Hevoset

Hevoset - hoito, valmisteet ja lääkitys

Hevosen hoidon minimivaatimukset on määrätty eläinsuojelulaissa. Hevonen tulee ruokkia vähintään kolme kertaa päivässä, hevosella on oltava aina juomavettä tarjolla ja sen on päästävä ulkoilemaan päivittäin. Hoitoon kuuluvat lisäksi päivittäin turkin harjaaminen, kavioiden puhdistaminen ja yleisen terveydentilan seuraaminen. Myös kavioiden vuolemisesta, loishäädöstä, hampaiden harjauksesta ja mahdollisista rokotuksista on huolehdittava säännöllisesti. Lisäksi hevonen pestään, jos se on likainen tai hikinen. Useimmat hevoset kengitetään kuuden viikon välein. Hevosen omistajan velvollisuus on huolehtia hevosestaan ja sen terveydestä. Verkkoapteekistamme saat tarvittavat hevosen itsehoitolääkkeet sekä vitamiinit ja ravintolisät.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 22

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 22

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Hevosen iho ja turkki

Lauman yksittäisen hevosen ihon kutina on usein merkki allergiasta tai atooppisesta ihosta. Hevonen voi allergisoitua siitepölyille, homeelle tai muiden eläinten pölylle. Ruoka-aineallergiat ovat hevosilla harvinaisia. 

Jos kaikilla tallin hevosilla on oireita, on syynä yleensä jokin ulkoloinen, esimerkiksi väive.

Hevosen haavojen hoito: 

Hevosen tuore haava puhdistetaan lämpimällä vedellä tai fysiologisella keittosuolaliuoksella. Tarvittaessa karvoja voi leikata pois haava-alueelta. 

Pieniin haavoihin ja ärtyneelle iholle voi laittaa apteekistamme saatavaa Anides-haavasuihketta, joka suojaa hevosen ihoa ja rauhoittaa oireilua. 

Hevonen on vietävä lääkäriin, jos 

- haava on syvä 

- verenvuotoa ei saa muutamissa minuuteissa tyrehtymään

- hevoselle nousee kuumetta 

- hevosen jäykkäkouristusrokote ei ole voimassa. 

Tarvittaessa eläinlääkäri voi määrätä kipulääkettä hevoselle. Hevosen lääkitseminen on eläinlääkärin tehtävä.

Hevosen korvat, silmät ja nenäontelo

Hevosen korvien hoito

Hevosen korvalehdille ilmestyvät vaaleat, hilseilevät läikät ovat yleisiä yli 2-vuotiailla hevosilla. Oireilu on papilloomaviruksen aiheuttamaa. Useimmiten nämä laikut, eli plakit, eivät ärsytä hevosta, mutta jotkut hevoset saattavat aristaa korviaan. Jos laikuista on hevoselle vaivaa, itsehoitona voi kokeilla käyttää hevoselle esimerkiksi A-vitamiinivoidetta, syylävoidetta tai kortisonia

Kesäaikaan hevosella voi pitää korvahuppuja estämään hyönteisten aiheuttamia korvalehtien tulehduksia. Tulehtunutta korvalehteä hoidetaan laimennetulla jodiliuoksella. 

Hevosen silmien hoito

Hevosen silmä on arka ja hevonen voi saada herkästi pieniä haavoja silmän pintaan. Silmään kohdistunut isku, esimerkiksi osuma heinänkorresta, voi aiheuttaa hevosella silmätulehduksen. Pahimmillaan hoitamaton sarveiskalvon haava voi johtaa silmän poistoon. Epäiltäessä silmätulehdusta, hevonen tarvitsee eläinlääkärin hoitoa. 

Myös silmän samentuma voi aiheuttaa hevoselle silmätulehduksen. Samentuman syy on tärkeää selvittää, koska se voi olla autoimmuunisairauden oire. 

Hevosilla on silmissä myös allergiaoireita, jotka vaativat asianmukaista hoitoa.

Hevosen nenän hoito

Hevosen poskiontelotulehdus oireilee ensisijaisesti sierainvuotona. Myös silmä voi vuotaa ja silmän alla voi olla turvotusta ja hevoselle voi nousta kuume. Poskiontelotulehdus hoidetaan antibiootilla, eli se vaatii aina eläinlääkärin hoitoa.

Punkit ja muut ulkoloiset hevosella

Erilaiset punkit ovat tavallisia hevosen ulkoloisia. 

Hevosen punkkien karkottamiseen ja häätöön on olemassa erilaisia itsehoitovalmisteita. 

Punkki irrotetaan hevosen iholta punkkipihdeillä tai punkkiraudalla ja mahdollisesti ärtynyt ihoalue hoidetaan. Punkinpoistosettiin sisältyy jäähdyttävä suihke, joka lamaa punkkia ja vähentää sen syljeneritystä. Tämä madaltaa ihmisen riskiä saada poistettavasta punkista borreliabakteereita. Jos hevosen ihon punkinpuremakohta oireilee, ihoa voidaan hoitaa verkkoapteekkimme haavasuihkeella (Cothivet tai AniDes).

Yleinen pelkästään hevoselle oireita aiheuttava ulkoloinen on väive. Se syö ravinnokseen hevosen hilsettä ja aiheuttaa hevoselle kutinaa ja karvapeitteen huonokuntoisuutta. Kun diagnoosi on selvillä, kaikki hevoset hoidetaan ulkoisesti deltametriinillä. Sen jälkeen hevoset pestään pesuaineella ja tarvittaessa huonoksi mennyt karva leikataan pois. Väive ei tartu ihmiseen. Jos myös ihmisten iho oireilee kutinalla, on yleensä kyse punkeista, esimerkiksi kanapunkista. 

Hevosen madotus

Hevosen madotus eli sisäloishäätö tehdään aikuisille hevosille vain tarvittaessa. Hevosilta otetaan säännöllisesti lantanäyte, josta päätellään madotuksen tarve. Jos näytteessä ei ole loisia, häätöä ei tehdä. Kaikille hevosille annetaan kuitenkin lääke heisimatojen häätöön syksyisin. Varsat madotetaan vuoden ikään asti. 

Ruoat, vitamiinit ja lisäravinteet

Laiduntava hevonen tarvitsee vain vähän lisäravintoa tai vitamiinien täydennystä. Lisäravinnon ja vitamiinilisien tarve on kuitenkin riippuvainen laidunnurmen kunnosta. Laiduntavan hevosen riittävästä suolan saannista on huolehdittava, koska laidunruohossa on vain vähän natriumia. 

Hevosen lisäravinteista on huolehdittava erityisesti sisäruokintakaudella. Hevoset tarvitsevat perusravintoonsa etenkin A- ja D- ja E-vitamiinien lisäystä. C-vitamiinilisää (C-rakeet vet) tarvitsevat hevoset, joilla on pitkäaikaisia stressi- tai sairaustiloja. H-vitamiinilisää voidaan antaa karvapeitteen kunnon parantamiseen. Vitamiinitäydennys annetaan hevosille kivennäis- ja täydennysrehuilla.  

Saat apteekistamme myös Nutrisal Plus -jauhetta, joka auttaa nestehukasta kärsivän hevosen neste- ja suolatasapainon ylläpitämisessä.