Verenkierto

Verenkierron häiriöt johtavat vakaviin sairauksiin 

Verenkierron toimivuudesta huolehtiminen on tärkeää, sillä verenkierron häiriöt voivat johtaa hengenvaarallisiin sairauksiin. Verenkierron toimivuuteen voi vaikuttaa itse monin tavoin huolehtimalla terveistä elämäntavoista.

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.

Verenkierto

Verenkierto tarkoittaa veren normaalia kulkua verisuonistossa. Verenkierrosta huolehtii sydänlihas, joka pumppaa verta verisuonistoa pitkin eri puolille kehoa. 

Verenkierron toimivuudesta huolehtiminen on tärkeää, sillä verenkierron häiriöt, kuten valtimoiden ahtautuminen, voivat johtaa hengenvaarallisiin sairauksiin. Verenkierron toimivuuteen voi vaikuttaa itse monin tavoin huolehtimalla terveistä elämäntavoista: lisäämällä liikuntaa, syömällä terveellisesti ja monipuolisesti sekä välttämällä tupakointia.

Sepelvaltimot huolehtivat sydämen hapen ja ravinteiden saannista. Jos sepelvaltimot ahtautuvat ja kalkkeutuvat, sydän jää ilman happea, mistä seuraa sydänkohtaus. 

Verisuonten ahtautumiseen vaikuttavat kohonnut veren kolesteroli ja kohonnut verenpaine, huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes sekä tupakointi. 

Muun muassa huonoa ääreisverenkiertoa voi parantaa monin tavoin itse huolehtimalla terveistä elämäntavoista: lisäämällä liikuntaa, syömällä terveellisesti ja monipuolisesti sekä välttämällä tupakointia. 

Kohonnut verenpaine on yksi suurimmista verenkierron häiriöiden riskitekijöistä. Kohonnut verenpaine ei laske itsestään, vaan verenpaineen alentamiseksi on tehtävä muutoksia elämäntavoissa. Jos muutokset eivät auta, verenpainetta voidaan alentaa verenpainelääkkeillä. Verisuonitukosten riskiä voidaan vähentää Pentoxin-lääkkeellä, joka parantaa verisolujen kulkemista ahtautuneissa verisuonissa (Sydän ja verenkierto, Verenpainemittarit). 

Verisuonitukosten riskiä voidaan vähentää Pentoxin -verenkiertolääkkeellä, joka vaikuttaa verisolujen ominaisuuksiin. Pentoxinia (pentoksifylliini) käytetään lääkärin ohjeen mukaan alaraajojen tai aivojen verenkiertohäiriöihin. 

Verenkierrosta huolehtii sydänlihas, sydämestä sepelvaltimot

Verenkierto tarkoittaa veren normaalia kulkua verisuonistossa. Verenkierrosta huolehtii sydänlihas, joka pumppaa verta verisuonistoa pitkin eri puolille kehoa. Veri kuljettaa happea ja ravinteita kudoksiin. 

Verisuonia ovat valtimot, laskimot ja hiussuonet. Valtimot kuljettavat verta kehoon ja laskimot palauttavat sen takaisin sydämeen. Suurin valtimo on nimeltään aortta. Se haarautuu useiksi valtimoiksi, jotka taas haarautuvat yhä pienemmiksi valtimoiksi ja lopulta hiussuoniksi. Laskimot näkyvät ihon läpi sinisinä suonina, koska niissä kulkevan veren happipitoisuus on pieni. 

Sepelvaltimot huolehtivat sydämen hapen ja ravinteiden saannista. Jos sepelvaltimot ahtautuvat ja kalkkeutuvat, sydän jää ilman happea, mistä seuraa sydänkohtaus. 

Verenkierto jakautuu pieneen ja isoon verenkiertoon. Sydämen vasemmasta puoliskosta verta kaikkialle kehoon valtimoita pitkin kuljettava verenkierto on iso verenkierto. Pieni verenkierto kuljettaa verta sydämen oikeasta puoliskosta keuhkoihin ja keuhkolaskimoiden kautta takaisin sydämen vasempaan eteiseen. 

Verenpaineella tarkoitetaan suurissa valtimoissa olevaa painetta, joka syntyy sydämen pumpatessa verta valtimoihin. Kohonnut verenpaine on yksi suurimmista sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöistä. Kohonnut verenpaine voi johtaa hoitamattomana sydämen vajaatoimintaan, sepelvaltimotautiin, sydänkohtaukseen ja aivoinfarktiin. Voit lukea lisää sepelvaltimotaudista täältä (Sydän ja verenkierto).

Pentoxinin vaikuttava aine pentoksifylliini estää verisuonitukoksia

Pentoxin-valmiste on alaraajojen ja aivojen verenkiertohäiriöihin käytettävä lääke. Vaikka se on itsehoitovalmiste, sen käyttö aloitetaan lääkärin ohjeen mukaan. Etenkin Pentoxinin pitkäaikaisesta käytöstä tulee neuvotella lääkärin kanssa. 

Pentoxinin vaikuttava aine on pentoksifylliini. Se parantaa verisolujen kulkemista ahtautuneissa verisuonissa ja vaikuttaa verisolujen ominaisuuksiin niin, että verisuonitukosten riski vähenee. 

Pentoxinin tavallinen annostus on yksi tabletti 2–3 kertaa vuorokaudessa. Tabletti otetaan kokonaisena (ei saa pureskella eikä murskata) aterian jälkeen. 

Haittavaikutuksina voi esiintyä pahoinvointia, paineentunnetta vatsassa, ripulia, päänsärkyä, huimausta sekä punoitusta ja kuumotusta kasvojen alueella.

Pentoxinia ei tule käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.