Huuliherpes - huuliherpeksen hoito
Huuliherpeksen oireita voi ennaltaehkäistä ja hoitaa
Huuliherpes eli yskänrokko on viruksen aiheuttama tauti, joka oireilee rakkuloina. Huuliherpes tarttuu lähikontaktissa. Herpeksen ensioireita ovat huulien ja suun limakalvojen punoitus ja kutina. Sen jälkeen ilmestyy kirkkaita rakkuloita huuliin, kasvoille tai suun limakalvoille, joskus myös sukuelimiin, pakaroihin tai sormiin.
Herpesoireet paranevat itsestään joidenkin viikkojen kuluessa, eivätkä kaikki saa ollenkaan oireita. Paranemista voidaan nopeuttaa ja oireita lievittää asikloviiriä tai valasikloviiriä sisältävillä valmisteilla. Herpesoireet ovat harvoin vakavia, mutta joillakin auringon UV-säteily, flunssa tai psyykkinen kuormitus laukaisevat toistuvia oireita...
Huuliherpes
Huuliherpes eli yskänrokko on herpes simplex viruksen aiheuttama tauti, joka oireilee rakkuloina yleensä huulissa. Se tarttuu lähikontaktissa. Kaikille tartunnan saaneille ei tule ollenkaan oireita.
Herpesoireet paranevat itsestään joidenkin viikkojen kuluessa, ja vain harvoin virus aiheuttaa vakavia oireita.
Herpeksen ensimmäiset oireet ovat yleensä huulien ja suun (oirealueiden) limakalvojen punoitus, kutina ja kirvely. Iho voi olla myös tunnoton. Muutamien tuntien tai viimeistään parin päivän kuluttua ensioireista iholle nousee kirkkaita rakkuloita.
Useimmiten rakkuloita on huulissa, muualla kasvoissa tai nenän tai suun limakalvoilla. Joskus rakkuloita voi tulla myös sukuelimiin, pakaroihin tai sormiin.
Huuliherpes paranee ilman hoitoa 1,5–4 viikon aikana. Paranemista voidaan nopeuttaa ja oireita lievittää asikloviiri- ja pensikloviirivalmisteilla, sinkkivoiteella tai lääkkeettömillä huuliherpeslaastareilla.
Jotta hoidosta on apua, se on hyvä aloittaa heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.
Herpes tarttuu lähikontaktissa, yleensä suudellessa. Virus voi tarttua myös esimerkiksi kamppailulajeissa.
Herpeksen tarttuminen on ollut viimeisten vuosikymmenien aikana hiukan entistä vähäisempää. Tällä hetkellä arviolta noin 60 prosenttia keski-ikäisistä on saanut virustartunnan.
Miten herpes oireilee ja miten oireita voi ehkäistä?
Ensimmäisen herpestartunnan saamisen jälkeen ei yleensä tule mitään oireita.
Oireet puhkeavat todennäköisimmin myöhemmin jonkin elimistöä kuormittavan tekijän seurauksena, kuten vilustumisen yhteydessä, stressin takia tai kuukautisten aikaan. Herpesoireet voivat puhjeta myös auringossa oleilun ja voimakkaan UV-säteilyn takia.
Vain joka kolmas tartunnan saaneista saa oireita ja vain harvoin herpesoireet uusiutuvat tiheästi. Jos oireet ovat lieviä, ei toistuvaakaan herpestä tarvitse hoitaa sen kummemmin. Oireet häviävät muutamien viikkojen kuluessa. On kuitenkin hyvä muistaa, että herpesvirus tarttuu herkimmin oireiselta henkilöltä.
Oireiden alkamisen tunnistaa ihon tunnottomuudesta, kirvelystä ja kutinasta. Joidenkin tuntien tai päivien kuluttua ensioreista ilmestyvät varsinaiset herpesrakkulat. Ne ovat ensin kirkkaita ja muuttuvat pian kellertäviksi, kunnes rupeutuvat.
Toistuvat herpesoireet (uusiutuva herpes) on hyvä kertoa lääkärille, sillä usein oireilevaan herpekseen voidaan kokeilla estolääkitystä.
Jos herpes uusiutuu usein, on hyvä yrittää estää oireiden ilmaantumista suojautumalla huolellisesti auringon UV-säteilyltä. Etelään lomalle lähtiessä voi myös ottaa mukaan viruslääkepakkauksen. Jos herpeksellä on taipumus uusiutua, etelän aurinko saa oireet puhkeamaan muutamassa päivässä.
Löydät apteekkimme aurinkosuojavoiteet, myös suojakertoimella varustetut huulivoiteet täältä (Aurinkovoiteet ja aftersun-tuotteet). Huulien suojaamattomuus voi olla syy herpeksen oireiden laukeamiseen auringossa.
Herpes aiheuttaa vain harvoin vakavia oireita, kuten laajalle leviävää rakkulointia, kuumetta ja pahoinvointia. Jos tällaisia oireita tulee, on hakeuduttava välittömästi lääkäriin. Herpes voi pahimmillaan aiheuttaa imusuonitulehduksen, silmän sidekalvontulehduksen tai kasvohalvauksen.
Saat apteekistamme itsehoitovalmisteina herpesviruksen oireiden hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet (asikloviiri, valasikloviiri). Ensimmäisen kerran herpeksen oireillessa on hyvä käydä lääkärissä varmistamassa diagnoosi. Jos oireet toistuvat usein, viruslääkkeitä voi käyttää ilman lääkärin määräystä.
On kuitenkin hyvä muistaa, että herpesoireet paranevat ajan kanssa itsestään. Lääke ei tapa virusta vaan ainoastaan nopeuttaa oireiden paranemista.
Valasikloviiriä ja asikloviiriä voi yleensä käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Raskauden ja imetyksen aikaisesta lääkkeiden käytöstä on silti aina hyvä keskustella neuvolassa tai lääkärin kanssa.
Zovirax ja Valavir – Millä herpestä hoidetaan?
Aciclovir-, Aclovir- ja Acyrax-tabletit sisältävät herpesviruksen hoitoon tarkoitettua asikloviiriä, kyseisiä valmisteita saa apteekista ilman reseptiä. Vaikuttava aine ei poista virusta elimistöstä, mutta se estää viruksen lisääntymisen ja nopeuttaa oireiden paranemista.
Ensioireiden aikana aloitettu lääkitys voi estää herpesrakkuloiden ilmestymisen.
Asikloviiriä sisältävät tabletit on tarkoitettu lääkärin aiemmin toteaman toistuvan huuliherpeksen hoitoon yli 18-vuotiaille aikuisille. Lääkkeen käytöstä on keskusteltava lääkärin kanssa, jos immuunipuolustus ei toimi normaalilla tavalla tai jos munuaisten toiminta on häiriintynyt.
Vaikka asikloviirin käytöstä ei tiedetä olevan haittaa raskaudelle tai imetyksen aikana, on lääkkeen käytöstä raskauden tai imetyksen aikana aina hyvä keskustella lääkärin kanssa.
Yleinen asikloviirin annostusohje on 1 tabletti 5 kertaa päivässä viiden päivän ajan.
Saat apteekistamme myös herpeksen hoitoon tarkoitetut asikloviiriä sisältävät voiteet, kuten Zovirax, Zoviduo, Herpolips ja Aclotad. Zoviduo sisältää lisäksi hydrokortisonia, joka vähentää ihon tulehdusta.
Emulsiovoiteita käytetään herpesviruksen aiheuttamien oireiden hoitoon. Hoito aloitetaan kuten tablettilääkityksessäkin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Voidetta levitetään rakkula-alueelle viisi kertaa päivässä ainakin neljän päivän ajan. Jos oireet eivät helpota kymmenen päivän aikana, on hyvä selvittää tilannetta tarkemmin lääkärissä.
Herpeksen hoitoon käytetään myös valasikloviiriä sisältäviä tabletteja (Flushnil ja Valavir). Ne vaikuttavat samaan tapaan kuin asikloviiriä sisältävät tabletit, mutta niitä otetaan yhteensä vain kahdeksan tablettia kahdessa eri erässä vuorokauden aikana.
Löydät apteekistamme myös Vectavir-emulsiovoiteen, jonka vaikuttavana aineena on pensikloviiri. Vectavir-emulsiovoide nopeuttaa herpesoireiden paranemista ja vähentää kipuja. Kun oireiluaika lyhenee, myös tartuttava vaihe lyhenee.
Sieni- ja bakteeritulehdus >>>