Desinfektio ja haavanpuhdistus

Desinfektio ja haavanpuhdistus
 

Desinfiointiaineet ja paikallisantiseptit haavan hoidossa

Haavan puhdistus on haavan hoidon tärkein ensiapu ja haavan paranemisen kannalta on olennaista huolehtia haava-alueen puhtaudesta. Haavan puhdistuksessa käytetään ensisijaisesti puhdasta vettä. Jos juotavaksi kelpaavaa vesijohtovettä ei ole saatavilla, voi haavan hoidossa käyttää pullotettua vettä tai apteekistamme saatavaa keittosuolaliuosta.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 33

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 33

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Desinfiointiainetta käytetään haavoja hoidettaessa käsihygienian varmistamiseen. Haavoihin käytettävät paikallisantiseptit on tarkoitettu ensiavuksi tilanteissa, joissa haava tai hiertymä tarvitsee desinfiointia. Niiden liiallinen käyttö voi hidastaa haavan paranemista, joten desinfiointiaineita tulee käyttää harkiten. 

3 % vetyperoksidiliuosta voi käyttää laimentamattomana haavojen puhdistamiseen desinfiointiaineiden sijaan. Sen teho perustuu vetyperoksidin kuohumiseen: vetyperoksidin kuohuessa haavasta poistuu likaa, mikä vähentää haavaa-alueen tulehduksen riskiä. Liuosta tiputetaan tipoittain suoraan haavaan. 

Lisäksi haavan hoitoon ja desinfiointiin voi kokeilla Abilar-pihkasalvaa. Metsäkuusen pihkan on todettu helpottavan ihon tulehdusreaktiota ja nopeuttavan haavan umpeutumista. 

Desinfiointiaineet ja paikallisantiseptit haavan hoitoon sekä hyvään käsihygieniaan löydät täältä.

Desinfiointiaineet varmistavat käsihygienian 

Haavan hoidossa on tärkeintä ehkäistä bakteerien joutumista haavaan. Sen vuoksi on muistettava hyvä käsihygienia haavaa hoidettaessa.

Käsien desifiointi vähentää tehokkaasti erilaisista mikrobeista johtuvien infektioiden tartuntariskiä. Kädet pestään puhtaalla vedellä ja saippualla. Lisäksi käsien desinfiointiin voi käyttää desinfiointiainetta. 

Esimerkiksi Antibac antiseptinen käsigeeli soveltuu käsien desinfiointiin, kun kädet eivät ole näkyvästi likaantuneet. Antibacin desinfioivana aineena toimii etanoli, joka desinfioi tehokkaasti ja haihtuu nopeasti. Alkoholipohjaiset käsihuuhteet ovat hyvä tapa huolehtia käsihygieniasta, jos käsien peseminen puhtaalla vedellä ja saippualla ei ole mahdollista. 

Desinfiointiainetta annostellaan kuiville käsille ja se levitetään huolellisesti niin, että koko käsien alue on kosketuksissa desinfiointiaineen kanssa. Käsiä hierotaan vähintään 30 sekunnin ajan, kunnes alkoholi on kokonaan haihtunut ja kädet ovat kuivat.

Monissa käsien desinfiointiaineissa on käsien kuivatusta vähentäviä ainesosia, joten niitä voidaan käyttää käsien desinfiointiin päivittäin. 

Neo-Amisept-liuoksen aineet ovat bakteereja ja sieni-itiöitä tuhoavia aineita, jotka täydentävät toistensa tehoa ja toimivat yhdessä laajakirjoisesti. Neo-Amiseptiä käytetään laimentamattomana ihon desinfioimiseen ennen lääkintätehtäviä. Tuote soveltuu myös lääkinnällisten instrumenttien, ampullien ja ruiskeliuospullojen desinfiointiin. Tuotetta ei saa käyttää yhdessä saippuan kanssa.

Nykyisin valikoimaan kuuluu myös Neo-Amisept desinfioiva kertapyyhe, jota voi käyttää pintojen tai ihon desinfiointiin. 

Betadine haavojen, hiertymien ja ihon tulehdusten hoidossa

Betadine-paikallisantiseptiliuosta voi käyttää haavojen, hiertymien ja palovammojen puhdistukseen ja hoitoon sekä bakteerien ja sienten aiheuttamien ihon ja limakalvojen tulehdusten hoitoon. Betadine tehoaa bakteereihin, viruksiin, homeisiin ja hiivoihin. Sen vaikuttavana aineena on jodattu povidoni. 

Betadine-liuosta tiputetaan desinfioitavalle ihoalueelle ohut kerros, minkä jälkeen ihon annetaan kuivua. Tarvittaessa ihoalue voidaan peittää puhtaalla sideharsolla tai laastarilla. 

Betadine-voide on tarkoitettu pienten haavojen, naarmujen, hiertymien ja palovammojen desinfiointiin ja hoitoon. Myös voidetta voi käyttää ihottumiin, joissa on bakteerien tai sienten aiheuttama ihon tai limakalvojen tulehdus. 

Betadinen käytössä on hyvä muistaa, että se värjää tekokuitukankaan. Iholta ja luonnonkuiduista Betadine irtoaa vedellä huuhtelemalla. 

Betadinea ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana kuin aivan välttämättömissä tilanteissa, sillä jodi kulkeutuu istukkaan ja erittyy myös rintamaidosta.

Jodattu povidoni saattaa vaikuttaa muun muassa kilpirauhasen toimintaa kuvaavien laboratoriotutkimusten tuloksiin. Kerro siis lääkärillesi, jos olet lähiaikoina käyttänyt tai käytät juuri nyt Betadinea ihon desinfioimiseen tai hoitoon. 

Miten hoidan tulehtunutta haavaa?

Haavan hoidossa tärkeintä on pitää haava-alue puhtaana ja kuivana. Aina haavaa hoidettaessa on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta, ettei haavaan pääse bakteereita. Kuivaa haava-aluetta ei ole syytä peittää. Tulehtunutta haava-aluetta hoidetaan kuten muitakin haavoja. 

Leikkaushaavan tulehtumisen ehkäisemiseksi tulee noudattaa saatuja haavanhoito-ohjeita. Tärkeintä on estää bakteerien pääsy haava-alueelle. Pienenkin leikkauksen tai haavan ompelemisen jälkeen on lisäksi vältettävä sekä kovaa rasitusta että kylpemistä, uimista ja saunomista ompeleiden poistoon asti tai vähintään seitsemän vuorokauden ajan.

Jos epäilet haavan tulehtuneen, on haava käytävä näyttämässä lääkärille. 

Saat apteekistamme haavan paranemista edesauttavia itsehoitotuotteita. Esimerkiksi Manuka-hunajaa sisältävä Activon Tube -valmiste nopeuttaa haava-alueen ihon luonnollista paranemista. 

L-Mesitran-haavavoide on antibakteerinen voide, joka puhdistaa haavaa kuolioituneesta kudoksesta ja fibriinikatteesta sekä estää bakteerien kasvua haavassa.