Suuvedet ja raikastimet

Suuvedet ja raikastimet

Suuvedet ja raikastimet poistavat pahanhajuista hengitystä

Suuvedet ja raikastimet (SB12 suuvesi, Listerine suuvesi) vähentävät pahanhajuista hengitystä. Antimikrobiset eli mikrobeja tappavat suuvedet edistävät suun terveyttä muun muassa vähentämällä plakin määrää. Ne siis vaikuttavat hengityksen raikastamisen lisäksi pahanhajuisen hengityksen syihin.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 22

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 22

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Suuvedet ja raikastimet

Suuvedet käyttö ja raikastimet vähentävät pahanhajuista hengitystä. Hengityksen paha haju johtuu yleensä huonosta suuhygieniasta tai suun kuivumisesta, jolloin syljeneritys on vähentynyt. Antimikrobiset eli mikrobeja tappavat suuvedet edistävät suun terveyttä muun muassa vähentämällä plakin määrää. Ne vaikuttavat pahanhajuisen hengityksen syihin eivätkä pelkästään raikasta hengitystä. Kevyitä, alkoholittomia suuvesiä (Listerine suuvesi, SB12 suuvesi) voi käyttää tarvittaessa päivittäin. Klooriheksidiinisuuvettä käytetään aina vain hammaslääkärin määräyksestä lyhytaikaisena kuurina. Myös eteerisiä öljyjä sisältävät suuvedet (Carmolis, Yotuel) vähentävät bakteerin kasvua suussa ja estävät pahanhajuista hengitystä.

Kevyitä, alkoholittomia suuvesiä voi käyttää tarvittaessa päivittäin. Antimikrobiset suuvedet auttavat etenkin kuivasuisen suuhygieniassa, kun syljeneritys on vähentynyt. 

Suuvesien ja raikastimien käytöstä on hyvä keskustella hammaslääkärin tai apteekkimme farmaseutin kanssa. 

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on yleinen, jopa joka toisen ihmisen harmina oleva vaiva. Yleisin syy pahanhajuiselle hengitykselle on huono suuhygienia, joka on johtanut hampaiden reikiintymiseen, ientulehdukseen tai parodontiittiin eli hampaan kiinnityskudostulehdukseen. 

Nämä suun terveyden ongelmat eivät aina johdu huonosta suuhygieniasta, vaan taustalla voi olla syljenerityksen väheneminen eli suun kuivuminen. Syljellä on tulehduksia estävä ja suuta puhdistava vaikutus. Kun syljeneritys on vähentynyt, myös kariesbakteerien määrä suussa lisääntyy.

Suuvedet voivat lisätä syljeneritystä ja vähentää myös sen avulla kuivasuisen suun tulehduksia ja karieksen määrää. Samalla myös pahanhajuinen hengitys vähenee.

Toisin kuin usein ajatellaan pahanhajuisen hengityksen syynä ei ole vatsan toiminta. Hengityksen paha haju voi kyllä johtua ruoka- tai nautintoaineista (valkosipuli, tupakka, alkoholi), mutta yleensä syynä pahaan hajuun on jokin suun terveyden pulma, kuten suun tulehdus.

Pahanhajuinen hengitys voi johtua myös nielurisoihin kertyvistä niin sanotuista propuista, jotka kulkeutuvat takaisin suuhun. Lapsilla pahanhajuinen hengitys voi johtua lisäksi suurentuneesta kitarisasta. Jos kotihoito ei auta ja pahanhajuinen hengitys vaivaa, on hyvä käydä hammaslääkärissä tarkastuttamassa suun terveys.

Suuvedet sekä hoitavat suuta että raikastavat hengitystä

Suuvedet hoitavat suuta ja lisäksi raikastavat hengitystä. Kuivasuisen on huolehdittava suun kostutuksesta ja riittävästä syljenerityksestä. Tässä auttavat kovan ruoan pureskelu, ksylitolipurukumi ja apteekkimme syljenkorvikkeet, imeskelytabletit sekä kostuttavat suuvedet. 

Suun kuivuminen on luonnollinen iän myötä tuleva vaiva. Se voi johtua myös säännöllisessä käytössä olevien lääkkeiden sivuvaikutuksista, mutta lääkkeitä ei tule jättää pois vähentyneen syljenerityksen vuoksi ilman lääkärin ohjeistusta. Voit lukea lisää kuivan suun syistä ja sen hoidosta täältä (LINKKI Suu ja hampaat, Kuiva suu).

SB12-suuvesien tuotevalikoimasta löydät sopivan suuveden tai raikastimen omaan tarpeeseesi. Osa SB12-suuvesistä sisältää fluorin lisäksi sinkkiasetaattia ja klooriheksidiiniä. SB12-suuvettä on saatavilla sekä alkoholillisena että alkoholittomana. Alkoholittomat suuvedet sopivat myös raskaana oleville ja imettäville. 

SB12-suusuihkeet eli raikastimet ehkäisevät pahanhajuista hengitystä nopeasti ja raikastavat hengitystä. Suuvesillä on lisäksi pitkäkestoisempia suun terveyttä parantavia vaikutuksia. Raikastamisen lisäksi ne esimerkiksi vähentävät bakteerien määrää ja ehkäisevät plakin muodostumista ja hampaiden reikiintymistä. 

Listerine Total Care Zero -suuvesi (500 ml) on alkoholiton ja se sopii myös 6–12-vuotiaille lapsille. Suuvesiä on kuitenkin hyvä käyttää vain hammaslääkärin ohjeistuksen mukaan. 

Listerine-suuvesi suojaa hampaita ja pitää suun puhtaana: se vähentää bakteerien määrää, suojaa ikeniä ja ehkäisee plakin ja hammaskiven muodostamista sekä hampaiden reikiintymistä. 

Listerine vaikuttaa pahanhajuiseen hengitykseen sekä parantamalla suun terveyttä pitkäkestoisesti että raikastamalla hengitystä. Hampaiden pesun jälkeen purskutellaan 20 ml liuosta noin 30 sekunnin ajan. Lasten annostusohje on 10 ml. 

Eteerisiä öljyjä (eukalyptoli, mentoli) sisältävät suuvedet vähentävät bakteerin kasvua suussa. Myös näitä suuvesiä voi kokeilla pahanhajuisen hengityksen kotihoidossa. 

Carmolis-yrttisuihke on suun raikastukseen tarkoitettu suusuihke. Se sisältää eteeristen öljyjen seoksen, jossa on laventelia, kanelia, neilikkaa, sitruunamelissaa, muskottia, salviaa, sitruunaruohoa, anista, sitruunaa ja timjamia. Lisäksi siinä on piparmintusta uutettua mentolia.

Carmolis-yrttisuihketta suihkutetaan annostusohjeen mukaan suuhun 1–3 suihkausta korkeintaan viisi kertaa vuorokaudessa.  

Yotuel Breath -suusuihke sisältää ekstraneitsytoliiviöljyä ja eteerisiä öljyjä. Siinä on myös ksylitolia, joka auttaa ehkäisemään hampaiden reikiintymistä. Yotuel-suusuihketta käytetään tarvittaessa. 

Klooriheksidiinisuuvettä käytetään aina vain hammaslääkärin määräyksestä. Hoitokuurin aikana hampaat puhdistetaan ilman hammastahnaa. Klooriheksidiinin tiedetään olevan haitallista hampaille, jos suun terveyden ongelmat johtuvat kariesbakteerista.