Lapsen kivun ja flunssan hoito
Lasten kipua tulee hoitaa tehokkaasti kipulääkkeillä
Lasten kivun hoidossa on tärkeää oikea-aikaisuus ja riittävä tehokkuus. Hoitamaton kipu voi aiheuttaa lapselle kipuun liittyvää pelkoa tai kivun pitkittymistä. Kasvukivut ovat yleisiä etenkin 4–6-vuotiailla lapsilla. Niitä helpotetaan ensisijaisesti lääkkeettömillä kivunhoitokeinoilla kuten hieromalla kipeitä raajoja, lämpöhauteilla tai kylmähoidolla sekä venyttelemällä. Flunssaan eli nuhakuumeeseen ei ole parantavaa lääkettä eikä rokotetta. Pienet lapset sairastavat vuosittain keskimäärin 6–8 flunssaa. Nuhakuumetta hoidetaan ensisijaisesti levolla. Lapsen korkeaa kuumetta voi alentaa parasetamolilla ja tukkoisen nenän oireita lievittää nenäsumutteilla (Otrivin, Nasolin).
Lastenhoitotuotteet ja tarvikkeet >>>
Lasten ksylitolivalmisteet >>>
Raskaudenaikaiset valmisteet >>>
Lasten kivun ja flunssan hoito
Lasten kivun hoidossa on tärkeää oikea-aikaisuus ja riittävä tehokkuus. Hoitamaton kipu voi aiheuttaa lapselle myöhemmin kipuun liittyvää pelkoa tai kivun pitkittymistä.
Kasvukivut, jotka ovat yleisiä etenkin 4–6-vuotiailla lapsilla, oireilevat kipuna alaraajoissa iltaisin nukkumaan mennessä. Kasvukipuja helpotetaan ensisijaisesti lääkkeettömillä kivunhoitokeinoilla kuten hieromalla kipeitä raajoja, lämpöhauteilla tai kylmähoidolla sekä venyttelemällä.
Flunssaan eli nuhakuumeeseen ei ole parantavaa lääkettä eikä rokotetta toisin kuin influenssaan. Nuhakuumetta aiheuttavia viruksia, joista yleisimpiä ovat rinovirukset, on satoja erilaisia. Flunssa on yleisin ihmisen sairastama tauti.
Pienet lapset sairastavat vuosittain keskimäärin 6–8 flunssaa vuosittain. Päivähoidossa lapsi voi joutua flunssakierteeseen, jossa uusi nuhakuume alkaa ennen kuin edellinen on ehtinyt parantua kunnolla.
Flunssaa hoidetaan ensisijaisesti levolla. Lapsen korkeaa kuumetta voi alentaa parasetamolilla ja tukkoisen nenän oireita lievittää nenäsumutteilla (Otrivin, Nasolin).
Flunssan ennaltaehkäisyssä on hyvän käsihygienian lisäksi tärkeää huolehtia lapsen kokonaishyvinvoinnista ja monipuolisesta ruokavaliosta. Esimerkiksi C- ja D-vitamiinien riittävä saanti takaa hyvän vastustuskyvyn nuhakuumetta vastaan.
Lapsen kipua on hoidettava ajoissa ja tehokkaasti
Lapsen kipua on tärkeää hoitaa oikein ja riittävästi, sillä hoitamaton kipu voi aiheuttaa lapselle myöhemmin kipuun liittyvää pelkoa tai kivun pitkittymistä.
Korvatulehdus on tyypillisin lapselle kipua aiheuttava sairaus. Aivan pieni lapsi ei aina osaa kertoa kivusta, jolloin korvakivun voi tunnistaa esimerkiksi lapsen levottomasta yöunesta ja korvien haromisesta.
3–5-vuotias lapsi osaa jo ilmaista kiputuntemustaan kohtalaisen hyvin ja kertoa, missä kipu sijaitsee. Lasten kivun hoidossa on tärkeää, että kipua hoidetaan riittävän aikaisin ja riittävän tehokkaasti. Kipulääkkeet ovat lyhytaikaisessa ja satunnaisessa käytössä lapsille turvallisia.
Lapsen kipua ja särkyä helpotetaan oireenmukaisella kipulääkityksellä. Ensisijainen lapsen kipu- ja kuumelääke on parasetamoli (Panadol, Pamol). Tulehduskipulääkkeitä (Burana, Ibumax, Ibuxin) voi käyttää, jos parasetamolin teho ei riitä. Voit lukea lisää kipulääkkeistä ja lääkkeiden tehosta ja turvallisuudesta täältä (Kipu ja flunssa).
Löydät apteekistamme lapsille tarkoitetut kipu- ja särkylääkkeet. Lapsen särky- ja kipulääkeannostus lasketaan suhteessa lapsen painoon. Lääkettä voidaan antaa tietty milligrammamäärä per lapsen painokilo.
Parasetamolia on apteekissamme saatavilla tablettien lisäksi oraalisuspensiona (nestemäinen lääke) ja peräpuikkoina. Parasetamolin kerta-annos lapsille on 15 mg/kg, ja vuorokauden maksimiannos 45 mg/kg.
Ibuprofeiinia on tavallisten tablettien lisäksi saatavilla apteekissamme oraalisuspensiona (nestemäinen lääke) ja siirappina sekä pureskeltavina, pehmeinä purutabletteina. Ibuprofeiinin kerta-annos on lapsille maksimissaan 10 mg/kg ja maksimivuorokausiannos 30 mg/kg.
Lapsen flunssa – kuumeen ja tukkoisen nenän hoito
Lapset voivat sairastaa vuoden aikana useita flunssia eli nuhakuumeita. Tyypillisesti päiväkoti-ikäisellä lapsella on 6–8 flunssaa vuosittain.
Flunssa voi kestää pitkäänkin, usein 10 päivää, mutta se paranee itsekseen. Tärkein hoitokeino on lepo. Liikuntaa vastaavaa rasitusta tulee välttää ainakin kuumeen ja lihassärkyjen ajan. Bakteerien aiheuttamien jälkitautien kuten poskiontelotulehduksen, keuhkokuumeen ja korvatulehduksen hoidossa käytetään lääkärin määräämiä antibiootteja, mutta flunssan hoidossa niistä ei ole hyötyä.
Kuumeen hoidossa tärkeintä on lepo ja riittävä juominen. Lapsella kuume voi nousta 40 asteeseen ilman, että kyse on vakavammasta tilanteesta. Kuumeen alentaminen kipulääkkeillä on tarpeen korkeassa kuumeessa ja jos yleisvointi heikkenee niin, että ruoka ei maistu eikä tee mieli juoda.
Lapsen kuumetta alennetaan ensisijaisesti parasetamolilla. Kipulääkeannostus lasketaan suhteessa lapsen painoon. Lääkettä voidaan antaa tietty milligrammamäärä per lapsen painokilo.
Parasetamolia on apteekissamme saatavilla tablettien lisäksi oraalisuspensiona (nestemäinen lääke) ja peräpuikkoina. Parasetamolin kerta-annos lapsille on 15 mg/kg, ja vuorokauden maksimiannos 45 mg/kg.
Nenän tukkoisuus voi aiheuttaa nuhakuumeen aikana ongelmia lapsella etenkin nukkumisen kanssa. Pieni lapsi ei osaa vielä niistää, ja tukkoisen nenän oireita voi hoitaa NoseFridalla Niistäjällä (Nenäfriida).
Lyhytaikaisessa käytössä tukkoisen nenän oireita voi hoitaa myös Nasolin-nenäsumutteella (2-vuotiaat ja vanhemmat lapset) sekä Otrivin-nenäsumutteella (yli 1-vuotiaille lapsille). Molempien sumutteiden vaikuttava aine on ksylometatsoliini, joka vähentää nenän tukkoisuutta.
Physiomer Baby -nenähuuhteella (luonnollinen merivesi) voi hoitaa myös vauvojen nenän tukkoisuutta flunssan aikana. Suihke puhdistaa ja kosteuttaa nenän limakalvoja ja hengitysteitä. Se helpottaa tukkoisen nenän oireita, mutta myös ennaltaehkäisee flunssan jälkitauteja, esimerkiksi korvatulehduksia.
Flunssan ennaltaehkäisy perustuu kokonaishyvinvoinnista ja monipuolisesta ruokavaliosta huolehtimiseen. Esimerkiksi C- ja D-vitamiinien riittävä saanti takaa hyvän vastustuskyvyn nuhakuumetta vastaan. Lisäksi on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta.
Monisairaiden lasten lääkkeiden ”off label” -käyttö
Lääkkeiden ”off label” -käyttö tarkoittaa lääkkeiden käyttöä muussa kuin valmisteyhteenvedossa mainitussa lääkkeen käyttötarkoituksessa.
Monisairailla, sairaalahoidossa olevilla lapsilla saatetaan joutua käyttämään lääkkeitä ”off label”. Näin joudutaan toimimaan siksi, ettei lääkkeistä ole tehty lapsilla yhtä paljon kliinisiä lääketutkimuksia kuin aikuisilla.
Käyttäessään lääkkeitä lapsella ”off label” on lääkäri pohtinut lääkkeen käytön merkityksen sairauden hoidossa tarkoin.
Vuonna 2007 voimaan tulleen Euroopan unionin lastenlääkeasetuksen avulla pyritään edistämään lasten lääkkeiden kehittämistä ja tutkimusta. Tämän ansiosta lasten lääkkeiden ”off label” -käyttö vähenee, ja lapsilla käytettyjen lääkkeiden tehosta ja turvallisuudesta saadaan varmempaa tietoa.