Haavan hoito ja sidetarvikkeet

Haavan hoito ja sidetarvikkeet

Haavan hoito ja tapaturman hoito ja urheiluvammojen hoito

Haavan hoidossa on tärkeää valita oikeanlaiset haavanhoitotuotteet. Löydät apteekistamme tuotteet pienten naarmujen ja haavojen hoitoon sekä tarvikkeet leikkauksen jälkeisen haavan kotihoitoon. Haavanhoitotuotteisiin kuuluu paljon erilaisia tuotteita kuten laastareita, lääkesiteitä, haavanpuhdistusaineita. Sidetarpeisiin kuuluvat muun muassa side- ja haavataitokset, ideaalisiteet sekä urheilu- ja niveltuet. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 356

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 356

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Löydät apteekistamme myös urheiluvammojen ja tapaturmista johtuvien lihas- ja nivelkipujen hoitoon tarkoitetut kylmägeelit ja kylmälaastarit. Samoja tuotteita voi käyttää myös niska-hartiaseudun kiputilojen hoitoon sekä nopeuttamaan lihasten palautumista fyysisestä rasituksesta. Kylmähoito on hyvä apu myös reumakipuihin. 

Urheiluvammojen hoidosta voit lukea lisää täältä (linkki Ensiapu, Urheiluvammat). 

Millaisia ovat erilaiset haavatyypit?

Haavat jaotellaan eri tyyppeihin niiden syvyyden ja laajuuden mukaan. Erilaisia haavoja ovat naarmut tai pintahaavat, palkeenkielihaava, viilto- ja pistohaavat, ruhjehaava, ampumahaava sekä puremahaava.

Myös palovammat, auringon polttama iho sekä rakot ja hiertymät voidaan hoitaa haavanhoitotuotteilla.  

Jos haavassa on pieni vierasesine, esimerkiksi tikku tai lasinsiru, se poistetaan pinseteillä. Kuten haavanhoidossa myös vierasesineen poistossa on tärkeä huolehtia hyvästä käsihygieniasta, ettei verenkiertoon pääse rikkoutuneen ihon kautta bakteereita. 

Miten haavaa hoidetaan kotikonstein? 

Haavan paranemiseen vaikuttavat 

- haavan koko ja sijainti 

- haavan likaisuus

- haavatyyppi

- verenvuodon määrä

- haavan ensihoidon aloitus

Haavatyypistä riippumatta haava puhdistetaan liasta vedellä ja mahdollinen verenvuoto tyrehdytetään painamalla vuotokohtaa. Kun vuoto on tyrehtynyt, haava suojataan sidoksella. Ennen haavan hoitamista on tärkeää pestä kädet. 

Jos haavan verenvuoto ei tyrehdy nopeasti, tulee arvioida haavan syvyyttä. Rintakehän ja vatsan alueiden haavoista voi vuotaa verta sisään päin ilman että verenvuoto näkyy ulos. Sisäinen verenvuoto vaatii aina lääkärin hoitoa.

Jos haava ei ole syvä ja se on alle kahden senttimetrin pituinen, haavaa voi yleensä hoitaa kotikonstein. Haava-alue pidetään puhtaana, kuivana ja kevyesti sidottuna muutamien vuorokausien ajan, minkä jälkeen siteen voi poistaa. Haavan paranemista edesauttaa sopiva lämpötila ja kosteus. Ilman suojaa haava-alue voi kuivua.

Apteekistamme saatava Sininen Snögg Soft -haavasidos voidaan laittaa suoraan haavan päälle. Sidos ei tartu haavaan ja se kiinnittyy itsestään. Sidos voidaan myös kastella tarvittaessa. Jos haavasta tulee paljon verta, sidoksia voidaan laittaa useampia päällekkäin. Sidos irrotetaan rullaamalla. 

Desipower antiseptinen spray on tarkoitettu pinnallisten haavojen, naarmujen ja ihovammojen puhdistukseen ja desinfiointiin. Spray lievittää esimerkiksi hyönteisten puremien aiheuttamaa ihon kirvelyä.  Haavaspraytäsuihkutetaan vaurioituneelle iholle tai vanuun, jolla haavakohtaa puhdistetaan. Auringonpolttaman ihoalueen voi peittää sideharsolla, joka on kasteltu Desipower-haavasprayllä. 

Millainen haava vaatii lääkärin hoitoa?

- haava on useiden senttimetrien pituinen, repaleinen tai syvä

- haavan verenvuoto ei tyrehdy painamalla 20 minuutin kuluessa 

- haavassa on vierasesine

- haava on kasvojen alueella 

- haava on eläimen tai ihmisen pureman aiheuttama

- vanha haava alkaa märkiä, turvota tai punottaa 

- haavassa on multaa tai hiekkaa  

Jäykkäkouristus on tetanusbakteerin aiheuttama hengenvaarallinen tulehdus. Bakteeritartunnan voi saada esimerkiksi koiran puremasta tai haavaan joutuneesta mullasta tai hiekasta. Jäykkäkouristukselta suojaa voimassa oleva jäykkäkouristusrokotus. 

Mitä on muistettava lapsen haavan hoidossa?

Lapsille tulee helposti pieniä naarmuja ja haavoja. Suurin osa näistä paranee kotikonstein hyvällä hoidolla.

Lapsen haavaa hoidetaan kuten aikuisten haavaa. Tärkeää on muistaa hyvä hygienia, haavan sekä haavaa ympäröivän ihon huuhtelu vedellä ja vertavuotavan haavan painaminen verenvuodon tyrehdyttämiseksi. Tarvittaessa haava peitetään laastarilla tai sidetaitoksella. Haava-alue pidetään kuivana ja side poistetaan muutaman vuorokauden kuluttua. 

Lapsen pienikin ihon lävistävä haava on kuitenkin hyvä käydä näyttämässä lääkärissä. Lääkäriin on tärkeää lähteä nopeasti muutamien tuntien kuluessa, koska vanhoja haavoja ei liimata tai ommella. Suurin osa lasten haavoista soveltuu hoidettavaksi kudosliimalla, eikä haavaa tarvitse ommella. 

Kuten aikuisillakin puremahaavat sekä maaperästä likaantuneet haavat on käytävä näyttämässä lääkärissä jäykkäkouristusriskin takia. 

Miten hoidan tulehtunutta haavaa? 

Hyvällä haavan hoidolla on tarkoitus pitää haava-alue puhtaana ja estää haavan tulehtuminen. Myös ympäröivä iho on pidettävä puhtaana. Jos haava kuitenkin tulehtuu, on haava näytettävä lääkärille. Lääkäri ohjeistaa tulehtuneen haavan hoidossa.

Tulehtuneen haavan oireita:

- kuumotus haava-alueella

- turvotus haava-alueella

- punoitus haavan ympärillä

- kipu haava-alueella

Hätätilanteet, jolloin on soitettava hätänumeroon 112:

- irti leikkautunut raaja 

- syvä haava vatsan alueella

- vatsan alueen ruhje 

- vatsaan kohdistunut kova isku

- syvä haava rintakehän alueella

Näkyvä vuoto voi olla vähäistä, mutta vatsan ja rintakehän alueen haavoissa on runsaan sisäisen verenvuodon vaara. 

Jos pysyvä hammas irtoaa, on lähdettävä saman tien hammaslääkäriin. Hammas pyritään asettamaan takaisin hammaskuoppaan tai pidetään suussa. Hammas ei saa kuivua. 

Ensiapua vaativista tilanteista voit lukea lisää täältä (linkki Ensiapu-osioon). 

Miten hoidan haavaa leikkauksen jälkeen?

Ommellun haava-alueen saa yleensä kastella vuorokausi toimenpiteen jälkeen, kun haava ei enää vuoda nestettä tai verta. Haavaa suihkutetaan puhtaalla vedellä ja kuivataan painelemalla pyyhkeellä. Kun haava ei enää eritä nestettä tai verta, haavaa ei tarvitse suojata sidoksella. 

Saunominen ja uiminen on yleensä kielletty ompeleiden poistoon asti, vähintään seitsemän vuorokauden ajan. Saunomisessa kuumuus nostaa bakteeritulehduksen riskiä. Uimavesi taas on aina mahdollinen riski bakteerien osalta. Haavaa saa puhdistaa vain puhtaalla juoma- tai vesijohtovedellä. 

Haavan paranemista edesauttaa proteiinipitoinen ruoka. Proteiinia saa lihasta, kalasta ja palkokasveista sekä maitotuotteista. Riittävä proteiinin saanti on helppo turvata proteiinilisällä. Saat apteekistamme esimerkiksi Nutridrink Protein -täydennysravintojuomat.