Ummetus - ummetuksen hoito ja ummetuslääkkeet

Ummetus - ummetuksen hoito ja ummetuslääkkeet

Ummetus ja ummetuslääkkeet

Ummetus tarkoittaa harvaa suolen toimintaa. Ummetusta hoidetaan elintapoja muuttamalla: lisäämällä liikuntaa, kuitupitoisella ruokavaliolla sekä huolehtimalla riittävästä nesteiden saannista. Ulostuslääkkeitä käytetään, jos elintapojen muutos ei helpota oireilua. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 76

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 76

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Ummetus ja ulostuslääkkeet

Ummetus tarkoittaa harvaa suolen toimintaa. Normaalisti ihmisen suoli tyhjenee 8–72 tunnin välein. Ummetuksesta puhutaan, kun ulostaminen tapahtuu harvemmin kuin kerran kolmessa päivässä. Ummetuksen syynä ovat yleensä elintavat: vähäinen liikkuminen, istumatyö, vähäkuituinen ruokavalio sekä liian vähäinen nesteiden nauttiminen. Myös stressi, ulostustarpeen lykkääminen, raskaus sekä tietyt lääkeaineet ja sairaudet saattavat hidastaa suolen toimintaa. Ummetusta hoidetaan ensisijaisesti elintapojen muutoksilla: liikuntaa lisätään, ruokavaliota muutetaan kuitupitoisemmaksi ja huolehditaan riittävästä nesteiden saannista. Ulostuslääkkeitä käytetään, jos elintapojen muutos ei helpota oireilua.

Ummetusta on 1–6 prosentilla perusterveistä aikuisista. Naisilla ummetus on kolme kertaa yleisempää kuin miehillä. Vähän liikkuvilla ikäihmisillä ummetus on yleinen vaiva.  

Ummetus ei kuitenkaan aina aiheuta ongelmia arjessa, eikä sitä silloin tarvitse erikseen hoitaa. 

Ummetus ei ole itsenäinen sairaus vaan se on aina oire jostakin. Ummetuksen syynä ovat yleensä elintavat: vähäinen liikkuminen, istumatyö, vähäkuituinen ruokavalio ja liian vähäinen nesteiden nauttiminen. Suolen toimintaa hidastavat myös tietyt lääkeaineet ja sairaudet (esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes ja MS-tauti), stressi tai muu psyykkinen kuormitus, vessassa käynnin vältteleminen. Myös raskaana olevilla on usein ummetusta. 

Ummetuksen hoidossa pyritään vaikuttamaan ummetusta aiheuttaviin tekijöihin. Ensisijaisena hoitona käytetään elintapojen muutoksia: liikuntaa lisätään, ruokavaliota muutetaan kuitupitoisemmaksi ja nesteiden nauttimista lisätään. Lisäksi on huolehdittava riittävän tiheistä WC-käynneistä ja oikeaoppisesta ulostustavasta. 

Ulostuslääkkeitä voidaan kokeilla, jos oireet eivät muuten helpota. Ulostuslääkkeitä käytetään joko lyhyt- tai pitkäkestoisesti lääkevalmisteesta ja käyttötarpeesta riippuen.

Suolen sisältöä lisäävät ulostuslääkkeet (vaikuttava aine psyllium eli ispaghula) sekä osmoottiset ulostuslääkkeet (makrogoli, laktuloosi) soveltuvat pitkäkestoiseen käyttöön. Niitä voivat käyttää myös lapset sekä raskaana olevat.

Suolta stimuloivat ulostuslääkkeet (sennaglygosidi, bisakodyyli, natriumpikosulfaatti) eli laksatiivit ovat tehokkaita, mutta ne soveltuvat vain tilapäiseen käyttöön, koska ne heikentävät pitkään käytettynä suolen toimintaa.

Ummetuksen hoidon tulisi olla pitkäkestoista ja ummetuksen itsehoitoon tulisi saada riittävästi tukea ja ohjausta.

Ummetus vaatii lääkärin hoitoa, jos itselääkintä ei helpota oireita 1–2 viikossa. Ummetusta voidaan hoitaa tarvittaessa myös leikkauksella sekä esimerkiksi biopalaute- ja sähköstimulaatiohoidon avulla, jossa opetellaan hallitsemaan ulostamista lantionpohjalihasten avulla. 

Lääkärissä on syytä käydä, jos ummetukseen liittyy huonovointisuutta, laihtumista, kuumetta, verisiä ulosteita, ripulin ja ummetuksen vuorottelua tai vatsakipua. 

Ummetuksen kotihoito liikunnan ja ruokavalion avulla 

Ummetusta hoidetaan ensisijaisesti liikuntaa lisäämällä, koska liikunta edistää suolen toimintaa. Jotta liikunnalla on suolen liikkeitä stimuloiva vaikutus, liikunnan on oltava säännöllistä ja myös riittävän tehokasta. 

Ulostamisen oikea-aikaisuuteen kiinnitetään huomiota, koska ulostamistarpeen siirtäminen voi häivyttää tarpeen kokonaan. Suolen toiminta käynnistyy luonnollisesti esimerkiksi jonkin aikaa aamiaisen nauttimisen jälkeen. Suolta voidaan myös opettaa toimimaan säännöllisesti.

Ummetusta helpotetaan lisäksi oikealla ulostamisasennolla: polvien tulee olla lonkkia korkeammalla. Asennon saamiseen voi tarvita avuksi jakkaran. Oikeassa ulostamisasennossa lantionpohjan lihakset rentoutuvat ja peräsuoli on sopivassa asennossa ulostamista varten. 

Ponnisteleminen ei yleensä auta, koska silloin lantionpohjan lihakset jännittyvät. Rento asento ja rauhallinen hengittäminen helpottavat ulostamista. Vessassa ei tule istua pitkiä aikoja. Jos ulostaminen ei onnistu, vessaan palataan uudelleen myöhemmin. 

Ummetuksen hoidon ruokavaliossa tärkeintä on kuitupitoisuuden lisääminen ja ruokailun säännöllisyys. Kuituja saa parhaiten kasviksista, juureksista, marjoista ja hedelmistä, täysjyväviljasta ja pähkinöistä sekä siemenistä. 

Lisäksi päivän aikana tulee juoda noin 1,5 litraa nestettä, mieluiten vettä tai vain vähän natriumia sisältävää kivennäisvettä. Myös vihreä tee ja yrttitee sopivat, mutta maitoa kannattaa välttää, sillä se kovettaa ulostetta. 

Maidon lisäksi suolen toimintaa hidastavat muun muassa valkoiset viljatuotteet, sokeri, punainen liha ja banaani. Myös liiallinen kahvin ja alkoholin nauttiminen hankaloittavat usein ummetusta, koska kofeiini ja alkoholi poistavat nestettä. 

Ulostuslääkkeet ummetuksen hoidon tukena

Ulostuslääkkeet on tarkoitettu ummetuksen hoitoon silloin, kun itsehoitokeinot eivät helpota oireita. Ulostuslääkkeitä voidaan käyttää myös muun hoidon tukena tarvittaessa. 

Suolen sisältöä lisäävien ulostuslääkkeiden teho perustuu niiden sisältämiin ravintokuituihin. Ratamonsiemenen kuorista valmistettu psyllium-kuitulisä (ispaghula) kasvattaa ulosteen massaa ja vilkastuttaa suolen toimintaa. 

Psylliumin ummetusta helpottava vaikutus alkaa yleensä 1–3 päivän kuluessa hoidon aloituksesta. Kuten ummetuksen hoidossa aina, riittävästä nesteiden saannista on huolehdittava myös kuitulisän aikana. Psylliumia voi käyttää pitkiä aikoja ja se sopii myös lasten sekä raskaana olevien ummetuksen hoitoon. 

Vi-Siblin- ja Agiocur-valmisteet sisältävät psylliumia. Ne helpottavat ummetusta, mutta normalisoimalla suoliston toimintaa ne auttavat sekä kovaan että löysään vatsaan. Vi-Sibliniä on saatavilla sekä tavallisella sokerilla että sakkaroosilla makeutettuna. 

Psylliumia sisältäviä ulostuslääkkeitä käytetään usein toiminnallisista syistä johtuvan ummetuksen hoidossa, eli esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa. 

Osmoottiset ulostuslääkkeet (makrogoli ja laktuloosi) pehmentävät kuivunutta ulostemassaa imemällä suoleen nestettä. Ulostemassan tilavuuden kasvaessa suolen toiminta vilkastuu ja ummetus helpottaa.

Osmoottisten ulostuslääkkeiden vaikutus alkaa noin 1–3 vuorokauden kuluessa hoidon aloituksesta. Myös nämä ulostuslääkkeet sopivat pidempiaikaiseen käyttöön ja lasten sekä raskaana olevien ummetuksen hoitoon.

Saat apteekistamme esimerkiksi Pegorion- ja Movicol-valmisteet, jotka sisältävät makrogolia sekä laktuloosia sisältävät Levolac- ja Duphalac-valmisteet. 

Suolta stimuloivat ulostuslääkkeet (sennaglygosidi, bisakodyyli, natriumpikosulfaatti) eli laksatiivit kiihdyttävät suolen toimintaa. Laksatiivit vaikuttavat ummetukseen tehokkaasti, mutta ne soveltuvat käytettäviksi vain tilapäisesti, koska suolta stimuloivat ulostuslääkkeet voivat pitkäaikaisessa käytössä heikentää suolen toimintaa. 

Esimerkiksi Toilaxin vaikuttava aine on bisakodyyliä. Toilaxia käytetään vain tilapäiseen ummetuksen hoitoon. Yhdistelmäpakkaus, joka sisältää sekä tabletin että peräruiskeen, soveltuu käytettäväksi peräsuolen tyhjentämiseen esimerkiksi ennen leikkausta tai synnytystä. 

Peräruiskeita käytetään laukaisemaan hankalaa ummetusta. Ne lisäävät ulostemassan kosteutta, pehmentävät ulostetta ja helpottavat ulostusta. Vaikutus alkaa nopeasti 5–15 minuutissa. 

Suolta stimuloivia ulostuslääkkeitä eli laksatiiveja ei tule käyttää lapsilla ilman lääkärin määräystä. Raskaana oleville ne yleensä sopivat, mutta imettäville äideille sen sijaan eivät, sillä lääkkeen erittymisestä äidinmaitoon ei ole riittävästi tietoa.  

Suolihuuhtelu voi helpottaa ummetuksen oireita

Suolihuuhtelu on vanha konsti ummetuksen hoitoon. Suolihuuhtelulla suoli saadaan tyhjennettyä tehokkaasti lämpimän veden avulla. Menetelmällä ei kuitenkaan ole tutkimusten mukaan kehoa puhdistavaa vaikutusta, eikä sitä tule käyttää liian tiheästi omatoimiseen ummetuksen hoitoon.

Suolihuuhteluun on nykyisin saatavilla laitteita, joiden avulla suolen voi tyhjentää itse. Tyhjennys tehdään WC:ssä suolihuuhtelulaitteen avulla. Toimenpidettä varten suoli tulee ensin tyhjentää tyhjennysvalmisteella, esimerkiksi Colonsteril tai Moviprep. Voit lukea lisää suolen tyhjentämisestä täältä (Vatsa ja suolisto, Tyhjennysvalmisteet).