Sinkki ja muut vastustuskykyä vahvistavat valmisteet

Parantaako sinkki vastustuskykyä flunssaa vastaan?

Vastustuskyvyn tehtävä on suojata ihmisen elimistöä mikrobeja vastaan. Joihinkin sairauksiin ja sairauksien hoitoihin liittyy vastustuskyvyn heikkeneminen eli niin sanottu immuunipuutos. Perusterveen ihmisen vastustuskyky pysyy yllä monipuolisella ruokavaliolla. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 20

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 20

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Vielä 1900-luvun alussa erilaiset infektiot olivat merkittävin ihmisten kuolinsyy kaikkialla maailmassa. Ennen kuin antibiootin käyttö yleistyi 1940-luvulla, elimistön vastustuskykyä yritettiin kohentaa esimerkiksi ravinto- ja kylvetyshoidoilla, joita annettiin parantoloissa ja kylpylöissä. Elimistön karaisemisen uskottiin vahvistavan vastustuskykyä. 

Näiden hoitojen tehosta ei ole pystytty saamaan riittävää tutkimusnäyttöä. Osa ihmisistä kuitenkin kokee pysyvänsä terveenä esimerkiksi avantouintiharrastuksen myötä. Vaikka tutkimukset eivät yksiselitteisesti osoita avantouinnin terveysvaikutuksia, ihmisen oma kokemus on tärkeä. 

Myös ravinnon vaikutusta ja esimerkiksi C- ja D-vitamiinien sekä sinkin tehoa on tutkittu paljon. Tutkimusten perusteella voidaan todeta, että monipuolinen ravinto riittää takaamaan perusterveen ihmisen vastustuskyvyn. Ainoastaan sinkin on osoitettu jossakin määrin lyhentävän flunssaoireiden kestoa.

Itsehoitolääkkeiden teho tai tehoamattomuus ei kuitenkaan ole yksiselitteinen asia. Tutkimukset, joita flunssaan tarkoitettujen itsehoitolääkkeiden tehosta on tehty, ovat suurelta osin huonosti tehtyjä ja tuloksissa on paljon ristiriitaisuuksia. Myös sen vuoksi, että nuhakuume paranee yleensä itsestään muutamassa päivässä, on vaikea sanoa, minkä verran itsehoitovalmisteet todella vaikuttavat. 

Itsehoitolääkkeillä voi siis yrittää lyhentää flunssan oireiden kestoa, kunhan noudattaa annostusohjeita ja huomioi mahdolliset haitat. Erityisen tärkeää on varmistaa, ettei valmiste aiheuta allergiaa. Esimerkiksi echinacea eli punahattu-uute (Vogelin Echinaforce-valmiste) aiheuttaa allergiaoireita mykerökukka-allergisille (pujoallergia).

Lisäksi jotkin muoti-ilmiöt voivat olla vaarallisia. Esimerkiksi hopeaveden purskuttelu on aiheuttanut vakavia myrkytystiloja. Myös liiallinen veden juominen voi olla vaarallista, koska sen seurauksena elimistön nestetasapaino voi häiriintyä. 

Sinkki saattaa oikein käytettynä lyhentää flunssan kestoa

Sinkin voidaan tutkitusti sanoa lyhentävän nuhakuumeen, vilustumisen tai influenssan kaltaisten oireiden kestoa aikuisella. Nuhakuumeen kestosta voi saada leikattua pois noin kolmanneksen, kun käyttää sinkkitabletteja 75 mg:aa päivässä. Määrä vastaa noin kuutta sinkki-imeskelytablettia vuorokaudessa.

Sinkin riittävä ja oikea annostus on olennainen asia oireiden hoidossa, eikä hoitoteho parane annostusta suurentamalla. Jos oireet eivät lievene viikon aikana tai jos oireet alkavat pahentua, on otettava yhteyttä lääkäriin. Korona-aikana on lisäksi noudatettava yleisiä ohjeistuksia koronatestissä käymisestä ja eristyksissä pysymisestä.

Lasten kohdalla sinkin käytöstä ei ole riittävää tutkimustietoa, eikä sinkkiä tule käyttää lapsilla. Sen sijaan raskauden ja imetyksen aikana sinkki on yleensä turvallinen valmiste. Raskaana olevan on kuitenkin hyvä tarkastaa lääkäriltä sinkin käytön sopivuus omalla kohdalla. 

Sinkin sivuvaikutuksena voi tulla pahoinvointia. Se on kuitenkin yleensä vaaraton ilmiö.

Verkkoapteekit.fi:stä saat sekä sinkkitabletteja että sinkkisuihketta eri makuisina valmisteina. Kaikki apteekkimme sinkkituotteet on tarkoitettu aikuisille ja yli 12-vuotiaille. 

Apteekki Fluacute Zink on sinkki suihke, jota käytetään neljä suihkausta joka toinen tunti. Neljä suihkausta sisältää yhteensä 9,4 mg:aa sinkkiä.

Apteq Fluzinc ja Posivil Fluzink -imeskelytabletteja saa eri makuisina. Molemmat tabletit sisältävät noin 10 mg:aa sinkkiä ja tabletteja otetaan noin kahden tunnin välein, yhteensä 8–10 kertaa päivässä. 

Muita itsehoitotuotteita lisäämään vastustuskykyä 

Apteekistamme löydät myös muut flunssan eli nuhakuumeen oireiden keston lyhentämiseksi kehitetyt valmisteet. Näiden tuotteiden käyttöä suositellaan yleisesti vain aikuisille. 

Voit kokeilla apteekkimme vastustuskykyä parantavia itsehoitolääkkeitä joko ennaltaehkäisevästi tai hoitoa täydentävästi. Jos valmistetta käyttää hoidon tukena, käyttö on hyvä aloittaa heti havaittuaan ensimmäiset oireet. Oireita voivat olla esimerkiksi kurkkukipu, kirvelevä tai vuotava nenä tai silmien kutina. 

Valmisteiden käyttöä suositellaan jatkettavan, kunnes oireet ovat hävinneet. Useimmat valmisteet sopivat pitkäaikaiseen käyttöön. Jos flunssan oireet eivät väisty tai lievene viikon kuluessa tai jos vointi heikkenee, on otettava yhteys lääkäriin. 

Näiden itsehoitovalmisteiden kohdalla ei ole riittävää tutkimustietoa käytön turvallisuudesta raskauden ja imetyksen aikana. Useimpien valmisteiden kohdalla ei kuitenkaan ole todettu haittavaikutuksia raskauden tai imetyksen aikana.

Viruseptin on tarkoitettu ehkäisemään vilustumista, nuhakuumetta ja influenssaa sekä nopeuttamaan niistä toipumista. Sitä on saatavilla nenäsumutteena ja suusuihkeena.

Flunssan keston lyhentämiseksi Viruseptinin käyttö on aloitettava, kun ensimmäiset vilustumisen tai influenssan kaltaiset oireet ilmenevät. Oireina voi olla kurkkukipua, nenän kutinaa tai silmien kirvelyä. Käyttöä jatketaan, kunnes oireet ovat poistuneet. Nenäsuihketta käytetään kolme kertaa vuorokaudessa. 

Viruseptin-nenäsumutetta käytetään myös nenän limakalvojen pitkäkestoiseen kostuttamiseen ennaltaehkäisevästi tai hoitoa täydentävästi. Sumute vähentää kuivan nenän ja ärsyyntyneiden limakalvojen oireita. 

Myös ColdZyme-suusuihke voi ehkäistä flunssan oireita sekä lyhentää flunssan kestoa, jos tuotteen käyttö aloitetaan heti oireiden alkaessa. ColdZymeä käytetään kaksi suihkausta joka toinen tunti, kuitenkin enintään kuusi kertaa päivässä. Käyttöä jatketaan, kunnes flunssan oireet ovat ohi. 

Rhinitix-nenäsumutetta käytetään lyhentämään nuhakuumeen oireiden kestoa. Sen annostusohje on yksi suihkaus molempiin sieraimiin vähintään kolme kertaa vuorokaudessa. Sumutteen vaikuttava aine fukoidaani saattaa voimistaa veren hyytymistä estävien lääkkeiden kuten varfariinin ja hepariinin vaikutusta.

Vogelin Echinaforce eli punahattu-uute on perinteinen kasvirohdosvalmiste nuhakuumeen oireiden ennaltaehkäisyyn ja oireiden keston lyhentämiseen. Tuotetta ei voi käyttää, jos on allerginen punahatuille tai mykerökukkaisille kasveille (esimerkiksi pujo). Tippoja otetaan vilustumisoireiden hoitoon 20–25 kpl veden kanssa 3–5 kertaa päivässä.