Pahoinvointi
Pahoinvointi auto- ja venematkoilla on yleinen ongelma
Pahoinvointi auto- tai venematkoilla on monelle ihmiselle tuttu ongelma. Noin kolmannes ihmisistä tulee herkästi pahoinvoivaksi esimerkiksi autossa tai veneessä matkustaessaan. Eniten oireita saavat 2–15-vuotiaat lapset.
Matkapahoinvointi johtuu heiluvan liikkeen aiheuttamasta sisäkorvan ärsytyksestä. Sisäkorvan tehtävänä on aistia tasapainoa. Oireilu on erityisen voimakasta, jos samaan aikaan saatu näköhavainto ei vastaa tasapainoelimen tuottamaa informaatiota.
Herkästi matkapahoinvoinnin oireita saavan voi olla hankala esimerkiksi lukea autossa tai oleilla veneen sisätiloissa matkan aikana. Pahoinvointia voi helpottaa seuraamalla katseellaan ikkunasta automatkan etenemistä tai oleskelemalla veneessä ulkotiloissa.
Pahoinvointia voi tulla myös virtuaaliympäristössä. Silloin tilanne on päinvastainen kuin matkan aiheuttamassa pahoinvoinnissa: ihminen on oikeasti paikoillaan, mutta näkökentässä tapahtuu voimakasta liikettä.
Matkapahoinvoinnin oireita ovat kalpeus ja huonovointisuus
Matkapahoinvoinnin ensioireita ovat muun muassa kalpeus, kylmänhikisyys ja haukottelu. Pahoinvointia esiintyy usein saman tien matkan alkaessa, mutta se voi alkaa myös myöhemmin matkan aikana ja pahentua hiljalleen.
Matkapahoinvoinnin voimakkaimmat oireet:
- oksentelu
- ripuli
- päänsärky
- puristava tunne rinnassa
Oksentamisen jälkeen oireilu usein helpottaa.
Pahoinvointia voimistavat esimerkiksi:
- kylmettyminen
- voimakkaat tuoksut
- huono ilmanvaihto
- alkoholin käyttö (myös ennen matkaa)
Useimmat ihmiset tottuvat auto- tai venematkan olosuhteisiin ja matkapahoinvoinnin oireet helpottavat, jos olosuhteet jatkuvat pitkään samoina, esimerkiksi laivamatkalla. Tottumiseen menee yleensä 2–3 vuorokautta. Lopulta matkapahoinvoinnin oireet siis häviävät tai ainakin lievenevät.
Pitkien merimatkojen jälkeen matkapahoinvoivalle ihmiselle voi tulla niin sanottu maihinnoususyndrooma eli kokemus, jossa maa tuntuu huojuvan.
Miten matkapahoinvoinnin oireita voi helpottaa?
Matkapahoinvoinnin oireita voi helpottaa siedätyshoidolla eli altistamalla itseään hiljalleen olosuhteille, joissa pahoinvointia ilmenee.
Matkan aikana tärkein pahoinvoinnin hoitokeino on pitää katsekontakti koko ajan määränpäässä. Jos mahdollista, kannattaa olla makuuasennossa.
Mahdollisimman raitis ilma helpottaa yleensä pahoinvointia. Lisäksi oireita voi helpottaa pukeutumalla lämpimästi, syömällä kevyesti ja välttämällä alkoholin käyttöä sekä ennen matkaa että matkanteon aikana.
Jotkut kokevat saavansa helpotusta matkapahoinvointiin inkivääristä, mutta sen tehoa ei ole pystytty osoittamaan tutkimuksissa.
Postafen ja pahoinvointiranneke auttavat matkapahoinvointiin
Jos matkapahoinvointi on voimakasta, oireita voi helpottaa matkapahoinvointia estävillä lääkkeillä. Lääkehoidon vaikutus on parempi, jos se aloitetaan ennen matkaa.
Saat apteekistamme ilman reseptiä antihistamiinivalmisteen, jota käytetään matkapahoinvoinnin oireisiin. Postafenin vaikuttavana aineena on meklotsiini, jota käytetään matkapahoinvoinnin ja merisairauden ehkäisyssä. Postafen hillitsee myös oksentelua.
Postafenin alkuannos on aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille yksi tabletti. Lääke suositellaan otettavaksi tuntia ennen matkan alkamista, jotta lääke ehtii vaikuttaa sopivaan aikaan. Jos alkuannoksen (25 mg) teho ei riitä, tunnin kuluttua voidaan ottaa toinen annos. Postafenin maksimiannos on kaksi tablettia eli 50 mg vuorokaudessa.
Postafenia ei saa käyttää samaan aikaan alkoholin tai keskushermostoa lamaavien lääkkeiden kanssa. Lääkkeen sopivuus on hyvä varmistaa apteekkimme farmaseutilta tai lääkäriltä, jos käytössä on muita lääkkeitä.
Postafenin tavallisimpia haittavaikutuksia ovat raukeus, väsymys ja suun kuivuminen. Lääkettä saa käyttää alle 12-vuotiaille ja pitkäaikaisesti vain lääkärin ohjeen mukaan.
Sea-Band-matkapahoinvointiranneke on tarkoitettu sekä aikuisille että lapsille. Sitä voivat käyttää myös raskaana olevat ja imettävät. Sea-Band-pahoinvointirannekkeen teho perustuu akupainantaan.
Sea-band-pahoinvointiranneke kannattaa asettaa paikalleen ennen matkaa, mutta se voidaan laittaa myös matkan aikana. Rannekkeen vaikutus alkaa jo muutaman minuutin kuluttua. Rannekkeella ei ole haittavaikutuksia kuten uneliaisuutta.
Jos apteekistamme saatavat itsehoitolääkkeet eivät helpota matkapahoinvoinnin oireita, lääkärin määräämänä reseptilääkkeenä on saatavana skopolamiinilaastari. Se asetetaan paikalleen jo 6–8 tuntia ennen matkaa. Samoin kuin Postafen myös skopolamiinilaastari on tarkoitettu vain aikuisille.