Jet lag - Aikaerorasitus

Jet lag eli aikaerorasitus - kestoa voi lyhentää

Aikaerorasitus eli niin sanottu jet lag syntyy, kun ihminen matkustaa lentokoneella nopeasti monen aikavyöhykkeen yli. Aika on tahdistettu maapallolla aikavyöhykkeiden avulla auringon valorytmiin siten, että jokaisessa maassa aurinko nousee aamulla ja laskee illalla. 

Jet lagin oireet ja niiden voimakkuus ovat yksilöllisiä. Lisäksi eri suuntiin matkustettaessa tulee erilaisia aikaerorasitusoireita. Jet lag tulee kuitenkin vain pitkillä lennoilla. 

Jos oleskelu matkakohteessa on pitkä, aikaeromuutokseen voi alkaa totuttautua jo lähtömaassa muutama päivä ennen lentoa. Jet lag on hyvä huomioida myös matkaohjelmassa. Ensimmäiselle päivälle ei ole syytä järjestää työmatkan tärkeitä kokouksia tai lomamatkan pitkäkestoisia retkiä. 

Jet lagin välittömiä oireita ovat: 

- väsymys

- unettomuus

- päänsärky

- ärtyisyys

- vatsakivut

- muistihäiriöt

- suorituskyvyn heikkeneminen (sekä fyysinen että psyykkinen) 

Osa oireista voi johtua pelkästään väsymyksestä, jos yölennolla ei ole saanut nukuttua kunnolla. Lentokoneessa ei saa käyttää unilääkkeitä, mutta unessa pysymistä voi yrittää helpottaa käyttämällä silmälappuja ja korvatulppia. 

Jet lagin pitkäkestoisiin oireisiin vaikuttaa lentosuunta 

Aikaerorasituksesta toipuminen vie aikaa, koska ihmisen sisäinen kello ei tahdistu uuteen aikaan saman tien. Lyhyillä matkoilla on parasta pyrkiä pitämään kiinni lähtöpaikkakunnan ajasta, koska sisäinen kello ei ehdi tottua uuteen aikaan. Pidemmillä matkoilla taas on hyväksi pyrkiä sopeutumaan mahdollisimman nopeasti paikalliseen aikaan. 

Ihmisen sisäisen kellon sopeutumiseen kuluva aika riippuu sekä ylitettyjen aikavyöhykkeiden määrästä että lennon suunnasta. 

Länteen päin (Suomesta Amerikkaan, Japanista Suomeen) lentäminen aikaistaa univaihetta ja sen vuoksi länteen päin lentämisen jälkeen olo on alkuillasta tavallista uneliaampi. Uni voi olla myös pinnallista, unen laatu huonoa ja unettomuus voi vaivata. Oireet ovat kuitenkin kohtalaisia ja menevät melko nopeasti ohi.

Itään päin (Suomesta Japaniin tai Amerikasta Suomeen) lentäminen taas vastaavasti viivästää univaihetta ja sen vuoksi itään päin lentämisen jälkeen olo on illalla usein normaalia virkeämpi. Viivästyneen unijakson takia itään päin lentämisestä johtuva jet lag kestää usein pidempään kuin länteen lennettäessä ja aiheuttaa pidemmän unettomuuden. 

Aikaerorasituksen kesto vuorokausina lasketaan seuraavasti:

- länteen päin lennettäessä: ylitettyjen aikavyöhykkeiden määrä jaettuna 2,5:llä

- itään päin lennettäessä: ylitettyjen aikavyöhykkeiden määrä jaettuna 2:lla

Esimerkiksi Suomesta Los Angelesiin, eli länteen päin lennettäessä ylitetään kymmenen aikavyöhykettä. Laskukaavan mukaan jet lag kestäisi neljä vuorokautta. Takaisin Suomeen lentämisen jälkeen oireilu kestäisi vuorokauden pidempään. Ero johtuu siitä, että elimistön sisäisen kellon vuorokausi on ihmisellä hiukan pidempi kuin 24 tuntia. 

Sisäisen kellon ajastaminen auringonvalon avulla

Jet lagin oireita voi yrittää vähentää ajastamalla sisäistä kelloaan auringonvalon avulla. Tämä toteutetaan oleskelemalla tiettyinä kellonaikoina auringonvalossa ja vastaavasti välttämällä valossa olemista tiettyinä aikoina päivästä. Jos valolta ei pysty suojautumaan oleskelemalla sisätiloissa, voi käyttää aurinkolaseja. 

Sopeutuminen uuteen aikaan tapahtuu tämän sisäisen kellon ajastamisen avulla, eli valon vaikutuksesta, kaksi kertaa nopeammin kuin jos valoaltistusta ja -välttämistä ei tehdä. Valoaltistuksen tarkat ajat liittyen eri maihin lentämiseen löytyvät erimerkiksi Terveyskirjastosta. 

Myös liikunta vaikuttaa jet lagin kestoon: tunnin pituisella liikkumisella tiettyyn aikaan vuorokaudesta on havaittu samoja vaikutuksia kuin valon avulla tahdistamisella. Noin klo 7 tai klo 13–16 paikallista aikaa suoritettu kuntoliikunta nopeuttaa aikaeroon sopeutumista. 

Melatoniini voi vähentää jet lagin oireita

Jet lagin oireita voidaan vähentää ja tottumista uuteen aikaan nopeuttaa melatoniinin avulla. Oikein käytettynä melatoniini tahdistaa vuorokausirytmiä. 

Melatoniini on aivojen tuottama hormoni, niin sanottu yöhormoni, joka erittyy verenkiertoon. Melatoniinin eritys estyy valon vaikutuksesta. Melatoniinia käytetään lääkärin määräämänä lääkkeenä unihäiriöiden hoitoon.

Paras teho jet lagin oireisiin saadaan 5 mg:n melatoniiniannoksella. Tabletti otetaan kahta tuntia ennen haluttua nukahtamisaikaa neljänä päivänä peräkkäin. Melatoniini otetaan aina samaan aikaan, viimeistään kahta tuntia ennen puoltayötä. 

Melatoniinin haittavaikutukset ovat vähäisiä. Käytön seurauksena voi kuitenkin tulla päänsärkyä tai pahoinvointia. Jos käytössä on muita lääkkeitä, on ennen melatoniin ottamista hyvä varmistaa esimerkiksi apteekkimme farmaseutilta, ettei lääkkeillä ole yhteisvaikutuksia. Melatoniinia ei suositella alle 18-vuotiaille eikä se sovi raskaana oleville. 

Saat apteekistamme muun muassa Melarest-melatoniinivalmisteet jet lagin oireiden vähentämiseen. 

 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 36

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu
 1. Ainoa Melatoniini 1,9 mg 100 kaps
  Tarjoushinta 20,57 € Normaalihinta 24,20 €
 2. MediVita 1,9 mg Melatoniinisuihke 30 ml
  Tarjoushinta 28,08 € Normaalihinta 33,04 €
 3. MELAREST MELATONIINI EXTRA VAHVA MANSIKKA 1,9 MG 60 TABL
  Tarjoushinta 18,67 € Normaalihinta 21,96 €
 4. MELAREST MELATONIINI EXTRA VAHVA MINT 1,9 MG 100 tabl
  Tarjoushinta 19,02 € Normaalihinta 27,17 €
 5. MELAREST MELATONIINI EXTRA VAHVA MINT 1,9 MG 30 tabl
  Tarjoushinta 9,07 € Normaalihinta 10,67 €
 6. MELAREST MELATONIINI EXTRA VAHVA NIELTÄVÄ 1,9 MG 100 tabl
  Tarjoushinta 19,02 € Normaalihinta 27,17 €
 7. MELAREST MELATONIINI EXTRA VAHVA NIELTÄVÄ 1,9 MG 30 tabl
  Tarjoushinta 9,07 € Normaalihinta 10,67 €
 8. MELAREST MELATONIINI EXTRA VAHVA SALMIAKKI-LAKRITSI 1,9 MG 60 TABL
  Tarjoushinta 18,67 € Normaalihinta 21,96 €

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

 1. MELAREST MELATONIINI NIELTÄVÄ 1 MG 100 TABL
  Tarjoushinta 18,67 € Normaalihinta 21,96 €
 2. MELAREST MELATONIINI NIELTÄVÄ 1 MG 30 TABL
  Tarjoushinta 10,64 € Normaalihinta 12,52 €
 3. MELAREST MELATONIINI PITKÄVAIKUTTEINEN 1,9 MG 30 TABL
  Tarjoushinta 9,26 € Normaalihinta 10,89 €
 4. MELAREST MELATONIINI PITKÄVAIKUTTEINEN 1,9 MG 90 TABL
  Tarjoushinta 19,02 € Normaalihinta 27,17 €
 5. MELATONIINI EXTRA VAHVA RATIOPHARM 1,9 MG 100 tabl
  Tarjoushinta 19,98 € Normaalihinta 23,51 €
 6. MELATONIINI EXTRA VAHVA RATIOPHARM 1,9 MG 30 tabl
  Tarjoushinta 8,84 € Normaalihinta 10,40 €
 7. MELATONIINI ORION 1 MG NIELTÄVÄ 100 TABL
  Tarjoushinta 18,85 € Normaalihinta 22,18 €

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 36

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu