Kuumemittarit - Verenpainemittarit ja muut apteekin mittarit

Kuumemittarit - Verenpainemittarit ja muut apteekin mittarit

Apteekin kuumemittareilla ja verenpainemittareilla luotettavat mittaustulokset

Kuumemittareilla ja verenpainemittarit ovat oikein käytettyinä hyvä tapa seurata terveyttään tai esimerkiksi jo alkaneen verenpainetaudin hoitotasapainoa. Kuumeen ja verenpaineen mittaamisessa on tärkeää huolehtia, että mittausolosuhteet ovat sopivat ja mittaustapa oikea. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 36

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 36

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Apteekin mittarit

Kuumemittareiden ja verenpainemittareiden laatu on tärkeä asia luotettavan mittaustuloksen saamiseksi. Lisäksi kuumeen ja verenpaineen mittaustuloksiin vaikuttavat mittausolosuhteet sekä mittaustapa. Ruumiinlämpötilan tarkimmat mittaustulokset saadaan peräaukosta tai korvasta mittaamalla, koska ihon lämpötila vaihtelee herkästi huoneilman lämpötilan mukaan. Kuumeen mittaamisessa on lisäksi tärkeää huomioida ihmisen luonnollinen ruumiinlämpötilan vaihtelu. Ruumiinlämpötila vaihtelee yksilöllisesti ja iltaisin ruumiinlämpötila on kaikilla ihmisillä noin puoli astetta korkeampi kuin aamuisin. 

Myös verenpaine vaihtelee paljon eri tilanteissa, siksi mittaustilanteessa on tärkeä noudattaa annettuja ohjeita. Kotimittaus on tärkeä osa verenpaineen seurantaa, joten verenpainetautia sairastavan on opeteltava verenpainemittarin käyttö yhdessä lääkärin tai hoitajan kanssa. 

Mittausta ennen tulee välttää tupakointia, kofeiinipitoisten juomien nauttimista sekä fyysistä rasitusta. 

Verenpaine mitataan istuen mahdollisimman rauhallisessa tilanteessa. Koska verenpaine on usein hiukan koholla lääkärin tai hoitajan luona (valkotakkiverenpaine), on kotimittaus tärkeä osa verenpaineen seurantaa. Verenpainemittarin oikeaoppiseen käyttöön kotioloissa saa ohjeet lääkäriltä tai hoitajalta. 

Löydät apteekkimme valikoimasta laadukkaat ja testatut kuumemittarit ja verenpainemittarit. 

Kuume ja kuumeen mittaaminen kuumemittarilla

Kuume tarkoittaa ruumiinlämpötilan nousua normaalia korkeammaksi jonkin sairauden yhteydessä. Normaali ruumiinlämpö vaihtelee esimerkiksi vuorokaudenajan mukaan ja ruumiinlämpö kohoaa myös rasituksen yhteydessä. 

Kuumemittarit mittaavat hiukan erilaisia lämpötiloja riippuen mittaustavasta. Peräsuolesta mitattu lämpötila on korkein, kainalosta tai korvasta mitattu lämpö hiukan tätä alhaisempi. Peräsuolesta ja korvasta mitattu lämpö kertoo tarkimmin todellisen ruumiinlämpötilan, koska ihon lämpötila vaihtelee herkästi huoneilman lämpötilan mukaan. 

Kuumeen yleisin syy on viruksen aiheuttama flunssa eli nuhakuume. Alkuun kuume voi nousta korkeaksi ja kestää jopa päiviä. Korkea kuume ei kuitenkaan ole aina vaarallista. 

Korkean kuumeen aikana on tärkeää huolehtia riittävästä juomisesta, koska kuume haihduttaa elimistöstä nestettä. Voit lukea lisää kuumeen ja flunssan hoitamisesta sekä esimerkiksi lapsen kuumekouristuksesta täältä (Kipu ja flunssa, Tulehduskipulääke, parasetamoli ja kuumeen hoito). 

Perinteisen malliset kuumemittarit ja korvakuumemittarit

Perinteisen mallisilla kuumemittareilla kuumeen voi mitata kainalosta, peräaukosta tai suusta. Saat apteekistamme sekä digitaalisia kuumemittareita että elohopeattomia alkuperäisen elohopeamittarin tavoin toimivia kuumemittareita. 

Osa elohopeattomista mittareista sisältää myös ravistelukotelon, joka helpottaa osoittimen ravistamista takaisin alas. Sellainen tulee Apteqin mittarin ja lisäksi Gerathermin Classic Easy Flip -mittarin mukana.

Vauvan ja pienen lapsen kuumeen mittaamiseen soveltuu parhaiten korvakuumemittari, joka mittaa kuumeen nopeasti lapsen korvakäytävästä. 

Saat apteekistamme esimerkiksi Apteq Korvakuumemittarin sekä Omron Gentel Temp 521 Korvakuumemittarin. Korvakuumemittareissa on käytettävä hygieniasyistä mittarin kärjen suojuksia.

Infrapunakuumemittarit, esimerkiksi Geratherm Ja Omron, mittaavat ihon lämpötilaa ilman kosketusta. Niillä mitataan lämpö otsan iholta. Infrapunakuumemittareilla mitatessa on hyvä muistaa, että ihon lämpötila vaihtelee herkästi huoneilman lämpötilan mukaan. Infrapunakuumemittarit voivat kuitenkin olla hyödyllisiä esimerkiksi vauvan lämmön tiheään seuraamiseen.

Infrapunalämpömittareilla voi mitata myös lämmitetyn maidon tai vauvan ruoan sopivan lämpötilan. Ruokaa ei tarvitse maistaa itse ja näin vältytään riskiltä, että vauvan hoitajan suun kariesta aiheuttavat bakteerit siirtyisivät vauvan suuhun. Voit lukea lisää vauvan ja lapsen suun ja hampaiden hoidosta täältä (Vauvat – Lapset – Äidit ja raskaus, Lapset).

Voit lukea lisää kuumeesta ja sen mittaamisesta täältä (Kuumemittarit).

Verenpaineen kohoamista voi ehkäistä terveillä elintavoilla

Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHg. Kohonneista arvoista puhutaan, kun paine on 140/90 tai enemmän.

Verenpaine kohoaa useimmilla ihmisillä keski-iässä. Ensimmäisenä nousee alapaine, vanhemmalla iällä ja hiukan eri syistä yläpaine. Suomessa noin miljoona ihmistä käyttää säännöllisesti verenpainelääkkeitä.

Kohonnut verenpaine ei yleensä tunnu mitenkään. Se kuitenkin rasittaa sydäntä, ja pitkällä aikavälillä kohonnut verenpaine voi aiheuttaa sydämen vajaatoiminnan. Verenpaineen aiheuttamien sairauksien riski kasvaa merkittävästi, jos ihmisellä on lisäksi korkea veren kolesteroli, diabetes tai jos henkilö tupakoi. 

Verenpaine kohoaa joidenkin sairauksien, esimerkiksi munuaissairauksien, takia. Kohonnut verenpaine on kuitenkin vain viidessä prosentissa tapauksista jonkin sairauden aiheuttama. 

Verenpaineen iän myötä tapahtuvaan nousuun voi vaikuttaa itse terveillä elämäntavoilla ja stressittömällä elämällä. 

Tärkeintä verenpaineen kohoamisen välttämiseksi on lopettaa tupakointi, käyttää alkoholia vain vähän, pysytellä normaalipainoisena ja lisätä liikunnan määrää sekä välttää liiallista suolan ja lakritsituotteiden käyttöä. 

Myös tulehduskipulääkkeiden runsas käyttö sekä ehkäisypillerit ja vaihdevuosien hormonihoito voivat nostaa verenpainetta.

Voit lukea lisää verenpainetaudista sekä sydän- ja verenkiertohäiriöistä täältä (Sydän ja verenkierto). 

Verenpainemittarin kotikäyttö auttaa sairauden seurannassa

Verenpainemittarilla tehdyt kotimittaukset ovat tärkeä osa verenpainetaudin seurantaa. Saat apteekistamme luotettavat ja tarkat automaattiset olkavarsiverenpainemittarit. Apteekkimme henkilökunta myös neuvoo verenpainemittarin valinnassa ja opastaa tarvittaessa sen käytössä. 

Koska verenpaine vaihtelee herkästi, on ennen verenpaineen mittaamista tärkeää välttää tupakointia, raskasta liikuntaa ja kofeiinipitoisia juomia. 

Verenpaine mitataan yleensä istuen pöydän ääressä. Vaatteet eivät saa kiristää ja mittauskäsi pidetään rentona pöydällä. Olkavarren ympäri kiedottavan mansetin on oltava oikean kokoinen ja sen on asetuttava hyvin olkavarren ympärille. 

Kun mansetti on kiinnitetty olkavarteen, odotetaan hetki, jotta olo tuntuu rentoutuneelta. Mittauksen aikana ei saa tehdä mitään, ei edes lukea tai puhua. Verenpaine mitataan aina kaksi kertaa peräkkäin ja molemmat tulokset kirjataan ylös. Lisäksi kirjataan ylös sydämen syke. 

Apteq Q3 on apteekissamme myynnissä oleva luotettava ja tarkka automaattinen olkavarsiverenpainemittari. Sitä voi käyttää koko perheen verenpaineen mittauksessa, sillä olkavarteen ei kohdistu epämukavan voimakasta puristusta. 

Apteq Q3 -mittari ilmoittaa mittauksen yhteydessä epäsäännöllisestä sykkeestä ja mittausta mahdollisesti häirinneistä kehon liikkeistä. Se näyttää myös verenpainetaudin riskiasteen ja tallentaa 90 edellistä mittausta. 

Omron M2 verenpainemittarissa on selkeä graafinen näyttö, joka kertoo, onko tulos suositusarvojen mukainen. Siinä on 21 muistipaikkaa ja se ilmoittaa epäsäännöllisestä sykkeestä. Lisäksi Omronin M2-verenpainemittari ilmoittaa, onko mansetti kiinnitetty oikein, ja onko mittaus onnistunut oikealla tavalla. 

Voit lukea lisää verenpaineen mittaamisesta ja verenpainemittareista täältä (Verenpaineen mittaaminen).