Allergialääkkeet - Antihistamiinit

Allergialääkkeet - Antihistamiinit

Antihistamiini ja muut allergialääkkeet apu allergiaan 

Allergialääkkeitä käytetään yleensä oireiden mukaan aiheuttajasta riippumatta. Samat allergialääkkeet auttavat siis oireisiin, olipa allergiaa aiheuttava allergeeni mikä tahansa. Lieviä allergioita voi hoitaa turvallisesti apteekistamme saatavilla itsehoitovalmisteilla kuten antihistamiinitableteilla ja paikallisesti käytettävillä silmätipoilla ja nenäsuihkeilla. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 61

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 61

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Antihistamiini on yleisin allergialääke. Se lievittää esimerkiksi eläin- tai siitepölyallergiasta johtuvaa nenän tukkoisuutta ja kutinaa, vuotavaa nenää, aivasteluja sekä silmien kutinaa. 

Antihistamiinia on saatavilla suun kautta otettavina tabletteina, mutta myös jotkin paikallisvalmisteet, kuten nenäsuihkeet sisältävät antihistamiinia.  

Kortisonia sisältävät nenäsuihkeet ovat myös tehokkaita allergialääkkeitä. Niiden kohdalla on muistettava aloittaa lääkitys ajoissa ennen oletettavaa altistumiskautta, koska kortisonin vaikutus alkaa vasta noin viikon kuluttua nenäsuihkeen käytön alkamisesta. 

Jos allergialääke ei helpota oireita, on hyvä käydä lääkärissä tarkastuttamassa tilanne. Allergiaoireilta vaikuttavat silmä- ja nenäoireet voivat johtua muistakin syistä kuin allergiasta. 

Voit lukea lisää muista silmä- ja nenäoireista täältä (Silmät, korvat, nenä). 

Heinix, Histec, Zyrtec, Telfast, Kestine, Kestox vai Xyzal?

Antihistamiinivalmisteita on olemassa paljon erilaisia. Eri lääkkeissä on myös eri vaikuttavia aineita. 

Tässä on apteekkimme valikoimasta löytyvät itsehoidon antihistamiinivalmisteet luokiteltuna niiden vaikuttavan aineen mukaan: 

akrivastiini (Benadryl) 

desloratadiini (Flynise),

ebastiini (Kestine, Kestox) 

feksofenadiini (Fexorin, Telfast) 

levosetriritsiini (Xyzal, Levocetirizin) 

loratadiini (Loratadin) 

setiritsiini (Heinix, Histec, Zyrtec, Cetirizin Ratiopharm, Cetimax)

Nämä allergialääkkeet ovat apteekissamme myytävänä itsehoitotuotteina ilman lääkärin reseptiä. Jos tarvitset allergialääkkeitä päivittäisessä käytössä pitkään, on hyvä hankkia lääkkeille resepti lääkäriltä. 

Kaikki antihistamiinit ovat nopeavaikutteisia ja niiden teho alkaa muutamassa tunnissa. Antihistamiinilääkitystä ei siis tarvitse aloittaa etukäteen ennen allergiaoireita.

Antihistamiinivalmisteita on saatavana myös reseptilääkkeinä. Esimerkiksi jotkin desloratadiinia sisältävistä antihistamiinivalmisteista, kuten Desloratadin Orion, Deslox ja Kevenix, ovat reseptilääkkeitä. Saat tilattua verkkoapteekistamme myös lääkärisi määräämät reseptilääkkeet. 

Desloratadiinia sisältävä Flynise on kuitenkin itsehoitovalmiste. Sen annostelu on aikuiset ja yli 12-vuotiaat lapset yksi tabletti kerran vuorokaudessa. 

Antihistamiini on useimmiten väsyttämätön allergialääke

Antihistamiinien perinteinen sivuvaikutus on ollut väsymys ja uupumus. Edelleen antihistamiinivalmiste suositellaan otettavaksi iltaisin ennen nukkumaan menoa. 

Nykyajan antihistamiinit ovat kuitenkin useimmiten hyvin siedettyjä ja väsyttämättömiä allergialääkkeitä. 

Ainoastaan loratadiinia (Loratadin ratiopharm) sisältävät allergialääkkeet saattavat aiheuttaa muita antihistamiineja voimakkaampaa uneliaisuutta tai huimausta. Loratadiinin käytön aikana ei saa ajaa autoa tai käyttää koneita. 

Vähiten väsyttävää vaikutusta on feksofenadiinia (Fexorin, Telfast) ja levosetriritsiinia (Xyzal, Levocetirizin) sisältävillä antihistamiinivalmisteilla. 

Feksofenadiinin (Fexorin, Telfast) käyttöön liittyy kuitenkin huomioitavaa: 

Alumiinia tai magnesiumia sisältävä närästyslääke on suositeltavaa ottaa noin kaksi tuntia ennen tai jälkeen feksofenadiini-antihistamiinin ottamista. Lisäksi maksa-, munuais- tai sydänvaivojen kohdalla on keskusteltava feksofenadiinin käytöstä lääkärin kanssa. 

Antihistamiinin toinen yleinen sivuvaikutus on limakalvojen kuivuminen. Silmien kostutustipat ja nenän kostutussuihkeet voivat olla tarpeen lääkehoidon aikana. Löydät silmätipat täältä (Silmäoireet) ja nenäsuihkeet täältä (Nenäoireet). 

Miten valita itselle tai lapselle sopiva allergialääke?

Suun kautta otettavat itsehoidon antihistamiinitabletit ovat teholtaan melko saman kaltaisia, mutta ne vaikuttavat eri ihmisillä allergiaoireisiin eri tavoin. Toinen saa paremman tehon toisesta lääkevalmisteesta, toinen toisesta. 

Sopivan lääkkeen löytää vain kokeilemalla eri valmisteita. 

Turvallisin allergialääke lapselle on antihistamiinitabletti, jonka vaikutta aine on setiritsiini, eli esimerkiksi Heinix, Histec, Zyrtec tai Cetirizin Ratiopharm. Näitä antihistamiinitabletteja käytetään lasten kausiluonteiseen ja ympärivuotiseen allergiaan. 

Monet antihistamiinivalmisteet on tarkoitettu vain aikuisten käyttöön tai niitä suositellaan lapsille vain lääkärin määräyksestä. 

Antihistamiinivalmisteiden annostelu on yleensä yksi tabletti kerran päivässä aikuisille ja yli 12-vuotiaille. Annostus on alle 12-vuotiailla lapsilla yleensä puoli tablettia päivässä. Lapsen allergian hoito on kuitenkin hyvä aloittaa aina lääkärin valvonnassa.

Jos oireet eivät helpota antihistamiinilla, voidaan käyttää lisäksi paikallisesti annosteltavia allergialääkkeitä kuten silmätippoja ja nenäsuihkeita. Joissakin paikallislääkkeissä on myös vaikuttavana aineena antihistamiinia. Nenäsuihkeista osa on kortisoninenäsuihkeita.

Voit lukea lisää allergian paikallishoitoon tarkoitetuista nenäsuihkeista täältä (Nenäoireet) ja silmätipoista täältä (Silmäoireet). 

Siitepölyallergian hoidon voi aloittaa antihistamiinilla oireiden alkaessa, koska antihistamiinin vaikutus alkaa nopeasti. Nenäoireisiin käytettävä kortisonisuihke on sen sijaan hyvä aloittaa ennen oletettua oirejaksoa, koska kortisonin vaikutus alkaa vasta pidemmän ajan kuluttua. 

Allergialääke raskauden ja imetyksen aikana

Raskauden aikana allergiaa suositellaan hoidettavaksi ensisijaisesti paikallishoitolääkkeillä. 

Jos allergian hoito vaatii antihistamiinilääkkeen käyttöä, turvallisimmat vaihtoehdot raskaana olevalle ovat loratadiini (Loratadin) ja setiritsiini (Heinix, Zyrtec, Cetimax). Sama ohje koskee allergian hoitoa imetyksen aikana. 

Keskustele kuitenkin aina lääkärisi kanssa raskauden ja imetyksen aikaisesta allergian hoidosta. Useimmiten raskaana olevan ja imettävän allergian hoito tapahtuu lääkärin määräyksellä