Silmien punoitus - Punainen silmä
Punoittavat silmät – oireilun syyt ja hoito-ohjeet
Punoittavat silmät on yleinen oire, jonka taustalla voi olla erilaisia syitä. Silmien punoitus on seurausta verisuonten laajenemisesta tai verenvuodosta.
Antihistamiinit - Allergialääkkeet >>>
Punainen silmä - Silmien punoitus
Silmän valkoista osaa suojaavan sidekalvon punoitus on kaikkein yleisintä. Se johtuu lähes aina valvomisesta, alkoholin käytöstä tai tietokoneella työskentelystä tai muusta pitkään jatkuneesta lähityöskentelystä, jossa silmät rasittuvat.
Näistä syistä johtuvaa silmien punoitusta voi vähentää apteekista saatavilla sidekalvon verisuonia supistavilla silmätipoilla (Oftan Starine). Silmätippoja käytetään vain muutama päivä, eikä niitä tule käyttää kuivien silmien hoitoon.
Sidekalvon punoitus voi johtua myös esimerkiksi allergiasta, sidekalvon tulehduksesta tai silmään joutuneesta roskasta.
Allergiasta johtuvan punoituksen tunnistaa usein samanaikaisista muista allergiaoireista ja silmien kutinasta. Silmätulehduksessa silmä usein myös rähmii ja luomet voivat turvota. Roskan joutuminen silmään aiheuttaa usein punoituksen lisäksi kipua ja voimakasta vetistämistä.
Voit lukea lisää allergisten silmäoireiden hoidosta täältä (Allergia, Allergiasilmätipat) ja silmätulehduksen hoidosta sekä roskan joutumisesta silmään täältä (Silmät).
Sidekalvon alainen verenvuoto ei vaadi aina hoitoa
Silmän punoitus voi johtua myös sidekalvon alaisesta verenvuodosta. Silloin silmän valkoisessa osassa näkyy selkeä kirkkaanpunainen alue.
Sidekalvon alainen verenvuoto voi syntyä itsestään, pelkän voimakkaamman ponnistelun, silmän hieromisen tai vähäisen vamman seurauksena. Näissä tapauksissa sidekalvon alainen verenvuoto ei vaadi hoitoa, vaan punoitus häviää itsestään muutamassa viikossa.
Jos vastaavat verenvuodot kuitenkin toistuvat usein, on syy selvitettävä. Taustalla voi olla joko kohonnut verenpaine tai veren hyytymistekijöiden häiriöt. Myös veren hyytymistä estävä lääkitys voi aiheuttaa toistuvia sidekalvon alaisia verenvuotoja.
Jos verenvuoto liittyy voimakkaaseen silmään osuneeseen iskuun, voi silmässä olla syvempi vaurio. Silloin on hyvä käydä tarkastuttamassa silmän kunto lääkärissä.
Jos silmässä ilmenee punoituksen kanssa yhtä aikaa näön heikkenemistä tai kovaa kipua, on lääkärin hoitoon hakeuduttava heti.
Silmän punoituksen taustalla voi olla myös sairaus
Silmän punoitus voi johtua myös silmän kovakalvon, sarveiskalvon tai värikalvon sairaudesta. Yleisimpiä ovat erilaiset tulehdukset. Näissä tapauksissa punoitus on usein runsainta sarveiskalvon ympärillä.
Sarveiskalvon, kovakalvon tai värikalvon (iriitti) tulehdukseen liittyy punoituksen lisäksi yleensä
- silmän särkyä
- valonarkuutta
- näkökyvyn heikkeneminen
Myös äkillinen silmänpaineen kohoaminen (glaukooma) voi aiheuttaa silmän punoitusta, johon liittyy silmäkipua.
Oftan Starine -silmätipat supistavat sidekalvon verisuonia
Oftan Starine -silmätippoja käytetään silmän punoituksen hoitoon, jos syynä on valvominen, näyttöpäätetyöskentely, alkoholin käyttö tai esimerkiksi tuuli, pöly tai savu / silmien ärsytys.
Silmätippojen vaikuttava aine on tetrytsoliini, joka supistaa silmän sidekalvon verisuonia.
Aikuisille annostusohje on 1–2 tippaa tarvittaessa 2–4 kertaa vuorokaudessa (enintään joka 6. tunti) ja lapsille yksi tippa 2–3 kertaa vuorokaudessa.
Oftan Starine -silmätippoja ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön. Jos oireet eivät lievity kolmen päivän aikana tai ne pahenevat, on otettava yhteys lääkäriin.
Silmätippoja ei tule käyttää ilman lääkärin ohjeistusta, jos kyseessä on bakteerin aiheuttama silmätulehdus tai krooninen silmäsairaus, esimerkiksi glaukooma.
Oftan Starine -tippojen säilytysaine bentsalkoniumkloridi saattaa värjätä pehmeitä piilolinssejä. Piilolinssit tulee poistaa silmistä ennen tippojen käyttämistä ja ne voi laittaa takaisin aikaisintaan 15 minuutin kuluttua tippojen käytöstä.
Silmätippojen tiputtamisen yhteydessä voi esiintyä ohimenevää kirvelyä. Pitkäaikaista käyttöä ei suositella, sillä se voi lisätä silmien ärsytysoireita.
Raskaana olevan tai imettävän tulee keskustella lääkärin kanssa ennen Oftan Starine -silmätippojen käyttöä.