Mustelmat ja pinnalliset laskimotukokset
Mustelma ja pinnallinen laskimotukos usein vaarattomia
Mustelmat ja pinnalliset laskimotukokset ovat useimmiten vaarattomia ja kotikonstein hoidettavia oireita. Alaraajojen pintalaskimoissa sijaitseva vaaraton laskimotulehdus lisää kuitenkin vaarallisen syvän laskimotukoksen riskiä.
Verisuonitukosten estäminen - lasten aspiriini >>>
Mustelmat ja pinnalliset laskimotukokset
Mustelmat syntyvät kolhaisusta tai iskusta, joka saa verisuonet rikkoutumaan. Mustelma ei vaadi tarkempaa tutkimusta, jos sen syy on selvillä. Mustelmaherkkyys on yksilöllistä, eivätkä kaikki huomaa mustelman syntyyn johtanutta kolhaisua. Pienet, satunnaiset mustelmat ovat harmittomia, mutta isot ilman syytä syntyneet mustelmat vaativat selvittelyä. Lieviä, pinnallisia laskimotukoksia eli laskimotulehduksia voi hoitaa kotikonstein. Pinnallisen laskimotukoksen oireita ovat kipu ihon alla olevassa laskimossa, ihoalueen punoitus sekä lievä turpoaminen ja kuumotus. Alaraajojen pintalaskimoissa sijaitseva vaaraton laskimotulehdus lisää kuitenkin vaarallisen syvän laskimotukoksen riskiä. Lievästi oireilevan raajan itsehoitona käytetään tukisukkaa ja kipua ja tulehdusta lievittävää tulehduskipulääkettä.
Pinnalliset laskimotukokset kuitenkin lisäävät syvän laskimoveritulpan riskiä. Syvät laskimotukokset voivat johtaa keuhkoveritulppaan, joten niiden tunnistaminen on tärkeää.
Mustelmat ovat lähes aina vaarattomia
Mustelmat syntyvät, kun ihonalaiset verisuonet rikkoutuvat ja ihon alle leviää verta jonkin kolhaisun tai iskun seurauksena. Mustelmaherkkyys on hyvin yksilöllistä. Joillakin ihmisillä mustelmia syntyy lähes huomaamattomista kolhaisuista. Kun mustelma on alle kolmen sentin suuruinen, siitä ei tarvitse huolestua.
Sen sijaan, jos mustelmia alkaa tulla huomaamatta paljon samalle alueelle tai jos ne ovat suuria, on hyvä selvittää syytä mustelmien synnylle. Samoin, jos mustelmien ilmestymisen yhteydessä ilmenee väsymystä, yleisvoinnin laskua tai kuumeilua, on syytä hakeutua lääkäriin.
Suurenkaan mustelman takia ei tarvitse lähteä lääkäriin, jos sen syntyyn on selkeä syy. Suurissa mustelmissa veri saattaa myös valua alaspäin alueelle, jolla vammaa ei ole ollut. Tästäkään ei tarvitse huolestua. Mustelman aiheuttaneen iskun seurauksena syntyneet muut vammat voivat sen sijaan olla syy hakeutua lääkäriin.
Ennen paranemistaan mustelma muuttuu kellertäväksi. Reilun viikon aikana elimistön niin sanotut siivoojasolut puhdistavat vuotaneen veren ja mustelma häipyy.
Mustelmia voi syntyä myös tulehduskipulääkkeiden (ibuprofeeni, ketoprofeeni, aspiriini) käytön takia. Jos mahdollista, lääkkeiden käyttö tulisi lopettaa, mikäli mustelmaherkkyys kasvaa niiden käytön aikana.
Iäkkäillä ihmisillä voi ilmestyä käsiin sinertäviä verenpurkaumia. Ne johtuvat ihon luonnollisesta haurastumisesta. Nämä mustelmat eivät ole merkki sairaudesta, eivätkä ne vaadi tarkempia tutkimuksia.
Pinnalliset laskimotukokset ovat vaarattomia
Lieviä, pinnallisia laskimotukoksia eli laskimotulehduksia voi hoitaa kotikonstein. Pinnallisen laskimotukoksen oireita ovat kipu ihon alla olevassa laskimossa, ihoalueen punoitus sekä lievä turpoaminen ja kuumotus. Laskimon ympärysalue voi olla turvonnut, kuumottava ja aristava.
Alaraajojen pintalaskimoissa sijaitseva vaaraton laskimotulehdus lisää kuitenkin syvän laskimoveritulpan riskiä. Syvät laskimotukokset voivat johtaa keuhkoveritulppaan.
Joissakin tapauksissa pinnalliseen laskimotulehdukseen liittyy samanaikaisesti syvä laskimotukos eli laskimoveritulppa. Syvät laskimoveritulpat vaativat välitöntä hoitoa, koska ne voivat aiheuttaa keuhkoveritulpan. Kuumeen nousu sekä nilkan ja säären turpoaminen pinnallisen tukoksen yhteydessä ovat merkkejä vakavammasta tilanteesta, joka vaatii välitöntä hoitoa.
Voit lukea lisää syvästä laskimotukoksesta täältä (Sydän ja verenkierto).
Pinnallista laskimotukosta hoidetaan kotikonstein
Lievästi oireilevan pinnallisen laskimotukoksen itsehoitona käytetään tukisukkaa sekä kipua ja tulehdusta lievittävää tulehduskipulääkettä. Lisäksi voi käyttää paikallisesti esimerkiksi Hirudoid Forte -voidetta. Oireilevaa raajaa pidetään mahdollisimman paljon koholla. Kipuun voi auttaa myös kylmähoito.
Saat apteekistamme myös ilman reseptiä verisuonitukosten ehkäisyyn käytettäviä lasten asetyylisalisyylihappovalmisteita. Niiden käyttö vaatii kuitenkin aina lääkärin ohjeistusta.
Raajojen verenkiertohäiriöihin auttaa liikunnan lisääminen, tupakoinnin lopettaminen ja terveellinen ruokavalio. Perussairaudet kuten diabetes ja kohonnut verenpaine ja kohonnut kolesteroli lisäävät verenkiertohäiriöiden riskiä, joten niiden hoitotasapainosta on tärkeä huolehtia.
Hirudoid Forte hoitaa pinnallisia laskimotukoksia
Hirudoid Forte -emulsiovoidetta ja Hirudoid Forte -geeliä käytetään pinnallisten laskimotukosten eli laskimotulehduksen, ihonalaisten verenpurkaumien eli mustelmien ja ruhjevammojen hoitoon.
Hirudoid Forten vaikuttava aine on mukopolysakkaridi. Se ehkäisee pinnallisten verisuonitukosten muodostumista ja myös nopeuttaa jo syntyneiden tukosten liukenemista. Lisäksi se hillitsee tulehdusta ja vähentää turvotusta parantamalla paikallista verenkiertoa.
Hoidettavalle alueelle hierotaan kevyesti kerran tai useita kertoja päivässä 3–5 cm emulsiovoidetta. Tarvittaessa, usein etenkin hoidon alussa, voidetta voidaan käyttää enemmän. Jos ihoalue on erityisen kivulias, alue voidaan peittää voiteen levittämisen jälkeen harsotaitoksella.
Hirudoid Fortea voi käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.
Tukisukat ehkäisevät alaraajojen veritulppia
Apteekissamme on myytävänä sekä tukisukkia että tukisukkahousuja. Ne tukevat jalkojen verenkiertoa, alentavat laskimopainetta ja vähentävät laskimotukosten riskiä sekä jalkojen turvotusta.
Tukisukkia käytetään sekä hoitamaan alaraajojen veritulppia että ennaltaehkäisemään niiden syntyä esimerkiksi lentokoneessa, jossa on istuttava pitkiä aikoja, eikä jalkoja pääse liikuttelemaan. Ne ehkäisevät myös suonikohjujen syntymistä.
Voit lukea lisää tukisukista täältä (Sydän ja verenkierto, Tukisukat).