Limaa irrottavat yskänlääkkeet

Limaa irrottavat yskänlääkkeet voivat helpottaa yskimistä

Yskä voi olla joko limaista tai ärsyttävää yskää. Limaa irrottavien yskänlääkkeiden on tarkoitus tehdä sitkeästä limasta juoksevampaa ja helpottaa näin yskimistä. Itsehoidon yskänlääkkeet on tarkoitettu aikuisten käyttöön.

View as Ruudukko Luettelo

16 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

16 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Jos yskänoireet eivät helpota levosta ja itsehoidosta huolimatta viiden vuorokauden aikana tai jos oireet alkavat pahentua, on syytä hakeutua lääkäriin. Yskänlääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen oireiden hoitoon. Niitä suositellaan pitkäaikaiseen käyttöön vain lääkärin määräyksestä. 

Raskaana olevan ja imettävän on hyvä keskustella yskänlääkkeen käytöstä lääkärin kanssa, vaikka valmisteen ei olisi havaittu aiheuttavan haittavaikutuksia. Useimpia yskänlääkkeitä ei ole syytä käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. 

Tavallisen flunssan oireena yskä voi kestää 1–2 viikkoa. Jos yskä pitkittyy, on sen syy selvitettävä. Pitkään jatkuva yskä voi olla esimerkiksi flunssan jälkitaudin (keuhkoputkitulehdus, keuhkokuume) oire. Pitkittyneestä yskästä puhutaan, kun yskä on kestänyt yli neljä viikkoa. 

Jos yskäoireet pahenevat itsehoidosta huolimatta tai jos yskän yhteydessä esiintyy myös yleisvoinnin heikkoutta, korkeaa kuumetta tai veriyskää, on lääkäriin otettava yhteyttä. 

Yskimisen seurauksena alkanut rintakipu on yleensä harmiton ja itsestään paraneva vaiva. Kyse on todennäköisesti kylkilihasten kiputilasta. Joskus kova yskiminen voi aiheuttaa myös kylkiluun murtuman.  

Yskimistä ja liman irtoamista keuhkoputkista voi kokeilla helpottaa pulloon puhallus -menetelmällä. Siinä tehostetaan keuhkojen tuulettumista puhaltamalla putken avulla pulloon, jossa on vettä. Ilmaa puhallettaessa syntyvä vastapaine avaa kasaan painuneita keuhkoputkien haaroja. Paine saa liman liikkeelle, mikä helpottaa yskimistä. 

Bisolvon ja Mucomyst irrottavat limaa

Limaa irrottavia yskänlääkkeitä on apteekissamme saatavilla nestemäisinä lääkkeinä (oraaliliuos) sekä lisäksi tabletteina ja nesteeseen liuotettavina poretabletteina. Yskänlääkkeet on tarkoitettu yleensä hengitystieinfektiosta johtuvan yskän lyhytaikaiseen oireenmukaiseen hoitoon. 

Nestemäisiä limaa irrottavia yskänlääkkeitä ovat esimerkiksi Amroxal ratiopharm, Medipekt, Reodyn ja Kvilla. 

Amroxal-oraaliliuos otetaan aterian jälkeen. Lääkkeen ottamisen jälkeen on hyvä juoda lasillinen vettä. Lääkettä ei tule käyttää pidempään kuin 4–5 vuorokauden ajan ilman lääkärin ohjeistusta. 

Kvilla on aniksen ja lakritsin makuinen, limaa irrottava yskänlääke. Sen vaikuttavat aineet ovat kvillaja-uute ja ammoniumkloridi eli salmiakki. Aikuisten annostusohje on 10–15 millilitraa 3–4 kertaa vuorokaudessa. Kvilla on tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön vain lääkärin määräyksestä. 

Bisolvon- ja Medipekt-yskänlääkkeissä vaikuttavana aineena on bromiheksiini. Se muuttaa hengitysteissä olevan liman juoksevammaksi ja helpottaa sen pois yskimistä. 

Bisolvonia on saatavana sekä nestemäisenä että tablettimuotoisena valmisteena ja myös poretablettina. Kaikkien näiden valmisteiden annosteluohje on sama, valmistetta otetaan kolme kertaa päivässä. Poretablettien käytön etuna on, että samalla tulee juoneeksi paljon nestettä. Runsas nesteen juonti on levon lisäksi flunssan eli nuhakuumeen tärkein hoitomuoto. 

Bisolvon on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön hengitystiesairauksissa, joissa esiintyy sitkeän liman kertymistä keuhkoputkiin. Lääkkeen vaikutus havaitaan usein jo ensimmäisenä hoitopäivänä ja paras vaikutus saavutetaan 3–5 päivän hoidon jälkeen. 

Mucomyst-yskänlääkkeen sisältämä asetyylikysteiini on myös niin sanottu mukolyytti eli lääke, joka tekee limasta juoksevampaa ja helpommin yskittävää. Mucomystiä käytetään hengityselinten sairauksien yhteydessä irrottamaan sitkeää limaa keuhkoista.

Codetabs-imeskelytabletit liman irrotukseen ja ärsytykseen

Codetabs-imeskelytabletit sekä helpottavat liman irtoamista että vähentävät yskänärsytystä. Codetabs-valmistetta käytetään eri syistä johtuvan yskän lyhytaikaiseen oireenmukaiseen hoitoon. Imeskelytabletti sisältää vaikuttavana aineena kokillaanauutetta. 

Kokillaanauute vaikuttaa liman koostumukseen ja helpottaa tulehdukseen liittyvän liman irtoamista hengitysteistä. Codetabsit on tarkoitettu yskänoireiden käyttöön aikuisille. Niitä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Yskänärsytyksen helpottamiseen voi kokeilla käyttää myös hunajaa. Sen on todettu helpottavan kurkun kutinaa ja yskänärsytystä. Hunaja on myös Käypä hoito -suositusten mukainen lääke yskän hoitoon: Käypä hoito -suositusten mukaan hunaja saattaa helpottaa lasten akuutin öisen yskän oireita lyhytaikaisessa hoidossa. Tärkeää on huomioida, että alle 1-vuotiaalle lapselle ei saa antaa hunajaa.

Yskän jatkuessa on tärkeää, että limaa yskitään pois hengityselimistöstä, joten yskänärsytystä vähentävää valmistetta ei tule käyttää pitkään ilman lääkärin määräystä.