Syylä, känsä ja liikavarvas - poisto ja hoito

Syylät ja känsät on tärkeä erottaa toisistaan

Syylät ja känsät on tärkeä erottaa toisistaan, jotta ne voidaan hoitaa oikealla tavalla. Syylä on viruksen aiheuttamia (papilloomavirusten) hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka paranevat usein itsestään. Viruksen tarttumista voi ehkäistä hoitamalla ihoa hyvin, sillä virus tarttuu herkimmin kuivaan ja rikkonaiseen ihoon. Jos syylä on kivulias, sitä voi hoitaa syylänpoistoaineilla (SyylEnd, Wartner Pen) ja tarvittaessa jäädytyshoidolla lääkärissä. Känsät eli liikavarpaat syntyvät, kun iho suojautuu hankausta tai painetta vastaan. Niitä on useimmiten päkiöissä. Känsiä voi hoitaa liikavarvaslaastareilla (Hansaplast), jotka sisältävät salisyylihappoa.

View as Ruudukko Luettelo

14 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

14 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Syylä vai känsä

Syylät ja känsät voi helposti sekoittaa toisiinsa niiden ulkonäön perusteella. Syylät ovat tavallisesti hiukan karheampia, känsät sileämpiä. Syylissä on huokoinen rakenne ja pieniä pisteitä, kun taas känsä on tasavärinen ja vain sen keskellä voi näkyä tumma piste. 

Syylien ja känsien erottaminen toisistaan on tärkeää, sillä kyseessä on eri syistä johtuvat ihomuutokset. Syylät ovat papilloomavirusten aiheuttamia hyvänlaatuisia kasvaimia, känsät taas johtuvat ihoon kohdistuvasta hankauksesta ja paineesta. 

Känsä muodostuu eli liikavarvas, kun iho suojautuu hankausta tai painetta vastaan. Paine voi johtua esimerkiksi jalkaterän tai varpaiden asentovirheestä tai huonosti istuvista kengistä. Tavallisimmin känsiä on päkiässä, varpaassa tai varvasvälissä. 

Känsä hoidetaan salisyylihappoa sisältävällä känsälaastarilla. Saat apteekistamme Hansaplastin Liikavarvaslaastarin, jossa on salisyylihappoa. Känsien syntyä voi ennaltaehkäistä hyvällä rasvauksella ja hyvin istuvilla kengillä tai tukipohjallisilla. 

Syyliä aiheuttavat papilloomavirukset tarttuvat kosketuksesta. Eli syylät tarttuvat. Virusta on melkein mahdoton välttää esimerkiksi uimahalleissa. Se tarttuu kuitenkin heikommin hyvin hoidettuun ihoon, joten ehjä, rasvattu iho voi ennaltaehkäistä papilloomaviruksen tarttumista ja syylien syntyä. 

Känsää hoidetaan salisyylihappoa sisältävällä laastarilla

Känsä eli liikavarvas syntyy, kun iho suojautuu hankausta tai painetta vastaan esimerkiksi huonosti istuvien kenkien takia. Tavallisimmin känsiä on päkiässä, varpaassa tai varvasvälissä. 

Känsä on usein ihonvärinen, sileä kovettuma, jonka keskellä on pieni tumma piste, känsän sydän, jonka ympärillä on sisäkkäisiä renkaita.  Känsien poisto / känsien hoito vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa.

Känsä tuntuu usein alkuun vain paksuuntuneelta iholta, mutta se alkaa kasvaa vähitellen sisäänpäin ja aiheuttaa kipua. Tästä seuraa usein kivun välttely kävellessä, mikä taas johtaa uusien känsien syntyyn, kun jalkapohjiin kohdistuva kuormitus muuttuu. 

Känsät hoidetaan salisyylihappoa sisältävällä känsälaastarilla. Saat apteekistamme Hansaplast Liikavarvaslaastarin, jossa on känsää pehmentävää salisyylihappoa. Liikavarvaslaastari myös lievittää paineesta ja hankauksesta johtuvaa kipua ja auttaa känsän poistossa. 

Mills Fleece Ihonsuojalevy suojaa känsää lisärasitukselta. Se estää ihon hiertymisen liikkuessa. Liimapinnan ansiosta Fleece ihonsuoja pysyy hyvin paikoillaan myös kovassa rasituksessa. Ihonsuoja sopii erityisesti päkiänalueen suojaamiseen ja hiertymien ehkäisyyn. Suojan voi myös kastella ja se sopii herkkäihoisille, mutta sitä ei saa käyttää rikkoutuneelle iholle. 

Känsien syntyä voi ennaltaehkäistä hyvällä rasvauksella ja hyvin istuvilla kengillä tai tukipohjallisilla. 

CCS Cracked Heel -kantapäävoide sisältää 25 % karbamidia, joka pehmentää ja kosteuttaa kovettunutta ihoa. Voidetta levitetään pestyihin ja kuivattuihin jalkoihin kaksi kertaa päivässä. 

Cracked Heel on tarkoitettu kovettumien kuuriluontoiseen hoitoon enintään kahden viikon ajan kerrallaan. Tehohoidon jälkeen jalkojen rasvausta jatketaan perusvoiteella. Voide sopii myös diabetesta sairastavan jalkojen hoitoon, kunhan iho ei ole rikkoontunut. 

Voit lukea lisää jalkojen kovettumien hoidosta täältä (Jalkojen ja käsien hoito). 

Oireilevia ja kivuliaita syyliä voidaan hoitaa 

Syylät ovat papilloomavirusten aiheuttamia vaarattomia ihomuutoksia. Virus tarttuu kosketuksessa esimerkiksi uimahallissa. Helpoiten se tarttuu kuivaan tai rikkoutuneeseen ihoon, minkä vuoksi ihon hyvinvoinnista on tärkeä huolehtia.

Syylä on alkuun ihonvärinen. Se muuttuu kasvaessaan karheaksi ja siihen syntyy mustia pisteitä. Syyliä tulee yleensä jalkoihin ja käsiin, joskus muuallekin ihoalueille. 

Syylät ovat yleisimpiä lapsilla ja nuorilla, ja ne myös paranevat helpommin lapsuudessa kuin aikuisiällä. Jos syylä ei oireile mitenkään, sitä ei tarvitse hoitaa, sillä syylät häipyvät ajan kanssa itsestään. 

Jos syylä on kipeä tai sitä haluaa hoitaa esteettisistä syistä, hoito onnistuu yleensä kotikonstein syylien hoitoon tarkoitetuilla itsehoitovalmisteilla. Paras teho on salisyylihappoa sisältävillä syylänhoitotuotteilla. 

Löydät syylän poistoon apteekistamme myös trikloorietikkahappoa sisältävän Wartner Pen -syylänhoitokynän. Sitä voi käyttää aikuisten ja yli neljävuotiaiden lasten syylien poistoon käsistä ja jaloista. Syyläkynän teho perustuu trikloorietikkahappoon. Syylät käsitellään kerran viikossa korkeintaan kuuden viikon ajan. Useimmiten syylät häipyvät 2–4 viikon kuluessa. 

SyylEnd Original -liuoksen vaikuttava aine on muurahaishappo. Liuosta levitetään syylään pumpulipuikolla kevyesti painamalla. Käsittely toistetaan kerran viikossa, kunnes syylä on kadonnut. SyylEnd sopii aikuisten ja yli neljävuotiaiden lasten syylien hoitoon. Alle neljävuotiaiden lasten ihomuutokset on hyvä tarkastuttaa lääkärillä ennen SyylEndin käyttöä. 

Myös valmisteet syylän jäädytykseen  sopivat syylien poistoon.

Syylä jalkapohjassa on usein kivulias ja haittaa liikkumista. Tällöin on syytä käydä lääkärissä. Syyliä on mahdollista hoitaa esimerkiksi nestetyppijäädytyksellä.