Makeutusaineet, elintarvikevärit ja muut lisäaineet

Makeutusaineet, elintarvikevärit ja muut lisäaineet

Makeutusaineet ja muut lisäaineet esimerkiksi elintarvikkeiden säilöntään ja kohottamiseen kuuluvat apteekkimme valikoimaan. Askorbiinihappo, eli C-vitamiini, on elintarvikkeiden säilönnässä käytetty lisäaine. Säilöntätabletti sisältää natriumbentsoaattia (E 211), joka on yleisesti käytetty elintarvikkeiden säilöntäaine. Sen avulla voi valmistaa marja-, sieni- ja vihannessäilykkeitä. Bentsoaatit voivat aiheuttaa iholle joutuessaan kosketusihottumaa, mutta syötynä niistä ei ole ihmiselle haittaa. Hirvensarvensuola eli ammoniumkarbonaattia (E503) käytetään leivonnaisten kohottaja-aineena. Makeutusliuoksen sisältämä natriumsyklamaatti (E 952) ei sovi lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville.

View as Ruudukko Luettelo

4 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

4 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Makeutusaineet, elintarvikevärit ja muut lisäaineet

Makeutusaineet ja muut lisäaineet, esimerkiksi elintarvikkeiden säilöntään ja kohottamiseen tarkoitetut askorbiinihappo, natriumbentsoaatti ja Hirvensarvensuola, kuuluvat apteekkimme valikoimaan.

Apteekkimme Makeutusliuos on keinotekoisia makeutusaineita sisältävä valmis liuos ruokien, juomien ja leivonnaisten makeuttamiseen aikuisille. Se ei sovi lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville.

Askorbiinihappo (20 g) on elintarvikelisäaine, jota käytetään säilönnässä. Askorbiinihappoa eli C-vitamiinia on luonnostaan tuoreissa kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa. Askorbiinihappoa voi käyttää esimerkiksi hapettumisen estoaineena (E 300) marja- ja hedelmähilloissa. 

Apteekkimme Säilöntätabletti sisältää natriumbentsoaattia (E 211), joka on yleisesti käytetty elintarvikkeiden säilöntäaine. Sen avulla voi valmistaa marja-, hedelmä- ja vihannessäilykkeitä.

Bentsoaatit voivat aiheuttaa iholle joutuessaan kosketusihottumaa eli niin sanottua ei-allergista kosketusnokkosihottumaa, mutta syötynä näistä lisäaineista ei ole ihmiselle haittaa.

Hirvensarvensuolaa eli ammoniumkarbonaattia (E503) käytetään leivonnaisten, erityisesti pikkuleipien ja keksien leivontaan, kohottaja-aineena.

Askorbiinihappo on hapettumisen estoaine

Apteekkimme Askorbiinihappo (20 g) on elintarvikelisäaine, jota käytetään säilönnässä. Askorbiinihappoa eli C-vitamiinia on luonnostaan tuoreissa kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa. Askorbiinihappoa voi käyttää esimerkiksi hapettumisen estoaineena (E 300) marja- ja hedelmähilloissa.  

Askorbiinihappo liuotetaan pieneen vesimäärään ja lisätään valmiiseen säilykkeeseen. Käyttömäärä on noin 0,5–1 grammaa jokaista säilykekiloa kohti.

Hirvensarvensuola kohottaa leivonnaiset

Hirvensarvensuolaa eli ammoniumkarbonaattia (E503) käytetään leivonnaisten, erityisesti pikkuleipien ja keksien leivontaan, kohottaja-aineena. Se antaa leivonnaiselle murean rakenteen.

Hirvensarvensuolaa voidaan käyttää myös muihin käyttötarkoituksiin kuten marjasadon suojaamiseen linnuilta tai akvaarion kypsytykseen.

Makeutusliuos voi korvata sokerin aikuisten ravinnossa

Apteekkimme Makeutusliuos on keinotekoisia makeutusaineita sisältävä valmis liuos ruokien, leivonnaisten ja juomien makeuttamiseen. Se on kotimainen Avainlippu-tuote.

Makeutusliuoksen sisältämä natriumsyklamaatti (E 952) ei sovi lapsille eikä raskaana oleville ja imettäville säännöllisesti käytettynä.

Myös aikuisille liuoksen käyttöön on suositusyläraja: 70 kg painavan aikuisen vuorokautinen käyttöannos saa olla korkeintaan 5 ml Makeutusliuosta. Se vastaa makeudeltaan 0,5–1 dl sokeria.

Makeutusliuos sisältää atriumsyklamaattia (E952), sakariininatriumia (E954) ja sorbiinihappoa (E200) sekä vettä.

Liuos säilytetään huoneenlämmössä ja lasten ulottumattomissa.

Natriumbentsoaatti on turvallinen elintarvikkeiden säilöntäaine

Apteekkimme Säilöntätabletin avulla voi valmistaa marja-, sieni- ja vihannessäilykkeitä. Tabletti sisältää natriumbentsoaattia (E 211), joka on yleisesti käytetty elintarvikkeiden säilöntäaine.

Bentsoaatit voivat aiheuttaa iholle joutuessaan kosketusihottumaa, niin sanottua ei-allergista kosketusnokkosihottumaa, mutta syötynä niistä ei ole ihmiselle haittaa.

Säilöntäainetabletin pakkauksessa on säilöntäohjeita esimerkiksi marja-, sieni- ja vihannessäilykkeiden tekemiseen.

Säilöntätabletti liuotetaan pieneen määrään kuumaa vettä ja lisätään valmiiseen säilykkeeseen vasta ennen säilykkeen tölkittämistä tai pullottamista. Säilykettä ei saa keittää säilöntäaineen lisäämisen jälkeen, sillä natriumbentsoaatti menettää tehonsa kuumennettaessa.

Apteekistamme saatavan natriumbentsoaatin yleinen annostusohje on 0,5–1 grammaa natriumbentsoaattia jokaista valmista säilykekiloa tai -litraa kohti. Annostus vaihtelee sokerin, suolan ja etikan määrän mukaan. Yliannostuksen haittana on ainoastaan sivumaku.