Verenpainemittarit ja mansetit

Verenpainemittarit ja mansetit

Verenpainemittari auttaa verenpaineen hoidon seurannassa 

Verenpainemittari on tärkeä apuväline verenpainetaudin hoitotasapainon seurannassa. Kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita ja rasittaa sydäntä. Verenpaineen alentamiseksi on tehtävä muutoksia elämäntavoissa. 

View as Ruudukko Luettelo

15 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

15 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

 

Verenpainemittarit ja mansetit

Verenpainemittarien laatu on tärkeä osa verenpaineen luotettavaa kotiseurantaa. Kohonnutta verenpainetta ei yleensä huomaa itse mitenkään. Se kuitenkin vahingoittaa valtimoita ja rasittaa sydäntä. Verenpaine ei laske itsestään, vaan sen alentamiseksi on tehtävä elämäntapamuutoksia, lisättävä liikuntaa ja huolehdittava terveellisestä ruokavaliosta. Verenpaineen mittaus kotona auttaa hoitotasapainon säilyttämisessä. Nykyaikaiset verenpainemittarit on suunniteltu niin, että niiden kotikäyttö on mahdollisimman yksinkertaista ja varmaa. OMRONin verenpainemittari ilmoittaa, jos mittaus syystä tai toisesta epäonnistuu tai jos mansetti on kiinnitetty väärin. Mittaustilanne on myös muistettava rauhoittaa niin, ettei verenpaine nouse fyysisen rasituksen tai hermostuneisuuden takia.  

Verenpainemittareita käytetään kotona verenpainetaudin seurannassa. Verenpainemittarin laatu on tärkeä asia luotettavan mittaustuloksen saamiseksi. Löydät täältä apteekkimme valikoimiin kuuluvat Apteq ja OMRON verenpainemittarit. 

Kohonnut verenpaine ei laske itsestään, vaan verenpaineen alentamiseksi on tehtävä muutoksia elämäntavoissa: lisättävä liikuntaa, huolehdittava terveellisestä ruokavaliosta ja vältettävä tupakointia sekä alkoholin käyttöä. Jos elämäntapamuutokset eivät riitä, kohonnutta verenpainetta voidaan alentaa verenpainelääkkeillä. 

Verenpaineen mittaustuloksiin vaikuttavat mittarin, mansetin asettamisen ja oikean mittaustavan lisäksi mittausolosuhteet. Verenpaine vaihtelee paljon eri tilanteissa, siksi mittaustilanteessa on tärkeä noudattaa annettuja ohjeita. Mittaustilanne on myös muistettava rauhoittaa niin, ettei verenpaine nouse fyysisen rasituksen tai hermostuneisuuden takia.

Verenpaineen mittaaminen kotona on tärkeä osa verenpainetaudin hoitotasapainon seurantaa. Monet apteekkimme verenpainemittarit tunnistavat myös alkavan verenpainetaudin jo varhaisessa vaiheessa. 

Verenpainetautia sairastava saa ohjeet verenpainemittarin käyttöön hoitotaholtaan. Myös apteekkimme henkilökunta neuvoo verenpainemittarin ja mansetin valinnassa sekä mittarin käytössä ja oikeanlaisessa mittaustavassa. 

Verenpaineen nousua voi ehkäistä terveillä elintavoilla

Verenpaineella tarkoitetaan suurissa valtimoissa olevaa painetta, joka syntyy sydämen pumpatessa verta valtimoihin. Kohonnutta verenpainetta ei yleensä huomaa itse mitenkään. Se kuitenkin vahingoittaa valtimoita ja rasittaa sydäntä ja voi johtaa hoitamattomana sydämen vajaatoimintaan, sepelvaltimotautiin, sydänkohtaukseen ja aivoinfarktiin. 

Verenpaine ilmoitetaan kahdella eri luvulla. Systolinen paine eli niin sanottu yläpaine kuvaa verenpainetta sydämen supistumisvaiheessa, diastolinen paine eli niin sanottu alapaine verenpainetta sydämen lepovaiheessa. Verenpaineen mittayksikkö on mmHg eli elohopeamillimetri. 

Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHg, eli yläpaine (systolinen paine) on alle 130 mmHg ja alapaine (diastolinen paine) alle 85 mmHg. Kohonneesta verenpaineesta puhutaan, kun arvot ovat 140/90 mmHg tai enemmän.

Useimmilla ihmisillä verenpaine alkaa kohota luonnollisesti iän myötä noin 40 ikävuodesta alkaen. Ensin nousee alapaine, vanhemmalla iällä ja hiukan eri syistä yläpaine. Verenpaineen iän myötä tapahtuvaan nousuun voi vaikuttaa itse terveillä elämäntavoilla ja stressittömällä elämällä. Tärkeintä on välttää tupakointia, käyttää alkoholia vain vähän, pysytellä normaalipainoisena ja lisätä liikunnan määrää sekä vähentää suolan käyttöä ja lakritsituotteiden nauttimista. 

Verenpainetautia hoidetaan alkuun elämäntapamuutoksilla, mutta jos ne eivät auta, kohonnutta verenpainetta voidaan alentaa verenpainelääkkeillä. Noin miljoona suomalaista käyttää säännöllisesti verenpainelääkkeitä, joten kyse on yleisestä sairaudesta. 

Kohonneen verenpaineen aiheuttamien sairauksien riski kasvaa merkittävästi, jos ihmisellä on korkean verenpaineen lisäksi korkea veren kolesteroli, diabetes tai jos hän tupakoi. Tulehduskipulääkkeiden runsas käyttö sekä ehkäisypillerit ja vaihdevuosien hormonihoito voivat myös nostaa verenpainetta. 

Verenpaine kohoaa lisäksi joidenkin sairauksien, esimerkiksi munuaissairauksien, takia. Kohonnut verenpaine on kuitenkin vain harvoin, noin viidessä prosentissa tapauksista, jonkin sairauden aiheuttama. 

Matala verenpaine on tavallinen ilmiö etenkin naisilla. Matala verenpaine voi tuntua huimauksena esimerkiksi seisomaan noustessa, mutta siitä ei yleensä ole sen kummempaa haittaa. Jos matala verenpaine kuitenkin aiheuttaa jatkuvaa huimausta, on tilannetta syytä selvittää tarkemmin. Matala verenpaine on esimerkiksi harvinaisen Addisonin taudin oire. 

Voit lukea lisää sydämen toiminnasta ja verenkiertohäiriöistä täältä (Sydän ja verenkierto, Verenkierto). 

Näin mittaat verenpaineen oikein 

Verenpaineen mittaaminen kotona omalla verenpainemittarilla on tärkeä osa verenpainetaudin hoitotasapainon seurantaa. Saat apteekistamme luotettavat ja helppokäyttöiset automaattiset olkavarsiverenpainemittarit. 

Verenpainetta mitattaessa vaatteet eivät saa kiristää. Verenpaine mitataan yleensä istuen pöydän ääressä ja mittauskäsi pidetään rentona pöydällä. Olkavarren ympäri kiedottavan mansetin on oltava oikean kokoinen ja sen on asetuttava hyvin olkavarren ympärille. Saat neuvoja mansetin valintaan hoitajaltasi tai apteekkimme henkilökunnalta. 

Ennen mittauksen aloittamista odotetaan vielä hetki, jotta olo tuntuu rentoutuneelta. Mittauksen aikana ei saa tehdä mitään, ei edes lukea tai puhua. Verenpaine mitataan kaksi kertaa peräkkäin ja molemmat tulokset sekä lisäksi sydämen syke kirjataan ylös. Useimmat apteekkimme verenpainemittarit sisältävät muistin, johon voit tallettaa mittaustuloksesi. 

Koska verenpaine vaihtelee herkästi, on ennen verenpaineen mittaamista tärkeää välttää tupakointia, raskasta liikuntaa ja kofeiinipitoisia juomia. 

Nykyaikaiset verenpainemittarit tunnistavat myös epäsäännöllisen sykkeen ja osa mittareista havaitsee alkavan verenpainetaudin jo varhaisessa vaiheessa. 

Apteqin ja OMRON verenpainemittarit luotettavaan mitaukseen

Verenpainemittareissa on erilaisia ominaisuuksia. Kaikki apteekkimme valikoimaan kuuluvat verenpainemittarit ovat luotettavia ja antavat tarkat mittaustulokset. Voit kysyä neuvoa sinulle, perheellesi tai omaisellesi sopivan verenpainemittarin valinnasta apteekkimme henkilökunnalta. 

Apteq Q3 -olkavarsiverenpainemittari on laadukas ja tarkka automaattinen verenpainemittari. Se on hyvä valinta lapsiperheen verenpainemittariksi, sillä mansetti on miellyttävä, eikä olkavarteen kohdistu epämukavan voimakasta puristusta. 

Apteq Q3 ilmoittaa mittauksen yhteydessä epäsäännöllisestä sykkeestä ja mittausta mahdollisesti häirinneistä kehon liikkeistä. Se näyttää myös verenpainetaudin riskiasteen ja tallentaa 90 edellistä mittausta. Pakkauksen mukana tulevat universal-mansetti (24–40 cm), kantolaukku, vaihdettavat paristot (3xAAA), käyttöohje sekä verkkolaite.

Apteq Q5 -verenpainemittari on uudenlainen automaattinen olkavarsiverenpainemittari, joka tunnistaa rytmihäiriön (PARR-toiminto) ja erottelee eteisvärinän (AFib) sekä lisälyönnin (PC). Mittari tunnistaa alkavan verenpainetaudin ja rytmihäiriön riskin varhaisessa vaiheessa. Pakkauksen mukana tulevat universal-mansetti (koko 24–40 cm), kantolaukku, vaihdettavat paristot (4xAA), käyttöohje sekä verkkolaite. 

OMRON M2 -verenpainemittarissa on selkeä graafinen näyttö, joka kertoo, onko mittaustulos suositusarvojen mukainen. Mittarissa on 21 muistipaikkaa ja se ilmoittaa epäsäännöllisestä sykkeestä. OMRONin M2 -verenpainemittari ilmoittaa myös, jos mansetti ei ole kiinnitetty oikein tai jos mittaus ei ole onnistunut. 

OMRON M3 Comfort -verenpainemittari (uusi malli) sisältää kahden eri käyttäjän muistin. Molempiin muistipaikkoihin mahtuu 60 mittaustulosta. Mittari on suunniteltu erityisesti raskaana oleville ja henkilöille, joilla on diabetes. Mittarissa on epäsäännöllisen sykkeen tunnistin, verenpainetason ilmaisin sekä valo, joka kertoo, kun mansetti on kiinnitetty oikein. Pakkauksen mukana tulee OMRON Intelli Wrap -muotoiltu M–L-koon mansetti (22–42 cm) 

OMRON M6 Comfort -verenpainemittarissa on selkeä näyttö ja kahden käyttäjän muisti. Molempiin muistipaikkoihin mahtuu 100 mittaustulosta. Mittari ilmoittaa, kun mansetti on asetettu oikein ja kun mittaustulos on suositusarvojen sisällä. Lisäksi OMRON M6 -mittari kertoo vain onnistuneet mittaustulokset ja ilmoittaa epäsäännöllisestä sykkeestä.