Korvatulpat ja korvatulpat nukkumiseen

Korvatulpat ja korvatulpat nukkumiseen

Korvatulpat suojaavat melulta ja voivat auttaa nukkumisessa

Korvatulpat auttavat kuulon suojaamisen lisäksi vaimentamaan ääniä nukkumisen aikana. Korvatulppia käytetään myös tasaamaan painetta korvien sisällä esimerkiksi lentokonematkoilla sekä estämään veden kulkeutuminen korvaan uidessa tai suihkussa. 

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Korvatulpat ja korvatulpat nukkumiseen

Korvatulppia voi käyttää kuulon suojaamisen lisäksi vaimentamaan ääniä nukkumisen aikana. Korvatulppia käytetään myös tasaamaan painetta korvien sisällä esimerkiksi lentokonematkoilla sekä estämään veden kulkeutuminen korvaan uidessa tai suihkussa. Kuulon suojaaminen melulta on tärkeää, sillä voimakas ääni tuhoaa korvan aistinkarvasoluja, jotka eivät uusiudu. Kuulon vaurioitumisen oireena voi tulla tinnitusta, eli korvien soimista, tai ääniherkkyyttä. Kuulo voi myös alentua pysyvästi. Nykyisin kuuloa eivät vaurioita ainoastaan kova meteli työssä tai konsertissa, vaan esimerkiksi musiikin kuuntelu kuulokkeilla. Löydät täältä apteekkimme korvatulpat eri käyttötarkoituksiin, myös korvatulpat nukkumiseen.

Korvatulppia voi käyttää kuulon suojaamisen lisäksi vaimentamaan ääniä esimerkiksi nukkumisen aikana. Korvatulppia käytetään myös tasaamaan painetta korvien sisällä esimerkiksi lentokonematkoilla sekä estämään veden kulkeutuminen korvaan uidessa tai suihkussa. 

Kuulon suojaaminen melulta on tärkeää, sillä voimakas ääni tuhoaa korvan aistinkarvasoluja, jotka eivät uusiudu. Kuulon vaurioitumisen oireena voi tulla tinnitusta, eli korvien soimista, tai ääniherkkyyttä. Kuulo voi myös alentua pysyvästi. Alenema tulee usein vuosien kuluessa hiipien. 

Nykyisin kuuloa eivät vaurioita ainoastaan kova meteli työssä, musiikkitapahtumissa tai ravintoloissa, vaan esimerkiksi musiikin kuuntelu kuulokkeilla. Kuulokkeilla musiikkia kuunnellessa on tärkeää tarkkailla, ettei desibelitaso ole toistuvasti pitkiä aikoja liian korkea. 

Löydät täältä apteekkimme valikoimassa olevat korvatulpat eri käyttötarkoituksiin, myös korvatulpat nukkumiseen. Apteekkimme henkilökunta auttaa sopivan tuotteen valitsemisessa. Korvatulppien valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, mihin käyttötarkoitukseen tulpat on suunniteltu. Lisäksi on tärkeää, että korvatulpat sopivat käyttäjänsä korvaan. 

Korvatulpat nukkumiseen – voiko niistä olla haittaa?

Korvatulppia käytetään nykyisin usein helpottamaan nukkumista tai nukahtamista. Suurimmalle osalle ihmisistä korvatulppien käyttö nukkumisen aikana ei aiheuta ongelmia. Jos unenlaatu paranee korvatulppien käytön ansiosta, niiden käyttö voi olla perusteltua. 

Nukkumisen aikaisen korvatulppien käytön riskeistä on kuitenkin hyvä olla tietoinen. Samat riskit koskevat myös meluisassa ympäristössä työskenteleviä, jatkuvasti korvatulppia käyttäviä henkilöitä. 

Joidenkin ihmisten korvan iho reagoi herkästi jatkuvaan korvatulppien käyttöön. Korvakäytävän herkkä iho voi ärsyyntyä korvatulpista, koska ne estävät ilman vapaan kulkemisen ja ihon hengittämisen korvakäytävässä. 

Silikonikorvatulpat (nukkujan korvatulpat) ovat yleensä herkälle iholle paras valinta, vaikka nekin estävät ilman kulun korvakäytävään.  

Korvatulppien pitkäaikainen käyttö voi myös herkistää äänille. Aivojen normaaliin toimintaan kuuluu suodattaa ympäristöstä tulevia tarkoituksettomia ääniä niin, että ihminen ei kiinnitä niihin huomiota. 

Tutut äänet, kuten kellon raksutus yöpöydällä tai junan säännöllinen kulku, eivät häiritse ääniin tottunutta nukkujaa. Sen sijaan, jos aivot tottuvat korvatulppien käytön takia täydelliseen hiljaisuuteen, pienetkin ääniärsykkeet voivat alkaa tuntua häiritseviltä. Sama ilmiö koskee päiväaikaan jatkuvasti korvatulppia käyttäviä ihmisiä. 

EarPlanes -silikoni korvatulpat tasaavat painetta lentokoneessa

Joillakin ihmisillä lentokoneen nousu ja lasku aiheuttavat voimakasta korvakipua. Se johtuu paineen vaihtelun aiheuttamasta korvien lukkiutumisesta. Etenkin flunssaisena oireet voivat olla voimakkaita, ja pahimmillaan paineen vaihtelu voi johtaa tärykalvon puhkeamiseen ja kuulon pysyvään vaurioitumiseen. 

Voit lukea lisää korvakivusta lentomatkan yhteydessä täältä (Korvat, Korvakipu).

Lentokoneen nousun ja laskun aikaisen paineenvaihtelun vähentämiseksi voi kokeilla korvatulppien käyttöä. Lentomatkoja varten suunnitellut EarPlanes-korvatulpat tasaavat korvien sisäistä painetta. 

EarPlanes-korvatulpat on valmistettu pehmeästä silikonista ja ne sisältävät painetta säätävän keraamisen suotimen. Tulppia on saatavana eri kokoisina: S-koko on tarkoitettu 6–10-vuotiaille lapsille. 

Mack’s -korvatulpat suojaavat melulta ja vedeltä

Mack's-korvasuojia käytetään suojaamaan korvia melulta ja vedeltä. Ne on valmistettu myrkyttömästä silikonista. Mack’s-suojien äänen vaimennusteho on 20 desibeliä.

Mack's Junior-korvasuojat on suunniteltu alle 6-vuotiaille lapsille. Niitä käytetään lapsen korvien vesi- ja melusuojaukseen. Kirkkaan värin on tarkoitus helpottaa lapsen korvatulppien käytön valvontaa. Myös Junior-tulpilla on 20 desibelin äänenvaimennusteho. 

Otoplug -korvakitti muotoutuu korvaan yksilöllisesti

Saat apteekistamme myös Otoplug silikonikorvakitti -korvatulpat. Korvakitti on yksilöllisesti korvaan muovautuva korvasuoja. Se on valmistettu ihoystävällisestä, vettä hylkivästä silikonipolymeerimassasta. 

Otoplug-korvakitti suojaa korvakäytävää, kun korvaan ei saa päästä vettä. Korvaa voi joutua suojaamaan vedeltä esimerkiksi korvatulehduksen aikana, lapsen korvien ilmastointihoidon aikana tai tärykalvossa olevan reiän takia. 

Otoplug voi auttaa myös estämään korvan vahatulpan syntyä. Korvavahan tehtävä on suojella korvakäytävän ihoa, ja normaalisti värekarvat siirtävät korvavahaa korvakäytävän suulle, eikä korvia tarvitse erikseen puhdistaa.

Joillakin ihmisillä vaha ei kulkeudu normaaliin tapaan pois korvakäytävästä, ja ylimääräinen korvavaha voi aiheuttaa tukoksen. Usein tukkeutuminen johtuu korvaan päässeestä vedestä, joka turvottaa korvaan kertynyttä vaikkua. 

Voit lukea lisää lukkiutuvista korvista täältä (Korvat).

Otoplug-korvakittiä käytetään ohjeen mukaan suihkussa ja uidessa. Kittiä voi käyttää myös saunoessa. Korvakitti on tarkoitettu estämään veden kulkeutumista korvaan, mutta sitä voi käyttää myös torjumaan melua tai nukkuessa tavallisten korvatulppien sijaan. Korvakitin vaimennusteho on 18 desibeliä.