Kolesterolia alennetaan kuitupitoisella ruokavaliolla

Kolesterolin alentaminen on mahdollista kuitupitoisen ja tyydyttymättömiä, pehmeitä rasvoja sisältävän ruokavalion avulla. Kolesteroliarvojen merkitys on suuri, sillä korkea veren kolesterolipitoisuus ahtauttaa verisuonia ja lisää valtimotaudin riskiä ja sitä kautta sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä. Kolesteroleja on olemassa kahdenlaisia: LDL-kolesteroli on haitallinen elimistölle, HDL-kolesteroli hyödyllinen. Haitallisen LDL-kolesterolin alentamiseen pyritään ensisijaisesti ruokavalion avulla. Jos riski valtimotautiin sairastumiseen on suuri tai jos valtimotauti on jo todettu, käytetään lääkärin määräämiä kolesterolilääkkeitä, useimmiten statiineja.

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.

 

 

Kolesterolin alentaminen

Kolesterolin alentaminen on mahdollista kuitupitoisen ja tyydyttymättömiä, pehmeitä rasvoja sisältävän ruokavalion avulla. Kolesteroliarvojen merkitys on suuri, sillä korkea veren kolesterolipitoisuus ahtauttaa verisuonia ja lisää valtimotaudin riskiä ja sitä kautta sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä.

Kolesteroleja on olemassa kahdenlaisia, LDL-kolesteroli on haitallinen elimistölle, HDL-kolesteroli hyödyllinen. Haitallisen LDL-kolesterolin tasoihin pyritään vaikuttamaan ensisijaisesti ruokavalion avulla. Jos riski valtimotautiin sairastumiseen on suuri tai jos valtimotauti on jo todettu, käytetään lääkärin määräämiä kolesterolilääkkeitä, useimmiten statiineja.

Haitallista LDL-kolesterolia on kovassa rasvassa, eli voissa, juustossa ja muissa maitotuotteissa sekä lihassa. Lisäksi kolesterolia sisältävät kananmunat ja maksa, äyriäiset sekä mäti. Kolesterolia nostavat myös suodattamattoman kahvin sisältämät diterpeenit.

Kuitupitoinen, pehmeitä rasvoja sisältävä ruokavalio auttaa pitämään haitallisen LDL-kolesterolin alhaisena. Ylipainoon liittyy usein myös veren suurentunut kolesterolipitoisuus, ja painonpudotus auttaa alentamaan kolesterolia.

Vaikka alkoholin tiedetään nostavan hiukan hyvän HDL-kolesterolin tasoa, ei alkoholinkäyttöä voi suositella sen muiden, kokonaisterveydellisten haittojen takia.

Näin alennat kolesterolia ruokavalion avulla

Kolesteroliarvoihin voi vaikuttaa terveellisellä, kuitupitoisella ja vain vähän tyydyttynyttä, niin sanottua kovaa rasvaa, sisältävällä ruokavaliolla. Tyydyttymättömät eli niin sanotut pehmeät rasvat ovat elimistölle hyödyllisiä.

Myös ravinnosta saadut kuidut vaikuttavat kolesteroliarvoihin, sillä kuitu laskee veren kokonaiskolesterolia ja haitallista LDL-kolesterolia. Hyvä määrä ravintokuitua on 25–35 grammaa vuorokaudessa. Kuituja saa esimerkiksi täysjyväviljasta, pähkinöistä ja siemenistä, marjoista, hedelmistä ja kasviksista sekä palkokasveista.

Lisäksi kauran sisältämällä beetaglukaanilla on veren kolesterolia alentava vaikutus.

Pehmeitä eli tyydyttymättömiä rasvoja ovat oliivi- ja rypsiöljy, kovia eli tyydyttyneitä rasvoja on voissa, juustoissa, maitotuotteissa ja myös lihassa.

Täysin rasvaton ruokavalio ei ole kolesterolin kannalta hyväksi, sillä pehmeä rasva alentaa kolesterolia. Tyydyttymättömissäkin rasvoissa on kuitenkin paljon energiaa, minkä vuoksi ruokavalio ei saa sisältää niitäkään kohtuuttomasti.

Huonoa kolesterolia lisäävät rasvan lisäksi myös vähäkuituinen, valkoinen vilja ja sokeri. Ruokavalioon kuuluu silti myös hiilihydraatteja, sillä hiilihydraattia sisältävien ruoka-aineiden kuitu sitoo kolesterolia.

Kasvisterolit ja kasvistanolit toimivat kuten hedelmien ja marjojen sisältämät liukoiset kuidut, eli ne estävät kolesterolin imeytymistä suolistosta verenkiertoon. Näitä aineita on luonnostaan hedelmissä, viljatuotteissa ja pähkinöissä.

Statiini ja Guarem haitallisen LDL-kolesterolin alentamiseen

Statiinit ovat lääkeaineita, joita käytetään tavallisimmin vaarallisen korkean kolesterolin laskemiseen. Ne estävät soluja valmistamasta kolesterolia ja vähentävät merkittävästi verenpainetaudin riskiä. Joillakin ihmisillä statiinit aiheuttavat haittavaikutuksena lihaskipuja

Myös muita kolesterolia alentavia lääkkeitä on olemassa, mutta niiden käyttö on statiineihin verrattuna hyvin harvinaista.

Hyvät elintavat on säilytettävä myös statiinihoidon aikana. Varsinkin kakkostyypin diabeteksen riskiryhmään kuuluvien on tärkeää huolehtia terveellisestä, kolesterolia alentavasta ruokavaliosta, vaikka lääkitys onkin käytössä.

Haitallisen LDL-kolesterolin vähentämiseen voi käyttää itsehoitovalmisteena myytävää guarkumia. Lääkevalmiste Guaremia käytetään lääkärin määräämänä diabeteksen hoidossa. Guarem hidastaa hiilihydraattien imeytymistä ja alentaa veren haitallista LDL-kolesterolia.

Löydät apteekistamme guarkumia sisältäviä juomia painonhallinnan tueksi:

VLCD (Very Low Calorie Diet) on niukkaenerginen pirtelöjuoma, joka sisältää kehon tarvitsemat ravintoaineet, kuten välttämättömät rasvahapot, proteiinia sekä kivennäisaineet ja vitamiinit. Guarkumia on käytetty VLCD:ssä stabilointiaineena.

Betavivo-kaurasydämien beetaglukaani alentaa kolesterolia

Kauran sisältämällä beetaglukaanilla on veren kolesterolia alentava vaikutus.

Betavivo-kaurasydämet sisältävät runsaasti beetaglukaania, jolla on veren huonoa LDL-kolesterolia alentava vaikutus. Lisäksi beetaglukaani vähentää aterian jälkeistä verensokerin nousua. Betavivo-kaurasydämien valmistusmenetelmän ansiosta kaurasydämissä on enemmän beetaglukaania kuin tavallisessa kaurassa.

Kaurasydämiä voi käyttää esimerkiksi muroina tai välipalana jogurtin kanssa. Niiden kanssa juodaan lasillinen vettä.

Vaikutus kolesteroliin kertyy päivittäisellä käytöllä pidemmän ajan kuluessa. Yksi päiväannos on yksi pussillinen Betavivo kaurasydämiä (23 grammaa, vajaa desilitra). Yhdessä annoksessa on kolme grammaa kauran beetaglukaania.

Kolesterolin aleneminen saavutetaan yleensä 2–3 kuukauden kuluessa. Beetaglukaanin vaikutus on kuitenkin yksilöllistä.

Pakkaus sisätää 15 annospussia, joka on 15 päiväannosta. Betavivon käytön alussa voi ilmetä vatsaoireita tuotteen sisältämän kasvikuidun takia. Oireet ovat kuitenkin tavallisesti ohimeneviä.