Suolen tyhjennys - tyhjennysvalmisteet

Suolen tyhjennys - tyhjennysvalmisteet

Tyhjennysvalmisteet suolen tyhjennykseen tutkimuksia varten

Tyhjennysvalmisteet on tarkoitettu suolen tyhjennykseen esimerkiksi suoliston tutkimuksiin valmistauduttaessa. Tyhjennysvalmisteita käytetään joskus myös suolihuuhteluun vaikean ummetuksen hoidossa. Suolen tyhjennys tehdään aina lääkärin ohjeistuksen mukaan.

View as Ruudukko Luettelo

10 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

10 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Tyhjennysvalmisteet

Tyhjennysvalmisteet on tarkoitettu suolen tyhjennykseen esimerkiksi suoliston tutkimuksiin valmistauduttaessa. Tyhjennysvalmisteita käytetään joskus myös suolihuuhteluun vaikean ummetuksen hoidossa. Voit lukea lisää ummetuksesta ja sen hoidosta sekä suolihuuhtelusta täältä (Vatsa ja suolisto, Ummetus ja ulostuslääkkeet). 

Suolen tyhjennys tutkimuksia varten tai ummetuksen hoitoon suolihuuhtelua varten tehdään aina lääkärin ohjeistuksen mukaan. 

Tyhjennysvalmisteiden käyttö vaatii ennakkovalmistautumista. Esimerkiksi joidenkin säännöllisten lääkitysten käytön kohdalla voidaan tehdä muutoksia suolen tyhjennyksen ajaksi. Suolen tyhjennyksen voi tehdä myös ennen paaston aloittamista. Paastolla ei ole tutkimusten mukaan hyödyllisiä vaikutuksia ihmisen fyysiseen terveyteen, mutta perusterveelle ihmiselle paastosta ei oikein toteutettuna ole myöskään haittaa.

Suolen tyhjennyksen voi tehdä myös ennen paaston aloittamista. Siihen käytetään yleensä Glaubersuolaa. 

Paastolla ei ole tutkimusten mukaan hyödyllisiä vaikutuksia ihmisen fyysiseen terveyteen. Perusterveelle ihmiselle paastosta ei oikein toteutettuna ole myöskään haittaa. Paasto ei kuitenkaan sovi esimerkiksi diabetesta tai sydän- ja verisuonitauteja sairastaville tai raskaana oleville ja imettäville. Myöskään lasten ei tule paastota. 

Tyhjennysvalmisteiden käyttö suoliston tutkimuksia varten vaatii ennakkovalmistautumista. Esimerkiksi joidenkin säännöllisten lääkitysten käytön kohdalla voidaan tehdä muutoksia suolen tyhjennyksen ajaksi. Saat tarvittavista lääkemuutoksista tietoa etukäteen lääkäriltäsi. 

Suoliston tähystystutkimuksia varten voi olla syytä jättää jo useita päiviä ennen tutkimusta ruokavaliosta pois siemeniä sisältävät ruoat, koska siemenet voivat hankaloittaa tutkimuksen toteuttamista.

Jos on taipumusta ummetukseen, on ummetusta tärkeää hoitaa siihen sopivilla valmisteilla ennen tutkimukseen liittyvää tyhjennysvalmisteen käyttöä. Voit lukea lisää ummetuksesta ja sen hoidosta täältä (Vatsa ja suolisto, Ummetus ja ulostuslääkkeet).

Suolen tyhjennys suoliston tutkimuksia varten aloitetaan tutkimusta edeltävänä iltana. Tyhjennysvalmisteiden pakkauksissa on tarkat ohjeet suolen tyhjentämiseen. Tyhjennysvalmisteiden kanssa juodaan paljon kirkkaita nesteitä kuten vettä, virvoitusjuomia, mehua, jossa ei ole hedelmälihaa, lihalientä, teetä tai kahvia ilman maitoa. 

Suolen tyhjennys suoliston tutkimuksia varten

Suoliston tähystystutkimuksiin valmistaudutaan hyvissä ajoin ennakkoon. Ennen suoliston tähystystutkimuksia ja sitä varten tehtävää suolen tyhjennystä jätetään pois esimerkiksi rautalääkitys. Useimmat säännölliset lääkkeet voi ottaa normaaliin tapaan, mutta lääkityksistä on syytä keskustella lääkärin kanssa ennen suolen tyhjennystä ja tutkimusta. 

Jos on taipumusta ummetukseen, on ummetusta tärkeää hoitaa siihen sopivilla valmisteilla ennen tutkimukseen liittyvää tyhjennysvalmisteen käyttöä. Voit lukea lisää ummetuksesta ja sen hoidosta täältä (Vatsa ja suolisto, Ummetus ja ulostuslääkkeet).

Noin viikkoa ennen suolen tyhjennystä on vältettävä siemeniä sisältäviä ruokia, kuten hedelmiä, vihanneksia ja marjoja sekä siemeniä sisältäviä leipiä. Siemenet voivat hankaloittaa suolen tyhjenemistä ja lisäksi ne voivat haitat tutkimusinstrumentin kulkua suolistossa. 

Ruokavaliota on hyvä keventää muutama päivä ennen suolen tyhjennystä. Suolen tyhjennys on helpompaa, kun syöt tyhjennystä edeltävinä päivinä vain helposti sulavia ruokia. 

Suolen tyhjennys suoliston tutkimuksia varten aloitetaan tutkimusta edeltävänä iltana. Tyhjennysvalmisteissa on hyvät ohjeet tyhjennystä varten. Kaikkien tyhjennysvalmisteiden kanssa tulee juoda paljon kirkkaita nesteitä kuten vettä, virvoitusjuomia, mehua, jossa ei ole hedelmälihaa, lihalientä, teetä tai kahvia ilman maitoa. 

Colonsteril on niin sanottu isotoninen liuos, jota käytetään suoliston tyhjennykseen valmistauduttaessa suoliston tutkimuksiin. Colonsteriliä käytetään myös suolen tyhjennykseen suolihuuhtelua varten esimerkiksi ummetuksen hoidossa. 

Suuria annoksia käytettäessä liuos saa aikaan vetisen ripulin ja suoliston tyhjenemisen muutamassa tunnissa. Tyhjennykseen kuluu yleensä 3–6 litraa käyttövalmista liuosta ja noin 4–6 tuntia aikaa. Colonsteril-hoito tapahtuu lääkärin ohjeiden mukaan.

Colonsterilin haittavaikutuksia ovat vatsakipu, vatsan turvotus, pahoinvointi, ilmavaivat ja ripuli sekä peräaukon ärsytys. Valmistetta voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana, jos lääkäri on näin määrännyt.

Moviprep on Colonsterilin tavoin tarkoitettu suoliston tyhjentämiseen valmistauduttaessa tutkimustoimenpiteisiin tai suolihuuhteluun. Suositeltu annos on 2 litraa Moviprep-liuosta, Voit lukea liuoksen valmistusohjeet pakkauksesta. 

Jos käytössä on muita lääkkeitä, ne otetaan vähintään tuntia ennen valmisteen ottamista tai tunti sen ottamisen jälkeen, jotta lääkeaineet ehtivät imeytyä.  

Moviprepin haittavaikutuksia ovat muun muassa vatsakipu, vatsan pingottuneisuus, väsymys, yleinen huonovointisuus, kuume ja pahoinvointi sekä peräaukon arkuus,. Myös nälän tunnetta, janoa ja univaikeuksia voi ilmetä. Moviprepiä tulee käyttää raskauden ja imetyksen aikana vain lääkärin määräyksestä.

Paasto ja sitä edeltävä suolentyhjennys Glaubersuolalla

Paastoamisen tarve voi liittyä uskonnollisiin tai terveydellisiin syihin. Paastolla ei kuitenkaan ole tutkimusten mukaan hyödyllisiä vaikutuksia ihmisen fyysiseen terveyteen. Perusterveelle ihmiselle paastosta ei oikein toteutettuna ole myöskään haittaa. 

Paasto ei sovi esimerkiksi diabetesta tai sydän- ja verisuonitauteja sairastaville, alipainoisille tai raskaana oleville ja imettäville. Myöskään lasten ja vanhusten ei tule paastota. Säännöllistä lääkitystä käyttävien on hyvä selvittää hoitavalta lääkäriltä paaston vaikutukset perussairauden hoitoon.

Paastoa edeltävään suolentyhjennykseen käytetään Glaubersuolaa. Sen vaikutuksesta suoleen kertyy nestettä, mistä seuraa voimakas ulostusrefleksi. Glaubersuola-jauhe liuotetaan lasilliseen haaleaa vettä tai yrttiteetä tai mehua.