on Suomessa niin korkea, että fluoripitoisen hammastahnan käyttöön on kiinnitettävä huomiota. 

Liiallinen fluorin saanti eli fluoroosi aiheuttaa hampaiden kiilteeseen valkoisia laikkuja. Yleensä ongelma on vain esteettinen, mutta pahimmillaan liian suuret fluorimäärät voivat aiheuttaa luun kovettumista, nivelsiteiden kalkkeutumista ja myös hermosto-oireita. 

Lisäfluoria tarvittaessa fluorivalmisteista (DeviSol Dent, Dentiplus, Nafdent, Flux)

Fluoripitoisen hammastahnan käyttöä suositellaan kaksi kertaa päivässä. Jotta fluori vaikuttaa suussa vielä pesun jälkeen, suu huuhdotaan vain pienellä määrällä vettä. 

Liiallisen fluorin saannin ehkäisemiseksi alle kouluikäisillä lapsilla käytetään hammastahnoja, jotka sisältävät vähemmän fluoria kuin aikuisten hammastahnat. Lapsen hampaiden pesemistä on hyvä valvoa ja huolehtia, ettei lapsi niele hammastahnaa. 

Lisäfluoria eli fluoritabletteja tai geelejä suositellaan vastapuhjenneiden hampaiden, paljastuneiden juurenpintojen tai etenevän kariesvaurion yhteydessä. Lisäfluori on hyvä ottaa eri aikaan hammaspesun kanssa, jotta fluorista saatu hyöty jakautuu tasaisesti.

Lisäksi fluoritablettien annostuksessa otetaan huomioon käytössä olevan hammastahnan sekä juomaveden fluoripitoisuus.

DeviSol Dent -imeskelytablettien suositeltu vuorokausiannos on 3–4 tablettia päivässä. Ne sisältävät yhteensä 0,75–1 mg fluoridia ja lisäksi D-vitamiinia 7,5–10 mikrogrammaa. Imeskelytabletti otetaan ruokailun jälkeen ja sen annetaan liueta suussa. Tarvittava lisäfluori tulee suhteuttaa hammastahnasta ja juomavedestä saatavaan fluorin määrään. 

Saat apteekistamme myös Flux-tuotesarjan fluorivalmisteet. Imeskelytablettien makuina ovat esimerkiksi minttu, mansikka ja mustikka, ja ne sisältävät myös ksylitolia. Annostus on 1–6 tablettia päivässä suhteutettuna muuhun fluorin saantiin.