Närästys ja närästyslääkkeet
Närästys ja refluksitauti helpottavat ruokavaliomuutoksilla
Närästyksellä tarkoitetaan ruokailun jälkeen rintakehällä tuntuvaa epämiellyttävää tunnetta tai kipua. Närästystä aiheuttavat mahaa ärsyttävät ruoat ja juomat. Toistuva närästys johtuu yleensä refluksitaudista. Närästystä hoidetaan ruokavaliomuutoksilla.
Närästys - närästyksen hoito
Närästys aiheuttaa ruokailun jälkeen rintakehällä epämiellyttävää tunnetta tai kipua. Sen syynä on yleensä mahaa ärsyttävien ruokien tai juomien nauttiminen. Närästystä voivat pahentaa myös kiireinen elämäntapa, stressi, ylipaino, tupakointi sekä raskaus. Närästystä hoidetaan ensisijaisesti ruokavaliomuutoksilla, mutta satunnaisia närästysoireita voi hoitaa närästyslääkkeillä. Toistuvan närästyksen taustalla on usein refluksitauti, jossa hapan mahaneste nousee ruokatorveen. Myös refluksitaudin ensisijainen hoito on ruokavaliomuutos, mutta refluksitautia hoidetaan myös haponestolääkkeillä, yleensä protonipumpun estäjillä. Jos närästykseen liittyy voimakasta kipua, laihtumista tai nielemisvaikeuksia, on oireiden syytä selvitettävä lääkärissä.
Närästyksen hoidossa on tärkeintä tiettyjen ruoka-aineiden nauttimisen välttäminen. Sitrushedelmien, paprikan, kaalin, tomaatin, sipulin, suklaan, voimakkaiden mausteiden sekä rasvaisten ruokien ja juomista kahvin, teen, kaakaon, virvoitusjuomien, happamien mehujen ja alkoholin käytön tiedetään aiheuttavan närästysoireita.
Närästystä voivat pahentaa myös kiireinen elämäntapa, stressi, ylipaino, raskaus ja tupakointi. Lisäksi makuuasento pahentaa närästyksen oireita.
Satunnaisia närästysoireita voi hoitaa apteekistamme saatavilla närästyslääkkeillä (antasidit, happosalpaajat ja mahan limakalvoa suojaavat lääkkeet). Osa lääkkeistä on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Närästyslääkkeillä on myös yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, minkä vuoksi säännöllistä lääkitystä käyttävien on keskusteltava närästyslääkkeiden käytöstä hoitavan lääkärinsä kanssa.
Jos närästykseen liittyy voimakasta kipua, laihtumista tai nielemisvaikeuksia, on käytävä lääkärissä selvittämässä oireiden syytä. Myös säännöllisesti närästyslääkkeitä tarvitsevan on hyvä selvittää tilannetta tarkemmin lääkärissä ja hakea tukea ruokavaliohoitoon.
Syynä toistuvaan närästykseen on usein refluksitauti, jossa hapan mahaneste nousee ruokatorveen tavallista herkemmin ruokatorven alaosan sulkijalihaksen heikon toiminnan takia. Refluksitautia hoidetaan ensisijaisesti ruokavaliohoidolla, eli välttämällä mahaa ärsyttävien ruokien ja juomien nauttimista.
Refluksitautia voidaan hoitaa myös haponestolääkkeillä, useimmiten protonipumpun salpaajilla (Losec, Somac, Zolt, Esomeprazol), joita käytetään yleensä pohjukaissuoli- ja mahahaavan hoidossa.
Protonipumpun salpaajat estävät hapon eritystä. Itsehoidossa niitä voi käyttää enintään kaksi viikkoa, jolloin niiden haitat ovat lieviä. Pidempiaikaisesta käytöstä on keskusteltava lääkärin kanssa. Pitkäaikaisessa käytössä protonipumpun estäjät voivat pahentaa osteoporoosia, heikentää munuaisten toimintaa sekä altistaa ripulitaudeille ja hengitystieinfektioille.
Närästyksestä eroon närästyslääkkeellä
Närästys koskettaa joka kymmenettä ihmistä viikoittain, eli se on hyvin yleinen vaiva.
Närästys tuntuu polttavana kipuna tai epämiellyttävänä tuntemuksena rintakehällä, rintalastan takana. Kipu voi tuntua myös ylempänä ja säteillä kaulalle.
Sydäninfarkti tai sepelvaltimotauti voivat oireilla samankaltaisella kivulla, mutta erotuksena närästyksen aiheuttamasta kivusta tai paineesta, sydänperäinen kipu alkaa rasituksessa.
Närästystä voi hoitaa alkuun helposti kotikonstein.
Itsehoidossa pyritään ensisijaisesti vähentämään niiden ruokien ja juomien nauttimista, jotka ärsyttävät vatsaa ja aiheuttavat mahan happaman nesteen pääsyn ruokatorveen. Vältettävien listalla ovat sitrushedelmät, paprika, kaali, tomaatti, sipuli, suklaa, voimakkaat mausteet sekä rasvaiset ruoat, kahvi, tee, kaakao, virvoitusjuomat, happamat mehut ja alkoholi.
Lisäksi tulee välttää syömästä kerralla suuria määriä. Koska närästys pahenee makuuasennossa, on iltaisin erityisen tärkeää syödä kevyesti. Rasvaisia ruokia on vältettävä, koska ne heikentävät ruokatorven alaosan sulkijalihaksen toimintaa ja mahanestettä pääsee helpommin ruokatorveen.
Ylipainoinen voi vähentää närästysoireita pudottamalla painoa ja tupakoija lopettamalla tupakoinnin. Myös runsas alkoholinkäyttö pahentaa närästystä. Raskaana oleva voi helpottaa raskauden aikana ilmeneviä närästysoireita välttämällä närästystä aiheuttavia ruokia ja juomia.
Närästys vaatii lääkärin tarkempia tutkimuksia kun:
– närästys ilmaantuu ensimmäistä kertaa yli 50-vuotiaana
– närästys vaivaa usein, lähes päivittäin, tai pitkiä aikoja kerrallaan
– kipu säteilee selkään
– närästysoireen lisäksi on nielemiskipua, laihtumista tai pahoinvointia
– närästys alkaa rasituksessa (rasituksessa tuntuva rintalastan alaosan kipu voi olla sydäninfarktin oire)
Refluksitaudin oireet ja hoitokeinot
Refluksitauti johtuu yleensä ruokatorven alaosan sulkijalihaksen heikosta toiminnasta, minkä vuoksi mahanestettä nousee toistuvasti ruokatorveen. Tupakointi ja rasvainen ruoka heikentävät sulkijalihaksen toimintaa.
Refluksitautiin liittyy usein närästysoireen lisäksi nielemiskipua, yskää tai palan tunnetta kurkussa.
Refluksitaudin syntyä voi ehkäistä huolehtimalla terveellisistä elintavoista ja normaalista painosta. Alkoholinkäytön, tupakoinnin ja rasvaisten ruokien syömisen vähentäminen ovat tehokkaita ehkäisykeinoja.
Myös refluksitautia hoidetaan ensisijaisesti kuten närästystä, eli välttämällä mahaa ärsyttävien ruokien ja juomien nauttimista.
Refluksitautia voidaan hoitaa myös mahan happamuutta vähentävillä lääkkeillä eli närästyslääkkeillä. Lääkkeet eivät vaikuta mahanesteen virtaukseen ruokatorveen, mutta lääke vähentää nesteen happamuutta ja helpottaa sitä kautta ruokatorven ärsytystä.
Refluksitaudin hoidossa voidaan kokeilla myös protonipumpun salpaajia (Losec, Somac, Zolt, Esomeprazol), joita käytetään yleensä pohjukaissuoli- ja mahahaavan hoidossa. Protonipumpun salpaajat estävät nimensä mukaisesti hapon eritystä.
Protonipumpun salpaajilla on pitkäaikaisessa käytössä vakavia haittavaikutuksia. Lyhytaikaisessa noin kahden viikon kuurissa haitat ovat kuitenkin pieniä. Lääkärin määräämänä protonipumpun salpaajia voidaan käyttää pidempään, mutta silloinkin lääkkeen käyttö lopetetaan asteittain kuurin jälkeen.
Pitkäaikaisessa käytössä protonipumpun estäjät voivat pahentaa osteoporoosia, heikentää munuaisten toimintaa sekä altistaa ripulitaudeille ja hengitystieinfektioille.
Mahan limakalvoja suojaavat lääkkeet >>>