Kotitestit

Koronatesti ja muut kotitestit voivat auttaa diagnosoinnissa

Koronatesti ja muut kotitestit, kuten geenitesti tyypin 2 diabeteksesta, voivat parhaimmillaan auttaa sairauksien diagnosoinnissa. Kotitestit perustuvat vasta-aineisiin, hormonipitoisuuksiin tai geenien määrittämiseen. Diagnoosin sairaudesta tekee aina lääkäri. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 22

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 22

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Kotitestit

Koronatesti kuuluu nykyisin apteekkimme valikoimaan. Sairauden diagnosointi niin koronan kuin muidenkin sairauksien kohdalla on aina lääkärin tehtävä, mutta kotitestit voivat toimia hyvänä apuna sairauden varhaisessa tunnistamisessa. Esimerkiksi keliakiatestin testitulos yhdistettynä sairauteen kuuluviin oireisiin voi johtaa diagnoosiin ja hoito saadaan aloitettua varhaisessa vaiheessa. Osa kotitesteistä perustuu vasta-aineiden tai hormonipitoisuuksien mittaamiseen, osa geenitestaukseen. Apteekkimme riskitestit mittaavat geneettistä alttiutta sairastua esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen tai melanoomaan. Monien tavallisten sairauksien synnyssä geenien osuus on pieni, mutta tieto alttiudesta voi toimia hyvänä motivoijana terveisiin elämäntapoihin. 

Löydät apteekistamme laajan joukon CE-merkittyjä kotitestejä, joilla voit testata joko vasta-aineita, hormoneja tai geneettistä riskiäsi sairastua johonkin sairauteen. Valikoimaamme kuuluu myös alkoholitesti, ketotesti, raustestit ja ovulaatiotestit..

Koronatesti Kotitesti Rapid SARS-CoV-2 voi helpottaa koronatartunnan varhaista tunnistamista. Kotitesti suositellaan tehtäväksi seitsemän päivän aikana oireiden ilmaantumisesta tai altistumisepäilystä. Testin tulokset ovat luettavissa 15 minuutissa. 

Keliakian ja borrelioosin vasta-ainetestit on voinut tehdä kotona jo pidempään. Nykyään kotona voi mitata myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta kertovan TSH-hormonin sekä vaihdevuosista kertovan FSH-hormonin tasot. 

Kotona tehtävät geenitestit testaavat sairastumisalttiutta eli kertovat riskisi sairastua johonkin sairauteen. Geenitestit kertovat geneettisestä alttiudesta sairastua esimerkiksi melanoomaan tai Alzheimerin tautiin. Monien tavallisten sairauksien synnyssä geenien osuus on melko pieni, mutta tieto alttiudesta voi toimia hyvänä motivoijana terveisiin elämäntapoihin.

Geenitesti voi parhaimmillaan auttaa tunnistamaan alkavan sairauden, esimerkiksi riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen (diabetes riskitesti). Jos oireet viittaavat sairauteen ja geenitestin tulos osoittaa sairastumisriskiä, sairauden varhainen tunnistaminen voi helpottua. 

Sairauksien diagnosointi ja hoidon aloittaminen on aina lääkärin tehtävä niin koronan kuin muidenkin sairauksien kohdalla. 

Raskaus- ja ovulaatiotestit löydät täältä (Lapset, äidit, raskaus). 

Koronatesti voi auttaa tunnistamaan koronatartunnan

Koronatesti (Kotitesti Rapid SARS-CoV-2) on niin sanottu antigeenitesti, eli se testaa akuuttia koronatartuntaa. Sormenpään verinäytteestä otettavat vasta-ainetestit testaavat sen sijaan jo sairastettua tautia. 

Koronatesti Kotitesti Rapid on suunniteltu nopeaan kvalitatiiviseen SARS-CoV-2-viruksen antigeenin määritykseen. Näyte otetaan tartuntaa epäilevän henkilön nenän etuosasta limakalvolta, ei nenänielukanavasta kuten virallisessa koronatestissä. 

Kotitesti Rapid tunnistaa myös mutatoituneet virukset. Se on helppokäyttöinen, CE-merkitty ja sisältää kaikki testaukseen tarvittavat välineet.

Testi suositellaan tehtäväksi seitsemän päivän aikana oireiden ilmaantumisesta tai altistumisepäilystä. Sen tulokset ovat luettavissa 15 minuutissa. 

Vaikka apteekkimme kotitesti soveltuu kuluttajien kotikäytön lisäksi myös ammattilaisten käyttöön, kotitestin perusteella ei tehdä hoitopäätöksiä eikä vapauteta karanteenista. Kotitesti on suuntaa antava, ja positiivisen tuloksen jälkeen on aina hakeuduttava viralliseen koronatestiin. 

Koronatesti Kotitesti Rapid voi antaa väärän negatiivisen tai väärän positiivisen tuloksen. Testituloksesta riippumatta henkilön, jolla on koronatartuntaan sopivia oireita tai tieto altistumisesta, on mentävä viralliseen, maksuttomaan koronatestiin ja pysyttävä ohjeiden mukaan kotona ennen testituloksen saamista. 

Geenitesti osana sairauksien varhaista tunnistamista

Geenitesti on tärkeä osa harvinaisten ja vakavien perinnöllisten sairauksien diagnosointia. Nykyisin geenitestausta hyödynnetään myös syövän diagnosoinnissa. Tavallisimpien perinnöllisiin sairauksiin luettavien kansantautien kuten sydän- ja verenpainetautien tai tyypin 2 diabeteksen synnyssä geenien vaikutus on kuitenkin pieni. 

Geenitestin tuloksella ei voida suoraan osoittaa sairautta. Vaikka olisi olemassa alttius sairastua kakkostyypin diabetekseen, elämäntavoilla tiedetään olevan merkittävä vaikutus sairauden synnyssä. 

Geenitesti ei kerro suoraan, tuleeko ihminen sairastumaan vai ei. Jos sinulla on sairauteen sopivia oireita ja kotitestin tulos kertoo riskisi sairastua, voidaan sairaus saada diagnosoitua varhaisessa vaiheessa. 

Monien tavallisten sairauksien synnyssä geenien osuus on melko pieni. Tieto alttiudesta voi kuitenkin toimia hyvänä motivoijana terveisiin elämäntapoihin, minkä ansiosta sairastumiselta voi välttyä. 

MediGoon riskitestejä on apteekissamme saatavilla esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen, veritulpan, Alzheimerin taudin, melanooman, osteoporoosin ja nivelrikon geneettisen alttiuden selvittämiseen. 

Jos geenitesti kertoo riskisi sairastua ja sinulla on testaamaasi sairauteen sopivia oireita, on syytä käydä lääkärissä selvittämässä tilannetta tarkemmin, jotta mahdollinen diagnoosi voidaan tehdä ja sairautta hoitaa. 

Keliakiatestin jälkeen lääkäri diagnosoi sairauden

Keliakiatesti mittaa keliakiaan liittyvien IgA-vasta-aineiden määrää veressä. Saat apteekistamme Biocardin ja MediGoon kotona tehtävät keliakiatestit. Näyte otetaan sormenpään verinäytteestä.

Keliakia on perinnöllinen sairaus, jossa joidenkin viljatuotteiden gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvon tulehduksen ja vaurioittaa suolinukkaa. 

Keliakian oireita ovat pitkäaikainen ripuli, vatsakipu, turvotus, ilmavaivat, ummetus ja suolen toiminnan vaihtelu. Ihokeliakiassa esiintyy voimakkaasti kutisevia rakkuloita kyynärpäissä, polvissa ja pakaroissa. Ihokeliakiaa sairastavien suolioireet ovat usein lieviä. 

Jos keliakiatesti kertoo keliakian kohonneista IgA-vasta-aineista, on käytävä lääkärissä selvittämässä tilannetta, jotta diagnoosi voidaan varmistaa. Keliakiaa on tähän asti hoidettu gluteenittomalla ruokavaliolla, mutta viime aikojen tutkimuksissa on saatu lupaavia tuloksia keliakiaan auttavasta lääkkeestä.

Kotitesti mittaa kilpirauhasen tuottaman hormonin määrää

Kotitestin avulla voi mitata kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja vaihdevuosista kertovien hormonien pitoisuuksia. Kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan TSH-pitoisuutta mittaavalla verikokeella, vaihdevuosien alkamisesta kertoo kohonnut FSH-hormonin taso. 

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat väsymys, uneliaisuus, painonnousu, ihon kuivuus ja masennus. Kilpirauhasen vajaatoiminnan kotitesti kertoo, jos kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormonia eli tyroksiinia, jolloin TSH-arvo nousee. TSH-hormonin määrä vaihtelee vuorokauden ajan mukaan, joten kotitestin tulokseen vaikuttaa oikea mittaustapa.

Jos kotitesti kertoo TSH-arvon kohonneen, on vajaatoiminnan mahdollisuudesta varmistuttava lääkärissä ja tarvittaessa aloitettava tyroksiinihoito. Muussa tapauksessa on syytä selvittää, mistä koetut oireet voivat johtua. Väsymys- ja masennusoireiden taustalla voi olla monia eri syitä.

Kotitesti voi kertoa punkin aiheuttamasta borrelioosista

MediGoo Borrelioositestillä voi selvittää, onko punkin eli puutiaisen purema aiheuttanut borreliatartunnan. Tartunta voi hoitamattomana johtaa krooniseen borrelioosiin eli Lymen tautiin, joka aiheuttaa nivelten, ihon ja hermoston oireita. Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla.

Medigoo Borrelioositesti näyttää oikean testituloksen sormenpään verinäytteestä 2–6 viikkoa puutiaisen pureman jälkeen. Jos testitulos näyttää, että puutiainen on aiheuttanut borreliatartunnan, on mentävä lääkäriin, jotta diagnoosista voidaan varmistua. 

Borreliatesti mittaa verestä vasta-aineita, joiden perusteella borrelioosi voidaan havaita. Vasta-aineita syntyy kuitenkin vasta useita viikkoja tartunnan saamisen jälkeen, minkä vuoksi vasta-ainetutkimus ei ole hyödyllinen aivan taudin alkuvaiheessa. Borrelioositestillä ei myöskään voi testata toista puutiaisten levittämää tautia, puutiaisaivokuumetta.

Jos oireet viittaavat borrelioosiin pian punkin eli puutiaisen pureman jälkeen, on syytä käydä heti lääkärissä selvittämässä tilanne.

Punkin eli puutiaisen pureman ensiapuna punkin poisto

Arkikielessä puutiaisia nimitetään usein punkeiksi. Puutiainen on punkkeihin kuuluva eläin, joka levittää borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Borrelioosiin eli Lymen tautiin on olemassa tehoava antibioottihoito, mutta hoidon tehoamisen takia tieto tartunnasta on tärkeää saada nopeasti. 

Puutiaisaivokuumeeseen ei ole lääkettä, sen tarttumista ehkäistään rokotteella. Puutiaisaivokuume aiheuttaa viikon kuluttua tartunnasta lievän kuumeen. Osalle tartunnan saaneista tulee parin viikon kuluttua rajummat oireet: korkean kuume, niskajäykkyys ja aivo-oireet.

Punkin eli puutiaisen puremakohtaan tulee lähes aina pieni ihon ärsytysreaktio. Borreliatartunnan tunnistaa parhaiten yli viiden senttimetrin kokoisesta, rengasmaisesti etenevästä punoituksesta punkin puremakohdassa. Punoittavan alueen keskikohta voi vaalentua, kun läiskä kasvaa. Ihomuutos ilmaantuu yleensä noin viikon kuluttua punkin puremasta.

Borreliainfektion aiheuttama ihottuma tunnetaan nimellä erythema migrans eli vaeltava punoitus. Ihottuman tyypillisimpiin oireisiin kuuluu kutina, mutta kipua tai aristusta ei tunnu.  

Punkin poisto puremakohdasta heti pureman havaitsemisen jälkeen on tärkeää. Mitä nopeammin punkin poistaa, sitä pienempi riski on, että verenkiertoon päätyy borreliabakteereita. Punkin poisto tehdään apteekistamme saatavilla punkkipihdeillä tai punkkiraudalla. Voit lukea lisää punkin poistosta täältä (Testit, apuvälineet ja laitteet, Apuvälineet).