Ripuli - ripulin hoito ja ripulilääkkeet

Ripuli - ripulin hoito ja ripulilääkkeet

Ripulin pitkittymisen syy on aina selvitettävä 

Ripuli voi olla äkillistä tai pitkittynyttä. Äkillisen ripulin taustalla ovat virukset ja bakteerit. Pitkittyneestä ripulista puhutaan, kun ripuli on kestänyt päivittäisenä yli kolme viikkoa. Ripulin hoidossa on tärkeintä huolehtia riittävästä nesteiden saannista. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 28

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 28

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Ripuli - ripulin hoito ja ripulin syyt

Ripuli voi olla äkillistä tai pitkittynyttä. Äkillisen ripulin aiheuttavat virukset (rota, noro) ja bakteerit (turistiripuli). Pitkittyneestä ripulista puhutaan, kun ripuli on kestänyt päivittäisenä yli kolme viikkoa. Sen taustalla voi olla monia eri syitä kuten keliakia tai ärtyneen suolen oireyhtymä. Äkilliset virus- ja bakteeriripulit paranevat yleensä nopeasti itsestään. Ripulin hoidossa on tärkeintä huolehtia riittävästä nesteiden saannista. Apteekkimme ripulijuomat (Osmosal) soveltuvat kaikkien käyttöön, mutta varsinaiset ripulilääkkeet (Imodium, Lopex) on tarkoitettu vain aikuisten ripulin tilapäiseen hoitoon. Lääkärissäkäynti on tarpeen, jos ripuli ei hellitä kolmessa vuorokaudessa, jos ulosteessa on verta tai jos ripulin lisäksi nousee korkea kuume.

Äkilliset virusripulit, kuten noro- ja rotavirukset, paranevat yleensä nopeasti itsestään. Ne tarttuvat herkästi esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa. Rotavirusinfektiot ovat vähentyneet merkittävästi sen jälkeen, kun rotavirusrokote otettiin lasten rokotusohjelmaan. 

Norovirus aiheuttaa usein vatsatautiepidemioita. Se leviää herkästi myös pintojen kautta. Hyvä käsihygienia on paras keino torjua virusperäisten ripulitautien tarttumista. Oireet kuten kova mahakipu, ripuli, pahoinvointi ja oksentelu alkavat nopeasti, usein vuorokauden kuluessa. 

Myös bakteerit voivat aiheuttaa äkillisen ripulin. Useimmiten bakteeriripuli alkaa ulkomaanmatkalla. Bakteerin aiheuttamasta ripulista käytetäänkin usein nimeä turistiripuli. Myös bakteerin aiheuttama ripulitauti menee usein itsestään ohi. 

Lääkärissäkäynti on tarpeen, jos ripuli ei hellitä kolmessa vuorokaudessa, jos ripuli on niin runsasta, että nesteitä ei pysty nauttimaan riittävästi, jos ulosteessa on verta tai jos ripulin lisäksi nousee korkea kuume. Ulkomaanmatkalla alkanut ripuli voi olla myös vakavamman tartunnan, kuten malarian ensioire. 

Ripulin hoidossa on tärkeintä huolehtia riittävästä nesteiden saannista. Runsaasti sokeria sisältäviä juomia tulee kuitenkin välttää, sillä ne lisäävät ripulia. 

Taudin aikana ruoka ei usein maistu, mutta myös ravinnon saannista on tärkeä huolehtia. Hyviä ruokia ripulitaudin aikana ovat esimerkiksi riisi tai pasta ja erilaiset keitot sekä hedelmistä banaani. Sen sijaan maito usein ärsyttää suolistoa ripulitaudin aikana, vaikka sen tiedetään normaaliolosuhteissa kovettavan vatsaa esimerkiksi ummetukseen taipuvaisilla ihmisillä. 

Pitkittyneestä ripulista puhutaan, kun ripuli on kestänyt päivittäisenä yli kolme viikkoa. Pitkittynyttä ripulia aiheuttavat esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä, laktoosi-intoleranssi, keliakia ja antibioottihoito. Voit lukea lisää ärtyneen suolen oireyhtymästä ja sen hoidosta täältä (LINKKI Vatsa ja suolisto).

Apteekkimme ripulijuomat (Osmosal) soveltuvat kaikkien käyttöön, mutta varsinaiset ripulilääkkeet (Imodium, Lopex) on tarkoitettu aikuisten ripulin lyhytaikaiseen hoitoon.

Ripulin hoitoon tarkoitetut lääkevalmisteet

Apteekkimme ripulijuomat soveltuvat kaikkien käyttöön. Niitä on hyvä nauttia, jos riittävästä nesteen saannista on vaikea huolehtia tai jos mikään ruoka ei maistu tai pysy sisällä. 

Osmosal-oraaliliuosta käytetään, kun äkillisessä ripulitaudissa on vaarana elimistön liiallinen nestehukka (veden ja suolojen menetys). Nestehukka saattaa kehittyä oksentelun ja ripulin seurauksena jo vuorokaudessa.

Osmosal-oraaliliuos korvaa ripulin takia elimistöstä menetetyn veden, natriumin ja kaliumin. Lisäksi Osmosal-liuoksen sisältämä sokeri edistää veden ja natriumin imeytymistä suolistosta, ja sitraatti korjaa elimistön happo–emästasapainon häiriöitä. 

Osmosalia annostellaan painon mukaan. Se soveltuu käytettäväksi myös raskauden ja imetyksen aikana, kunhan noudatetaan ohjeistuksen mukaista annostusta. Löydät Osmosal-liuoksen valmistus- ja käyttöohjeet pakkauksesta. Suosituksen mukaisessa käytössä liuoksella ei ole ilmennyt haittavaikutuksia.

Precosa-valmiste hoitaa sekä ripulin syitä että oireita estämällä taudinaiheuttajien haitallisia vaikutuksia suolen limakalvolla. Sitä käytetään sekä ennaltaehkäisemään että hoitamaan antibioottihoidon aiheuttamia suolisto-oireita. 

Precosaa on saatavilla apteekissamme sekä jauheena oraalisuspensiota varten että tablettivalmisteena. Precosalla ei oikein annosteltuna ole tunnettuja haittavaikutuksia. Sitä voi käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana. 

Varsinaiset ripulilääkkeet on tarkoitettu vain aikuisten ripulin tilapäiseen hoitoon. Aikuisen äkillisen ripulin oireiden hoidossa voi käyttää tilapäisesti loperamidia sisältäviä lääkkeitä, kuten Imodiumia ja Lopexia. Loperamidi hillitsee suolen yliaktiivista liikehdintää ja kouristelua, jolloin ripuli vähenee. Se hoitaa kuitenkin vain oiretta, ei syytä. 

Loperamidi vaikuttaa nopeasti, ja jos oireet eivät helpota parin vuorokauden aikana, on lääkkeen käyttö lopetettava ja selvitettävä ripulin syytä tarkemmin. Loperamidia sisältäviä lääkevalmisteita ei saa käyttää, jos ripuli on pitkittynyt tai jos uloste on veristä tai ripuliin liittyy korkea kuume. 

Imodium ja Lopex ovat molemmat yleensä hyvin siedettyjä lääkkeitä. Ne eivät kuitenkaan sovellu lasten käyttöön, eivätkä ilman lääkärin määräystä raskaana oleville tai imettäville. 

Pitkittynyt jatkuva ripuli vaatii lääkärin tutkimuksia

Pitkittynyt ripuli vaatii aina lisäselvityksiä. Bakteerin ja viruksen aiheuttamat ripulitaudit paranevat muutamissa päivissä itsestään. Jos ripuli jatkuu yli kolme viikkoa, eikä sille ole mitään syytä, on tilannetta selvitettävä tarkemmin lääkärissä. 

Pitkittyneen ripulin taustalla voi olla esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, tulehduksellinen suolistosairaus (haavainen paksusuolitulehdus), keliakia, laktoosi-intoleranssi, kilpirauhasen vajaatoiminta, alkueläintartunta tai sappihapporipuli. 

Pitkittynyt ripuli voi johtua myös antibioottihoidosta tai liiallisesta laksatiivien eli suolen toimintaa stimuloivien ulostuslääkkeiden käytöstä. Voit lukea lisää ulostuslääkkeistä ja ummetuksen hoidosta täältä (Vatsa ja suolisto, Ummetus ja ulostuslääkkeet). 

Myös liiallinen ksylitolin tai sorbitolin käyttö voi aiheuttaa pitkittyneen ripulin.  

Lääkärin tutkimuksiin hakeutuminen pitkittyneen ripulin kohdalla on tärkeää, sillä kun syy oireilun taustalla selviää, sitä voidaan hoitaa. 

Lääkäriin tulee hakeutua nopeasti, jos ripulin aikana ilmenee seuraavia oireita: 

- ripulin aikana nousee kuume

- yleisvointi heikkenee nesteytyksestä huolimatta

- ulosteessa on verta

- ripuli alkaa ilman syytä ja pahenee ajan kuluessa