Nikotiinilaastarit

Nikotiinilaastari erittää nikotiinia tasaisesti päivän ajan - Nicorette, Nicotinell

Nikotiinilaastaria käytetään tupakoinnin lopettamisen tukena. Laastarista erittyy nikotiinia tasaisesti koko sen käytön ajan. Yleensä laastaria käytetään päivisin, mutta valittavana on myös koko vuorokauden ajan vaikuttava laastari. Nikotiini voi aiheuttaa univaikeuksia, minkä vuoksi laastari yleensä poistetaan yöksi. Yöaikainen käyttö on perusteltua, jos nikotiiniriippuvuus on voimakas ja henkilö on tupakoinut myös öisin. Nikotiinikorvaushoitotuotteita käytetään tupakoinnin lopettamiseen ohjeistuksen mukaan. Korvaushoidossa elimistöön erittyy vähemmän terveydelle haitallisia aineita kuin tupakkatuotteita käytettäessä, mutta myös nikotiini on elimistölle myrkyllinen aine.

View as Ruudukko Luettelo

9 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

9 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

 

 

Nikotiinilaastarit

Nikotiinilaastaria käytetään tupakoinnin lopettamiseen. Laastarista erittyy nikotiinia tasaisesti koko käytön ajan. Yleensä laastaria käytetään päivisin, mutta valittavana on myös koko vuorokauden ajan vaikuttava laastari.

Joillakin nikotiinilaastari aiheuttaa univaikeuksia, minkä vuoksi laastari yleensä poistetaan illalla. Laastarin yöaikainen käyttö on perusteltua, jos nikotiiniriippuvuus on voimakas ja henkilö on tupakoinut myös öisin tai nopeasti aamulla heti herättyään.

Nikotiinikorvaushoitotuotteita ei tule käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Jos korvaushoito on välttämätöntä, imettävä äiti voi käyttää lyhytkestoisia nikotiinikorvaustuotteita imetysten välissä.

Voit lukea lisää lyhytkestoisista korvaushoitotuotteista, esimerkiksi nikotiinipurukumeista, täältä (Tupakoinnin lopettaminen, Nikotiinipurukumit) sekä imeskelytableteista resoribleteista, inhalaattoreista ja suusumutteista täältä (Imeskelytabletit, resoribletit, inhalaattorit, sumutteet).

Mikäli nikotiinilaastarin teho ei ole riittävä, rinnalla voi käyttää myös apteekkimme lyhytvaikutteisia korvaushoitotuotteita. On kuitenkin tärkeää varmistaa apteekkimme henkilökunnalta tai lääkäriltä, ettei yhteiskäytöstä erity kerralla elimistöön vaarallista määrää nikotiinia. 

Milloin on hyvä keskustella lääkärin kanssa?

Nikotiini on erityisen vaarallinen aine sydän- ja verisuonitauteja sairastaville henkilöille. Nikotiini nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta ja aiheuttaa pintaverisuonien ja sepelvaltimoiden supistumista.

Tupakoinnin lopettaminen on terveyden kannalta aina ensisijaista, minkä vuoksi nikotiinikorvaushoitotuotteita on suositeltavaa käyttää. Jos sinulla on sydänsairaus, keskustele nikotiinilaastarin käytöstä kuitenkin ensin lääkärisi kanssa.

Tupakoinnin lopettamiseen on saatavilla nykyisin myös lääkkeitä lääkärin määräämänä.

Tupakoinnin vierotukseen käytettäviä reseptilääkkeitä ovat varenikliini ja bupropioni. Varenikliini kiinnittyy aivoissa samaan paikkaan kuin nikotiini, minkä vuoksi tupakan vaikutus ei tunnu aivoissa samalta kuin ilman lääkkeen käyttöä. Bupropioni on alun perin masennuslääke, jonka teho tupakoinnin lopettamiseen liittyy lääkeaineen dopamiinituotannon vaikutuksiin.

Näin kiinnität laastarin oikein

Nikotiinilaastari kiinnitetään puhtaalle ja mahdollisimman karvattomalle iholle rintakehän, selän, käsivarsien tai lantion alueelle. On hyvä valita paikka, jossa laastariin ei kohdistu usein voimakasta liikettä.

Nikotiinilaastarin haittavaikutuksena on ihon ärtyminen, minkä vuoksi laastarin kiinnityskohtaa tulee vaihdella päivittäin.

Laastarin kiinnityskohta on hyvä puhdistaa huolellisesti esimerkiksi desinfiointiaineella ennen laastarin kiinnittämistä, jotta laastari pysyy hyvin paikoillaan koko päivän ajan.

Nicorette-laastarit päiväaikaiseen käyttöön

Nicorette-laastareita käytetään päivän ajan ja ne poistetaan yöksi. Niiden vaikutusteho kestää 16 tuntia.

Nicorette-laastarin valintaan vaikuttaa päivän aikana kuluneiden savukkeiden määrä. Vahvimman (25 mg) laastarin käyttö on tarpeen vieroitushoidon alussa, jos tupakoi yli 20 savuketta päivässä. Niille, joilla tupakointi on vähäisempää, suositellaan hoidon alkuun 15 mg:n vahvuista laastaria.

Laastareiden vahvuutta pienennetään hoidon edetessä. Miedointa 10 mg:n laastaria suositellaan käytettäväksi useiden viikkojen ajan, jotta riippuvuudesta pääsee eroon kunnolla.  

Nicotinell-laastarit koko vuorokaudeksi

Nicotinell-laastareiden teho kestää koko vuorokauden, eli 24 tuntia. Laastarin voi silti tarvittaessa poistaa illalla, jos nikotiini aiheuttaa univaikeuksia.

Nicotinellin vahvuudet ovat 7 mg, 14 mg, 21 mg. Paljon tupakoivan hoito aloitetaan vahvimmalla laastarilla. Kun tupakoinnin lopettaminen on onnistunut, hoitoa jatketaan vielä miedoimmalla laastarilla muutaman viikon ajan.

Nicotinell-laastareita ei tule käyttää yhtäjaksoisesti yli kolmea kuukautta.

Korvaushoidon haittavaikutuksia vai vieroitusoireita?

Nikotiinilaastarin tavallisin haittavaikutus on laastarin kiinnityskohdan ihoalueen punoitus ja kutina. Nämä haittavaikutukset helpottavat yleensä laastarin käytön myötä, mutta laastari on silti hyvä kiinnittää vaihdellen eri kohtiin.

Muita yleisiä haittavaikutuksia ovat huimaus, päänsärky, vatsa- tai suolisto-oireet, pahoinvointi ja oksentelu.

Nicotinell-laastarin haittavaikutuksia ovat lisäksi nivel- tai lihassäryt, influenssan kaltaiset oireet sekä unihäiriöt ja vilkkaat unet, levottomuus, ärtyisyys, alakuloisuus sekä lisääntynyt hikoilu.

Osa haittavaikutuksiksi luetuista oireista voi kuitenkin johtua myös nikotiiniriippuvuuden vieroitusoireista.

Mitkään edellä mainituista oireista eivät estä nikotiinilaastarin käytön jatkamista, jos oireet eivät haittaa tavallista arkea ja elämää. Kiusallisista ja häiritsevistä oireista on hyvä keskustella lääkärin kanssa, ja pohtia, onko kyse vieroituksen aiheuttamista oireista vai korvaushoidon haittavaikutuksista.