Aurinkorasvat ja aftersun-tuotteet

Aurinkorasvat ja aftersun-tuotteet

Aurinkorasva - tulee käyttää riittävän paljon

Aurinkovoiteita tulee käyttää riittävän paljon ja lisätä riittävän usein, jotta niiden teho saavutetaan. Auringon ultraviolettisäteily on suurin syy sekä ihosyöville että ihon ennenaikaiselle vanhenemiselle. Paras tapa huolehtia ihostaan on välttää auringossa oleilua tai suojata iho vaatteilla. Lisäsuojana voi käyttää apteekistamme saatavia aurinkosuojavoiteita. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 125

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 125

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Aurinkovoiteiden suojakerroin (SPF) kertoo voiteen tehosta. Kemiallinen aurinkosuoja poistaa vaarallisen säteilyn vaikutuksen kemiallisen reaktion avulla, fysikaalinen suoja heijastaa säteilyä pois iholta. Auringon UV-säteily on erityisen vaarallista lapsen iholle. Aftersun-voiteita käytetään kostuttamaan auringon kuivattamaa ihoa... 

Aurinkovoide (SFP) ja after sun -tuotteet

Auringon ultraviolettisäteily on suurin syy sekä ihosyöville että ihon ennenaikaiselle vanhenemiselle. Paras tapa huolehtia ihostaan on välttää auringossa oleilua tai suojata iho vaatteilla. 

Aurinkovoiteita voi käyttää muun UV-säteilyltä suojautumisen lisäksi. Aurinkovoiteiden pakkauksissa ilmoitetaan suojakerroin - SPF, joka kertoo voiteen tehosta.

aurinkovoide kasvoille

Aurinkovoide kasvoille (face fluid, sun face) tuotteista löytyy erilaisille ihotyypille sopivat tehokkaat aurinkovoiteet. Usein riittävä suojakerroin on SPF 30, mutta SPF 50 antaa tehokkaamman suojan. Hyvä aurinkovoide suojaa sekä UVB- että UVA-säteiltä. Aurinkosuojan sisältävä kasvovoide riittää kasvojen suojaamiseen. 

Löydät apteekistamme monipuolisen valikoiman aurinkovoiteita. Voit etsiä itsellesi sopivan tuotteen näistä tuotesarjoista: ACM, Aco, Avene, Bioderma, Ducray, Eucerin, LRP, Louis Widmer, Piz Buin, SunPro, Ultra Sun ja Vichy. Apteekistamme myös erittäin korkean suojakertoimen aurinkovoiteet. Henkilökunta neuvoo sopivan aurinkovoiteen valinnassa.

Aftersun-voiteet on suunniteltu kosteuttamaan ja viilentämään auringon ärsyttämää ja kuivattamaa ihoa. Löydät apteekistamme myös laajan aftersun-tuotteiden valikoiman.

Miten aurinkovoidetta käytetään oikein? 

Aurinkovoiteet jaetaan kemiallisiin ja fysikaalisiin niiden vaikutusmekanismin perusteella. Kemiallinen aurinkosuoja poistaa vaarallisen säteilyn vaikutuksen kemiallisen reaktion avulla, fysikaalinen suoja heijastaa säteilyä pois iholta. 

Fysikaalisen aurinkosuojan teho perustuu siihen, että ne muodostavat iholle pinnan, joka heijastaa auringonsäteet pois iholta, Fysikaalinen suoja sopii erityisen hyvin herkälle iholle ja esimerkiksi lasten aurinkosuojavoiteeksi. Fysikaalisen suojan ongelmana on, että voide jättää iholle valkoisen pinnan. 

Erityisesti herkälle iholle suunnattuja, tuoksuttomia tuotteita löytyy nykyisin monelta valmistajalta. Fysikaalisia suojavoiteita on esimerkiksi apteekkimme SunPro ja Louis Widmer -tuotesarjoissa.  

Aurinkovoiteita käytetään yleensä liian vähän kerrallaan, minkä vuoksi niiden teho voi jäädä matalaksi. Aikuinen tarvitsee ihonsa voitelemiseen noin 20–30 ml (2–3 ruokalusikallista) voidetta. Fysikaalisen suojan vaikutus alkaa heti, mutta kemiallinen voide levitetään iholle jo puolta tuntia ennen auringolle altistumista.

Aurinkorasvaa lisätään jo puolen tunnin auringossa oleskelun jälkeen. Uimisen jälkeen iho rasvataan uudelleen. 

Suomessa auringon UV-säteily on voimakkainta touko-elokuussa päivisin noin kello 10–16. On hyvä muistaa, että UV-säteet läpäisevät myös pilviverhon. Keväisin lumihanki voimistaa auringon säteilyvaikutusta, minkä vuoksi kasvot tulee suojata aurinkovoiteella myös aurinkoisina kevätpäivinä. 

Auringon säteilymäärää voi seurata Ilmatieteen laitoksen säätiedotuksista. Aurinkovoiteiden käyttö tulee aloittaa, kun UV-säteilyluku on kolme. Aurinkovoiteet eivät varjele kaikelta säteilyltä, joten niidenkään kanssa ei suositella oleilua auringossa pahimman säteilyn aikaan. 

Miten lapsen iho suojataan auringolta? 

Auringon UV-säteily on erityisen vaarallista lapsen iholle, koska lapsen ihon suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet. Mitä useammin lapsen iho palaa, sitä suurempi riski lapsella on saada aikuisena ihosyöpä. 

Vanhempien olisi hyvä totuttaa lapsensa pienestä pitäen käyttämään peittäviä vaatteita tai pysyttelemään varjossa keskipäivällä, kun auringon UV-säteily on voimakkainta.  

Vauvan iho tulee suojata auringossa aina peittävillä vaatteilla. Alle puolivuotiaille ei suositella aurinkorasvojen käyttöä. 

Isomman lapsen iho suojataan lasten aurinkovoiteilla, jotka eivät sisällä ihoa ärsyttäviä ainesosia, esimerkiksi voimakkaita hajusteita. Fysikaalinen suoja on lapsen iholle turvallisin vaihtoehto. 

Voit lukea lisää lasten aurinkovoiteista ja ihonhoidosta täältä (Vauvat – Lapset – Äidit ja raskaus, Lapset, Lapsen aurinkorasvat).

Aftersun -voiteet voivat korjata ihovaurioita

Auringon säteily kuivattaa ihoa, minkä vuoksi iho on hyvä rasvata auringossa oleilun jälkeen. Löydät apteekistamme myös auringonoton jälkeiseen ihon kosteutukseen tarkoitetut aftersun-voiteet. 

Monet apteekkimme aftersun-voiteet sisältävät viilentäviä ainesosia, kuten mentolia, jotka lievittävät ärtyneen tai palaneen ihon kuumotusta. Joissakin aftersun-voiteissa on myös ainesosia, jotka auttavat korjaamaan ihon auringon säteilystä johtuvia vaurioita. 

Louis Widmerin After Sun -voide sisältää esimerkiksi pantenolia ja aloe veraa, jotka rauhoittavat ja viilentävät ärtynyttä ihoa. A-vitamiini edistää ihon verenkiertoa ja E-vitamiini vähentää UV-säteilyn aiheuttamia ihovaurioita. Voide on hajusteeton ja vegaaninen. 

Aftersun-voiteista löydät myös hypoallergiset tuotteet (esimerkiksi Vichy ja Avene), jotka sopivat herkälle ja allergiselle iholle.

Mitä jos iho palaa auringossa?

Ihon palamista on hyvä välttää, sillä ihon palaminen vaurioittaa ihoa, aiheuttaa ennenaikaista ihon vanhenemista ja lisää ihosyövän riskiä. 

Auringon polttamaa ihoa hoidetaan samalla tavoin kuin lieviä palovammoja. Auringossa palanutta ihoa voi viilentää kylmässä suihkussa.

Aftersun-voiteet ja kosteuttavat perusvoiteet helpottavat palaneen ihon oireita. Myös apteekkimme hydrokortisonivoidetta voi käyttää auringon polttamalle iholle samaan tapaan kuin palovammoihin. 

Pahasti palanut, rakkulainen iho on hyvä käydä näyttämässä lääkärissä. 

Voit lukea lisää palaneen ihon hoidosta täältä (Ensiapu, Palovammat).