Arpien hoito - arpivoiteet

Arpivoiteet ja hieronta voivat vähentää arpien näkyvyyttä 

Arpia syntyy iholle erilaisten haavojen takia. Lisäksi iholle voi tulla arpijuovia, jos iho ei ehdi venyä riittävän nopeasti esimerkiksi nuoruuden nopean pituuskasvun aikana tai raskausaikana. Arpijuovista on lähinnä kosmeettista haittaa. Ne ovat alkuun punoittavia, mutta vaalenevat ajan kuluessa. Leikkaushaavoja tulee hoitaa pitkäjänteisesti, jotta arvesta ei tule kovaa ja kiristävää.

View as Ruudukko Luettelo

7 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

7 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Arven kasvua ehkäisemisessä tärkeintä on huolehtia arpialueen rasvauksesta ja hieronnasta. Löydät täältä apteekkimme arven hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitetut voiteet A-Dermalta ja Bio-Oililta sekä Bepanthenin Anti-Scar-arpigeelin.

Arpivoiteet - arpien hoito

Arpia syntyy erilaisten haavojen takia. Haavan paraneminen ja arven muodostuminen riippuvat monista tekijöistä. Haavan koko, muoto ja myös haavan paikka vaikuttavat arven muodostumiseen, mutta lisäksi siihen vaikuttavat yksilölliset tekijät kuten ihmisen ikä. Arpialuetta hoidetaan rasvaamalla ja hieromalla, jotta arvesta ei tule kovaa ja kiristävää.

Haavoista johtuvien arpien lisäksi iholle voi tulla arpijuovia. Niitä syntyy, kun iho ei veny samassa tahdissa nuoruuden nopean pituuskasvun tai raskaana olevan vatsan kasvun kanssa. Arpijuovia voi syntyä myös kortisonilääkityksen vaikutuksesta. 

Arpijuovista on lähinnä kosmeettista haittaa. Juovat ovat alkuun punoittavia, mutta ne vaalenevat ajan kuluessa. Näiden niin sanottujen raskausarpien häivyttäminen jälkikäteen on hankalaa, mutta niiden syntyä voi yrittää ehkäistä hieromalla ja rasvaamalla arpijuoville alttiita alueita. 

Arpijuovia voidaan hoitaa myös laserhoidoilla heti arpien synnyttyä, kun ne ovat vielä punoittavia. Voit lukea lisää raskausarvista täältä (Raskausarvet ehkäisy, hoito ja muut tuotteet).

Leikkaushaavoja on tärkeä hoitaa ohjeiden mukaan ja pitkäjänteisesti. Leikkaushaavojen takia syntyneistä arvista voi aiheutua toiminnallista haittaa, jos arvesta tulee kova ja joustamaton ja se kiristää. Hyvällä hoidolla voi ehkäistä arpikudoksen liikakasvua. Ehkäisemisessä on tärkeintä huolehtia arpialueen rasvauksesta ja hieronnasta. 

Arpea rasvataan aina, kun se tuntuu kuivalta. Arpea hierotaan lisäksi sormella pyörivin liikkein ja kevyesti painamalla. Arpialuetta voi myös venytellä. Iho on tärkeää suojata hyvin auringon UV-säteilyltä, koska arpialue reagoi muuta ihoaluetta herkemmin auringon valoon. 

Arven liikakasvu, eli niin sanottu keloidimuodostus, on yksilöllistä, eikä alttius siihen ole välttämättä tiedossa. Liikakasvu voi alkaa myös myöhemmin arven jo parannuttua. Jos taipumus arven liikakasvuun on tiedossa, asia otetaan huomioon leikkauksia tehtäessä ja arpialuetta voidaan hoitaa esimerkiksi painehoidolla. 

Keloidi arpi ja hypertrofinen arpi erotetaan yleensä toisistaan arven kasvun ja käyttäytymisen perusteella. Arven kasvaessaan sen muuttuminen sinipunaiseksi tai jos arpi on epätyypillisen näköinen, kyseessä voi olla arpisarkoidoosi tai muu kasvainkudos. Arven diagnosointiin tarvitaan tällöin aina koepala. Keloidin hoitoon käytetään muun muassa kortisoni-injektiot, jäädytyshoitoa ja painehoito. Vaikeissa tapauksissa käytetään kirurgista hoitoa.

Tarvittaessa arpia on mahdollista korjata, poistaa tai tasoittaa laserhoidolla. 

Arpia voi syntyä myös vaikean aknen seurauksena. Akneen on olemassa hoitokeinoja ja varhain aloitettu hoito on tehokkainta, joten on suositeltavaa käydä ihotautilääkärillä, vaikka aknen oireet olisivat lievät. Voit lukea lisää aknen hoidosta täältä (Akne).

Löydät täältä apteekkimme arpien hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitetut voiteet A-Dermalta ja Bio-Oililta sekä Bepanthenin Anti-Scar-arpigeelin.

A-Derman ja Bio-Oilin arpivoiteet

A-Derma Epitheliale A.H Ultra Cream on korjaava hoitovoide, joka nopeuttaa ihon paranemista ja voi vähentää arpien muodostumista. Sitä voi käyttää esimerkiksi tatuointien jälkihoitoon, palovammoihin ja karvanpoiston jälkeen. A-Derman voidetta levitetään hierovin liikkein ärtyneelle ihoalueelle 1–2 kertaa päivässä. Voiteessa on helposti levitettävä koostumus ja se imeytyy nopeasti.

A-Derma Epitheliale AH Duo Massage -geeli on tarkoitettu vähentämään raskausarpien näkymistä. Geeli hillitsee raskausarpien punoitusta. Sitä hierotaan iholle päivittäin pyörivin liikkein useiden minuuttien ajan. 

Bio-Oilin ihonhoitoöljy auttaa vähentämään arpien, raskausarpien ja ihon sävyn epätasaisuuksien näkymistä sekä kasvoilla että vartalolla. Öljy sisältää kehäkukka-, laventeli-, rosmariini- ja kamomillaöljyjä sekä A- ja E-vitamiineja. Bio-Oilin öljy sopii myös ikääntyvälle ja erityisen kuivalle iholle. 

Bio-Oil Luonnollinen ihonhoitoöljy on arpien ja raskausarpien hoidon erikoisihonhoitotuote. Se auttaa vähentämään sekä uusien että olemassa olevien arpien näkymistä. Lisäksi Luonnollinen ihonhoitoöljy auttaa tekemään ikääntyvästä ihosta joustavamman ja tasaisemman ja se säilyttää ihon kosteuden sekä kasvoilla että vartalossa. Öljy sisältää pelkästään luonnollisia ainesosia. 

Bepanthenin arpigeeli ja hierontapallo

Bepanthen Anti-Scar -arpigeeli on vesipohjainen silikonigeeli. Se ehkäisee arven muodostumista suojaamalla ihoa kuivumiselta sekä lievittämällä arpeutuvan ihoalueen kutinaa ja kireyttä. 

Arpigeelin mukana tulee hierontapallo, joka helpottaa ihon hieromista. Pyörivien hierontaliikkeiden tiedetään vähentävän arven liikakasvua. 

Bepanthen-arpigeeliä levitetään kahdesti päivässä umpeutuneen haavan päälle. Geeliä suositellaan käytettävän kahden kuukauden ajan. 

Hierontapallolla voi hieroa haava-aluetta vasta, kun haava on umpeutunut kunnolla. Isojen leikkaushaavojen kohdalla voi olla tarpeen odottaa vielä kuukausi haavan umpeutumisen jälkeen ennen hieronnan aloittamista. Saat neuvoja arven hieromiseen hoitavalta lääkäriltä tai apteekkimme henkilökunnalta. 

Bepanthen-arpigeeliä ei saa käyttää avonaisiin haavoihin, vaurioituneelle iholle tai limakalvoille. Myös silmänympärysihoa on vältettävä. Jos iho arpialueella tulehtuu, on aina otettava yhteys lääkäriin.